Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Melody podivej se na prime na internetu na jeden dil Krizovatky osudu. Resi se tam to same a je tam i vyjadreni soudu. Pokud se o sebe neni schopen postarat (nevydelava), jsi povinna mu jako rodic poskytnout ubytovani, stravu, postarat se o nej, dokud on toho nebude schopen. Ani vymenit zamek na dverich od bytu nesmis, pokud tam ma nahlasene trvale bydliste.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 13:48
@jitkabokule píše:
to zní krásně, ale FUNGUJE TO TAK I V PRAXI??Jak prokáže matka že jsou to její věci a ne synovy? at mi nikdo neříká že každý má od všeho co koupí doklady se jménem
Tady by šlo možná prokázat, že neměl žádné příjmy, tudíž si nic koupit nemohl… ![]()
@ivunak píše:
No ale jak to chceš řešit? Je potřeba takovýho povaleče „odstřihnout od zdroje“ se vším všudy. I s vyhozenám z domu. Myslím, že by mu to vyšupnutí z domova a servisu jenom prospělo a třeba by se probral.
Co se týká půjček - opravdu mu bydliště nahlásit na úřad, jinak matku strhne ke dnu. A to, že mu měli dát přes hubu už před x-lety je zbytečný dodávat.
Právě jsem o tom psala jeden příspěvek… Vrána k vráně sedá a lidi tohoto ražení se přesunou ke kamamrádovi, popř. si nové a ještě horší kamarády najdou někde v hospodě, herně, ubytovně, kdekoli. „Živit“ se pak může nedejbože třeba dealováním drog a nakonec skončí někde sjetej a vezmou ho policajti… A jak je všeobecně známo, co člověk při nástupu do vězení neuměl, to se tam naučil… Bohužel.. Když si tohle všechno jako rodič představím, rozum říká „ano, každý svého štěstí strůjce, já si kvůli němu nezničím i svůj život“, ale srdce tomu vzdoruje, protože je to pořád ten človíček, kterého jsem rodila, vychovala, pečovala o něj a milovala a pořád miluju. Nechat ho doma taky není řešení, já vím,… je to šílené dilema a málokdo ho dokáže efektivně vyřešit a rozhodnout se správně, protože nikdy nevíme, která z těch možností ublíží dítěti a nám samotným nejmíň…
No ja jsem samozrejme taky pro razantni postup, na druhou stranu mam dvouleteho prcka, a az mu bude petadvacet, porad ho budu milovat a nevim, jestli budu chtit ho vyhodit z bytu (i kdyby mi to zakon umoznoval). Myslim, ze se to u vlstnich deti snaze rekne nez udela.
@ivunak to ale ze zakona nesmis udelat, kdyby te dal k soudu, prohrajes…
@jitkabokule V tomhle nejsem znalá, ale exekutor snad nemůže jen tak někomu bez upozornění šáhnout na majetek a vnitknout do baráku nebo bytu. Nejdřív se posílají nějaké upomínky přepokládám. A že prostě můžou zabavit jen jeho výlučný majetek, tzn. například šáhnout mu na účet, který je prokazatelně na jeho jméno…
A asi bych v momentě, kdy by taková obálka přišla, zrušila synáčkovi trvalý pobyt… A mohli by podle mne prd.
@74paja píše:
A asi bych v momentě, kdy by taková obálka přišla, zrušila synáčkovi trvalý pobyt… A mohli by podle mne prd.
já si právě nejsem jistámjestli to je tak jednoduché, prostě jít na úřad, tam jim říct že synáčka z toho a toho důvodu nechci doma a oni si ho napíšou na úřad. Mám pocit že kolem toho jsou nějaké složité procedury, nějaké dokazování důvodů a podobně ![]()
@jitkabokule to jsem nedávno řešili majitel bytu musí podat žádost ale myslím že tam je podmínka že se tam nějakou dobu nezdržuje. Pak budou posílat doporučené tři dopisy jeden o zahájení druhý o průběhu a třetí s rozhodnutím
Je pravda, ze zivit ma rodic povinnost, i kdyby mu bylo 40 - Ale je to podmineny i jeho chovanim - tj. pokud respektuje syn zakon, je radne vedenej na pracaku, hleda si zamestnani, pomaha svym rodicum (Deti maji ze zakona povinnost pomahat svym rodicum dle svych schopnosti), chova se slusne. Pokud toto neplati a je hruby nebo vydira dokonce matku - das mi kapesne jinak uvidis - da se to resit pres policii, soud - vystehovat, vydedit…Muze to pomoct…nechat decko takhle zit vede jen ke zhorseni obvykle…
Zajimavy system si zvolila jedna mamka, taky na kluka zbyla sama, kluk se chytil party, zacal fetovat, kradl ji i doma… vyhodila ho (po x letech snahy o reseni), ale mela s nim dohodu, ze muze kazde pondeli prijit na navstevu na veceri - mohl se okoupat a dala mu najist…a videla, ze zije a tak a kontakt zachovali…ten kluk to vzal a fakt k ni pravidelne chodil a mluvil s ni…nevim, jestli to dopadlo dobre, ale myslim, to neni spatny reseni - pokud teda neni vylozene agresivni to decko ![]()
@74paja píše:
Trvalý pobyt už dávno není pro exekutory důležité. Plno lidí má přece pobyty na úřadech a taky jim berou věci. Postupují podle toho, kde se člověk fyzicky vyskytuje a kde bydlí. Stačí, aby někde uvedl jinou kontaktní adresu než kde má trv. pobyt a jdou tam. Nevinně se zeptají sousedů, zda tam bydlí dotyčný a pokud to potvrdí, můžou jít dál. Snadno zjistí, zda tam bydlí podle osobních věcí, zda si tam nechává posílat poštu apod. Pokud má trv. pobyt u rodičů a rodiče jeho pokoj zruší a odstraní všechny jeho věci, protože tam doopravdy nebydlí a trv. pobyt tam má čistě jen ze setrvačnosti, sousedi potvrdí, že tam dotyčný nežije, nenajdou v domě jeho věci apod., neměli by teoreticky nic zabavovat v „cizím“ domě.. Praxe je ale bohužel vždycky individuální, potvrdí každý, kdo má s exekutory zkušenosti. Nezřídka se stává, že prostě berou vše bez ohledu na faktický výskyt jedince a bez ohledu na to, zda by si vůbec někdy něco takového mohl koupit.
@jitkabokule opět cituji
*Zrušení trvalého pobytu
Samozřejmě ne každý je tak zodpovědný, aby si hned po přestěhování adresu trvalého pobytu změnil sám. Nejzávažnější problémy v souvislosti s trvalým pobytem mohou nastat v případě exekučních řízení. Soudní exekutor příliš nezkoumá, zda místo trvalého pobytu dlužníka odpovídá skutečnosti. A ani neřeší, zda všechny věci, které zabavuje, jsou opravdu dlužníka. Pokud zabaví i věci někoho jiného, může se skutečný majitel bránit až dodatečně, tzv. vylučovací žalobou.
Exekuci a soudním tahanicím ale můžete předejít. Na ochranu vlastníků bytů a domů je zde možnost odhlásit někoho z trvalého pobytu i bez jeho vědomí. Ohlašovna rozhodne ve správním řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu občana na návrh vlastníka objektu za splnění zákonných podmínek. Ty jsou dvě: Zánik užívacího práva občana k objektu a neužívání objektu nebo jeho vymezené části. Navrhovatel je povinen splnění obou zákonných podmínek ohlašovně prokázat.**
@Krakatice88 píše:
Právě jsem o tom psala jeden příspěvek… Vrána k vráně sedá a lidi tohoto ražení se přesunou ke kamamrádovi, popř. si nové a ještě horší kamarády najdou někde v hospodě, herně, ubytovně, kdekoli. „Živit“ se pak může nedejbože třeba dealováním drog a nakonec skončí někde sjetej a vezmou ho policajti… A jak je všeobecně známo, co člověk při nástupu do vězení neuměl, to se tam naučil… Bohužel.. Když si tohle všechno jako rodič představím, rozum říká „ano, každý svého štěstí strůjce, já si kvůli němu nezničím i svůj život“, ale srdce tomu vzdoruje, protože je to pořád ten človíček, kterého jsem rodila, vychovala, pečovala o něj a milovala a pořád miluju. Nechat ho doma taky není řešení, já vím,… je to šílené dilema a málokdo ho dokáže efektivně vyřešit a rozhodnout se správně, protože nikdy nevíme, která z těch možností ublíží dítěti a nám samotným nejmíň…
No jo, ale někdy ta mateřská láska může dítěti spíš ublížit, jak tomu bylo asi v tomto případě. A bohužel si myslím, že pokud mu matka přestane to povalování a marnivý život sponzorovat, že kluk nebude mít daleko k tomu, aby jí ublížil. Navíc je mu 25, už není dítě, matka ho musí „vykopnout“ z hnízda. Tím nemyslím teda opravdu ho nechat potopit na ulici, ale nechat ho starat o sebe samotného se vším všudy.