Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jéé, zrovna dnes jsem něco podobného řešila s kolegyní a shodly jsme se, že dětské zdravení teď asi není v módě a dětem se dopřává volnost i v tomhle. Pro mě je nepochopitelné, že rodič jdoucí s dítětem někoho pozdraví a dítě mlčí. A pozor, jsem matka
Syn byl naučený, že pozdravit, poprosit a poděkovat je základ, přes to nejede vlak. Nemyslím si, že je problém naučit i to nejstydlivější dítě základům slušného chování.
@lilith91 je to v pohodě a dobře, že se ptáš a rovnou nenadáváš, jako mnozí ![]()
Ty děti se stydí, nebo jsou si nejisté, ale nemějte obavu, ony to nakonec od rodičů okoukají.
@Pudloslava já to právě ze svého dětství neznám, a proto se ptám. Zdravení byla jedna věc, no a pak další když jsem něco chtěla - já i ségra, Byly jsme dost nesmělé, ale od našich, především od táty, to bylo vždycky tak od takhle úplně mala, že když něco od někoho chceš, řekni si o to. Vždycky mi stál za zády, ale já musela alespoň říct prosím, jinak jsem měla smůlu, i kdybych se pak přeskočila. Bylo to celkem funkční.
@Lilian1980 píše: Více
moje dítě zdravilo nahlas dobrovolně každého, kdo šel kolem, všem známým i neznámým vždy pověděla, i to, co nevěděla,
najednou, je jí 7a půl, nezdraví, nemluví, stydí se - jak ji přimět? hýbat jí pusou?
@lilith91 píše: Více
To už je něco jiného… v pěti letech je úplně normální, že si stydlivější dítě nedovede něco samo vykomunikovat… to se časem naučí a je v pořádku, když ho k tomu rodič vede pomalu a postupně. Od toho rodiče přece jsou, aby dítěti pomohli a naučili ho reagovat v situacích, které jsou pro něj nekomfortní.
Ale co se vlastního pozdravu týče, tam u zdravých („bezdiagnózových“) dětí žádné výmluvy na „on se stydí“ neberu… a rodiče, kteří svoje potomky takto omlouvají a ke zdravení nebo dokonce poděkování nevedou, považuji za nevychovance.
@lilith91 píše: Více
měli jsme (za mého mala) v ulici babu, která seděla na zahrádce a sledovala, zda ji procházející děti zdraví. A když nepozdravily dostatečně hlasitě (bo hluchá), tak se jala hudrovat na tu dnešní mládež - tak si dávám bacha, abych nebyla taková baba.
@Pudloslava a já to chci zase chápat. A zajímají mne všechny názory, pokud jsou slušně vyjádřené.
@BohunkaP píše: Více
Naštěstí rodiče stydlivých dětí zase neberou takovéhle názory jiných rodičů
Nejhorší jsou ti, kteří sami nějaký nezávažný výchovný problém u svého dítěte vyřešili, ti spolkli Šalamonouva hovna celý vagon.
Je dost možné že se styděla plus vycítila tvou nenalozenost. I když by asi bylo fajn kdyby jí tatínek ponouknul k pozdraveni. Moje malá (budou ji 3) se taky často stydí i když zdravit umí…když je v bezpečí v kočáře nebo v autě, případně v nákupním košíku tak volá ahoj nebo dobrý den na každého kdo jde okolo…ale když jde pěšky nebo jde někam kde to nezná tak zdraví opravdu jen toho koho dobře zná…Nicméně když řeknu aby pozdravila tak pozdraví, zamává…
@Pudloslava píše: Více
Naštěstí, věc nestojí tak, jestli něčí názory někdo bere nebo nebere ![]()
Jinak řečeno - zakladatelce jsem odpověděla na její dotaz resp. vyjádřila svůj názor na situaci jí popsanou… a je mi celkem jedno, co si o tom myslíš ty nebo kdokoli jiný. Fakt si svoje názory nevytvářím podle toho, kdo a jak je kde bere. Těmi děsně nenápadnými pokusy o jejich dehonestaci shazuješ jen sama sebe.
V současné době mi přijde, že zdravení už se nenosí, sousedovi je 8 a ani mi neodpoví. Já k tomu své děti vedu, ale desetiletý prostě nezdraví a zapomíná.
V pěti letech s cizími nemluvil vůbec, tak mám docela pochopení.
@Pudloslava píše: Více
Na mě si byl soused stěžovat, že nezdravím, zdravila jsem, ale byl hluchý jak pařez. Tak jsem začala zdravit „doooobryyyy deeeeen“ a šel si stěžovat, že jsem drzá ![]()