Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky pristup, ale po 8 letech materstvi uz nemam nervy. Zarvu a uz to lita
. Ne gumaky bych netahala, nahate taky nenechala, moje holky maji saty a jsou bez kalhotek( na zahrade jen). Po sedacce skace mala, vysvetluju a furt nic. Na navsteve nastesti neskace.
@ludmilaadamkova píše:
@Lama LamaTam jde o to zda tohle vysvětlení akceptuje. Moje to neakceptovala. Teď začíná trochu akceptovat mělé vysvětlování, protože už má své zkušenosti s diskomfortem například a začíná trochu používat logiku. Ale před rokem v 2.5 jsem mohla říct holínky ne je horko sandály ne, tak by mi řekla že ji to nevadi že je chce a bla bbla bla. Takže takže jsem ji prostě obula asi 10-40 sekund byl řev a pak dobrý. Jakoby čekala na ten mantinel.
ted už to někdy jde i jen s vysvětlením a bez révu.
To že nastavím mantinely, přece nevylučuje to že to dítěti vysvětlím. A trvám na tom že to vysvětlení svůj smysl má, i když ho dítě momentálně neakceptuje. To platí ve dvou letech v pěti deseti i třinácti( dal nedokážu posoudit na základě osobní zkusenosti)
Autorko, mam stejnou vychovu uz 10 let, nikdy jsem s detma nejednala jako s „idiota.ma“
ve stylu - „pojd si vzit mikinku, mamince je zima“, proste pribehly si pro mikcu, az kdyz jim ta zima doopravdy byla, s tema holinkama - mam tu samou zkusenost s rukavicema
jen si je fakt pak nesli sami… to same praktikuji ve skole - uci se sami, kdyz nevi, prijdu a rada pomohu, to je vse,… a mohu rici, „sklizim uz jen ovoce“
rady a prupovidky ostatnich poustim jednim uchem sem, druhym tam… mame cely zivot naprostou pohodicku, vic neresim…
Taky vyznávám spíš přístup málo pravidel. Docela se to hodí, ono to dítě pak přesně ví, co může a co je přes čáru. Nicméně ty boty, to je fakt mazec. Naštěstí mám dítě, kterému stačilo říct „gumáky jsou blbost, pařila by se ti noha, vezmeš si je až bude pršet“ a nijak zvlášť se nehádalo, ale kdyby jo, tak si je klidně může vzít - ale sandále si ponese v batůžky a přezuté gumáky pak taky, co to budu tahat já ![]()
@aaaki píše:
Prosím, často se setkávám s nepochopením prarodičů a řečma typu „přerostou ti přes hlavu“ „to bych já nedovolila"" atd.
ano, vím, že nase vychova je spise liberalní, máme dvě holcicky - 4 roky a 2 roky. většinou nepřikazuji, nezakazuji. hodně vysvětluji, dávám na výběr, nechávám je dělat si vlastí chyby a snad se z nich poucit.. napr. dcera trva na tom, ze si chce vzit gumacky, i kdyz je 25 stupnu a je horko a sucho. rikam ji "bude ti teplo, nozicka se ti bude potit, vem si sandalky“ ona porad, ze gumacky. tak teda ok, necham ji, at si vezme gumacky, ale sandaly beru s sebou a za 5 minut boty samozrejme prezouvame. super je, ze priste uz si gumaky nevezme, blbe je, ze pak ty gumacky musim tahat v tasce. kazdopadne predchazim takto scenam, prijde mi to lepsi, i pro to, ze trebe uvidi, ze mamka mela pravdu a treba me nekdy poslechou…
jinak miluji behani po zahrade nahe. nezakazuji jim to. nevidim duvod. jsou doma, mame uplne soukromi, jsou malinke a tak behaji nahe… babicka je strasi vetama typu" vleze ti kliste do dupky" ony vedi, ze na verejnosti se chodi v obleceni, i na koupalisti a zahrada je proste doma, tak at jsou nahe jak chteji. chodi hodne bosy, taky s tim nemam problem. skacou po gauci, po posteli. za me a za partnera uplne ok, babicky reci, ze na skakani je trampolina, gauc na sezeni. u jidla teda sedi.
vlastne je malo veci, na kterych trvam. dulezite pro me je, at jsou hlavne hodne na jine lidi a deti. a to jsou. jsou zlate, pujcuji veci, pomuzou mladsimu na hristi, podeli se, babicce anebo treba pani ve vlaku pochvali halenkutakze za me jsou strasne hodné, ve smyslu dobrosrdecné, ale uznavam, ze ponekud neposlusné. nekdy veci musim opakovat, stale dokola. az nekdy musim zařvat. to teda zacnou poslouchat, protoze vi, ze uz se mamka fakt zlobi.
jinak trvam na vycisteni zoubku, myti rukou, zdravení. to vse dělaji. jinak maji svodoby, myslim, dost.
co vy a vychova? co dovolite a co uz ne?
Proč děláš ze sebe sluhu? Holka s tebou slušně zametá. ![]()
V 25 stupních, ať si vezme sandále a žádné gumáky.
@Lama Lama píše:
To že nastavím mantinely, přece nevylučuje to že to dítěti vysvětlím. A trvám na tom že to vysvětlení svůj smysl má, i když ho dítě momentálně neakceptuje. To platí ve dvou letech v pěti deseti i třinácti( dal nedokážu posoudit na základě osobní zkusenosti)
Budu doufat, že se to bude zlepšovat. Ono to s ní ani nejde bez vysvětlování protože se mě stejně pořád ptá a proč?
@Ou to je dost nesmysl, že nemá cenu vysvětlovat rozvitými větami…právě těmi rozvitými větami se to dítě učí a rozšiřuje se mu slovní zásoba. Jasně, že s ním nebudu mluvit jako s dospelakem, ale přizpůsobím dítěti. A děti přece rozumí daleko víc, než obsáhne jejich slovní zásoba.
Naše děti můžou doma spoustu dalších věcí, které by okolí vyhodnotilo jako neskousnutelné. Ale doma je doma. A ve školce, ve škole, na veřejnosti a na návštěvách se chovají civilizovaně. Stížnosti nikde nejsou, naopak jsou velmi chválené.
A ještě zakladatelko, s tou nahotou. Ano, ať si doma lítají děti nahé, když tam jsou s rodiči. Ale když přijde návštěva (babička), tak okamžitě obléknout, návštěvě to může být nepříjemné.
Mám to úplně stejně. Nechávám kluky mít vlastní zkušenost. Nechám je jít do louže i bez gumaku, ale pak jdou v mokrých botách. Jejich volba. Nechávám je rozhodovat o oblečení. (Jsou celkem otuzilci) Můžou jíst kdy chtějí a kde chtějí. Nedavno mi ten dvou a půl letej vysypal nakrajeny jablko na zem, a jedl to ze ze mě. To jsem teda koukala, ale chtěl to tak.
Já jim moc do života nekecam, pokud nejde o život, zdraví nebo nepřiměřené obtěžování okolí, neřeším nic.
Po zahradě v bych nechala běhat děti v kalhotkách, úplně nahate asi ne, bylo by mi to nějak hloupý, ale je to jenom můj pocit.
Po gauči se u nás skáče, je to vysloveně povolené, včetně nějakých pravidel, odkud a kam a jak. Jinde na gaucich neskacou, jenom doma.
Gumaky bych vzala, pokud bych taky měla kočár s úložným prostorem a bylo by mi jedno, že je pak ponesu, v batohu bych to nebyla ochotná nosit. Nicméně gumaky máme doma schované tak, aby nebyly vidět, právě kvůli tomuhle.
Jinak to, co jsi zmiňovala, mi přijde dost standartni, nijak extrémně liberální…
Zacházím s dětmi tak, abychom nevadili někomu jinému a aby to pro mě bylo únosné. Pokud neškodí nikomu jinému (ani mě nebo sobě ne), tak ať si dělají, co chtějí…
Já jsem se postupně dobrala k podobné výchově a je to nejlepší cesta. Staršímu jsem se snažila nastavovat hranice a čím víc jsem trvala na blbostech, tím víc on se stavěl na zadní a oba jsme byli nešťastní. Jsou věci, přes které prostě nejede vlak a ty musí, ale chtějí gumáky, tak si je vezmou i v pětadvaceti. Minule šla tříletá dcera že hřiště bosky, protože jí byly nepříjemné. Od té doby si je neobula. Děti nenechám lítat nahaté, po gauči skákat doma můžou. Ale ví, že u babičky a dědy platí jejich pravidla a ty musí dodržovat. Mně se sice některá zdají předpotopní a hloupá, ale oni jsou tam šéfové
@aaaki používám podobný styl výchovy, vč. podobných důsledků v tom pozitivním i negativním směru. Dcera má 6 let.
@reny14 píše:
@Ou to je dost nesmysl, že nemá cenu vysvětlovat rozvitými větami…právě těmi rozvitými větami se to dítě učí a rozšiřuje se mu slovní zásoba. Jasně, že s ním nebudu mluvit jako s dospelakem, ale přizpůsobím dítěti. A děti přece rozumí daleko víc, než obsáhne jejich slovní zásoba.
Naprosto souhlasím.
@Cuddy píše:
A ještě zakladatelko, s tou nahotou. Ano, ať si doma lítají děti nahé, když tam jsou s rodiči. Ale když přijde návštěva (babička), tak okamžitě obléknout, návštěvě to může být nepříjemné.
U 2letého a 4letého dítěte? To by mě ani nenapadlo, že je na tom něco divného nebo pobuřujícího.