Dovolím naším dětem příliš?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25897
9.6.22 21:38
@Cuddy píše:
Tak já třeba nesouhlasím, že dítě pocítí chybu vzít si holínky, když mu vezmeš sandálky. To by pocítili, pokud by tu procházku muselo zvládnout v těch holínkách. Takhle akorát vidí, že může, co chce a až nechce, pomůžeš.

Přesně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
9.6.22 22:59
@Cuddy píše:
Tak já třeba nesouhlasím, že dítě pocítí chybu vzít si holínky, když mu vezmeš sandálky. To by pocítili, pokud by tu procházku muselo zvládnout v těch holínkách. Takhle akorát vidí, že může, co chce a až nechce, pomůžeš.

no vidis, a ja mam jinou zkusenost… u nas jsme zazili neco podobneho s rukavicemi… pak, kolikrat mel zas takovyto obdobny napad, stacilo rici "pamatujes, jak to dopadlo s rukavickama? pamatujes, ze maminka mela tehdy pravdu? " :lol: :lol: a hned bylo po mem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
9.6.22 23:13

U nás má malý taky hodně volnosti, ale je pár věcí na kterých trvám. Pak vysvětluji 2-3× když je potřeba - a skoro dvouleťák chápe opravdu hodně a většinou se dá krásně dohodnout. A když ne, až pak řeším, ale šanci dostane vždy. A když už řeším, tak taky většinou stylem příčina - následek a hodně vlastní zkušenost bez nějakého zbytečného křiku. I při nadstandartně veliké svobodě to zatím funguje dobře, je zlatý i na návštěvách a na místech s jinými pravidly. Co bude dál - uvidíme…
Ale po zahradě bych ho nahatého běhat nenechala - už kvůli klíšťatům a různé havěti.

• Citovat
  • Upravit
34322
9.6.22 23:29

Dobry az na jednu vec - chce to balanc, ve slozitych vecech ma rozhodovat rodic.
Dite podvedome vi, ze jeho preziti je zcela zavisle na rodici. A potrebuje vnimat, ze rodic je schopny, spravedlivy a chytry „vudce smecky“, na ktereho je spoleh a ktery dokaze vsechno vyresit.
Z toho plyne pocit bezpeci a vetsi sebejistota.
Pokud rodic prilis vysvetluje a prilis necha vse na diteti, tak dite citi, ze kdyby slo do tuhyho, ono to samo rozhodnout a osefovat nezvladne a na rodice se v tom taky neda spolehnout. Z toho pak plyne velka nejistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
512
10.6.22 00:37
@Lucie_Sx píše:
Dobry az na jednu vec - chce to balanc, ve slozitych vecech ma rozhodovat rodic.
Dite podvedome vi, ze jeho preziti je zcela zavisle na rodici. A potrebuje vnimat, ze rodic je schopny, spravedlivy a chytry „vudce smecky“, na ktereho je spoleh a ktery dokaze vsechno vyresit.
Z toho plyne pocit bezpeci a vetsi sebejistota.
Pokud rodic prilis vysvetluje a prilis necha vse na diteti, tak dite citi, ze kdyby slo do tuhyho, ono to samo rozhodnout a osefovat nezvladne a na rodice se v tom taky neda spolehnout. Z toho pak plyne velka nejistota.

Tak s tímhle za mě souhlasím, ale vidím v tom právě dobrý příklad s těmi holínkami - pokud jako rodič dovolím dítěti si je vzít, tak to pak taky vyřeším a holínky ponesu já. Jestli je nést nechci, tak to dítěti nedovolím hned na začátku a jde v sandálech. Takže já bych na blízké hřiště dovolila jít v holínkách a pak je nesla, na delší výlet bych to zatrhla.

Jinak taky praktikuji volnější výchovu, mám holky podobného věku. Na zahradě teda nahaté nelitaji (ani to nevyžadují), ale doma pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69125
10.6.22 09:59

@markytka3 hm, tak mé dítě by mělo na otázku „pamatuješ, jak to bylo s rukavičkama?“ dvě možné odpovědi. 1) nepamatuju, 2) jo, ale tentokrát to bude jinak :mrgreen:
Už deset let vyhlížím tu schopnost poučit se z vlastních chyb, ale zatím marně :lol: Zatímco mladšímu dítěti to stačí rozumně vysvětlit a pak ani nemá potřebu to zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
10.6.22 10:02

Myslím, že toto bude naprosto individuální.. byla tady diskuze kde maminka psala že stačí aby řekla že maminka je unavená a dítě kmitá protože přeci nechce aby maminka byla unavená :) Má rádo maminku a chce aby byla štastná. Co řekne maminka je svatý.

No a pak nějak js uděti co ignorují naprosto vše a třeba dokud se na ně nezařve tak vůbec neragují.,

• Citovat
  • Upravit
81500
10.6.22 10:31
@ludmilaadamkova píše:
Myslím, že toto bude naprosto individuální.. byla tady diskuze kde maminka psala že stačí aby řekla že maminka je unavená a dítě kmitá protože přeci nechce aby maminka byla unavená :) Má rádo maminku a chce aby byla štastná. Co řekne maminka je svatý.

což je manipulativní výchova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
10.6.22 10:39
@Lama Lama píše:

taky mi to tak přijde :think:

• Citovat
  • Upravit
6381
10.6.22 11:59
@Lama Lama píše:

Co je na sdělení o únavě tak manipulativniho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.6.22 12:05

@Dollorres no ta manipulace :mrgreen: s pastelkou se kreslí, s pastelkou se nehází, nedělej to. Manipulator pojede právě stylem, ach z toho padání tužky na zem mě bolí šíleně hlava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
10.6.22 12:12

@Bubla Bůčková I kdybych byla manipulátorka tak na Gabču tohle naprosto neplatí to je tak strašně tvrdohlavý dítě tý jsou nějaký kecy naprosto někde. Kdybych jí řekla maminka je unavená protože něco a potřebuju abys už šla tak by mi řekla.. hm to máš blbé máš víc spinkat. třeba nevim asi to někdy budu muset vyzkoušet vlastně by mě zajímalo co by mi řekla. Ale spíše by mě prostě ignorovala nebo by mi řekla ale já unavená nejsem. :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
26747
10.6.22 12:18
@ludmilaadamkova píše:
@Bubla Bůčková I kdybych byla manipulátorka tak na Gabču tohle naprosto neplatí to je tak strašně tvrdohlavý dítě tý jsou nějaký kecy naprosto někde. Kdybych jí řekla maminka je unavená protože něco a potřebuju abys už šla tak by mi řekla.. hm to máš blbé máš víc spinkat. třeba nevim asi to někdy budu muset vyzkoušet vlastně by mě zajímalo co by mi řekla. Ale spíše by mě prostě ignorovala nebo by mi řekla ale já unavená nejsem. :mrgreen: :mrgreen:

Ty nejsi manipulátor, ono když se to na tebe sype celej den a v trochu jiném levlu, tak je to hnus :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
10.6.22 12:33
@Dollorres píše:
Co je na sdělení o únavě tak manipulativniho?

Tak na samotném faktu, že dítěti sdělm, že jsem unavená, není manipulativního nic. Nicméně, pokud děti automaticky začínají kmitat vechvíli, kdy to maminka sděli… to už zavádní tím, že děti se cítí zodpovědné za její emoce, cílem je vyvolat pocit vinny, potřebu to odčinit a dotlačit děti udělat to. To už mi přijde lepší jim to otevřeně přikázat.
Prostě pokud opaovaně děti jsou nuceny kmitat řečmi - „Když si nevezmeš ty krásné sandálky, tak budu z toho smutná. Nebo když zlobíš, tak mi z toho bude bolet hlava. Já kvůli vám vařím/uklízím, všechno mě bolí, jsem unavená a vy si toho vůbec nevážíte. Máme se přeci všichni rádi, nebudeme se háda, tak udělej, co ti říkám“… Je to manipulativný výchova. Semtam k tomu ve schvíli bezmoce sklouzne asi každá z nás. Jde o frekvenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15486
10.6.22 21:11

@aaaki Normální výchova, vždyť kdo z nás má děti vycepovane, že poslouchají na slovo, nebo kdo někdy nepodlehl nějakému rozmaru svých dětí. Myslím, že úplně každý, situace s gumakama mi připadá normální, skákání po gauči, pokud nehrozí ublížení, taky v pohodě. Období kdy jsou děti radi nahé, je taky běžné. Jediné co bych zavedla, že pokud přijde babička, nebo jiná návštěva a není zvedá vidět děti nahaté, oblikla bych je. K nám na zahradu občas závital 4lety kluk sousedů nahý a taky mi to nebylo milé, obzvlášť když si furt popotahoval pinďoura, to fakt vidět nepotřebuju. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí