Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ebirka píše:
@spiky01
jooo, kdyby jen hracky, dneska mela v puse odhadem 10 kaminku, sedmikrasku, jetel, jitrocel, kus dreva…Ale prsty si necuca.
naše má taky ráda kamínky
- máme na zahradě štěrk na parkování auta, takže je ve svým živlu
![]()
@Zebra
my zas mame kacirek kolem domu, je to neuhlidatelny, pripadam si jak policajt ![]()
@ebirka píše:
@Zebra
my zas mame kacirek kolem domu, je to neuhlidatelny, pripadam si jak policajt
no my taky
je to za trest ![]()
@PetkaK píše:
@suik Mě říkali pepř nebo sůl- ale jako zatím to u maličké neřeším, má 7týdnu a jsem ráda že se něčím uklidní, a bohužel je to palec a ne dudlík.
Koukám, máme dost podobné děti, jen my jsme o něco napřed
Staršímu jsem nechtěla dávat dudlík, ale nakonec jsem vyměkla a od roku ho měl jen na usínání, pak ze dne na den ve 2,5 letech skončil. Pohoda. Zato mladší… Už v porodnici jsem jí ho dala, ale nikdy se ho nenaučila dudlat, musela ho mít založený plenkou a pak řev, když se pohnula a dudel vypadl
V 7-8 týdnech objevila prsty (cucá prostředníček a prsteníček pravé ruky, ovšem dlaní vzhůru, takže si dovedeš přestavit, co na nás zbylými prstíky ukazuje
) Levou ručičkou si ještě přiloží k pusince látkovou plenu - „mazla“, nezbytná pomůcka ![]()
Teď má rok a půl a vyrobila si slušný předkus, zubař doporučil odnaučit. Koupili jsme lak proti kousání nehtů a než jsem ho stihla vyzkoušet, odřela si jeden z dudlacích prstů i s nehtem, zalepila jsem jí ho náplastí a ejhle - nejde dudlat
Ale radovala jsem se předčasně, večer se převalovala, vztekala a nemohla zabrat, až se jí podařilo náplast strhnout, s vítězoslavným úsměvem mi ji podala a do pěti minut s prtíkama v puse vytuhla… Teď má horečku, ale jak bude fit, začneme…
Takže za mě prsty nejsou výhra, zlatý dudel… ![]()
@elija
jj, rika se, dudlik snadno vezmes a neni, ale prsty, ty jsou po ruce vzdy… Hodne stesti a trpelivosti ![]()
@elija Já vím že to není výhra, taky se všemožně snažíme o dudlík, ale zatím nic moc úspěch.
Ale starší se nám asi podařilo ho vzít
- ona byla teď týden s babi v Chorvatsku, dudlíky jsem jim dala, ale babi jí řekla že máma zapomněla zabalit a spala celý týden bez něj. V sobotu doma taky bez něj v pohodě, včera už si vzpomněla, vyžadovala ho, brečela, pak už teda řvala jak tur, tak jí manžel donesl za mnou do ložnice, tam jsme se potulily a usnula bez něj, ale u mě, ne u sebe v pokoji. Uvidíme jak to bude dál, vracet ho nechci, tak doufám že teda nebude dělat takové rodeo i nadále.
@suik píše:
Me ceka to same, pomocne babicky nejsou, tety daleko. jediny rozdil je ten, ze mame pani na hlidani na tri hodinky a dcerka pujde do skolky, otazka je, jak to tam bude zvladat, ted zacala mamankovat a mam z toho trochu hruzu.jinak moc nevim co me ceka, ale nejak to zvladnout musime
dvojkocar mam taky, satek uz od minula, lehatko, bez tech veci se myslim neobejdu. Jeste uvazujeme nad hackou.
Za mě hacku na 100%. Nejlepší pomocník. Budeme mít děti o 21 měsíců. U prvního sloužila skoro rok a nedokážu si představit jak bychom to zvládli bez ní, byl hrozný uřvánek. Opravdu to stojí za tu investici a vrtání do stropu ![]()
@ebirka píše:
@elija
jj, rika se, dudlik snadno vezmes a neni, ale prsty, ty jsou po ruce vzdy… Hodne stesti a trpelivosti
Díky
už teď se děsím…
Přiznám se, že ze začátku mi to nevadilo, protože jak objevila prsty, začala krásně spávat celou noc, což byl po několika letech neskutečný luxus
Dnes bych byla důslednější i u miminka…
@PetkaK Vydrž, když už jakž takž zvládá, nevracej jí ho. Byli byste zase na začátku… Náš malý byl už starší, domluva nepomáhala a dobrovolně ho nechtěl odevzdat nikomu, tak jsem mu povyprávěla hororovou story o dudlíku (co mi tady někdo na emimi doporučil) a byl ze dne na den klid ![]()
No jo, dudlík byl spása, taky jsem nechtěla riskovat cucání prstíčků, tak dudlík hodně pomohl. Vzala jsem ho ale dost brzo na to, aby na něj zapomněla a pak ho miminku nebrala, to byl taky důvod, proč jsem oddudlíkovávala. Navíc jsem slyšela, ale to nevím, jestli platí, že čím později se dudlík vezme, tak si může dítko odbourat to poslední spaní přes den, co mu zbylo a to jsem nechtěla riskovat. Takže vlastně v roce a čtvrt už byla bez dudlíku. Když už se jednou začne, asi se vyplatí vydržet ![]()
Otěhotněla jsem při kojení, ale měla jsem už MS, dostala jsem ji cca 9-10měs po porodu.
@Evikus píše:
Ahoj holky, když máte děti takhle málo od sebe, tak předpokládám, že jste otěhotněly při kojení, je to tak? My se totiž o druhé mimčo snažíme od dceřiných 9 měsíců, teď je jí 16 měsíců a pořád nic
Kojím 3× denně a 1-2× v noci. Nechce se mi přestávat, ale pokud bych zjistila, že kvůli tomu nemůžu otěhotnět, tak bych to zřejmě musela - ač nerada - ukončit. Můžu se zeptat jak jste to měly vy?
Já taky otěhotněla teď při kojení. Kojím ale už jen ráno, večer a několikrát v noci. A měla jsem jednu ms.
@Háta_x píše:
Otěhotněla jsem při kojení, ale měla jsem už MS, dostala jsem ji cca 9-10měs po porodu.
já jsem otěhotněla těsně po tom, co jsem kojit přestala - kojila jsem cca do roku
U kojení jsem MS neměla
Jj, bohužel ovulace je dřív, než MS ![]()
@Zebra píše:
já jsem otěhotněla těsně po tom, co jsem kojit přestala - kojila jsem cca do rokuU kojení jsem MS neměla
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.