Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No to je otázka. Je samozřejmě možné, že druhé bude zdravé. Ono podstoupíš spoustu vyšetření, takže se mnoho nemocí eliminuje. Ale ne všechny. Porucha autistického spektra ( a podobné chuťovky) prostě není z prenatálního vyšetření zjistitelná. A prostě starší matka a starší otec je vždy větší riziko. To už si musíte vyřešit sami.
A to ti píšu jako matka, která svoje poslední dítě rodila krátce před 42 věkem. Byla jsem fyzicky v pořádku, manžel taky. Naše dítě je zdravé.
No a jsi připravena, že dítě nemusí být prostě zdravé? To riziko je vždy ….
![]()
Podle toho bych si odpověděla zda ano nebo ne.
@camuna píše: Více
Tak urcite spolu v dospelosti muzou vychazet. Ale proste v detstvi tam bude velky rozdil. Kdyz si 8. lete dite preje sourozence, predstavuje si to ted, ze ted bude mit partaka na hrani. Nedokaze si predstavit realitu, ze nez ten sourozenec doroste do veku kdy si bude chtit hrat to co si ona hraje ted, tak ona uz bude davno v puberte a mit jine zajmy.
Takze klidne mit druhe dite s tak velkym rozdilem pokud chteji, ale ne z duvodu ze si dcera preje sourozence…
Další dítě záleží jen a jen na vás. Doktorka k tomu přistupuje racionálně, ze svého úhlu pohledu. Já po pravdě nejsem zastánce toho, aby se dítě rodilo matce a otci po čtyřicítce. Důvody jsou zřejmé, kromě těch, které uvedla tvoje doktorka, tak jsou to důvody, že např. dite bude mít deset let, ty padesát… No prostě dítě bude mít staré rodiče. A to pozor, sama jsem měla první dítě pozdě, paradox, že… Dost toho lituju. Jsem moc šťastná, že mám dítě, ale jako prvorodička jsem byla stará a zpětně je mi to líto kvůli našemu dítěti. Ale co už, minulost člověk nevrátí… Nicméně mám ve svém okolí kamarádky, které mají druhé dítě v 41 nebo 42 letech, jsou spokojené… Jedna je úplně nadšená, druhé dítě si užívá, žádný stres neměla ani v těhotenství ve stylu, že je stará matka… Obě mají děti zdravé. Takže bych ti přála se s těmito matkami seznámit - nakopnou tě pozitivní energií, že druhé dítě ve 40+ je vlastně normální… Za mě je to za hranou, ale přeju jim to.
Já se bála případného postižení u všech našich dětí. Hrozně. Ale rozdíl byl v tom, že u prvních dvou dětí mě hnala velká motivace ty děti mít a také to, aby vyrůstaly spolu. U dalších dětí už mi bylo jasné, že je mám hlavně kvůli sobě a pokud se něco pokazí, odnese to celá rodina. Děsila jsem se toho hodně. Ale riskla jsem to a vyšlo to. Jsem strašně šťastná a cítím, že jsme kompletní. Nicméně tvoje doktorka má ve všem, co říkala, pravdu. Jen nevím, jestli to takhle rozmlouvá i mladým maminkám. Mám v okolí poměrně dost holek, co měly postižené dítě zamlada a další děti mají zdravé. Všechny moje kamarádky, které stejně jako já, rodily děti kolem čtyřicítky, mají děti zdravé.
Babičkovský pud, sobecké vůči dítěti apod…proč jako? já mám třeba jedináčka a fakt mě to mrzí, že bude jednou sama, ale nešlo to jinak.
Kolegyně si pořídila těsně po čtyřicítce druhé dítě s druhým mužem… to totiž taky může být důvod pro dítě, ne ten babičkovský pud. Dneska je to deváťák a vše v pohodě.
Ta doktorka nestraší, ta říká pravdu, ale jistotu nemáš ani ve 20 letech, ani ve 30, zkrátka nikdy. Ta moje kolegyně byla nějak víc hlídaná, víc prohlídek, právě kvůli zvýšenému riziku vzhledem k věku. Takže pokud opravdu chcete oba, tak bych do toho šla, ale ano,,,dala bych si limit dokdy to zkoušet, určitě né donekonečna ![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj, mne je cerstve 45 a cekam svoje prvni dite. Jsem ve 2. trimestru. Takze muj nazor je jasny, bez do toho ![]()
Prala jsem si dite vic jak 10 let, ale driv to bohuzel ze zdravotnich duvodu neslo. Co se tyce rizik a vad, taky jsem se bala a porad se lehce bojim, ale s dnesnimi moznostmi se vetsina vad souvisejicich s vekem da vcas odhalit. Ja jsem otehotnela po IVF a embryo, ktere mi transferovali bylo geneticky vysetrene, screening take vysel v poradku a geneticky test z krve, ktery jsme si nechali delat nadstandartne take vysel v poradku. Jeste je tu moznost odberu plodove vody, ale to uz je podle doktoru zbytecne. Chci tim zkratka rict, ze moznosti jak tomu predejit jsou obrovske.
Ja samozrejme take premyslim nad tim, ze bude mit moje dite starsi mamu a prala bych si byt mladsi, ale zivot mi rozdal takovehle karty a tak s nima hraju jak nejlip umim. Mam velmi blizkou mladsi sestru, ktera ma 3 male deti, takze jsem rada, ze moje dite bude mit vrstevniky. Navic je to pro me velka motivace udrzovat se dal v dobre fyzicke i mentalni kondici. My jsme velka sportovni a hodne spolecenska rodina, tak je to pro me takova prirozenost.
A rikam si, ze pokud by to slo, klidne bych zkusila i druhe, ale nad tim zatim nijak zvlast nepremyslim, jen uvazuju, ze kdyz uz bude mit dite starsi rodice, at aspon neni jedinacek. To je jen moje takove tajne prani (ale jedno zdrave embryo jeste mame) ![]()
@Modesta píše: Více
Já být zakladatelkou, tak spíš zvážím způsob porodu. Hodně věcí se stává kvůli špatnému porodu - přidušení z toho obrna a tak. Pokud měla horší porod, snažila bych se si kvůli tomu zařídit císařský řez.
Moje sestra se mámě narodila po jejích čtyřicátinách. Postižená není. To riziko s věkem stoupá, ale postižené dítě můžeš mít i ve dvaceti.
@Hibou píše: Více
Jediné kde jsem kdy četla, že se postižené děti rodí častěji mladým ženám jsou tyhle stránky. Pokud se podívám na Donio a různé sbirky, tak tam častěji vidím starší matky. Které jsou sice více sledované, ale testuje se pouze na nejčastější vady.
Ve svém okolí znám spousty nemocných a postižených deti a poměrně velká část z nich se narodila císařem….
A myslím že vzhledem k věku autorky, by velká břišní operace mohla mít větší komplikace než vaginální porod…. To že císař je lepší, je proste blbost….
Každopádně pokud si je autorka dalším dítětem jistá, proč ne. ![]()
tak ano spousta vyšetření odhalí různé nemoci, ale né všechny i když ti vyšetření vyjdou o. k. neznamená to že se ti nemocné dítě nenarodí
V tomto věku bych si toho nešla ani omylem. Souhlasím s tím psem.