Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, měla bych dotaz…máte někdo zkušenost jestli je možné přidat druhé jméno později-v dospívání? Počítám, že vyřizovat to budu na matrice…je tam nějaký poplatek? Musí se udat nějaký důvod (jako například, když si chce člověk změnit hanlivé příjmení…)? Je povinné takto přidané druhé jméno všude úředně uvádět (škola, úřady, pojišťovny)?Pokud jste někdo z vás přidával jméno v dospělosti, jak na to reagovalo okolí?
Děkuji za odpovědi.
Já a je to za 100 Kč a nic se nikdo nepta, není to jak změna příjmení.
Ano na matrice a dostane se nový rodný list.
Ano jméno je všude v OP, RP. Je to oficiální jméno a na oficiálních listinách musí být obě.
Pokud je to přes matriku, tak ho musíš uvádět naprosto všude…
Pokud je to jméno, kterým jsi pokřtěná nebo pobiřmovaná, tak to to je „neoficiální“ a neuvádí se ![]()
Syn má také dvě jména (ne příjmení) a uvádíme je všude, na OP samozřejmostí i v RL.Ale dali jsme je už v porodnici, nemuseli jsme zařizovat na matrice.
@frodula Druhé křestní jméno jde přidat kdykoliv. Já si to dávala před svatbou. Zda po mě chtěli poplatek nevím, ale myslím si, že ne. Ale moc na tuto informaci nespoléhej.
Jinak je potřeba to uvádět vždy, když vyplňuješ úřední papíry a dojednáváš smlouvy. V podstatě to píšu vždy a všude. Jen třeba pracovní mail mám jen na jedno jméno.
Edit: důvod jsem asi uváděla, ale já s tím neměla problém. Dodnes když se mě někdo zeptá proč, odpovím mu.