Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Etsien Ono chvíli trvá, než ta hladina klesne natolik, aby to způsobilo potrat, ale ideální je prostě kolem menstruace testovat a objeví-li se „duch“ na testu, tak prostě nevysazovat, chvilku ještě počkat a kontrolovat testama, zda čárka sílí a po termínu MS naklusat k dr. Pak se to bere až do 16.tt, kdy už je vytvořená placenta a přebírá tu funkci žlutého tělíska.
@Etsien ahoj, já myslím že bys musela mít opravdu velmi nízkoou hladinu progesteronu a musela brát opravdu velké dávky, aby to mělo až takový vliv, že po vysazení se s tím případné vajíčko nesrovná. Neznám nikoho kdo by čekal až na dobu testu a pak teprv vysadil duphaston. Tím se cyklus zase dost prodlouží a účel duphastonu přeci je aby byl cyklus kratší (resp. správně dlouhý). Za deset dní už musí být vajíčko pořádně uhnízděné a případná ms třeba za 13 dní po ovulaci už se správně uhnízděným vajíčkem podle mě nic neudělá a pokud s uhnízdí blbě, tak stejně nic nepomůže, to už se vajíčko vyvíjí špatně… Já klasicky vysadila a když jsem byla těhotná, dala mi ho doktorka znova jako prevenci kvůli minulému potratu, pauza v braní byla víc jak týden. Sama ale řekla, že je to spíše placebo, že žádné zázraky to neumí, ale je to to jediné co můžou v těhotenství napsat ![]()
@Hanka_S_V Tak ono dost záleží nacyklu, já o těhotenství věděla vždycky týden před MS, takže jsem skutečně nevysazovala a placebo to rozhodně není. Progesteron má v těle nezastupitelnou funkci a bez něj k otěhotnění prostě nedojde. Pokud ho má někdo v těle málo, tak ten duphaston ty zázraky skutečně udělá. Ale pokud je dán jako placebo (to je bez ověřování, zda je jeho hladina v těle skutečně nízká), tak se samozřejmě jako placebo bude i chovat ![]()
@Amys jasně já to nemyslím když je nasazován na úpravu cyklu, tu určitě vliv má, i mě cyklus srovnal. Myslím jeho nasazování v těhotenství, když třeba ženy začnou krvácet, nebo prodělaly předchozí potrat. protože když se vajíčko blbě vyvíjí tak to žádnej progesteron nezachrání.
Velká část žen už po otěhotnění duphaston ani dál nepokračuje a nic se neděje, řekla bych že po otěhotnění už to žluté tělísko pracuje trochu jinak
Navíc ty prášky ovlivňují hladinu hormonů dlouhodobě, někomu se i po dobrání srovná cyklus na několik měsíců. Nepopírám že jsou nějaké výjímečné případy, které mají s progesteronem opravdu velký problém a má pak význam i v těhotenství ho brát, ale předpokládám že to má doktor zjištěný a sám pak doporučí jeho braní nepřerušovat. Samozřejmě je blbé, že většina doktorů ho předepíše automaticky, aniž by dělala profil.
@Hanka_S_V Tohle není pravda, žluté tělísko produkcí progesteronu udržuje těhotenství do doby, než tuhle funkci zcela nahradí placenta.
http://www.rodicka.cz/progesteron/
Jinak v tomhle článku se vysvětluje i ta nevolnost.
@Amys ja nikde nerikam ze dulezite neni, ale proc se tedy vetsinou duphaston vysazuje a v bezproblemovem tehotenstvi uz dal nebere… Chtela jsem jen rict ze neni potreba se obavat jeho vysazeni, bere ho tak preci vetsina zen kterym k otehotneni pomohl, kdyby zpusobovalo vysazeni ztratu tehotenstvi, uz by se to tu zrcite resilo (nemam to cele projete
).
Ano, pokud je zena jedna z mala ktera ma problem se zlutym teliskem i v tehotenstvi, vliv urcite ma. Jediny co se snazim rict, ze pri spatne vyvyjejcim se plodu zadne zazraky neudela a potratu nezabrani http://bartak-alexandr.webnode.cz/…i-potraceji/. Asi to pisu nesrozumutelne, syn mi to sabotuje ![]()
Prostě braní duphastonu v těhotenství už má trochu jiný význam než jeho braní na srovnání cyklu a podporu uhnízdění a je běžné že se duphaston po uhnízdění vysadí a netřeba se toho bát. Ale pokud člověk ví už dopředu, že ho bude brát dál i v těhotenství a bude klidnější ať ho klidně bere pořád, jen musí počítat, že to čekání prodlouží cyklus.
@Hanka_S_V Já chápu, jak to myslíš. Ostatně mám s tím obrovské zkušenosti. Obzvlášť důležitý je pro ženy s krátkou luteální fází, kdy se prostě vajíčko nestačí zahnízdit. Co se týče vývoje, tak samozřejmě i pokud je progesteronu dostatek, nezaručuje to dobrý vývoj a prosperující těhotenství a je potřeba hledat příčiny jinde, třeba v buněčné imunitě.
@Amys no to jsem měla teď, moc dlouhé cykly a krátkou LF :/ ale zatím ani duphaston nepomohl, resp. pomohl na cykly, ale ne na otěhotnění. Tak beru ještě Clostylbegyt a snad už to klapne ![]()
@Hanka_S_V píše:
@Amys no to jsem měla teď, moc dlouhé cykly a krátkou LF :/ ale zatím ani duphaston nepomohl, resp. pomohl na cykly, ale ne na otěhotnění. Tak beru ještě Clostylbegyt a snad už to klapne
Duphaston ani k otěhotnění pomoci nemůže, pouze k udržení případného těhotenství..
Info z jiné diskuze:
Ahoj, Hani.
O mimco jsem prisla v srpnu minuleho roku. Brala jsem tenkrat take Duphaston skrz spineni od 4.tt.Ale jen asi 3tydny, protoze pak nahradni pani doktorka, v dobe dovolenych, rekla, ze kdyz nespinim, tak ho brat nemusim.
zde je role duphastonu snad jasná..
samozřejmě, že pokud se embryo vyvíjí špatně například z genetické příčiny nebo prostě z jakékoli jiné, tak to duphaston nespasí, to je taky jasné. O tom řeč nebyla.
@Etsien to je jasné, ale tím že srovná cyklus a prodlouží se LF se zvýší šance otěhotnět.
Ten příklad z jiné diskuze mi moc neřekne a jasný mi moc není
Tam se embryo vyvíjelo správně a povysazení duphastonu došlo k potratu? Nepochopila jsem z toho v jakém týdnu k potratu došlo a proč vlastě… Já ho brala na špinění a přesto byl ZT, ve většině případů se prostě vajíčko špatně vyvíjí.
Já se právě vždy zatím setkala s tím že duphaston se normálně vysadil a už znovu nebral a nic to nezpůsobilo. Ve většině případů je duphaston nasazován jen na drobné výkyvy hormonů, v tom případě jeho vysazení nemůže mít žádný razantní vliv. Pokud má někdo větší problémy vliv samozřejmě mít může, to už jsem ale psala dříve ![]()
Nenašla jsem zatím žádnou diskuzi kde by se řešilo že vysazení duphastonu způsobuje potraty.
Ale nikomu nevnucuju ať braní přerušuje, já ho budu brát dál dle pokynů doktorky ![]()
@Hanka_S_V Ale on se právě ve většině (oprávněných) případů bere až do ukončeného 16.týdne, někdy i preventivně. Já to tak měla ve všech těhotenstvích. Čekalo se, dokud placenta úplně nepřebere funkci žlutého tělíska. Samozřejmě pokud má dojít k potratu z jiných příčin, než jsou ty hormonální, tak k nim dojde i tak. Mám za sebou tři potraty, ke třetímu došlo dokonce až ve 12.týdnu. Příčinou bylo to, že moje bunečná imunita plod zabíjela, na to samozřejmě žádný hormon nepomůže, to se léčí kortikoidy. Takže jsem brala duphaston, prednison a ještě anopyrin, protože byl problém i s betablokátory a tudíž trošku s krví, pak se stává, že pupečníkem neproudí takové množství krve, jaké by mělo a i to brzdí vývoj. Takže se nemusí moc jednat ani o žádné mutace a problém je na světě.
@Amys to si si tedy užila. No vidíš, holt jsem měla štěstí na holky, co jim doktor pak duphaston vysadil. Mě pak u druhého těhotenství došel v 10. týdnu a doktorka už nad tím mávla rukou. u mě naštěstí žádný větší problém v těhotenství nebyl.
@Hanka_S_V Ale to bylo až v desátém týdnu. On je rozdíl vysadit duphaston v 5.týdnu a vysadit ho v desátém. V tom desátém už placenta je skoro hotová. Dál se vpodstatě užívá preventivně jako pojistka, ačkoliv třeba v mém případě by ten problém mohl nastat. Proto až do 16tt, obvykle se myslím vysazuje někdy v tom 12.
@Amys joto jo, ale já ho normálně vysadila aby přišla ms, ta nepřišla, pak jsem po dvou týdnech šla doktorce a ta řekla, že ho můžu dobrat, že se většinou předepisuje po předchozích potratech, ikdyž špatně vyvíjecí se plod samozřejmě nezachrání. já právě opravdu ještě neslyšela, že by se neměl vysazovat vůbec. teď už mi doktorka řekla, že to znám, tak že ho můžu pak až najdu čárku na testu začít zase brát, když ho budu ještě mít.