Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BukvickaMalicka hele aby bylo mezi námi jasno - viděla jsem případ, kdy opravdu bylo dítě manipulováno matkou a to mě totálně vzalo dech. V takovém případě se stavím za všech okolností na stranu otce a pokud by to jakkoliv šlo a přitom nepoškodilo dítě, snažila bych se mu pomoci.
Proč píšu pokud by tojakkoliv šloa přitom nepoškodilo dítě? No hlavně proto, že to co udělá matka manipulátorka je fakt hnus a dítě to rozhodně poškozuje (otce samozřejmě taky, ale ten si ji vybral - jeho rozhodnutí bylo dobrovolné, rozhodnutí dítěte to nebylo, to se prostě narodilo). Takže pomoc hlavně dítěti, aby se dostalo z manipulace a mělo možnost trávit čas s druhým rodičem bez výčitek. Ale pokud do toho de člověk s tím, že teda jako musí být matka exemplárně potrestána a právo chudáka otce musí být dosaženo - tak tam teda tu snahu hlavně ještě víc neublížit dítěti vůbec, ale vůbec necítím. Z toho co ty píšeš mám spíš pocit, že je ti v tom to děcko úplně šumák. A to považuju za špatný přístup a proto s tebou prostě nejsem schopná souhlasit.
@IvanaOl píše:
@BukvickaMalicka hele aby bylo mezi námi jasno - viděla jsem případ, kdy opravdu bylo dítě manipulováno matkou a to mě totálně vzalo dech. V takovém případě se stavím za všech okolností na stranu otce a pokud by to jakkoliv šlo a přitom nepoškodilo dítě, snažila bych se mu pomoci.
Proč píšu pokud by tojakkoliv šloa přitom nepoškodilo dítě? No hlavně proto, že to co udělá matka manipulátorka je fakt hnus a dítě to rozhodně poškozuje (otce samozřejmě taky, ale ten si ji vybral - jeho rozhodnutí bylo dobrovolné, rozhodnutí dítěte to nebylo, to se prostě narodilo). Takže pomoc hlavně dítěti, aby se dostalo z manipulace a mělo možnost trávit čas s druhým rodičem bez výčitek. Ale pokud do toho de člověk s tím, že teda jako musí být matka exemplárně potrestána a právo chudáka otce musí být dosaženo - tak tam teda tu snahu hlavně ještě víc neublížit dítěti vůbec, ale vůbec necítím. Z toho co ty píšeš mám spíš pocit, že je ti v tom to děcko úplně šumák. A to považuju za špatný přístup a proto s tebou prostě nejsem schopná souhlasit.
Tak o dítě jde taky řekl bych i na prvním miste, ale matka musí být potrestána pokud se provini… Ty manipulace se těžko dokazují. Je potřeba aby vládl všeobecný strach z trestu z takového chování manipulativnich matek, jako prevence a snížení slpd i na těch dětech.
@Lilith_S píše:
Já si ve 12 řekla, že k otci chodit nechci, musela jsem vydržet do 14 kvůli bráchovi. Máma nás nemanipulovala, fotr byl přesně ten typ magora alá “mám na dítě nárok”, ale bral si nás jen, abychom nemohli být s mámou. Jeho představa rodinného víkendu byla, že jsme celou sobotu a neděli seděli na tribuně a čuměli jak hraje fotbal. Od osmi let jsem prosila, ať tam jezdit nemusím… máma nás naopak přesvědčovala, že musím. Takže tyhle kecy, že ta rozvrat vztahu dítěte s otcem může prakticky vždy matka, jsou neskonale absurdní.
Jenže to je o tom, že kdyby se ty rodiče nerozesli, to dítě nemá. na výběr a musí žít. s oběma řidičema a přizpůsobit se. V tom rozdělování péče se dává moc důraz na to.co chce dítě. Nikde není daný, že víkend s dětma musí být na dětským hristi nebo na nějaký akci pro děti atd…
@BukvickaMalicka píše:
Jenže to je o tom, že kdyby se ty rodiče nerozesli, to dítě nemá. na výběr a musí žít. s oběma řidičema a přizpůsobit se. V tom rozdělování péče se dává moc důraz na to.co chce dítě. Nikde není daný, že víkend s dětma musí být na dětským hristi nebo na nějaký akci pro děti atd…
Kdyby se rodiče nerozvedli, tak nás fotr mlátil 30 dní v měsíci místo 4. Lituju tvoje děti, pokud nějaký máš,
@Lilith_S píše:
Kdyby se rodiče nerozvedli, tak nás fotr mlátil 30 dní v měsíci místo 4. Lituju tvoje děti, pokud nějaký máš,
Nj tak si měla neidealniho tatu. Sice nezavidenihodny, ale promile případů…
Lituj jenom sama sebe a svoji frustraci.
Chudak tvůj muž. Odsere to za tvého tátu..
@BukvickaMalicka
No vy musíte hodně trpět nějakým komplexem, že se tady do každého navážíte…máte to uložený hluboko v mysli a nejde se přes to přenést, co…
Nejlepší je chodit se trošku poléčit na eMimino, kopnout si do ženských a pozvednout sebevědomí…
Z vašich příspěvků si udělá normální člověk okamžitě ten správný úsudek…
@BukvickaMalicka píše:
Já bych věřil tomu, že tak nejak plizive pomalu různýma řecma si ho zmanipulovala. Je to velice velice částy jev. Někdy děti musí dělat i to co nechtějí. Takže se snaž ať tam chce. Děláš pro to něco?
hele, tohle je docela odvazne tvrdit, kdyz autorku vubec neznas. ja svym detem cestu k otci naopak uhlazuji a stejne maji smysleni, jako autorky syn, cim jsou starsi, tim vice.
podotykam, ze s ex a jeho rodici mame skvele vztahy. s expritelem a jeho novou partnerkou jsem byli vsichni na spolecnem vikendu, vse na pohodu a stejne deti me kolikrat prosi, ze k tatovi nechteji (bere si je tak 1× za 2-3 mesice), ze se tam nudi…
@Petája píše:
@BukvickaMalicka
No vy musíte hodně trpět nějakým komplexem, že se tady do každého navážíte…máte to uložený hluboko v mysli a nejde se přes to přenést, co…
Nejlepší je chodit se trošku poléčit na eMimino, kopnout si do ženských a pozvednout sebevědomí…
Z vašich příspěvků si udělá normální člověk okamžitě ten správný úsudek…
Nejde o mě. Jsou to obecný částy společenský problémy. A tady je cílová skupina zdrojů problémů..
@markytka3 píše:
hele, tohle je docela odvazne tvrdit, kdyz autorku vubec neznas. ja svym detem cestu k otci naopak uhlazuji a stejne maji smysleni, jako autorky syn, cim jsou starsi, tim vice.podotykam, ze s ex a jeho rodici mame skvele vztahy. s expritelem a jeho novou partnerkou jsem byli vsichni na spolecnem vikendu, vse na pohodu a stejne deti me kolikrat prosi, ze k tatovi nechteji (bere si je tak 1× za 2-3 mesice), ze se tam nudi…
No jo, když sis je naučila že se neumí zabavit a potřebují zajistit program…
Nuda není žádný důvod..
@BukvickaMalicka píše:
No jo, když sis je naučila že se neumí zabavit a potřebují zajistit program…
Nuda není žádný důvod..
no hochu, to se uplne pletes. me deti jsou absolutne od mala samostatne… dnes u nas prsi, deti jsou cely den v patre a neco tam tvori, hraji si a ja dole debordelizuji domacnost, ani jednou za mnou neprisly, ze se nudi. jen pro jidlo
hele, jak by jsi se citil ty, kdyby jsi po 2 mesicich prijel za tatou a on misto, aby ti venoval cas (treba si zahral fotbal, sel na vylet, proste cokoliv), tak stal cely vikend u cirkularky a rezal drevo na zimu? oni tam nemaji zadne hracky, max. par pastelek, takze jedine co mohly, tak si hrat na piskovisti (vek 10 a 7 let)… borce, mas ty vubec nejake deti, nebo jsi stary zhrzeny mladenec?
@markytka3 píše:
@BukvickaMalickano hochu, to se uplne pletes. me deti jsou absolutne od mala samostatne… dnes u nas prsi, deti jsou cely den v patre a neco tam tvori, hraji si a ja dole debordelizuji domacnost, ani jednou za mnou neprisly, ze se nudi. jen pro jidlohele, jak by jsi se citil ty, kdyby jsi po 2 mesicich prijel za tatou a on misto, aby ti venoval cas (treba si zahral fotbal, sel na vylet, proste cokoliv), tak stal cely vikend u cirkularky a rezal drevo na zimu? oni tam nemaji zadne hracky, max. par pastelek, takze jedine co mohly, tak si hrat na piskovisti (vek 10 a 7 let)… borce, mas ty vubec nejake deti, nebo jsi stary zhrzeny mladenec?
Tak mohl s nima být, ale nuda není důvod zanevrit na rodiče.. bohužel v momentě dvou domovů mají na výběr a dostávají do. rukou velkou moc. To si nemyslím, že je dobře.
Kde.je vule je i cesta… zbytek jsou výmluvy.
Tak mohli jít někam ven něco prozkoumat..
@BukvickaMalicka píše:
Tak mohl s nima být, ale nuda není důvod zanevrit na rodiče.. bohužel v momentě dvou domovů mají na výběr a dostávají do. rukou velkou moc. To si nemyslím, že je dobře.Kde.je vule je i cesta… zbytek jsou výmluvy.
Tak mohli jít někam ven něco prozkoumat..
pisi snad, ze na nej nezanevrely? jen se tam nudi a radeji travi cas jinak nez na piskovisti a nechteji tam jezdit bo radeji doma jedou s kamosi ven na kole. ale mohu rii, ze mas zvlastni vnimani sveta,… ano, mohly jit nekam neco prozkoumat, ale to tezko vysvetlis malym detem, kteri se 2 mesice tesi na tatu a on pak radeji cely vikend reze drevo
… nevim, jak jsi to mel nastavene v detstvi ty /bo ocividne vlastni rodinu nemas/, ale ja respektuji nazory sych deti a beru je jako sobe rovnocenne a nijak jejich potreby nebagatelizuji… proto vim, ze kolikrat si otcove mohou za to, ze jejich deti k nim ztrati cestu, sami… kdyz uz tu tak moralizujes - ruku na srdce, kdyby ty jsi mel nejake deti, ty by za tebou po dlouhe dobe prijely, poslal by si je hrat si na pisek a sam se venoval cinnosti, pri ktere ti nemohou ani asistovat?… k cemu pak takovy cas s detma je? ze si v duchu odskrtnes splnenou „povinnost“?
@markytka3 píše:
pisi snad, ze na nej nezanevrely? jen se tam nudi a radeji travi cas jinak nez na piskovisti a nechteji tam jezdit bo radeji doma jedou s kamosi ven na kole. ale mohu rii, ze mas zvlastni vnimani sveta,… ano, mohly jit nekam neco prozkoumat, ale to tezko vysvetlis malym detem, kteri se 2 mesice tesi na tatu a on pak radeji cely vikend reze drevo… nevim, jak jsi to mel nastavene v detstvi ty /bo ocividne vlastni rodinu nemas/, ale ja respektuji nazory sych deti a beru je jako sobe rovnocenne a nijak jejich potreby nebagatelizuji… proto vim, ze kolikrat si otcove mohou za to, ze jejich deti k nim ztrati cestu, sami… kdyz uz tu tak moralizujes - ruku na srdce, kdyby ty jsi mel nejake deti, ty by za tebou po dlouhe dobe prijely, poslal by si je hrat si na pisek a sam se venoval cinnosti, pri ktere ti nemohou ani asistovat?… k cemu pak takovy cas s detma je? ze si v duchu odskrtnes splnenou „povinnost“?
Tak mnohdy je víkend jediný čas něco pořádně na zahradě udělat…
Táta roku to asi nebude, ale i to odskrtnuti nejde bagatelizovat…
Všechno nemusí mít smysl, účel a být úplně super…
Hrát s rozdanyma kartama. Ne měnit si karty za jiný. O tom to je.
@markytka3 píše:
pisi snad, ze na nej nezanevrely? jen se tam nudi a radeji travi cas jinak nez na piskovisti a nechteji tam jezdit bo radeji doma jedou s kamosi ven na kole. ale mohu rii, ze mas zvlastni vnimani sveta,… ano, mohly jit nekam neco prozkoumat, ale to tezko vysvetlis malym detem, kteri se 2 mesice tesi na tatu a on pak radeji cely vikend reze drevo… nevim, jak jsi to mel nastavene v detstvi ty /bo ocividne vlastni rodinu nemas/, ale ja respektuji nazory sych deti a beru je jako sobe rovnocenne a nijak jejich potreby nebagatelizuji… proto vim, ze kolikrat si otcove mohou za to, ze jejich deti k nim ztrati cestu, sami… kdyz uz tu tak moralizujes - ruku na srdce, kdyby ty jsi mel nejake deti, ty by za tebou po dlouhe dobe prijely, poslal by si je hrat si na pisek a sam se venoval cinnosti, pri ktere ti nemohou ani asistovat?… k cemu pak takovy cas s detma je? ze si v duchu odskrtnes splnenou „povinnost“?
Místo toho, aby si neresila jak s nima tráví jeho čas, tak mu to potřebuješ nadiktovat co má dělat.
Já neříkám, že máš nastaveny špatně hodnoty, ale říkám, že je potřeba respektovat a neřešit jejich tátu v tom co a jak dělá…
@BukvickaMalicka píše:
Místo toho, aby si neresila jak s nima tráví jeho čas, tak mu to potřebuješ nadiktovat co má dělat.Já neříkám, že máš nastaveny špatně hodnoty, ale říkám, že je potřeba respektovat a neřešit jejich tátu v tom co a jak dělá…
Ale ho*vno má potřebu mu něco diktovat. Normální člověk co nevidí své děti měsíc se na ně těší a snaží si s nimi strávený čas co nejvíce užít. Ne že si půjde po svém a děcka ať si dělaj co chtěj. Pokud potřebuje udělat něco na zahradě, má na to další 3 víkendy, jeden víkend kdy by něco neudělal by ho nezabil. Navíc kluci ve věku 7 a 10 let už jsou docela velký, tak kdyby opravdu musel něco dělat, tak si na ten víkend může vymyslet práci u které by mu mohli pomáhat. Mé dceři jsou 2 roky a věř tomu nebo ne, když přijdeme k jejímu dědoj tak si dokáže vymyslet práci u které mu i tak malé dítě může,, pomáhat ''. U toho jí vysvětluje co a proč to dělají a krásné spolu tráví čas. Jde o to chtít, jenže ty si zamindrákovanej zoufalec, kterej nemá ani děti a jen tady každou ženu soudí podle svých domněnek. Když nemáš děti tak se takové věci těžko soudí. Jo a zmínila jsem dědu, protože a s otcem své dcery žiju a ten jí věnuje dostatek času, aby sis ti zase nevyložil po svém. Ještě jedna otázka - kde se v tobě bere ta averze vůči ženám (matkám)???