Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mischelinka jo zvládnout se to dá, ale je to občas pěkně náročný. Já s nimi jednou jela sama do Zoo, to bylo něco
ale přežili jsme to
@Klarinetka1 píše:
Mám 2 děti. Syn 2,5 roku a dcera 8 měsíců. Jako je to na palici, to je fakt. Naše malá třeba vůbec nechce být v kočárku, tak s ní nikam nemůžu. Pořád mi visí na prsu, tak taky nic moc. Už jsem se nějak smířila s tím, že jsem teď víc doma s dětmi, občas pohlídá tchýně, manžel, moje mamka. Staršího synka si často berou i přes noc, ale malou mám pořád doma.
Snažím se ale věnovat se i sobě, zajdu si na kosmetiku, masáž, ke kadeřnici. Když chci jít někam večer, tak hlídá manžel (holt teď chodíme zvlášť), když si jdeme posedět s kamarády, tak jdeme spíš odpoledne, vezmeme děti a jdem někam, kde je dětský koutek.
Určitě jsou takto malé děti pro nás omezující, ale chtěli jsme je a za pár měsíců to zas bude úplně jiné. U vás se to taky zlepší.
Chodíš někam si vypnout hlavu? Sama, bez dětí. Podle mě to občas chce, jinak začne z toho ženské hrabat.
Ti závidím kamarádky - ty od staršího jsou v práci a od mladší moc neznám, já nevím, kde ty ženské jsou, když v obci se v daný rok narodí cca 30dětí. Jestli jsou už v práci, nebo sedí doma, nebo jsou nemocní. A co mám kámošky ze školy, tak ti jsou pořád na hromádce - buď jedno dítě či druhé, takže sraz vyjde tak jednou za rok. V naší herně jsou tak 2děti, nechápu - při tom do 3let, co jdou do školky, tak může být v obci tak kolem 60ti dětí. Když byl zápis do školky, tak se nabralo hravě 40dětí narozených v jednom roce. Ale venku nikoho nepotkáte.
Ahoj, tak já mám kluky 22m a 3,5m a super. Sice starší je taková aktivka aktivní, paličatá uvztekaná a mladší zase nespavec
ale jsem spokojená, vždy může být hůř. Manžel dělá 12ky, tak jsem s klukama převážnou část týdne sama, ale i tak mám čas pro sebe
Se starším chodím na plavání, mladšího mi mezitím hlídá paní na recepci a od 4m budu chodit plavat i s ním, já chodím na tréninky, zařídili tam i hlídání pro děti, tak capartíky beru s sebou a je o ně mezitím postaráno. Chodíme u nás do MC
chodíme ven se psy, pocvičím s nima, jezdím na různé kurzy a semináře, výstavy se psy
naopak mám pocit, že mám času habakuk
(a občas taky ne, že
)
Příspěvek upraven 18.02.14 v 13:05
@Vája asi to bude znít blbě, ale co se týká svobody, bylo líp bez dětí, ALE nikdy bych už neměnila a prostě něco se musí obětovat a nedokážu si už život bez nich představit ![]()
@Conny píše:
Víc bych neměnila než měnila!
Je to sice záhul, ale teď když má malinká 4.m.,tak to začíná být „pohoda“!No, nejkrásnější je, když si holčičky „povídají“,to bych brala už i to třetí
!
Spaní se krásně vypilovalo,takže všechno ostatní je mi jedno
!
Musím jen říct, že starší je pohodářka, samostatná, poslušná,přítel vaří a nakupuje + občasné hlídání tchýňkou nebo mojí mamkou taky probíhá, jinak
jak bych to dala/zvládla!!!
No až bude malé rok, tak uvidíš
. Malá super do roka k synovi, ale po roce - každý jinam letí, každý chce jinou hru - chvíli vařím a šup už je vykramařený šuple. Dětské záterasy odmontovaly ti dva.
Mě by zajímalo, jestli někomu žárlí mladší dítě na starší, ta mladší si mě hlídá a běda když se chce pomazlit ta starší
čekala jsem to spíše naopak
Já jsem spokojená a růžovoučký to určitě pořád není
Ale jsem hodně rodinný typ, antikariéristka, takže ta negativa pro prostě k tomu všemu patří. Momentálně mám starší s horečkama, mladší se z toho před pár dny vylízala, takže teď neví, co roupama. A i tak mám uklizeno, ještě ráno bylo napečeno, než mi to muž sebral do práce, a mám před sebou tak necelý 2h klidu
Jde to, já nevím, kde ty nedokonalé dělají chybu
A včera jsem myla okna (to je najednou světla
). Snažím se na vše koukat pozitivně a když už je něco negativního, obvykle to netrvá dlouho. Když byla mladší nechodící, byla fajn, že v krámě hezky dřepěla ve vozíku, zato teď vláčí košík a snaží se do něj házet věci, samozřejmě ty, co nepotřebuju. Ale zase tehdy byla otrava mhd, teď lezu do autobusu, starší jde sama, mladší se drží za ruku a pohodička. Prostě každý období má něco a důležitý je užít si aspoň kousíček z něj. Až se holky probuděj, vytáhnu novou modelínu a holkám budou svítit očíčka a budou patlat a patlat. A to by s miminem taky nešlo, žejo.
@lukresia ano,mladší je schopen tu starší doslova zmlátit aby mě měl pro sebe, je mu 2,5 ![]()
Mám stejně staré děti jako ty (kluky, jeden má 2,5 roku, druhému bude 7 měsíců) a ano, baví mě to víc jak s jedním. Už bych za jedno dítě neměnila, když jsem náhodou jen s jedním, tak si připadám jak bez ruky.
Hlídání nemáme, takže jsem s dětmi v podstatě nonstop, jen tři soboty v měsíci jezdívám do školy a to je s dětmi tatínek. Ale já si opravdu nemůžu stěžovat, mě to takhle naprosto vyhovuje. Děcka mám pořád všude sebou, ale nevidím v tom problém. Náročnější to bylo akorát v tom šestinedělí, to jsem hlavně kojila a nevěděla, kam dřív, jestli ukládat ke spaní jednoho nebo druhého, pak jsme padli se starším do období vzdoru, ale teď už je to paráda. Starší je sice dost živý, ale už hodně samostatný, v podstatě se sám obslouží, takže s tím už není skoro žádná práce a mimino je pohodář od narození. No a co děláme: chodíme do MC, ven, na plavání, hrajeme si…mimino je hodně se starším bráchou, kluci se spolu dost zabaví. Občas řeším, že mu mladší něco bere nebo bourá, ale to jsou naprosté maličkosti. Já mám teda víc času se dvěma jak s jedním.
Příspěvek upraven 18.02.14 v 13:10
@Majinka7 píše:
@mischelinka jo zvládnout se to dá, ale je to občas pěkně náročný. Já s nimi jednou jela sama do Zoo, to bylo něcoale přežili jsme to
já s nima jezdívám na výlety běžně sama, do Zoo, i delší trasu vlakem a vždycky to nějak jde, je to hodně o plánování dopředu, mít dost jídla a křupek na zabavení, ten starší je docela kliďas, rád chodí, je zvědavý, takže pořád něco povídáme. Ten mladší zase vcelku kočárkové dítě, i když už se začíná sápat ven, od té doby, co chodí. Jednou jsem s nima byla sama na výletě v ZOO (s kamarádkou a jejím malým) a uprostřed ZOO mi starší odpadl, začal pospávat, nechtěl jít, pak mu vyskočila horečka a ke konci ZOO už i první neštovice. Tak jsem je zas přes celou ZOO táhla domů + cesta busem, tak to jsem byla hotová
ale krom návštěvy gynekologie, která je s nima výživná, to fakt jde
Každý to má ale jinak a hlavně nebudou malí na furt, neboj ![]()
@zuzouš tak já nevím jak ti děcka chodí spát, ale mě se momentalne střídají. dopo mimino, před obědem se vzbudí, po obědě jde starší, mimino je vzhůru, mimino jde odpoledne spát, batole vstává a do toho pubertak a učení do školy ![]()
@lukresia píše:
Mě by zajímalo, jestli někomu žárlí mladší dítě na starší, ta mladší si mě hlídá a běda když se chce pomazlit ta staršíčekala jsem to spíše naopak
mě taky žárlí mladší syn. Ale nedbám na to a vždycky přitulím oba a snažím se mu vysvětlit, že to jde tulit oba. Obsahu slov přesně nerozumí, ale věřím, že chápe
Se sourozencem už dobrý, to bych řekla už skousl, ale běda, když s eke mě přitulí dítě kamarádky
@baaruunkaa píše:
Takové dítě, které v 7-mi měsících jen kouká jak si hraji se starší bych chtěla taky. Naše mrně je od 6-ti měsících v pohybu a vymýšlí šílený lumpárny a neposlechne a neposlechne. Jen udělá nenene (zakroutí hlavou) a udělá to.
no tak já to měla pohodu, mladší v 7m sotva uválel pár sudů
lézt začal až v 10,5m, chodit v 18, takže jsem ho do těch 10,5 m našla velmi blízko místu, kde jsem ho nechala ![]()
@slavuska1 píše:
no tak já to měla pohodu, mladší v 7m sotva uválel pár sudůlézt začal až v 10,5m, chodit v 18, takže jsem ho do těch 10,5 m našla velmi blízko místu, kde jsem ho nechala
závidím, 8mi měsíční se už staví u nábytku ![]()