Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chce to přežít a vydržet, než bude mladší prcek starší, já mám staršího prcka 4 a půl letýho a mladšího dvou a půl letýho a teď je začíná bavit plus mínus to stejný (i když mladší třeba ještě tak dlouho nevydrží…) a je to docela dobrý… I tak mě to ale občas ubíjí, protože zas starší nechce mladšímu něco půjčit, tak se mladší vzteká… A tak, ale vesměs je to už docela fajn… ![]()
@gabi.design píše:
Mám stejně staré děti jako ty (kluky, jeden má 2,5 roku, druhému bude 7 měsíců) a ano, baví mě to víc jak s jedním. Už bych za jedno dítě neměnila, když jsem náhodou jen s jedním, tak si připadám jak bez ruky.Hlídání nemáme, takže jsem s dětmi v podstatě nonstop, jen tři soboty v měsíci jezdívám do školy a to je s dětmi tatínek. Ale já si opravdu nemůžu stěžovat, mě to takhle naprosto vyhovuje. Náročnější to bylo akorát v tom šestinedělí, to jsem hlavně kojila a nevěděla, kam dřív, jestli ukládat ke spaní jednoho nebo druhého, pak jsme padli se starším do období vzdoru, ale teď už je to paráda. Starší je sice dost živý, ale už hodně samostatný, v podstatě se sám obslouží, takže s tím už není skoro žádná práce a mimino je pohodář od narození. No a co děláme: chodíme do MC, ven, na plavání, hrajeme si…mimino je hodně se starším bráchou, kluci se spolu dost zabaví. Občas řeším, že mu mladší něco bere nebo bourá, ale to jsou naprosté maličkosti. Já mám teda víc času se dvěma jak s jedním.
s manželem jsme měli snad po půl roce možná i víc domluvené hlídání na čtyři hodiny, šli jsme na pozdní oběd pak jsme se šli ruku v ruce projít náměstím a po necelých dvou hodinách jsme si už holky vyzvedávali
nebo otec si vezme holku do kočáru, jsou pryč a manžel po chvíli pronese jak je to bez ní doma prázdné a je mu smutno, a mě se stýská taky…naši známí si klepou na čelo, že jsme divní
![]()
@zuzouš píše:
Já jsem spokojená a růžovoučký to určitě pořád neníAle jsem hodně rodinný typ, antikariéristka, takže ta negativa pro prostě k tomu všemu patří. Momentálně mám starší s horečkama, mladší se z toho před pár dny vylízala, takže teď neví, co roupama. A i tak mám uklizeno, ještě ráno bylo napečeno, než mi to muž sebral do práce, a mám před sebou tak necelý 2h klidu
Jde to, já nevím, kde ty nedokonalé dělají chybu
A včera jsem myla okna (to je najednou světla
). Snažím se na vše koukat pozitivně a když už je něco negativního, obvykle to netrvá dlouho. Když byla mladší nechodící, byla fajn, že v krámě hezky dřepěla ve vozíku, zato teď vláčí košík a snaží se do něj házet věci, samozřejmě ty, co nepotřebuju. Ale zase tehdy byla otrava mhd, teď lezu do autobusu, starší jde sama, mladší se drží za ruku a pohodička. Prostě každý období má něco a důležitý je užít si aspoň kousíček z něj. Až se holky probuděj, vytáhnu novou modelínu a holkám budou svítit očíčka a budou patlat a patlat. A to by s miminem taky nešlo, žejo.
Jé já když vytírám, tak dcera táhne kýbl, že vodu vylívá a pak hodí medvěda do kýble a začne si tam cákat ruce, takže celé mé vytírání podlahy je jen o tom, že kýbl ji beru, zakazuju apod. Asi záleží na typu dítěte. Lékařka o ni řekla, že je krapet aktivnější. Na plavání vrstevníci při vyslíkání sedí a koukají, dcera najde pantoflíčky, nazuje si je a už letí k bazénu. Jinak ve 12měs. začala chodit a ve 14měs. jsem ji našla na palandě.
@slavuska1
Já ve 14měs. našla dceru na palandě - jak veverka tam vylezla. Teď trénuje v 17měs. sestup.
Taky jsem spíš přežívala, teď je to výrazně lepší. Asi nebudeš typ, kterému mateřská a takhle malé děti vyhovují… no, zatím asi zkusit se zabavit i jinak a vydržet ![]()
Ženský, vy mi tu dáváte
Teprve druhý čekám, a momentálně mám stavy, že jsem si to vymňoukla, že nám s jedním bylo líp a bylo to jednoduchý, a pak si tu přečtu tohle… ![]()
@Antonie Bolavá píše:
líp už bylo…
To jsem asi nechtěla slyšet (resp. vidět).
![]()
@Osmanka
no, za rok letím do práce, tak to bude zase jiné
,ale těším se na všecko, co přijde, jaké to bude netuším
,ale žádný věk. rozdíl není nej…
!
@ivana-domca malá se postavila taky poměrně brzy, ted momentálně šplhá na gauč a židle
a zákon schválnosti je, že když ji už vidím jak si to štráduje někam kam může vylézt, přiběhne starší a chce na záchod, takže beru pod paži mladší, za ručku starší a musí na wc s námi ![]()
Ahoj holky. Jsem rada, ze sem narazila na tuhle diskuzi. JN mam zatim prvni skoro rocni dablici a vsechny vas obdivuju, co ma te deti tak brzy za sebou, to ja bych jedla futra
chci i druhe decko, ale az male budou tak 4 roky.
@Majinka7 Já to spíš myslela tak, že v jakém věku dětí se to zlepší… že třeba až bude mít mladší dva roky… že už se s ním spíš domluvíš, naučí se třeba trochu poslouchat…
Samozřejmě bych taky neměnila, ale čekám na chvíli, kdy si dám „v klidu“ kafe a nebo si sednu na hřiště a budu rozjímat a jen je kontrolovat. ![]()
O a já teda začla teď chodit na angličtinu a je teda fakt, že na ty tři hodiny týdně prostě vypínám do „bezdětnýho módu“, prostě za sebou zavřu dveře bytu a už se šíleně těším na ten relax na angličtině…
Ale pak se zas těším za dětma domů… ![]()
Kluky mám šíleně ráda, ale občas vypnout se taky hodí, zvlášť ve dnech, kdy mají tendence si závidět i to, že jeden má kulatější palačinku, než druhej…
![]()
@Osmanka píše:
@slavuska1
Já ve 14měs. našla dceru na palandě - jak veverka tam vylezla. Teď trénuje v 17měs. sestup.
@ivana-domca píše:
@zuzouš tak já nevím jak ti děcka chodí spát, ale mě se momentalne střídají. dopo mimino, před obědem se vzbudí, po obědě jde starší, mimino je vzhůru, mimino jde odpoledne spát, batole vstává a do toho pubertak a učení do školy
Mně chodí mladší (2r 3m) po obědě denně, starší (3r 9m) tak jednou dvakrát týdně nebo když je, jako teď, nemocná. Ale taky se jeden čas takhle střídaly, bylo zas na tom fajn, že té bdící jsem se mohla o to víc věnovat. Když jsem potřebovala dospat, zavřela jsem se se starší v ložnici, mimino spalo vedle, starší jsem obložila hračkama, křupkama a já zavřela oko. Nebyly to dvě hodiny tvrdýho spánku, spíš jedna přerušovanýho, ale z nejhoršího tě to dostane.
Učení s pubošem máš sice jako výdej času navíc, zas ale ti může prcky pohlídat, když jdeš dolů pro poštu/ pověsit prádlo/ atd.