Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ![]()
Chtěla bych se zeptat na zkušenosti se dvěmi příjmeními po svatbě.
S přítelem čekáme miminko, které bude nosit od narození jeho příjmení a z předešlého vztahu mám staršího synka, který má příjmení po mě. Je to už školák a pokud bychom ho nechali přejmenovat, tak by to bylo těžké pro něj a samozřejmě i pro okolí, tak jsem se rozhodla si zanechat po svatbě oboje příjmení.
Mám z toho trochu strach, jak to bude fungovat, jestli s tím nejsou nějaké obtíže, které byste chtěli vědět před tím, než se to stane.
Jde mi vyloženě o to, aby se syn necítil cizí v naší rodině.
Díky za sdílení svých zkušeností ![]()
Funguje to stejně jako když máš dvě jména…říkat si můžeš nechat klidně jen jedním, nebo druhým nebo oběma…na oficiálních dokumentech, žádostech atd ale budeš muset mít vždy obě…
Jaký strach, jaké obtíže?
akorát se pak budeš muset vždy podepisovat oběma příjmeními, nelze používat jen jedno z nich..
Mně to přijde dost nepraktické - je to prostě dlouhé, mají to tak dvě kolegyně, nikdo se nad tím extra nepozastavuje, obě měly jiný důvod než ty (silná vazba k původní rodině a víceletá kariéra se svobodným příjmením, pod kterým je všichni znají), žádné větší potíže s tím ale fakt nemají, jen se nevlezou do některých kolonek ![]()
Mám dvě příjmení. Jsem ten člověk, co nesnáší změny a je jedno, jaké to jsou. Manžel s tím problém neměl, bylo mu to jedno.
Jen všude budeš muset psát obě příjmení, podepisovat se oběma, ale to je to nejmenší. Každý den to neděláš.
Ohledně oslovování s tím mají někdy lidé problém. Neví, které příjmení použít, jak správně používat. Ale to si myslím, že je opravdu jedno.
Když někde s manželem jsme, tak nás oslovují jako rodina xxx a ne zvlášť.
Máš dobrý důvod, šla bych do toho.
Mám 2 příjmení- jedno po novém manželovi, druhé po ex, se kterým mám dítě.
Do školy se hlásím jménem dítěte, ve vztahu k úřadům používám obě jmena, v práci jak se mi chce:)
Dítě naopak ocenilo, že máme pořád společně jméno.
Na schránce máme 2 příjmení.
Problém v tom nevidím.
Vlastně nejhorší jsou nablble dotazy některých lidí, proč mám 2 příjmení ![]()
Mám úplně stejnou situaci. První syn má moje příjemní za svobodna. Nikdy jsem nepřemýšlela, že bych mu ho z nějakého důvodu měnila, zbytečné lítání po úřadech a jiné formality. Pak jsem se vdala a vzala jsem si manželovo příjmení, protože to druhé je zbytečné. Máš pak moc dlouhé příjmení a nevleze se ti to do žádné kolonky. Navíc je složité ženu oslovovat dvojím příjemní, co tak poslouchám, většinou to skoro nikdo nedělá a používají pouze jedno - většinou to nové po manželovi. (Protože nové příjmení manžela musí být vždy na 1.místě a pak je za pomlčkou příjmení ženy za svobodna). Druhý syn už má příjmení manžela a první syn se kvůli tomu necítí nijak špatně nebo nevýhodně. Bere to tak, že má příjmení po dědečkovi a ten má dalšího pokračovatele rodu ![]()
No a ohledně prvního syna, který se jmenuje po mě, je to jednoduché - ve škole mě oslovují stále jeho příjmením. Neřeším. Ty učitelky si to nepamatují, nemůžou si pamatovat tolik příjmení. Spousta matek je dneska svobodných, ale děcka se jmenují po otcích, ale stejně jim říkají příjmením toho dítěte, jakoby byly vdané. Nikdo se kvůli tomu nezlobí. Já to úplně přecházím, je to maličkost. ![]()
V klidu. Udělala jsem to přesně ze stejného důvodu, jak ty a žádný problém. Ani se nebudeš muset všude podepisovat dvěma. Třeba když jsem šla zřídit dceři účet v bance, tak řekli, že je jim to jedno, ale musím si pamatovat, jak jsem se u nich podepsala (jestli jedním příjmením nebo oběma). V práci, kde jsem více než 10 let, se do telefonu představuji pořád starým příjmením, abych nemátla stálé klienty, i email mám jen s jedním (starým).
Jinak dcera byla velmi ráda, že jsem si nechala i příjmení po ex (tedy stejné s jejím), a to jí bylo v době mé druhé svatby už 15.
@Lucy75 píše: Více
Jen dotaz, protože nikoho takového neznám - jaký mají např. firemní email?
@carsa494 píše: Více
Jak kde:) měla jsem mail na 1.jmeno, na 2
jméno, i na obě scuknutá k sobě.
Tady je vidět pořád podřízená role ženy. Když má synek příjmení po tobě a ne po nějakém ex, bylo by příhodné, aby si tvůj přítel vzal při svatbě tvoje příjmení a budoucí miminko ho nosilo též. Místo toho tady vymyslíš harakiri se dvěma prijmenima
problém to určitě není, jen je to dost zdlouhavé a krkolomné.
Mám dvě příjmení, protože manžel je cizinec (tedy já cizinka v jeho zemi).
V mém případě je to jen výhoda. Na úřední dokumenty se podepisuju dvěma, ale jinak jak se mi to hodí. Tady moje rodné příjmení nikdo správně neřekne a už vůbec nenapíše, takže manželovým. Když něco vyřizuju v Čechách tak českým, protože podle křestního jména nejde poznat, že jsem Češka a zjistila jsem, že když uvedu například na bookingu české příjmení, lidé se mi nebojí na můj zahraniční telefon zavolat. Jinak ticho po pěšině ![]()
Ale když se představuju, tak mám tendence používat jen rodné příjmení. Prostě zvyk. Před manželem si dávám bacha ![]()
Stejně je hustý, jak ženský vezmou příjmení:D nechtěl bych, fakt ne
Mám 2 příjmení a je to fajn. Během manželství jsem ale aktivně využívala jen to vyvdané, první. Nyní po rozvodu ho oceňuji kvůli tomu, že mám stejné příjmení jako děti. V tvém případě to dává smysl.