Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Stulenta ahojky,me bricho boli cele tehu a to teda dost a nejvic snad v noci…sem skoro 33 tyden a uz ani nevim kdy me nebolelo
,to asi k dvojcecimu tehu hold patri…a jinak se citis dobre?
@Libi87 to docela rada slyším, ze je to normální. Děkuji za uklidnění.
Jinak už se cítím lip, než na začátku, to bylo teda hodně krusne období.
Sice mám furt rána, kdy to úplně nezvládnu, ale aspoň už to netrvá cely den.
Občas mě dost pálí spodek, ale trvá to vzdycky třeba 2h a pak několik dni nic.
Jak se citis v takhle pokročilém tehu ty?
@Stulenta uz bych to nejradsi mela za sebou…uz me boli lezet, stat chodit😁…ale co by clovek pro ty prcky nevydrzel…nejhorsi jsou noc dyl jak 2-3 hodiny nespim nikdy uz vic jak 3 mesice…do toho kazdou hodinu na zachod.No je to o hodne jine nez me prvni tehotenstvi.Ale musime vydrzet
a taky jsou hnusne ty krece a tvrdnuti bricha a to taky nejvic v noci, nastesti magnesko pomuze.Tak preju aby u tebe vse probihalo hladce a bez problemu a jaky tip dvojcat cekas? ja jednovajecne bi-bi kloucky.
@Libi87 a jeeeeje, tak to se mám na co tesit.
Naprosto chápu, že už se tesis, až budou kluci s vama.
Tak to budete krásná velká rodinka.
Pro mě je to první těhotenství, s manželem jsme byli už léta domluvení, ze budeme mít pouze jedno dítko, ale osud nám nadělil dvojčátka a my se nakonec nemůžeme dočkat.
Čekám dvojvajky bi bi a zatím to vypadá na páreček, ale 100% to ještě není.
A zajímalo by mě, zda máte pro dvojčátka připravenou jednu nebo dvě postylky? ![]()
@Stulenta No my uz mame chlapecka 5,5 roku tak budou tri. Pro nas dvojcatka celkem sok😁,mame je po ivf kdy me dali jedno embryo a to se rozdelilo na dve coz sem nevedela ze jde 🫣 😁,ale taky se tesime. Jeste tak tri tydny a meli by se narodot kolem 36 tydne.Mame pro ne dve mensi prevozni postylky na koleckach.
@Libi87 To je hezky, budete mít doma velkou chlapskou převahu.
My je máme prirozene, ale taky to pro nás byl velký šok, nikdo v rodině dvojčata nemá a tak jsme s tím ani nepocitali.
Tak to už mas za pár, trošku ti to až zavidim, ze už to budeš mít za sebou.
Vypadá to u tebe na přirozený porod nebo mas plánovaného císaře? A já prave někde četla, ze by se dvojčata neměla rozdělovat, tak asi plánujeme úplně na začátek jednu postylku, ale ještě uvidíme. Já ještě nekoupila nic, čekám až po druhem screeningu, který mam začátkem srpna a pak se na vsechno vrhnu. ![]()
@Stulenta ja budu mit doufam sekci..nejsem naklonena prirozenemu porodu dvojcat z vice duvodu. Jednu sekci uz za sebou mam. Tak uvidime, chodim do poradny pro dvojcata jdu zas v patek na kontrolu tak snad uz se dozvim konkretne co a jak bude a kdy
…a neboj to utece jak voda a hudes tam kde ja…akorad me se to ted v tech hicech sakra vlece… ![]()
@Libi87 tak držím palce, ať to dopadne, tak jak si přeješ.
Já vsude čtu, ze se chodi do poradny pro dvojčata, ale v našem kraji asi ani nic takovyho není nebo jsem o tom neslysela. Doktor mi taky nic neříkal a kontroly mám naplánovány až do konce srpna. Tak uvidíme, jestli třeba pak v pozdějším stadiu mě pošle třeba už do porodnice na podrobnější kontroly.
Já si myslím, ze v těch vedrech to musí být hodně náročný, pro mě je to kolikrát i teď a to jsem ještě furt skoro na začátku. ![]()
Ahoj holky, já se k vám takhle později taky přidávám. Jsem teď v 12. týdnu s bibi dvojvaječnými dvojčátky a už teď mám občas pocit, že je to mazec. Bříško už leze, hlavně večer a často mě bolí a různě táhne. Od začátku beru Utrogestan a teď jsem měla nějaký zánět, tak jsem na něj měla Macmiror, tak doufám, že to prckům neublížilo. Termín mi vychází sice až na leden, ale předpokládám, že to stihneme ještě v roce 2023.
![]()
@Stulenta dekuji snad vse dopadne jak ma a dobre
,ja nevim jestli do poradny chodi vsechny dvojcata nebo jenom jednovajecne…ale uvidis my zacali az po druhem velekm screnengu.Tak treba budes chodit nekam pak ![]()
@Libi87 určitě vse dopadne dobre, nic jiného si ani nepoustej do hlavy.
No vidis to, to je klidně mozny, ze dvojvajky nechodí, každý doktor mě utvrzoval, jak mám nejbezpečnější formu dvojčat. Tak třeba mě nakonec taky někam pošle, to se vsechno dozvím casem. ![]()
@ruzulka ahoooj, tak to jsme od sebe kousek, já jsem 16tt.
Cekam taky dvojvajky bibi.
Bolesti břicha.. to je mazec, já se s tím ještě furt nerovnala, jak moc a často mě bolí.
Mě už teď doktor rekl, ze vypadam jak v 6.měsíci a ze budeme radi, když to vydrzim do půlky listopadu a to mám termín porodu až v druhé půlce prosince.
Utrogestan jsem brala od 7tt do 12tt, teď už neberu a já na zánět v 7tt dostala clotrimazol a že by to teda extra pomohlo se rict nedá. ![]()
@Stulenta Tak aspoň někdo, kdo je na tom časově podobně. Přece jen holky ve 20. týdnu už jsou někde jinde. Ještě koukám na předchozí komentář na rizikovou poradnu- mně moje doktorka řekla, že dvojvaječná bibi jsou úplně ta nejlepší varinata co může nastat, a že to jako rizikové do chvíle než se objeví nějaký problém nepovažuje… A já jsem teda zatím docela v pohodě, ze začátku byly nevolnosti, ale naštěstí jsem nezvracela a teď mi je sice každý den docela blbě, ale to přisuzuju léčbě tím Macmirorem. Velikosti bříška se taky bojím, ráno nemám ještě skoro nic, ale přes den pěkně vyskočí. Měřím 159 cm a minulý týden jsem vážila 46,6 kg, tak doufám, že nakonec nenaberu 30 kg a nebudu se jen kutálet ![]()
@ruzulka mě doktor taky rekl, ze je to bezpečná forma, ale nic víc se mnou neprobiral. Jednou jsem byla na pohotovosti a tam mi doktorka řekla, ze se uvidíme ve 30tt, takže pocitam, že možná později budu chodit.. no uvidíme.
Já teda začátky neměla nic moc, i jsem zvracela. Teď mám taky občas dny, kdy mi je zle, ale se začátkem už se to nedá srovnat. Tyjo, tak to jsi peknej drobek. Já mám na tebe 30kg navíc.
Ale zatím jsem od začátku přibrala pouze 1kg, tak snad to nakonec nebude tak hrozny.
Mas mezi plody nějaký denní rozdíl?
Já měla na začátku 3 dny, na screeningu byli už stejně a teď mají zase rozdíl 2 dny. ![]()
Ahoj holky, přidávám se. Z IVF jednoho embrya čekáme jednovaječná dvojčata (Mo-Bi). Jsem v 13.týdnu. Teprve mě čeká tento týden screening, takže mám velký strach. Měla jsem hroznou radost, ale během měření před 2 týdny objevila doktorka nějakou cystu u hlavičky jednoho dítěte, která se prý může vstřebat. Ale strašně mě to děsí, už jsem si zvykla, že budou dvě děti a strašně si přeju, aby to bylo v pořádku. Takže tento pátek, kdy je screening, je pro mě děsivý, i když bych se měla těšit. Jinak až na tohle vypadaly děti v pořádku. Což poznáme až po screeningu teda.