Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Paja-Maya Spava? Co to je??
Jsou vsechno, jen ne spava
![]()
@ruzulka Dekuju a drz se
Urcite jeste vydrzite moc tydnu
U nas to kolem 28tt taky haprovalo a hrozila nemocnice
Ale nakonec jsme to zvladli doma
Uvidis, to date! ![]()
@nickiesh Gratulujuuu ![]()
@Pupenka
Naši kluci jsou pěkní divoši už teď v břiše, takže předpokládám, že na světě to asi nebude jinak. Takže jsem taky připravená na nespavá miminka ![]()
A jinak dneska jsme už 31+0, takže zase aspoň pár dní navíc. Doufám, že aspoň do toho 36. týdne vydržíme ![]()
Ahoj holky! Mám po poradně v 33+1, holky mají 2000 a 2100 g. Hurá! Se svým porodním „týmem“ jsme dneska probírali způsob vedení porodu a zatím to vypadá, že zkusíme vaginální, obě holky hlavou dole, průtoky a vše super. Mě uspokojuje už to, že se na něj můžu nějak připravovat, mám pocit takového plnohodnotného těhotenství. Pokud to nakonec dopadne SC, tak se z toho hroutit nebudu. Hlavně ať jsou miminka v pořádku. Docela se na ten zážitek těším, doktoři i PA jsou fajn
Čípek mi kontroloval asi po dvou měsících a mám ho 2 cm. Říkal že vzhledem k tomu, že jsem čím dál víc těhotná, tak je to úplně ok. Na emiminu jsem se dočetla, že s takovou délkou čípku i hospitalizujou. Jsem ráda, že to nehrotí a nestresují mě. Říkali, že když se porod začne rozjíždět 34+ a dál, tak mě nechají rodit a nebudou už do toho zasahovat. Takže vlastně vydržet ještě týden. Ale do 35 tt prý nedělají bonding kvůli držení tělesné teploty, což je mi docela líto. Tak uvidíme, jak to všechno dopadne.
@Maiah čípek 2 cm je nádhera. Já ho měla kolem 2,5 cm skoro celé těhotenství a pak bum a najednou 9 mm. Doktor mi v nemocnici říkal, že na hospitalizaci to je od 15 mm a že důležitý je taky týden těhotenství. Můj 28. se mu moc tehdy nepozdával, 32. už označil jako super. ☺
Ale jinak určitě držím palce ať vydržíte co nejdéle, já mám cíl 36. týden ☺ ![]()
@ruzulka
Děkuji! Taky ti přeji krásný porod v min 36 tt a ať ty poslední týdny zvládneš hravě. Já jsem dneska byla po týdnu plavat a jsem z toho rozlámaná celý den ![]()
Ja si cile posouvala ![]()
Aspon 24tt a 500g, pak aspon 28tt a kilo, pak 30tt a 1.5kg a pak 33tt a dal uz jsem ani nedoufala, ze vydrzim ![]()
A nakonec jsem rodila 37+3 ![]()
Drzte se ![]()
Tak já hlásím, že 4.12. se narodila naše dvojčátka Karolína 2210g a Kristián 2490g. Měla jsem nakonec kvůli preeklampsii naplánovánou sekci na 37+1. Sekce byla hrozná, samotny průběh nebyl úplně ok, ale už jsem to tak nějak přešla, za ten týden už pohybově pomalu ani nevím, že jsem na sekci byla. Chlapecek už by mohl domu, ale u holcicky cekame na váhu 2200g, zatím má 2120g a já se nemůžu dočkat, až budeme doma. Padají tu na mě neskutecny deprese.🙈 Bohužel kvůli komplikacím teď nemůžu ještě 7 dni kojit, takže jsou na UM, ja odstrikavam, mléka mám habadej. Snad se nám pak podaří vrátit ke kojení.🙏🏻
PS: holky co jste byly déle v nemocnici, jak jste to zvladaly? 🙏🏻 Já tu opravdu padám na hubu, sama zavřena v malý místnosti, kde s miminkama nejde absolutně nic dělat. Jssm opravdu zoufalá.😭
@Stulenta Ahoj, vůbec nevím, jak ti pomoct! Pobyt v nemocnici taky snáším špatně. Ale ta porodnice byla lepší v tom, že jsem byla na pokoji sama, necítila jsem se tolik jako v nemocnici. Věřím, že to musí být ubíjející, mě hrabalo z neustálého vážení, kojení, dokrmování (měla jsem problém u syna, rozkojila jsem se pořádně až doma). Soustřeď se na jizvu, dýchej si do ní, přečti si něco o tom, jak se o sebe a o ni pak starat, udělej si radost a kup něco sobě za ten výkon, který jsi absolvovala. Nebo vyber třeba miminkám nějaký vánoční outfit. Vařím z vody, tohle bych asi dělala já. Jo a taky mě hodně dobíjí hudba, třeba do sluchátek. Těch 80 g už naberete cobydup, obzvláště, pokud je malinká na UM. To tě čekají podle mě tak ještě dva dny.
Je úžasné, že máš hodně mlíka! Věřím, že si laktaci udržíš. I kdyby se pak trošku snížila, dá se to všechno dohnat.
Jinak nám se bohužel vyhnat mimča nepodařilo, tak zítra nastupuju na plánovanou sekci. Jsem trochu zklamaná a zároveň naštvaná na své pocity. Mám být přece ráda, že jsem je donosila do „termínu“ a že už budou brzy s námi. Mám jednovaječné holky, které musí ven nejpozději 36+6. Nechci, aby ty smutné pocity přebily to štěstí, že nás bude pět a budeme mít nádhernou velkou rodinu.
Ahoj holky! Tak jak se vám daří?? Holky mají 10 měsíců a jsou teď úplně všude, je to někdy tedy na palici a hoooodně náročný, ale někdy je to fakt sranda. Teď jim rostou zuby a do toho mají separační úzkost, takže odejít na 3 sekundy je nemyslitelné. Takže teď to spíš sranda není. ![]()
@Tvirus naši kluci mají měsíc, zatím jsou to zlatíčka 💙 pokud je netrápí prdíky. V každým období se najde něco, co dovede potrápit. Chce to pevný nervy, je to náročný, ale stojí to za to 😊
Ahoj holky, jen vám chci moc poděkovat, že jste nechaly tuhle diskusi veřejnou, celou jsem ji přečetla a moc mi pomohla. Jsem teď v 16 tt s bi-bi pravděpodobně chlapečky po IVF a kolem sebe nikoho s dvojčaty nemám. Pořád koukám, jestli se neobjeví i letošní dvojčecí diskuse, ale pořád nic. Ji asi budu muset založit sama… ![]()
@Nfr zkus se přidat do tvojí termínové skupinky a třeba se tam někdo s dvojčaty taky objeví. 😊 já byla v prosincové skupince (tam jsme byli dvě) a v lednové (tam máme dvojčata tři) 😊
Jinak kdybys měla nějaké dotazy klidně piš. Mám čtyřměsíční bibi kluky 😊
@ruzulka Díky za tip. V jedné skupině jsem, ale tam jsem sama. Ale koukala jsem, že existuje i druhá říjnová, a asi se přidám i do září, beztak nejspíš do října nevydržíme. Jinak taky čekám bibi kluky 😊.
Jak jsem to tu pročítala, tak mi přišlo, že jste šly všechny císařem, snad kromě dvou, kterým se první narodilo normálně, ale druhé stejně muselo císařem. Nebo jsem něco přehlédla? Hrozně ráda bych, aby šli normálně…
@Nfr já taky moc chtěla přirozený porod a popravdě to na něj i docela dlouho vypadalo. Miminko A bylo větší, hlavičkou úplně v pánvi. B bylo menší a KP, ale to by prý nebyl problém. Bohužel se ale ke konci těhotenství u miminka zjistila růstová restrikce a váhové odhady měl pod 2 kg a takto malá miminka se KP nerodí… Navíc se nevědělo proč neroste a u porodu by byl až druhý a nemuselo by mu to dělat dobře…
Nakonec císař vůbec nebyl tak hrozný jak jsem si ho představovala a pokud by byli kluci fit mohla bych třetí den po porodu domů 😊