Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky ty všechny fotky vašich miminek jsou opravdu úžasný
.
July taky si říkám aby už byli na světě ty naše zlatíčka.
Liptonko jasně, že se známe z BC
. Jak je ten internetovej svět malej viď
.
Ahoj dvojčatky ![]()
Markýtko , zážitek s třetím mimčem musel být na mrtvici ![]()
Ááááá, vrátila se nám ztracenka Lio
Zrovna nedávno jsem na tebe myslela… kam ses nám zatoulala
Holky jsou přenádherné!!! No vždyť… mamka je kóča, tak co by nebyly i holky!!!
Jani , vůbec nechápu jak jsi zvládla kluky kojit dohromady do půl roku
Nám už to nešlo ve čtyřech měsících… furt na sebe sahali a tak
a střídavě se přisávali a pouštěli
Já mám teď problém je současně nakrmit i z flašek
, pořád na sebe sahají, kopou se, tahají se za trička… no mazec.
Ale nechci vás holky odrazovat!!! My máme dva rarachy a fakt se těším až začnou chodit
!!!
![]()
Jéé, dočtu vás večer. Lukys se vzbudil tak jdeme dělat paci paci ![]()
Ahoj holky,
tak ja i nadale lezim v nemocnici, uz skoro dva tydny. Je tady pekna nuda, tak se snazim organizovat si na zitrek nejakou „propustku“ a zajit s pritelem na veceri, mezi lidi, abych se tady mezi tehulkami v nocnich koslich uplne nezblaznila.
Jinak dle vcerejsiho UTZ nase holky maji 1873g a 1981g.
Michaelo , ty jsi nejak psala vahy kluku, ale ted to nemuzu najit. Tak napis prosim ty vahy, a jaky to byl tyden. Nevim, zda je to malo nebo hodne ty vahy? Ja mam mirnou tehotenskou cukrovku, tak teoreticky by deti mely byt vetsi, ale necelych 2 kg to zas mne neprijde tak moc v 33tt?
Po ukoncenem 34tt mne prestanou davat tokolytika (NA UVOLNENI DELOHY), a nejspis pusti domu, kde doporuci lezet. To lezeni je fakt narocne, navic kdyz spoustu veci nemam jeste zarizenych, a nikdo to misto me neudela. Pamatuji, jak Pitrska vypravela, ze vse derigovala a zarizovala z nemocnice, mne se bohuzel nedari. Ty moje chlapi (pritel a bratr,nikoho jineho tady nemam) jsou nejake neovladatelne, zarizovani kazde malickosti s jejich pomoci mne zabere tolika vysvetlovani uprosovani, ze radse pockam, az me pusti, a udelam vse sama. Tak jsem se trochu postezovala a je hned lip
.
Jak tady lezim, a sousedkam po pokoji se rodi minika, tak uz bych take chtela to mit za sebou. Ale jeste brzy, cim dele vydrzime, tim to pak bude s mimi snadnejsi.Ale ten cas ubiha tak pomalu v te necinnosti…
Jsou tady ale i smutne pribehy, jedne pani se narodila dvojcatka v nejkem 25tt, kolem pul kila kazde… Jedno po dvou dnech umrelo, druhe porad hubne
Tak si rikam, ze se nemam litovat, mne podstate nic neni, a nejspis budeme zdrave a v pohode. Ale na nalade to stejne neprida, a prohlubuje obdobi depek.
Nejaky smutny prispevek, tak radse budu koncit.
TREBA ZITRA BUDE LIP.
Alina.
Alino ,to je smutný,s tou maminkou,ale nesmíš si to nějak připouštět,ty i tvoje holčičky budou v pořádku,neboj. Já vím,že je to tam určitě hrozný,den po dni jen ležet..já si vždycky vzpomenu na Pitrsku,jak tam chudák byla takovou věčnost,já vím,že člověk zapomene,ale stejně.
Jinak,k těm váhám,já jsem byla na utz před týdnem,tzn 32+5,a kluci měli 2489g a 2409g,takže počítám,že už mají zase tak o 25 dkg víc,nevím. Myslím,že záleží na tvé postavě a tak,jestli jsi třeba drobnější,já měřím 178cm,a děti,co jsem už porodila,byli taky obříci
,navíc,čekáš holčičky a ty jsou drobnější,ale myslím,že tu váhu mají tak akorát,neboj.
Já jsem dneska byla na promítání porodu s manželem,taky nás vzali na sál a tak,no,netěším se,ne,že bych se bála porodu,ale mě je ta naše porodnice hrozně nepříjemná a necítím se v ní nijak dobře.
Zítra jdu naposledy do poradny,a pak už musím do rizikovky,ale já potajmu doufám,že za těch 14 dní,kdy bych tam musela,už porodím
![]()
Markýtko , holky jsou moc krásné!!!
Ajino , já jsem na kurzu byla v porodnici kde jsem pak rodila a nakonec jsem byla ráda, že jsem tam chodila. Informace jsem sice většinou znala, ale nakonec jsem měla u porodu tu porodní asistentku která kurz vedla a bylo to super… prostě to, že jí člověk zná (dělala kurz jen pro tři, takže jsme se docela seznámili) bylo super a moc mi při porodu pomohla.
Prášek používám Lovelu a místo aviváže dávám lžíci octa (je to i na radu dr. kvůli atopickému ekzému
prý to neutralizuje ten prášek)
Alino , myslím, že přirozený porod dvojčat je v principu stejný jako jednoho prcka. Já jsem rodila spontánně. Po porodu áčka se jen čekalo na další kontrakci abych mohla zatlačit. Ale oni ti případně dají kapačku na povzbuzení, protože to nesmí trvat dlouho… já ji pocítila velmi rychle a protože jsou už porodní cesty otevřené díky áčku, jde to rychle. Většinou opravdu na jedno až tři zatlačení je béčko venku. Myslím, že placenta áčka se rodí před béčkem, ale nejsem si jistá… to člověk fakt nevnímá
Rozdíl mezi klukama byl deset minut.
A souhlasím s Ivuškou… na sále je to už parádička… většinou je nejhorší ta doba než se otevřeš k porodu… ale souhlasím s holkama, přečti si radši něco veselého a odreaguj se
![]()
Jo a s umísťováním na polštář jsem to dělala jako Jana - prostě do kříže… jde to líp ![]()
Míšo31 , to je super, že máte takové váhy! Opravdu pak jde všechno líp, my jsme byli pátý den doma (kluci měli 3,15 a 3,20)
Nisso , mě přijde jestli Zuzce nevadí, že máš třeba prso hodně nalité nebo to naopak neteče… pokud tahá dudel, tak bych řekla, že má hlad… a v noci většinou díky spánku mimča moc nečůrají, tak to podle toho moc nepoznáš…
Pitrsko , krásné fotečky! Ty dorty jsi dělala ty? A z čeho byly? Vypadají fakt nádherně (kluci i dorty
)! A ať zvládnete ty neštovice co nejlépe!
Eliško , moc gratuluji k miminkům! Dobře, že na to přišli a prckové už krásně rostou!!! Držte se!
Ahoj Liptonko ! Vítej! ![]()
Teď těhulky nečtěte ![]()
Holky nechápu jak píšete, že je to s dvojčatama pohoda
My jsme s manžou nedávno konstatovali, že šestinedělí bylo nejhorší období našeho života
No tak to je s nadsázkou, ale bylo to docela síla… a rozhodně bych se tam nechtěla vrátit. Tímto nechci nikoho strašit… protože jak se tady můžete dočíst, každá dvojčata jsou opravdu jiná!!!
No a co my? Máme za sebou třetí Hexu… bylo to v pohodě. V 5,5 měsících kluci měli 7,4kg/69cm (Luky) a 7,64kg/68cm (Dany). Houpou se na kolínkách, během minuty jsou úplně někde jinde než je člověk nechá… takže je to už o nervy. Oba mají dva zuby a začínáme s příkrmy… zatím mrkvičku a zítra přidáváme brambor. Jde to docela dobře. Už jsme vyzkoušeli skleničky i vařené… to kvůli dovolené na kterou příští sobotu odjíždíme
. Zkusím najít nějaké aktuální fotky a něco vložím
![]()
Tak ještě fotky ![]()
Dany: 
a ještě jedou Dany: 
Luky: 
společných teď moc nemáme… budu muset říct taťkovi ![]()
Ahoj těhulky i maminky!!!¨
Téééda, já vůbec nestíhám dočítat!!!
![]()
Předně musím pochválit všechny nové fotečky (Ivušky, Markýtky,Jany, Sabri, Pitrsky,Zuziky, no snad jsem na nikoho nezapomněla).Všechny dětičky jsou fakt nádherný a úžasný!!!!!!!!!
Liptonko - vítám tě v diskuzi! Je super, jak to tu pořád krásně pokračuje dál. Jedna těhulka porodí, další nová se objeví … Takový hezký koloběh. ![]()
Eliško - MAXI GRATULACE K MIMISKŮM!!!!!!! Z tvýho příběhu jsem byla úplně naměkko - připomněl mi totiž ten náš. Já rodila v 33+4, téměř ve stejný den jako ty - 30.6., jen o rok dříve a s váhami 1,64 a 1,92 kg.
To už není vůbec pravda! Tak ať ti tvý broučkové krásně přibývají a dělají vám jen a jen radost!!!!
Alino - drž se!!! Vím asi, jak se cítíš. Já si poležela v nemocnici od 26. týdne až do porodu ve 34., byla to hrůza. Ale v šestinedělí jsem na tuhle „lenošivou“ dobu teskně vzpomínala!!!
Trápilo mě taky tvrdnutí břicha, takže jsem zřejmě brala stejné léky co ty. A kortikoidy mi taky píchali - hned po přijetí. Nic z toho nevyvozuj, myslím, že je píchají všem, kde se vyskytne nějaký příznak možného předčasného porodu. A miminkům to ublížit nemůže. U nás dozařizoval manžel, který je ale dost vytíženej pracovně a vůbec to nestíhal, bylo to dost na nervy. Snad každý den jsem ho bombardovala otázkama, jestli už zařídil (koupil) nějakou věc a on mi pokaždé musel říct, že ne. On byl na nervy ze mě a já z toho, že nic není hotový. To je tak, když je z ženský přecitlivělá těhule (teď se nechci nikoho dotknout, píšu o vlastní zkušenosti!
) a nemá nic jinýho na práci než jen ležet a přemýšlet.
Ty máš trošku výhodu, že máš aspoň internet - můžeš si tak spoustu věcí koupit tímhle způsobem a můžeš si pokecat s náma. ![]()
Pitrsko - tomu se říká smůla! Ani se nedivím, že jsi byla na sestru naštvaná, já bych byla taky. Ať vám poleví ty hrozné horečky a jste brzy fit!!!!
Jani (Letadlo) - tvoje příspěvky mi hodně připomněli nás. Jednak to o tom chování - že se nutně musíš víc věnovat zlobivějšímu dítku a hodnější zůstává stranou. Přesně tohle mi bylo líto v době, kdy Lukáška trápili prdíky (cca od 2 do 4 m), neustále řval a řval, zatímco Nikolka byla hodná jak andílek. Teď se jim snažím věnovat zhruba stejně,ale samozřejmě to pořád nejde. A další věc -i u nás platí, že jedno dítko bude nejspíš intelektuál a druhé sportovec. Lukášek docela pěkně povídá, umí táta (máma jen když něco chce podat
), ham, mňam, houpy, haf, koko, ká(č), bé a zpívá „kakape“ (přeloženo: skákal pes
). Ale např. neumí vylézt na gauč (Nikolka to zvládá v pohodičce), schody vyleze tak 2 a už fňuká a natahuje ruce (Niki je vyleze po 4 od 11 m, teď už se jí povede pár i po dvou, samozřejmě s držením se zdi), pořád se ještě neumí sám postavit bez opory, takže když někde upadne, musí si k něčemu dolézt po 4, v bazénku postává při okraji s obavou, aby se náhodou nenamočil
, Nikolka v něm řádí jak divoška. Prostě si s taťkou říkáme, že u nás to bude jednou tak, že zatímco Nikolka bude lézt po stromě, její bráška bude pod ním s knížkou v ruce hlídat, jestli někdo nejde.
Jo a máte stejné povlečení!!!! ![]()
Lio - díky za pochvalu dortíků!!! Mně se sice hrozně moc líbí fotečky z prvních narozenin s takovými těmi klasickými dorty - ono to na nich tak hezky vypadá - ale já chtěla takové, aby je děti mohly sníst. Ačkoliv na to nevypadají, jsou to pěkní žroutíci a mně by trhalo srdce ukázat jim dort a pak ho před nimi schovat. Takže naše jsem uplácala z piškotů, bílého jogurtu (Holandia),tvarohu a jahod (na 1 dort cca 0,5 kg tvarohu a 0,5 kg jogurtu, smíchat, lehce jsem přisladila, ale to spíš kvůli ostatním, do lehce máslem vymazané formy piškoty, na ně jahody, pak hmotu, další vrstvu piškotů, jahod, konec hmota + ozdobení). Dělala jsem je večer a krásně do rána ztuhli. Jen doporučuji předem vyzkoušet, jestli ti děti budou moct jahody!! Jeslti ne, tak kámoška dělala z meruněk a taky prý dobrý.
Zuziku - kluci jsou fakt velký!!! A jsou to šikulové!!!!!!!
Ajinav - musela jsem se smát tvojí poznámce, že naše děti už si určitě spolu hrajou a nezlobí! Přečetla jsem to i manžovi, doufám, že neva.
Nechci ti brát tvoje iluze a taky nikoho strašit,takže tu nebudu naše raubíře nijak rozebírat. Snad jen jednu příhodičku za všechny. Lukášek měl minulý týden chřipku - žádná rýma, kašel, jen dva dny horečka 38, pak několik dní ještě trochu teplota. Nemohli jsme samozřejmě ven (což je přímo horor
). V pátek už jsem potřebovala nutně dojít něco nakoupit (manža byl pracovně pryč), tak jsem poprosila mojí mamku, aby si je na chvíli vzala. Byla jsem pryč hodinu, když jsem se vrátila, zaslechla jsem za dveřmi (
) mýho tátu, jak říká:" kde je tak dlouho? Ještěže jsem zůstal doma, co by sis tady sama s oběma počala?"
Tak to jen pro zajímavost. Myslím, že nezáleží ani tolik na tom, kolik dětí doma máš, jestli jsou to dvojčata, trojčata nebo třeba 1 dítě, ale spíš na jejich temperamentu! Pokud budeš mít dva klidné andílky, budeš mít nejspíš daleko větší klídek než mamina, co má doma jedno hyperaktivní kvítko. ![]()
My jsme teď měli samé premiéry. Zkoušeli jsme poprvé kreslit. Nikolka poté, co se vyvztekala, že jí nedovolím voskovky strkat do pusy, udělala svůj první výtvor a to dokonce obouruč!
Pak přišel Lukášek a během půl minuty byly všechny papíry pod stolem, voskovky přelámaný, 3 zčásti zkonzumovaný. Prostě kreslení jsme odložili na později.
Začali jsme chodit na písek (to už bylo lepší, až na ty kila snědenýho písku
) a taky jsme byli poprvé v ZOO (v Plzni), to bylo super! No a taky jsme konečně vytáhli cyklosedačky a vyrazili s prďolkama na kolech. Hrozně jsem se toho bála, ale je to paráda!!!
Končím ten svůj román. Manžu mám pryč (na tahu s kolegáčkama), takže mě nemá kdo honit od počítače a takhle to pak dopadá. ![]()
Jestli jsem na někoho zapomněla, omlouvám se!! Mějte se všechny hezky!!!
Foto našich malých cyklistů:
http://img1.mimibazar.cz/…/f538067.jpg /> http://img1.mimibazar.cz/…/f538071.jpg /> A ještě jedna ze ZOO. Sice se tam tvářím jak hrdinka, ale měla jsem co dělat, abych je udržela.
![]()
http://img1.mimibazar.cz/…/f538041.jpg
Alino,
nedepkuj, já tam ležela s holkou, která tam byla 3 měsíce! A taky to zvládla, jasně, je to nuda, ale jak psaly holky, máš tam net, tak spoustu věcí můžeš objednat přes něj, nebo aspoň vybrat, radši ležet o pár dní dýl, než mít předčasně narozený děti. Pořád je každej den šíleně znát na nich. Mám kamarádku, rodila 32+6 a s dětma bylo moc moc práce ze začátku.
Snaž se to brát pozitivně, že si vlastně ulehčuješ s nima budoucnost
to za to stojí, ne?
Já ležela v půlce těhu měsíc a půl (z toho 14 dní v nemocnici), pak ke konci jsem byla 14 dní před porodem taky v nemocnici, taky jsem tam nechtěla být, ale teď dodatečně si říkám, kdoví, jak by to dopadlo, kdyby si mě nepohlídali!!!
Tak hlavu vzhůru ![]()
ahoj holky, jen tak v rychlosti jsem vás dočetla, nějak to taky nestíhám číst ty vaše romány ![]()
Románek je dneska už dobrej, bez teploty, spinkal celou noc, takže to nejhorší máme za sebou, teď už budeme jen mazat a čekat až stroupky odpadnou. Kubík zatím nic.
Helli - krásná fotečka ze ZOO, si myslím žes měla poooořádně co dělat ty prcky udržet
já to minule taky udělala a málem jsem vypustila duši…
Zuziko - dorty mi nechala dělat mamina u nějaký známý, byli to klasický piškotový s krémem, kluci ale stejně nemohli, měli právě tu angínu a průjmy, takže měli smůlu, ale i tak kdyby byli zdraví, tak bych jim dala ochutnat trošku. chtěla jsem původně dělat taky jako Helli piškotový s ovocem a jogurtem, ale mamča mě předběhla a objednala. no měla jsem to alespon bez práce.
taky vítám mezi námi LIPTONKU , je to fakt hezký, jak tady už někdo psal, jak jedna těhulka porodí a další se objeví, aspoň se naše diskuze pořád tak krásně drží. Pěkně si to užívej a opatruj se.
no já zase letím, poklízím byt, tak at to stihnu, než se kluci vzbudí..papa všem
Ahoj holky,
mám štěstí, že všichni tři raubíři spí a tak jsem Vás dočetla a snad stihnu i něco napsat.
Prvně vítám LIptonku, ahoj, a klidně se nás ptej, snad Ti budeme umět poradit. Jo a já jsem taky z Vysočiny jihlavanda. ![]()
Alino , drž se, je to dlouhý, ale ono Ti to uteče, ani nevíš jak.
A věci na dozařízení vybírek na netu, to je teď pro Tebe to nejjednodušší. ![]()
Holky, koukala jsem na fotečky dětí a miminek. Jsou všechny nádherné.
Holky my máme s tou Zuzkou večerní trápení. Já vůbec nevím, co to může být. Konzultovala jsem to i s dětskou dr. a ona myslí, že přetažení. Já už jí podezírám ze vzteklounství.
Děti jsou zvyklí jak se vyspí, dostat hned napít. No a před koupáním, to tak není. Koupání se jim líbí, ale utírání a čištění už ne. Než jim dám různé kapičky atd. tak už řvou jak tuři.
Honzík se ale hned u prsa uklidní Zuzka řve ještě víc. Když jsem jí zkusila nakojit před koupáním, tak byla v poho. Pokud jsme to zkoušeli tak, že Honzík se vykoupal a pak jsem je chtěla nakojit tendem a pak Zuzku vykoupat, tak jí to čtvrt hodinový čekání tak naštvalo, že zase nepila. Ve finále se musí doslova uřvat a usnout a pak ji asi za půl hoďky vzbudím a ona normálně pije. Fakt bych řekla, že je těžkej choler a nemíní na prso čekat a pak už jí to rozčiluje. Jo a ona i když je v pohodě a já si ji snažím přiložit k prsu tak začne řvát.
Tohle se mi stalo i odpoledne v ZOO, kde jsem je kojila po jednom nejdřív Honzíka a mezitím se Zuzka vzbudila a musela čekat. Tak chytla nerva a pak už se nenapila. Lidi po nás koukali, jako, že nám jedno dítě řve jak tur, ale já s ní v tu chvíli nic nesvedla.
Když jsem to říkala včera tchyni, tak ze mě pomalu udělala nervní matku. Že prej je normální, že děti občas pláčou a já jsem z toho hned prášková atd. Ale to já vím taky. Jenže podle mě je snad normální, když se dítě u prsu uklidní a ne, že klidné dítě začne hystericky řvát když si ho jen k prsu přiložím.
Doufám, že je to jenom nějaké vývojové období a že to brzy pomine, protože teď pořád stresuju a jak se Zuzka vzbudí hned jí upřeňostňuju před Honzíkem, hlavně aby nechytla nerva....... a já tady na to nebyla sama se třema dětma. ![]()
No tak jsem si Vám vylila srdíčko…
Jinak my máme ve 2 apůl měsících váhy: Zuzka 4,16 a Honzík 4,39. No Pepen, na Vás teda nemáme. Asi jste pořádní jedlíci ![]()
Jo a ELI3KO, veliká gratulace k dvojčátkům. Tak ať hezky rostete a ať jste zdravý.
![]()
Mějte se a papa Denisa
ahoj všem, co to mají za pár a nebo ještě lépe za sebou, chválím od všech krásné fotečky, ale musím říct Alině, že z toho dnes nebudu spát, co jsem přečetla, jsem po opakovaném neúspěchu, mám strach s donošením, a takové zprávy snad ani nechci číst, nezlobte se, že to tak píšu, ale jsem teprve na začátku, a 33. týden už je velmi pohodový i k porodu, to vím, takže žádné strachy ![]()
vím, že se takové věci dějí,ale dřívě jsem se tím tolik nezabývala. díky, doufám, že můj názor a obavy z takových jobovek chápete
July ,určitě tě chápeme,jenže i o tom je život,a neznamená to,že se to bude týkat i tebe,já si radši zakazuju číst takovéhle věci,i když jak říkáš,už jsem za vodou ![]()
Jinak,já jsem dneska byla naposledy v poradně,doktor mě už ani neprohlížel,jen utz a měřil SF,kluci jsou pořád hlavou dolů. Tak mě odesílá do rizikovky s tím,že mě hospitalizují,jenže já opravdu nějak už začínám být mimo,proč?? Alina tam chudák leží,že má problémy,a za 14 dní už jí pustí domů,protože už nebude vadit,že se holčičky narodí,a tak může na porod čekat doma,a já,když problémy nemám,tam půjdu ležet a na ten porod čekat??!!
Ptala jsem se ho,proč tam mám jít ležet,stejně se mnou nebudou nic dělat,děti jsou normálně a tak se bude čekat na spontánní porod,takže žádné předoperační kvůli císaři,nic. Na monitor tam přece můžu dojíždět z domova,a kdyby se něco dělo,třeba jsem neměla pohyby,tak tam samozřejmě hned pojedu,protože oni mě určitě nebudou prohlížet 3× denně,aby věděli,že jsou děti ok,natolik naše zdravotnictví znám ![]()
No,to jsem si vám vylila srdíčko,nicméně do té poradny jdu za týden,to už budu téměř ukončený 35týden,tak třeba…??
Míšo a ostatní máš naprostou pravdu, jen to se mnouprostě zamávalo, díky za pochopení, poraď ty zkušená
když jsou hlavou dolů, to znamená co?jinak je mi samozřejmě líto každý z nás, která musí trávit více času v nemocnici, nic dobrýho na psychiku
July neboj!!! Obavy měla každá, ale nesmíš si to připouštět. Koukni co je tady krýsných a zdravých dvojčátek… kolikrát větší porodní váhy než některá mono mimča ![]()
Já jsem ke konci těhu hodně sledovala Janu (letadlo), jaké má krásné kluky (věděla jsem, že budem mít taky dva kluky
)… jak jim to všechno krásně klape… a jsou v pohodě… a strašně jsem chtěla aby to tak bylo i u nás… no a taky že bylo!!!! Vím, že je to těžké, ale mysli na to s těšením se, ne se strachem ![]()