Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky moc vítám Huňulku a Morganu!!
holky držím moc palce, aby všechno proběhlo v pohodě!! Uvidíte… uteče to jako voda -)
No a jinak musím říct… a už to tu některá psala… je fakt, že touhle diskuzí jsem to nějak lépe snášela a zvládla… jsme tu docela e-partička a ty společné osudy nás pojí… o rydy tu není nouze ![]()
Tak se držte a jsme rádi, že tu budeme mít zase nové přírůstky… a také že to tu začne trošku žít…
Držím palce a všechny zdravím.
Renča
teda jak se nam to tu novejma tehulinkama rozhejbalo, co? a mam pri tom jeste krasne nostalgicke vzpominky na tehu!
nam co se ty deti hybaji uz nemame tolik casu, ale i tohle je super obdobi, fakt bozske
Sabri mě už se pár děti taky hýbe
a dokonce vyžadují jídlo, musím na ně prát a uklízet ale je fakt že teď už je to pohodička než když byly malé. Až mi tu budou poletovat 4 děti tak to už bude pěkná zabíračka nějak si to neumím představit.
Eliško jak zvládáš čtyři děti? a jak přitom zvládáte školu? Já si nedovedu představit jak budu ráno vstávat chystat 4 děti pak honem do školy a do školky. Pak domů uvařit a zase pro děti
V tom teda máte vy co máte jen dvojčátka obrovskou výhodu, nemusíte se ničemu jinému přizpůsobovat.
Haňuli, koukám, že vstáváš časně
No určitou výhodu maminky „jen“ dvou dětí asi mají, ale já bych teda dvojčata jako „první“ dítě zvládala mnohem obtížněji něž takhle. Byla jsem strašně vystresovaná každou odchylkou, nervózní, chtěla jsem mít všechno tip ťop (a to víte všechny, že pokud nemáte kolem sebe zástup rodiny, která pomáhá, což já nemám, tak to prostě s dvojčaty nejde). Teď jsem značně klidnější a už mě tak všechno nerozhodí. Ostatně v mé situaci už je načase
Taky ss pomalu učím brát děti takové, jaké jsou (což mi přijde na rodičovství snad nejtěžší). Neříkám tedy, že už to umím, ale třeba Aničku už jsem si přestala cpát do své představy „dokonalé a všetranně nadané a komunikativní“ dítě. Prostě je uzavřená, plachá, šikovná pohybově a výtvarně, ale studijní typ to není a nebude a já ji tím nebudu stresovat. To jsem zažila od svého táty, ale já zrovna studium milovala, zato v praxi jsem nepoužitelná ![]()
A jak to stíháme ráno? Svačiny do školy a školky (zdejší školky svačinu nedávají, jen oběd) chystáme už večer, tašku a batůžek taky, pokud možno i oblečení. Ráno vstáváme asi tři čtvrtě hodiny před odchodem z domu (vodí je taťka, to je velká pomoc), sami se oblíknou, jeden z nás udělá snídani, druhý popohání děti. Mimča si prostě musely zvyknout, že v téhle době na ně čas není, a tak většinou leží buď jště v naší posteli, nebo v postýlce v obýváku. Jen co odejdou, přebaluju, cvičím s jedním, cvičím s druhým, nakojím, dokrmím a to už jsou míma většinou hotový a usínají. Takže kolem půl desáté už si můžu dát snídani
Mnohem náročnější jsou večery, když manža chodí v šest domů, to už jsou všechny 4 utahané, hladové, koupat, dokrmovat, pustit večerníček, udělat večeři, zkontrolovat tašky na druhý den, to mi často brečí všichni tři nejmladší, Anička je rozumná. A dvakrát v týdnu chodí taťka až v půl sedmé, i ve tři čtvrtě, to už je pak fakt náročný. Ale domlouvala jsem s au pairkou, že by ty dva večery zlstala o půl hoďky dýl.
Holky, tak jak s tím kojením a ručičkama?
Aničko tak to je fajn že máš au pairku. Mě manžel chodívá domů někdy v 18 hod a někdy až 19.30 takže to budu mít taky veselé. Navíc koupelnu máme bokem musíme tam přes chodbu a je to hodně nepraktické a hlavně je studená. Takže miminka budu koupat tak do roka ve vaničce v obýváku. Asi jeden den je a druhý den holky nebo jinak nevím.
ráno to máš fajn že ti je vodí manžel u nás nevím jak to bude snad to taky nějak půjde.
Ahoj holky, téda to jsou věci
![]()
Eliško, to máte teda doma něky fakt „veselo“ S kojením neporadím
, ale kamarádka co má dvojčátka kojí postupně, nejdříve jednu a pak druhou, ale to je zase časově náročnější. To se ti takhle při papání pošťuchují? To je srandovní
, ale asi na nervy, vid?
Jinak nevím už kdo tady psal, myslím July, že trpí bolestmi zad a krvácením dásní. Tak to se asi mám na co těšit. Bolesti zad jsem mívala dost často a mám začínající paradentózu, tak uvidíme. Příště v poradně se chci zeptat na nějaké to těhu cvičení, chodily jste také? Tedy, ty co stíhají
![]()
ELi, zrona jsem si na Tebe vzpomněla před chvilkou když jsem je krmila
No ty moje se též poštuchujou ale zůstává jen u držení ručičky a mačkání prstíků. Asi jsou trochu dál od sebe než ti tvoji nebo jsou klidnejsi. Nejoblibenejsi u krmeni je hrát si s mým trikem a podprdou
A jak to dělám, aby se nerušily? Jednodušedám jim doprostřed jednu ruku každá se chytne jednoho prstu a je klid. Zatím to stačí. Tak uvidime co bude dál
A opravdu obdivuju jakto zvládáš s tou svojí smečkou, a smekám! Před každou maminou „nejen s dvojčaty“! Už jsem to tady kolikrát psala,že holky moc obdivuju,kor ty,co deti nemaji ještě odrostlé do role pomocníků a pomocnic.
Morgan, já chodila na těhu cvíčo i s plavanim a povidanim do 26tt kdy mi nakázal klidový režim kvuli tvrdnutí břicha, rovněž mi na:,–(il magnezko. ALe bylo to super, pokecáš s maminama, budeš tam s dvojčatama jako exot,aspon já sitak vzdycky pripadala, a protáhneš svalíky, o nějaké aerobní aktivite se moc nedá mluvit,ale pomůže to, aspon se odpoutáte na chvilku od netu a různých diskusí a článků,kde se popisují ty strašidelné případy s dvojčatama (nemyslím tuhle samozřejmě
ta má opačný efekt )
![]()
Ivuško , díky za odpověď, určitě je máš klidnější, asi jim to taky líp teče, ale přece jen, holky jsou poklad, moji klučíci jsou živý stříbro
Ruku jsem jim taky dávala, ale oni se chytí, za chvilku se pustí a už zas atakují sourozence. Asi to prostě patří ke hře. Za podprdu se mi taky chytají, občas mám pocit, že o kojení jde až v poslední řadě. A taky tu ruku jim tam nemůžu nechat pořád, protože oni jsou u pití neklidní a pouštějí se prsu a musím jim ty hlavy přidržovat.
Holky, pomoc, dneska máme s manžou oba střevní chřipku, děs a hrůza, mimča to nechtějí pochopit. Teď teda jsou zropvna hodný na dece, Jindříšek si jako obvykle hraje a Zuzka kouká. Už se těším, jak je zastelu do kočáru na balkon!!! A doufám, že to nechytnou!
jeee Eli ,to presne delali i ti nasi, stouchali se do oci, vytahovali prsa z pusy, teda spis holcicka to delala klukovi, tak jsem jim dala ruku mezi ne a to vetsinou zabralo…nicmeme kdyz uz byli vetsi, tak jsem musela nakojit postupne uz to fakt neslo, nehlede na to, ze mi odchazeli z kojiciho polstare
ja jsem taky chodila cvicit na gravid jogu a bylo to super, ale taky pouze asi do 25tt, potom uz jsem fakt poslouchala doktory, protoze jsem mela strach, abych je donosila
Ahoj holky,
vítám nové tváře ![]()
Michaelo, s tou hlavičkou, kluci byli sice po porodu ok, ale pak si Vojta umanul jen na jednu stranu hlavy a na té ležel, taky se mu to tam slehlo, tak jsem řekla Dr, a od 2 měsíců s ním cvičím Vojtovku, určitě to řeš hned, jak píše Oren.
No teď už cvičím s oběma klukama ![]()
Eliško, já kojení zaráz už musela zrušit dávno, byl u toho děsnej řev, kluci se pořádně nenapili a stejně jsem je musela dokojovat každýho zvlášť, tak ti neporadím. Sice to dýl tvrá, ale už sjem si zvykla.
No tak díky, já myslela, že to je jen náš problém
Taky víceméně kojím každého zvlášť, ale občas se sejdou „ve strašném hladu“, a to pak nemám nervy poslouchat toho druhého, jak kvílí. A taky po společném kojení pak dokojuju, což zabere čas.
Mimča už asi pochopily naši indispozici a dvě hodiny vzorně spí na balkoně.
July oni ve třech vyžahli během necelé hodiny lahev Metaxi
. Tak jsme se trošku rafli, já si pobulela a přítel se v tomto stavu vrhl na práci. No ale nevydržíme na sebe být dlouho naštvaní, takže už večer v posteli jsme se spolu bavili.
Morgano já nechodila cvičit nikam, jen jsem chodila na procházky, ale bylo to špatné kvůli WC. Teď mám klidový režim kvůli tvrdnutí břicha, takže cvičení nehrozí.
Holky ty zážitky z kojení jsou opravdu úsměvné
.
Ahoj Míšo,
reaguji postupně jak čtu příspěvky… ale my jsme měly u Terezky stejný problém… s tou hlavičkou. Měla to z bříška a musí se to řešit co nejdříve.
a bude dobře.
Budete asi muset cvičit Vojtovku… ale čím dříve začnete… tím se to dřív spraví a nebudete muset cvičit.
Zajdi si do poradny a požádej je o číslo na nějaké RHB. Nám doporučili výbornou Dr. na neurologii…
Jinak, než začnete cvičit… musíš ho stimulovat na druhou stranu, než si hlavu sám dává… tzn. k oknu směrem na druhou stranu, hračky jenom na jednu stranu… i přístup k postýlce.
Když budete cvičit… tak se to brzy spraví… … ale naše Terka … té už asi zůstane křivá hlavička… ale to nebude přes vlásky vidět… Hlavně začněte cvičit co nejdřív