Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky jen krátce, už jsme doma, ráno nás propustili, musíme ještě dávat sirup a ve středu na kontrolu do nemocnice … Jsem ted taková vyplašená z každého zajíknutí a neobvyklého breku… Tak se jdu věnovat těm dvoum čerticím, jsou nějaký uknouraný…páááá snad budem mít klidnou noc…
Ivuško,
supppper, že jste to tak dobře zvládly!! Tak držíme palce!! .. jo a včera jsme byly na návštěvě u kamaráda do dvojčaty (17 měsíců) a malý jim prokous teploměr. Prý to vypil… tak jeli do nemocnice! No a tam pohoda… příjem po půl hodině a poslali je domů
)
Prej už do těch nových tepl. dávájí nějakou směs… a ta prý skoro neobsahuje rtuť. Tak že prej v pohodě.
No taky měly zážitek… ale dopadlo to dobře… ........tomu se asi neubráníme… nějaké boule a možná víc to odnese. U nás se holky řežou jako blázen. A stavějí se… takže nějaké pády jsou pořád.
Tak se mějte.
R.
Ahoj holky,
jen v rychlosti…
Ivuško, užívejte si to doma a hodně zdravíčka!!!
Ali, na naší neurologii je to úplně stejné!!! My jenom nikdy nic necvičili…
Myslím ale, že jsou obě děti OK. I když Anetka si ještě nesedne a pořádně neleze - dle doktorky z neurologie „píďalkuje“ - ona se totiž tak jakoby plazí. I když už se učí na kolínkách, ale jde to pomalu. Zato Máťa si stoupá a věčně chodí v postýlce dokola. Ale i tak myslím, že Anetka pak všechno dožene najednou.
Zvlhčovač… myslím to samé - mokrá plena,nebo takový ten vodopád. Když bylo nejzůř, dala jsem dětem přes postýlku mokré povlečení. Zabralo to. Pak ještě sušák na prádlo. Jinak mám také ten vodopád, ale do budoucna bych chtěla koupit ionizátor na čištění vzduchu - to ale s vlhkem nemá nic společného.
Jinak je pravda, že jinak se zvlučuje v paneláku a jinak v bytě či domku u zahrádky!!!!! Když jsme u rodičů, co mají zahrádku - žádné zvlhčování není třeba. Zato v paneláku je to děs!!! A stejně se nikdy ten příjemný vzduch ze zahrádky nedocílí. ZELEŇ JE ZELEŇ!!! Jinak zvlhčování pomahají i kytky…
holky,
jdu vas pozdravit!!!
musim vas docist, snad jen, ze my mame neurolozku skvelou, vzdycky se na deti podiva, povi mi jak jsou asi pozadu, a to presne na mesic, nejdriv vysvetli, kde jsou „normalne“narozene deti, ale to jsou tabulky, na ktere ona nekouka jako na hlavni meritko, vse vysvetli a zodpovi veskere me otazky, je bajecna.....pak odejde psat zpravu, predem mi povi co do ni napise, je fakt super
no a potom travime cas s uzasnymi rehabilitacnimi sestrami, ktere jsou fakt uzasne, protoze umi z deti vyzdimat fakt to co mi delaji i doma…a to ikdyz jsme v cizim prostredi, maji skvely pristup jak k detem tak k rodicum…coz se bohuzel o me rehabce tady rict neda ![]()
cviceni jsme meli vsechny asi podobne, prsni kost presne, ja to delala tak(protoze me trapilo, jak deti u toho breci.) ze jsem se naklonila nad Sofii, bohuzel to fungovalo jen u ni, ze jsem jakoby byla blizko u jejiho obliceje a ona si myslela, ze si hrajeme, tak se u toho normalne i smala… a hezky cvicila
dneska je to uz super.....cvicime formou hry, treba Jim se pohupuje na kolinkach, jen kdyz udelam zvuk hmmm hmmm hmmmm hmmm, protoze to je co oba delali u toho pohupovani na zacatku.....srandovni
tak ted nevim na co jsem chtela reagovat, ale kazdopadne vas vsechny moc zdravime
Mně se taky teď občas stalo, že Jindříšek u toho reflex. cviku nepláče a povídá mi, i se usměje a občas i udělá to,co má. Má teď kašel a včera i teplotku 37,3, nemáte někdo tip, co na ten kašel doma, napadá mě jen nahřátý olej. K doktorovi půjdem asi jen v případě, že by se to zhoršovalo, protože stejně ta moje domluva a oni tady z ničeho nic nedělají, tak jen vyhodím peníze.
Nemáte někdo tip, kde jsou na netu hry pro děti, i starší? Co jsme hrávali jako děti - Mlsná kozo, pojď na zelí, Škatule a pod. Taky jsme jako holky nějak tleskaly a říkaly prapodivný říkadla jak Umbaj kvany kvany vasimbó, není to někde? Snažím se najít Aničce nějakou inspiraci, co dělat o přestávkách na školním dvoře.
Ahojky maminy a těhulky,tak se taky hlásím,dneska je venku naprosto úděsné počasí,a Domča má svůj den,od rána jak má otevřené oči,tak ječí jak poštípanej,že musím ven,nedá se nijak uklidnit,teď před chvílí jsem přišla z Plusu,a nějak zázračně spí na zahradě,ale stejně za chvíli budu koupat,ale aspoň je chvíli ticho.Chudák Filipínek vždycky usne,a jak mi pořád domča ječí,a musíme ven,tak ho budím na oblíkání,kňourá jako koťátko,že ho budím,no,nedá se svítit,nemůže být doma sám.
Ivuško ,to jsi šťastná,že jsi doma,co?? Já si to nějak neumáím ani představit,a radši ani nechci,brr.
Holky,mám takový delikátní dotaz,když jste dostaly po porodu MS,měly jste jí normální?? Protože já jí mám už od 3.11,jen tak slabě,ale je to krev,ale od čtvrtka minuléého týdne jsem se rozjela,a jsem jako kohoutek,v noci se musím pořád převlékat,spím na podložce,a přes den je to taky hrůza a nějak to nechce slábnout,nevít,co s tím?? Mám hrůzu,že budu muset jí na kyretáž.Poradíte???!!!
Ahoj Míšo,
upalovala bych na gyndu. Aby si nám nevykrvácela!!! To co píšeš, se mi zdá už asi moc.
Může se ti něco dít v děloze a mohlo byt něco být špatně. A pokud to trvá tak dlouho… raději bych se šla poradit. U mně byly první MS spíše slabé… a do normálu se to dostalo až po třetí nebo čtvrté MS.
Ale pokud tě nic nebolí, na gyndu si stejně zavolej… nebo možná lépe do porodnice…pokud si rodila císařem, mohou se ti rozjet stehy! Mně se to taky stalo… občas špinění… maličko krve… ale pak z toho byly hrozné záněty a na UTZ zjistili, že mi ty stehy nedrží. Teď jedu v ATB… nic příjemného…
Máš doma dvě mimi, tak se musíš opatrovat… a hlídat, aby se ti nic nestalo.
No a jak u nás? Terezka nám leze jak divá… naleze toho tolik, že nechápu, jak nemůže být unavená! Jinak se staví obě u všeho, kde je to možné a Kristínka si dneska taky sama poprvé sedla a tak lezení přijde do pár dnů. Terka zvládla první posazení a rozlezení se v pár dnech, byl to rychlej mazec… ani jsme to nestihli nějak vstřebat a bylo to tu.
No je to teda mazec… děti všude… … ale je to krásné… a zatím to nejkrásnější co jsem s holkama zažila! Takový maličky človíček se toulá v takovém velkém prostoru
Krááááááááááása!
Oren ,a bolelo tě nějak břicho?? Když se ti rozlezly ty stehy?? Mě břicho nebolí,vlastně mi nic není,až na tu krev..moje mamka říká,že ten vysoký tlak,co mám,můžu mít od toho,že jsem špatně vyčištěná,a proto nemůžou z odběrů nic poznat,protože mám vše v normálu.
Míšo, břicho mne bolelo… ale tak nějak v normě… nijak mne to neomezovalo… cítila jsem to… nekdy v noci to bolelo víc… ale nic, co by člověka hnalo k DR. Pak jsem ale začala špinit a mít krvavý výtok… a bolet to začalo… asi během dvou dnů jsem pak skončila na pohotovosti s fakt silnými bolestmi… dal se do toho zánět a to bolelo teda pekelně…
Nicméně nedávno přišla moje kamarádka o mimi, ale v brzkém stádiu… také začala hodně krvácet… chtěla jet s manžou autem, tak jeli autem a málem bylo pozdě… prej dostala mnoho transfůzí a poležela si tam… nevím nevím… větší ztráta krve by mohla být nepříjemná… nemotá se ti hlava nebo tlak?
Radši si zavolej… jenom pro poradu… já už bych asi šílela, kdybych krvácela tak, že bych musela spát na podložce…
To si dobrá, že to tak s přehledem zvládáš!
To víš,že z toho nejsem nějak odvázaná,ale nějak se uklidňuju,že je to první MS po porodu,a ta je vždycky divná,ne?? Manžel bude ve středu doma,tak si tam zajdu,ať mám klid,jinak se k němu nedostanu,má ordinaci ve druhém patře,a bez výtahu,já už děti takovou štreku od auta a ještě do druhého patra nevynesu,jsou hrozně těžký,musím bez nich ![]()
Ahojky,
po dlouhé době všechny moc moc zdravím!!!!!!!!
Vůbec nestíhám dočítat, tak se omlouvám, že budu reagovat jen na pár z vás. ![]()
Ivuško -
téda, to je síla! Vůbec nezávidím! Hlavně, že to malá zvládla a jste už doma!!! Mně se jednou stalo, že jsem na lžičku místo Vigantolu kápla inhalační kapky. Naštěstí mne ta výrazná vůně včas praštila přes nos… ![]()
Míšo - radši alespoň zavolej k doktoru. I když musím přiznat, že já jsem se srovnala až tak půl roku po porodu. 6 týdnů jsem silně krvácela, pak další asi 3 týdny špinila, hned potom následoval první MS - 14 dnů v kuse jsem tekla také jak z kohoutku, ale přece jenom tak silný jako popisuješ ty, to tedy nebylo. Po 14 dnech pauzy jsem to tehdy dostala znovu, tentokrát na šílených 5 týdnů!
Když jsem volala svému gyndařovi, jen se mi smál, že jsem nedobrovolný dárce krve.
Daší MS byla zase 14 dní, pak už konečně normál.
Eliško - u nás je kašel, bohužel, také aktuální téma. Byla jsem s dětma i u doktorky a ta mi řekla, že nemám dávat vůbec nic, protože průdušky mají čisté a kašlou jen proto, že je to dráždí v krku.
Takže spíš asi jen zvlhčovat vzduch, aby se broučkům líp dýchalo!!!
Zvlhčovač vzduchu - právě jsme o něm s manželem také silně uvažovali (Nikolka má od té angíny v září každý měsíc rýmu, myslím si,že k tomu přispívá i suchý vzduch a to samozřejěm také dáváme morké pleny atd.). Teď jste mne ale totálně zviklali!!!
Ta fontánka by určitě byla ideální řešení, ale nedovedu si představit, kam bysme ji měli momentálně dát??
Děti nám vlezou absolutně všude, všechno berou, všechno prozkoumávají ...... ![]()
Jinak nám nastalo období, kdy si opravdu připadám jako hlídací pes a mám čím dál tím víc pocit, že to příroda trošku nedomyslela - myslím, že při těhotenství dvojčat by mámě měly automaciky narůst další ruce a oči!!!
Nechci se rouhat, samozřejmě - pokud jste některá věřící, omlouvám se.
Z Lukáška nám roste průzkumník.Během pár minut strávených v sesterně, zvládl vytáhnout z lahve stříkačku s jehlou, v ordinaci nám zase vlezl pod židli, aby se po pár sekundách vynořil celý černý od šmíru. Byli jsme tam s dr 3 dospělý a nikdo nechápeme, jak se tam vlastně dostal.
No a Nikolka? Myslím, že následující fotka mluví za vše …
Jsou to ale samozřejmě zlatíčka, na které nedám dopustit! Krásně se rozmlouvají a každý den nás přesvědčují o tom, že jsou to ty nejchytřejší děti na světe!!! ![]()
Tak takhle jsme naši malou našli poté, co jsme ji nechali cca 2 minuty bez dozoru.
Momentálně je to její nejoblíbenější činnost. ![]()
http://img4.mimibazar.cz/…/f696866.jpg
Musím končit, Lukáška už moje psaní totálně nebaví (Nikolka ještě chrupká). Tak papa a doufám,že se k vám vrátím trošku dřív!
holky jdu vas pozdravit a poslat i pozdrav od deti
a tady nasi plavacci

Sabri , super fotky plaváčků! My se chystáme pozvat domů paní na plavání,at můžem holky „trénovat“,ale do plaváčku asi chodit nebudem,moc si to tady lidi nechválí,ale od roku začnem s prckama chodit (dřív to tady nejde), nebo u tchánů v bazénu na zahradě.
Helli , to jsou teda vážně průzkumníci! Fotka na stole je boží
To se máme na co těšit ![]()
Míšo , já ještě MS nedostala, tak neporadím,ale jak to popisuješ,utíkala bych ke gynekologovi …
Tak nakonec zvlhčovač nekupujem a máčím ručníky a dávám na topení,v nemocnici nám ho moc nedoporučovali… Včera jsme byli na kontrole,ještě to na průduškách čistý nemá,tak za týden na další kontrolu,snad poslední …
Tady posílám fotečku z nemocnice,kde jsme všechny 3, zbytek je v albíčku:
http://ivuska111.rajce.idnes.cz/…MG_1563a.jpg
Holky co jste kojili mrnata, dokdy jste kojili? Mně to poslední dobou úplně vysává
Jsem strašně unavená, ikdyž v noci nespíme tak strašně … Samozřejmě chci kojit co to pujde,ale nevím,zda to do toho roku třeba vydržím,ikdyž za chvilku začnou příkrmy tak snad se to zlepší …
Jinak za 9 dní už nám přijede tatka, tak se moooc těšíme …
Mějte se všechny krásně a doufám, že se brzy ozvou zapomenuté dušičky jako Dituš, Lio, Zuzika a další páček!
Ahojky,
ozývám se po delší době, máme se fajn, kluci jsou šídla a já nestíhám. Teď ještě po nocích vyšívám adventní kalendář pro Kajku, chci jí udělat radost a baví mě to.
Snad výhledově napíšu víc, dám si to za úkol.
Ivuško, moc Vám to všude sluší (ostatním maminkám taky). Jen jsi mě nakopla s tím kojením. Já kojím pořád.
Sice už asi jen 3×-4× denně, ráno, někdy po spaní, večer před spaním a v noci (snažím se spíš k ránu, ale nedaří se). A nechci odstavit, sice bych se vyspala, ale nechci. Jsem praštěná, já vím.
Jíš nějaké těhu vitamíny? Pomůže si jich občas zobnout. A neboj, za 9 dní bude taťka doma a Tobě se uleví. Spadne z Tebe ta tíha, že je všechno jenom na Tobě a bude líp. Trošku se vyspíš, ale hlavně si myslím odpočineš psychicky. Stejně Tě obdivuji, jak to krásně zvládáš.
Musím jít něco dělat, za chvíli půjdou raraši do pelechu, dnes jsme plavali a moc toho nenaspali, jsou dost protivky. A na mě čeká vygruntovat kuchyň (žádné zázraky, jen takový týdenní úklid, prach a podlaha).
Musím, Kája volá ať ji s nima „jdu náko pomoc“, asi lezou kam nemají.
Jana
Ahoj holky,
Ivuško i když je to foto z nemocnice, vypadáte hrozně fajn. Jsi dobrá, že to vydržíš bez taťky… já bych se asi zvencla… i když holky obsatrávám hlavně já.. stejně je občas psychická podpora víc než nutná.
Letadlo - super, že si se objevila a jste v pohodě. Kluky už máš velké… to je asi mazec ne? Ještě že máš pomocnici… a co by po nocích člověk pro mimíse neudělal že? Já tady zase už několikátou noc maluji holkám do pokoje krtečky, rákosníčky, Nema a pod… aby měly na stěnách pořád co obdivovat.
No a jak u nás?
Má to obrátky čím dál větší a já už to nestíhám ani vstřebávat.. dneska mi holky vykramařily kuchyň. Začaly otevírat skříňky… nějak brzy ne?
Hezky na to holky přišly… jak se začínají stavět u všech úchytů a podobně… tak se jim najednou otevřela skříň… no to bylo pozdvižení… tak to hnedka zkoušejí všude… no je to nářez.
Terezka se mi dneska párkrát postavila u mé nohy… takže já jenom trnu hrůzou, aby nespadla a nerozbila si hlavičku o dlažbu. Bohužel v prostorách, kde se teď holky pohybují… což je obývák předsíň a kuchyň nemáme koberce… v obýváku dřevo a jinak dlažba… bojím se, aby si nerozbily hlavičku… no nevím… ale asi to nějaká boule bude muset odnést… aby věděly, že musí být opatrné.
Sabri - to plavčo a potápění je super. My bychom to asi nezvládli - jsem na to sama… ale bavilo by nás to… to teda jo… začnu holky trénovat v létě v bazénku… zatím to s vodou u nás nějak není slavné. Dříve milovaly koupání a teď už to tak žhavé není… dokonce když myju vlásky… a smývám šampón… je to řev… jak jim jde voda přes obličej… byť jenom maličko… je řev… ony se bojí, že se asi utopí nebo co… a Kristína mi začne vystupvat z vaničky…
Co srazík?? Bude příští týden? Že bych dorazila?
Všechny moc zdravím a připojuji nějaké aktuální foto…v další zprávě.
Mějte se krásně…
a co naše těhulky?? Jak je?