Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak koukám, že se vztekáme jenom my
No tak asi máme nějakou vlastní specifickou pubertu ![]()
Míšo , to řádění v židličkách důvěrně znám, nejdřív se sladí a tlučou lžící do stolků v jednom taktu a pak si stoupne jeden, druhej po něm a už lezou přes stolek ven - dneska než jsem napsala ten příspěvek, přišli za mnou oba z těch starých dřevěných židliček na nízko, jak popisuješ, hele, mami, sme vylezli, to koukáš
A nacpali kůrky od chleba - ty nejedí - pod židličky. Když jim dám křupky na misku, tak je schválně rozsypou a šlapou v nich. Ale abych jen nehudrala, zuzi je hrozně uklízecí - každý večer po večeři se mnou uklízí hračky, přesně ví, kam co patří, vydrží celou dobu, dokud není poklizeno. Jindra na to háže bobek, to je pod jeho úroveň. No jak píšeš, Ivuško , zlatý holčičky!
Eliško uklidním tě
Vojta v poslední době jak není po jeho - kvůli čemukoliv, tak řev, lehnutí na zem, klpe nohama, svíjí se atd. Přiběhne Fany a hladí ho a uklidňuje - myslím, že měl být holka
i těma proporcema, je takovej drobnej křehkej. Ale aktivní až hrůza.
Vyleze naprosto kamkoliv, leze po policích, prostě všude.
A ty křupky..úplně stejná zábava - dostnou v misce, prvně to rozhází po celé kuchyni, pokoji, prostě kde zrovna jsou a pak to teprv jí. A všichni do toho vesele šlapem, pes to očuchává, okousává, oni po něm
prostě to neřeším. Heslo dne je přežít ![]()
a Míša mě uklidnila, u nás je to podobný, jen jsou menší, tak na ty kliky nedosáhnou, naštěstí ![]()
Židle už jsme dávno zrušili máme je na stole
atd.
Eliško,to je dobrý.Jsem hrooozně ráda,že nemám jen já takový sígry.Fakt,jen ráno vstanou,už se jim honí hlavoulumpárny,okamžitě všechno berou a ničí.Já jem lítám a snažím se vše odklidit hned mimo dosah.
Ivuško,ty brdo,já ti tak závidím že ti holky moc nelezou po výškách.Mě lezou na stůl přitáhnou si židli a vylezou na linku,nebo v ložnici na okno,děsný.
A v kuchyni?? to je strašný.Už se jim povedlo mi urvat jedno kolečko u sporáku,taky mi rvou věci z elektřiny,minule jsem po sto letech zapla mikrovlnku,a ke svému údivu jsem zjistila,že se tam dá naštelovat čas
tak dlouho je mimo provoz,takymi vyhořela rychlovarná koinvice,neb mi jí zapli bez vody,to je prostě pořád něco a mohla bych pokračovat donekonečna.
ale Eli,ted jem si vzpomněla že se mi Filda jednou ukázkově vztekal.Našel babičky starou hůl,a rejdil s ní po bytě(takový hračky je berou to jo
)a měli se už jít koupat tak jsem jim jí zabavila ato by řev.Vzala jsem ho za ruku že jdeme,on si sednul,já se smála,ptž to bylo srandovní,a že jdeme a tak si lehnul teda na záda a ječel,nakonec jsem musela milou hůl vzít do koupelny a byla opřená o vanu aby na ní viděl
![]()
Nám např. už zničili komodu menší, prsotě než jsme šuflata zajistili, tak je zdemolovali. Taky věž, totálně odrovnali CD přehrávač, jenže některý věci už prostě není kam dávat, tak jsem rezignovala.
A jak devastujou knížky, nechápu, jak my jsme mohli zdědit knížky po nějakým dítěti, po nás už nikdo knížky dědit nemůže
ani ty nový…Vojta do nich kouše pokud se pořád nehlídá, tak prostě vykousá kus hřbetu, Fany pak na to upozorňuje, on je ten pečlivej (ale jen v něcčm), pak mají zvlíštní zálibu si na ty knížky stoupat a tancujou na nich (to jsem taky nepochopila, co z toho mají).
A tak bych mohla pokračovat, prostě holobyt na ně ![]()
Ivuško - díky za pochvalu! Jsou to jen takové jednoduché koláže, ani nevím, jestli to můžu nazvat scrapem, když tam není žádný zdobení a tak.
Zkoukla jsem všechny vaše fotky na rajčeti, holky jsou fakt jak panenky.
Eliško - tak my máme taky doma vzteklouny (ani se nedivím, já vzteklá, manža ještě víc
). U Niki to docela jde, na veřejnosti se dost stydí, takže tam se všechno projevuje takovým tichým vzdorem, prostě se urazí a odmítá komunikovat, párkrát si přitom lehla na zem, doma u toho ječí jak siréna, občas totálně zhadrovatí, jestli víte, co tím myslím (lehne si a nemůžete ji zvednout, jakoby neměla žádný kosti
).
Ale není to naštěstí moc často, spíš je urážlivá. Luky je vztekloun první třídy. Začalo to někdy po roce, vystupňovalo po 18-ti měsicích. V jedný knížce jsem četla, že to souvisí s nezralostí mozku, dítě prostě nedokáže pochopit danou situaci a neumí se s tím vyrovnat, tohle je jediná reakce, který je v ten moment schopný. Projevuje se to hlavně u citlivých dětí. No a že mezi 2.-3. rokem to pomalu ustává. Tak to se u nás zatím moc neděje. Zrovna dneska večer měl takový záchvat,až se z toho poblinkal …
Měl období, že na všechno, co jsme mu řekli vytvářel opaky - já: jdeme ven, on: nejdeme, já: zůstaneme tedy doma, on: nezůstaneme atd., hádal se skoro do krve. Toho naštěstí už přešlo. Teď zase dělá na just to, co mu zakážeme. Vynadáme mu, udělá to znovu, dostane jednu přes zadek, rozzuří se ještě víc a jde to zase udělat … Lehne si na zem, kope atd…Ale v jesličkách ho učitelka hrozně chválí, že je moc hodnej a šikovnej. Asi to s ním neumím… ![]()
Míšo - když to čtu, musím přiznat, že jsem ráda, že máme jen jednoho kluka. I tak se to občas dost podobá. Luky pořád vymýšlí nějaký lotroviny - jako tvoji kluci - a Niki se moc ráda k němu přidá. Ale sama většinou nic takovýho nevymýšlí, takže to není taková pohroma. Zničenýho (zatím) nemáme nic, jen pomalovaný všechny zdi v kuchyni a v pokojíku.
A k těm dveřím - my to řešili otočením kliky nahoru. Klíče jsou, podle mě, pro vás řešení cca na rok, pak se totiž naučí s ním sami otáčet a může ti hrozit, že se ti někde zamknou, tak pozor na to! Moje neteř coby 3- letá se takhle zamkla babičce na záchodě, klíč ji vypadl a ona ho neuměla dát zpátky. Naštěstí bydlí v přízemí domku, tak to babička řešila lezením dovnitř oknem. ![]()
Tak knížky teda taky ničí - máme jich spoustu po ségřinejch holkách a po nás už je nebude mít nikdo,a to jim to můžu dokola říkat,zakazovat,plácat přes ruku … A na dost hraček stoupají.
Ale to lezení do výšek-na gauč se naučily lézt asi před 1 nebo dvěma měsíci,a do 2/3 týdnů i slézat, takže padání bylo jen málo. Na velkou židli nevylezou ani omylem,jen na křeslo nebo na podnožku ke křeslu (Ikea Poang asi znate) na kliku taky nedostanou. CD mají posunuté do výšin,ale tam už vylezou,zatím poslouchají,že to nesmí. Linku mám vysoko, 95cm,tam ani nevidí. Židličky máme z Ikea ty Antilopky, a ještě v nich neskákaly.
Teď se učíme chodit ze a do schodů za ruku to je baví,bydlíme ve zvýšeném přízemí,takže pár schodů tam máme. Samy po nich vylezou,ale po kolenou.
No možná je to i tím jak začly se vším později,tak mají už více rozumu,když začnou něco umět …
Ivuško, já myslím, že je to temperamentem.
Mě zá:,–(ně neposlouchají, doslova se mi smějou, když už hodně zařvu, udělám můru, tak Fany vyměkne, začne bulet a přestane to dělat, Vojtu to naopak popíchne a dělá to vesele dál, tak ho odtáhnu, no a pak následuje šílenej řev a jekot. A jak může dělá to znova.
JJ Pepen,taky si myslí,že to není věkem,ale pohlavím
však jak píše Heli,že je Luky větší sígr na tohle.Jako upřímně,už jsem děti měla,ale tohleto to fakt předčí.Já každý ráno vstávám s děsem co zase bude.Je to tak měsíc,co jsme ještě mohli mít settopbox na televizi,jenže…tenkrát ho shodili za ní,tam je zásuvka s rozdvojkou,tu se jim povedlo tím STB rozlomit,samozřejmě v zásuvce,takže vyhodili pojistky v celým baráku,zsuvka je vyrvaná ze zdi a visí tam,já to šla nahodi,máme to na ulici,a než jsem přišla,jeden mi pomaloval myčku fixem na cd,takže nesmyvatelným,a druhý zase vzal nějakou dřevěnou vázu(jiné už tady nemám) a mydlil s ní do stolku v obýváku tak,že tam mám grand canyon jeden vedle druhého.Prostě je to strašný.O zdech ani nemluvím
nejhorší je,že já to všechno pořád uklízím a netuším,kde to berou ty fixy a podobně.
Ivuško,prostě bud hrozně ráda,že holkám stačí říct nesmíš mě se smějí do ksichtu akorát a stejně si dělají co chtějí
už aby jim byly tři a šli do školky to si říkám každej a celej boží den to bude relax ![]()
Míšo - teda klobouk dolů, máš můj obdiv. Z našich dětí bývám dost často KO, ale myslím, že z tvých kluků bych byla už na psychiatrii. A ty k nim máš ještě další dva starší. Co jesle na 5 dnů v měsíci? Nemáš možnost? Byla by to pro tebe velká úleva.
Pepen - tvoje věta „zá:,–(ně mě neposlouchají, doslova se mi smějou“ je přesná. Naprosto vystihuje situaci u nás doma, mám pocit, že nemám absolutně žádnej respekt. Snad se to časem zlepší …
![]()
Jinak jste mě, holky, docela potěšily. To co tu popisujete s lezením po výškách, po stolech, po parepetech atd. jsme měli my vloni na podzim. Jeden na stole, druhý na stolečku u plastové židličky, já na kamnech jíšku …
Připadala jsem si jako exot, protože žádné jiné děti kolem nás tohle nevyváděly. Uklidním vás, přešlo to docela rychle. ![]()
Helli, tak ti budu věřit ![]()
Míšo, asi máš situaci značně ztíženou ještě dvěma staršíma klukama, u nás se přece jen určitýá věci nevyskytujou - fixy atd. To už si nedovedu vůbec představit.
TV máme naštěstí namontovanou na stěně, počítač na stole /tam už se ale bohužel taky dostanou), a zásuvky teda schovaný tak, že k nim fakt nemůžou dostat - jo a naše výhoda je malej byt (ale opravdu malej, takže je mám furt za prdelí doslova a tak se ořece jen minimalizujou ty nehjvětší škody.
Ale zas na druhé straně už se tady nemůžem skoro hnout, kvůli věcem, přece jen už taky kluci mají větší poždavaky na prostor. No ale do jara budem přestěhovaný ![]()
ahojky, nakukuji,ale nemam moc cas ani silu psat.
Zkusim se polepsit v sobotu,to budu v praci.
Vsechny zdravim.
A.
Ahoj holky,
zdravím vás všechny, co si mě pamatujete. Jsem tady po stráááášně dlouhé době, snad po roce nebo co já vím.....
Letmo jsem nakoukla na pár posledních stránek, kdo sem chodí a o čem je řeč, skoukla jsem lehce dostupné fotky (tzn. od Aliny, Ivuška je má zeheslované, heslo od Helli mi neuniklo.....) Rostou ty děti jako z vody, kde jsou ty časy, co se to tu hemžilo samými těhulkami a malinkými miminky.
My se máme dobře, holky jsou pořád takoví drobečci, to už se asi nezmění. Má to své výhody, nemusím se tahat s tolika kily
.
V říjnu jsem měla nastoupit zpátky do práce na částečný úvazek, ale nedopadlo to, takže si asi naplno užiju doma s holkama ještě jedno jaro a léto.
Pokud chcete kouknout na fotky, od podzimu dávám něco na rajče, odkaz je v podpisu a není to zaheslované.
Tak se mějte, chtěla jsem vás hlavně moooc pozdravit.
Papa
Dito , vítej zpět!!!!!!!!!! teda já jsem úplně hotová z těch Tvých tří cácorek! Všechny rostou do krásy - hlavně Bára! Tak je tak krásná, všechny holky jsou Ti strašně podobné! Už odháníte nápadníky? Ta fotka u stromečku jakjste všechny 4 je moc hezká! Koukala jsem i na fotky z Alp, kde jste byli,vypadá to tam jako v pohádce … závidím! A holky byli u babiček? Tak jak budeš mít čas,tak písni víc, jak se máte, co děláte, co už umíte, jak holky zlobí/nezlobí atd.
Minule jsme tady řešili chození venku - tak vám musím napsat,co mi provedli ty moje lumpice včera. Byli jsme na vychajdě,pustila jsem je z kočáru,nejdřív ani moc nepadali,ale po chvíli si začli sedat (bylo pěkné blátíčko a louže z tajícího špinavého sněhu), pak stačila chvilka,co jsem si povídala z kolemjdoucí známou a oni se vyloženě váleli v těch loužích a strašně se smály ..myslela jsem,že mě omejou,celý černý,tak jsem jim dala na zadek (a měla špinavý rukavice
jim to vůbec jak kdyby nedošlo, ale nemohla jsem je naložit do kočáru a jet,takže vyndat fusaky,teď mi to nešlo,oni se mezitím zase válelyv dalších loužích, pak ještě potahy na kočár jsem složila tak,že seděly jen na konstrukci …
Svlíkla jsem je komplet přede dveřma,měli špinavý i bodýna od toho bláta
No já byla tak vytočená,nebavila jsem se s nima,pak jsme jim furt opakovala,že to nesmí a proč a tak,ale stejně z toho mám pocit,že to nechápou … ach jo. Tak poraďte co s nima, nepouštět z kočáru vůbec když je hnusně, nebo jak jim domluvit, aby pochopily že to není sranda se válet po zemi venku …
No nic, tak jsem si postěžovala… ještě jedna fotečka našich věčně usměvavých holčiček…
http://img.mimibazar.cz/…f1662327.jpg /> Jen jsem chtěla aby si vyzkoušely nové plavečky
![]()
Dituš , heslo jsem Ti písla do SZ,ale jinak je to moje přezdívka zde bez 111
A ještě mi to nedá a musím tady učůrávat nad vaším domečkem a zahrádkou, no tak si představuji dům mých snů, ale té práce co je za tím, viď. Tak jdu do hajan,je plno hodin a už vím,o čem se mi bude zdát
papa a super,žes písla!
Ahojky,
Dito - moc ráda tě tu zase vidím!!!!!! Jak se vám daří?? Zkoukla jsem vaše fotečky a zaslintala nad těmi Alpami. Kéž bych se takhle někdy naučila lyžovat. Máme v plánu jít příští rok všichni 4 do lyžařské školičky
, poprvé a naposledy jsem stála na lyžích v 10 letech na místním mini-kopečku, tak jsem na to zvědavá.
A musím (trapně) opakovat Ivušku - vaše holky jsou čím dál tím hezčí!!!!
Ivuško - dobrá fotka!!
Už jsem se bála, že se ty tvoje holky snad ani neumí vztekat, to mi spadl kámen ze srdce.
S těma loužema je jen jedna rada - vytrvat, trpělivě jim důrazně opakovat, že se to nemá a to raději předem, tj. hned, jak je vyndáš z kočáru a nějakou louži uvidíte. Pak případně potrestat, jak to nechám na tobě.
Tohle naštěstí naše děti nenapadlo. Luky miloval házet do louží kamínky, což je docela neškodný, ale docela to zdržuje, zvlášť když je po vydatným dešti a louže je pomalu na každým kroku. Nesměli jsme vynechat ani jedinou, jinak se vztakal jak blázen.
Postupem času ho to přešlo, uf.
Pak se od Nikolky naučil do louží dupat a já si říkala „zlaté kamínky“.
Teď když se blížíme k nějaké louži, dopředu volám „do louže nešlapeme, pěkně ji obejdeme“, většinou už to vyjde. ![]()
Holky, Lukášek mi převčírem řekl, že „maminku nemá rád, protože je zlá“. Já vím, že to tak nemyslel, ale stejně jsem to normálně obrečela. Vůbec se ke mě nechce tulit (to teda k nikomu, není mazlící), ale ani si ode mě nenechá dát pusu nebo pohladit (od tatínka jo). Jsem docela přísná,ale nechci polevovat, zvlášť když vidím, jak jim babičky povolí úplně všechno. Ještě že mám Nikolku, jinak bych si myslela, že jsem úplně nemožná máma. Ta ke mě pak přišla a říkala mi, abych nebyla smutná. A ráno si ke mně vlezla do postele a sama od sebe mi řekla " mám tě ráda, maminko". To bylo tak hezký ..... Jo, tak jsem si trošku vylila srdíčko … ![]()
Moje poslední scrapíky: ![]()
http://img.mimibazar.cz/…f1655315.jpg /> http://img.mimibazar.cz/…f1662301.jpg