Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jani , tééda, budu se opakovat, ale to břicho je opravdu obr! No, vždyť jsi porodila takový macky, není divu!
A vám se doteď kluci vešli do jedné postýlky? Jak tam spali? Mně se teď holky přestávají do jedné postýlky vejít a už přemýšlím, že instaluju i druhou. Tak poraď. ![]()
Markýtko , já měla problémy na začátku těhu, ale pak, dá se říct, celkem pohodové těhotenství (akorát na konci otoky + hodně svědivá vyrážka), ale jinak super. Jak jsem již psala. Ještě týden před porodem jsem byla na firemní večírku.
Říkala jsem si, že to asi bude poslední šance, se vyvětrat.
Ale cestování v pohodě. Na podzim jsme cestovali skoro přes celou republiku. (Sice mi bylo v autě vedro, neměli jsme klimu, ale jinak to šlo). Stačí si dělat častější přestávky na protažení.
A taky jsem si v autě občas dala nohy na palubovku a taky si rozepla kalhoty. Byla to pohoda. A dokonce jsem v 7. měsíci těhotenství vyšla pěšky až na Praděd, manželovo příbuzní za mnou jen funěli a já si šla jak širón!!! Je to štreka a pořád do kopce!
Měla jsem i fotky, ale o ty jsem přišla, díky viru v PC
. Takže ty bohužel sem nedodám. Mrzí mě to. ![]()
Helli, ať je prďolkám a i tobě líp! Napiš, jak jste na tom. ![]()
Pitrsko, co kluci? Jak to teď vůbec vypadá. Už na sebe reagují? Asi jo, viď? Na to se fakt těším.
U nás zatím holky na sebe nezájem.
Jinak s tou antikoncepcí. Vajíčka mi nezrála a nezrála mi ani po půlročním braní clostilbegytu a pak ani po prvotní dávce hormonálních injekcí. Dozrála až po zvýšené dávce, ale to pak byl zase malér - ten hyperstimulák. Tak asi proto se gyn. Dr. nějak obával a asi si je jist, že já prostě bez hormonů nemůžu mít ovulaci.
No, ale abysme se nedivily. Občas se po porodu tělo zblázní a „nic není nemožné“. Taky mám malinko obavy. To by byla docela prča. Mít doma dvojčata a další miminko hned po sobě.
(Leda že by to byl kluk
). No, riziko to je… ![]()
Jo, Dituš , abych nezapomněla.
Další „kopírácká“ věc. Taky máme doma 2 koupelny a jedna je právě tak zelená, jak jsi popisovala a je v kombinaci s oranžovou.
My jsme prostě ujetí na zelenou a na veselé barvičky.
Co dalšího najdeme?
![]()
Ahojky,
tak jsme ráno byli u doktorky, oba mají jen trochu červený krčky, Nikolka víc, poslechově jsou dobrý, tak aspoň že tak. Já to mám prý taky v horních cestách, mám hodně pít a hodně odpočívat, haha.
Prosím, ať už je teplo a všechny virózy jsou za náma!!!!!!! ![]()
Dito , ptala jsi se sice Pitrsky, ale máme zhruba stejně starý děti, tak se vetřu.
Už nevím, kdy začali naši prďolkové na sebe reagovat, ale poslední tři týdny si spolu normálně povídají. Je to úžasný je pozorovat - přilezou k sobě, něco na sebe prebentí, chechtají se nahlas, jak kdyby si vyprávěli vtipy (nebo pomlouvali mamku?
). Lukášek je pěkný lumpík, věčně vymýšlí, kam by vlezl a co by provedl, u ničeho nevydrží, Nikolka je mnohem trpělivější, ale každou chvíli zkoukne, kde je bráška a maže za ním jako poslušný pejsek, je to legrační. Včera mě normálně dostali - přilezli k sobě, rozesmáli se na sebe a Nikolka Lukáška pohladila po tváři. Kolikrát si k nim sednu a jen na ně koukám jak na televizi. Lepší program neznám!! ![]()
Bříška - měly jste všechny fakt krásný pupíky!!!! Já mám bohužel poslední fotečku z 28+5tt, v nemocnici už jsem se nefotila a když mi oznámili, že už mi musí těhu ukončit, byla jsem z toho tak vyplesklá, že jsem si na poslední foto vůbec nevzpomněla. takže můj pupík ještě zas tak obří oproti vašim není, ale do toho osudného 34.tt ještě hoodně poskočil. ![]()

Pádím, dětičky se probouzí!!! papa
ahoj Lioness, tak vzhůru na toho kluka
to by bylo fakt parádní, ještě jedno mimčo ne
ne ![]()
Jinak kluci už na sebe reagují, na dece si berou navzájem hračky, koukají na sebe, brebtaj na sebe, smějou se, šahají na sebe, no je to už něco jiného a je to hlavně sranda je pozorovat. Kubík pořád válí sudy, takže je vždycky během chvíle mimo deku a Romča se stále točí dokola na bříšku, no prostě sranda.
Ahoj,
všechno to tu sleduju z povzdálí. Koukám na ty krásné pupíky a říkám si, že každé to období má své.
Alespoň já to tak prožívám. Těhu bylo bez problémů, takže super a až na to, že jsem byla jak kombajn a nemohla se poslední dny už hýbat. Už se tomu jen směju.
Teď si zas užívám,mrňousky. Jsou prostě úžasní
Musím ¨říct, že obrovské plus je pro mne pomoc mojí maminy.!!!!Je prostě skvělá, když je manžel v práci, je tu s námi, a tak je všechno o hodně pohodovější.
Chřipky jsem snad děti uchránila!!!
, ale ťukám tady na co se dá!!! Je toho teď všude moc. A tak i já se musím přiznat nechodím pravidelně ven, jelikož samotné mi nebylo nejlíp a byl i náznak toho, že se to vrátí…
Anetku i Matýska plně kojím, i když už jsem uvažovala o příkrmu pro Matýska, ale dostali jsme kapičky na větry,tak se i uklidnil ťuk ťuk ťuk, tak ještě chvilku vyčkáme. Občas mám prostě pocit, že mu moje mlíko nestačí…!!!!
Už začíná vrnět, a tak utíkám, aby moc nehulákal. Všem přeji hlavně hodně zdravíčka a klidu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ahoj holky,
koukám, že tady je to už nastoupení do pěkně rozjetého vlaku, ale snad nebude vadit, když k vám sem tam zaskočím ![]()
Tak abyste měli představu, tak je mi 26 let a mám doma skoro 2letého caparta Matěje a na Nový rok jsem zjistila, že jsem těhotná a první kontrola u Dr. ukázala dvojčátka
Ty se ukázali i při další kontrole v 10tt, takže už to vypadá na jistotu. Nejdřív jsem z toho byla trošku mimo, ale postupem času se to vše ve mě u:,–(ilo a teď už se na ně vyloženě těším. Asi to bude docela záhul a je vidět, že se to zvládat dá.
Bydlíme momentálně v Praze, ale zanedlouho už bychom se měli stěhovat od mých rodičů do Milovic, do vlastního bytečku. Tak aspoň už budeme pak ve svém a původně docela velký byt, nám najednou bude akorát ![]()
Jinak zítra jsem přesně ve 13tt a řeknu vám, že jak jsem s Matýskem měla úplně bezproblémové těhotenství, tak teď jsi připadám jak hypochondr
Bolí mě všechno, jsem unavená, sem tam se mi furt dělá špatně a hlavně se chci zeptat, zda se vám stalo, že vás bolela kůže???? Nevím z čeho, jestli to je tím, jak my roste břicho, ale mě bolí kůže na zádech, nebo na nohou, jako bych měla tu kůži spálenou, ale viditelného na ní nic není. Tak nevím.
No a pak už začínám pomalu obhlížet kočárky a bude to docela boj něco funkčního a praktického vybrat. Asi jste toho už tady probraly dost, ale těch stránek na čtení je tu trošku dost
Tak snad se na mě nebudete zlobit, když se zeptám, zda existuje kromě Jané Twin Two nebo PegPerego Duette, ještě nějaký kočárek na který jdou nandat autosedačky?? Na posledních stránkách jsem zahlédla nějaký Jogger kočárek, tak na ten bych se chtěla taky někdy mrknout.
Jinak jelikož budu dojíždět do Prahy k doktorům, tak budu potřebovat něco na ty autosedačky a do Milovic bych asi zvolila klasickej hlubokej kočárek - tam je favoritem Bertini, ale ta cena ![]()
Tak když budte mít čas a náladu, budu ráda, když mi napíšete ![]()
Zdravím všechny spolutěhulky i maminky.
Tessie
Ahoj Tessie,
zdravím
Musím jít za křikouny, napíšu víc později.
Jana
Ahoj Jani ![]()
Super, aspoň tu nebudu tak ztracená ![]()
Pozdravuj křiklouny ![]()
Tess
(PS: netušíš proč mi metříky z BC nefungují i tady
)
Ahoj holky,
hlásím se opět po delší odmlce. Prostě už občas nestíhám, tak nevím, jak budu stíhat se třemi dětmi.
Vítám Markýtku a Tessu , je fajn, že přibyly další těhotné dušičky. Aspoň si budeme moct psát o všech těhu problémech.
Tesso, já měla taky první těhotenství podové, ani jsem o něm nevěděla, ale teď si připadám jako hypochondr. Pořád jsem unavená, nemůžu spát a včera jsem měla dokonce 2 stahy. Už jsem to viděla v nejhorších barvách, jako že jedeme rodit a co Ti prcci a tak, ale pak mi zabralo magnézko a ťuk,ťuk, ťuk snad je to v pohodě. Ve středu jsem byla na kontrole, dr. mi řekla, že mám měkčí čípek, ale že mě ještě nechá doma. Dalčí KO mám za 3 týdny. To jsou vyhlídky, co? Jestli budu muset do nemocnice, tak tam snad umřu..........
Dneska jsem byla na tom cukr testu. Je to pěknej hnus, já normálně nic nesladím a ted mi dali vypít 3 dcl toho sajratu. Brrrrrr.
Tak doufám, že to bude dobrý.
Lio, Dito, Helli, Pitrsko i Letadlo máte nádherný bříška. Všechny vypadáte na fotkách nádherně. Hlavně jse super, že jste přibýraly jenom do bříška a nikam jinam. Já když někdy vidím maminu, která má snad 120 kg, tak je mi jí líto. Ona ani nevypadá jak těhotná, spíš jak pěkně vyžraná.
Vy jste ale vypadaly nádherně, fakt Vám to slušelo. Doufám, že na tom budeme my těhulky stejně a nepřibereme i jinde.
Holky k tý antikoncepci. Mě po Viky napsala Dr. inkjekčně Depo-Proveru (je to na 3 měsíce 1 injekce). Na prášky jsem si netroufla, protože jsem si nebyla jistá, jestli si na ně pravidelně vzpomenu. Ta injekce mě ale šíleně vytrestala. Pořád jsem při ní slabě špinila třeba i tři týdny a nakonec Viky měla zvýšené hodnoty jaterních enzymů. (A antikoncepce pčece játrům nesvědčí, tak ať mi nikdo netvrdí, že je to jinak). Přesně po 3 měsících od mého nasazení antikonc. byla Viky na asi 4 odběru krve a teprve tehdy měla jaterní enzymy v normě. Takže já už se na všechnu antikoncepci vykašlala. Ono stejně jsme měli velký oči a pak když došlo 1 za měsíc na věc, tak to bylo ještě hodně. Prostě do půl roku jsem byla utahaná a neměla jsem ani chuť.
A za to mi ta antikoncepce nestála.
Na jednou až dvakrát za měsíc stačí i jiné metody a určitě pro tělo šetrnější. ![]()
Holky musím končit pa Denisa
Jo, holky co máte šedý kočárky, potřebuji poradit.
Jelikož mám taky šedý kočárek, tak bych ho ráda oživila barevnýma dekama do kočárku. Taky mě napadla zelenkavá nebo červená. Nemáte ještě nějaký nápad?
Beru cokoliv, co jste kdo viděl a líbilo se Vám to.
Pa
v první řadě tady vítám Tessie
ahooooooooj,hezky se tady zabydli ![]()
no je nás tu teda už požehnaně, pomalu ztrácím přehled
Jinak v šoku jsme byli zřejmě všechny, když nám řekli že jsou tam dvě mimča, ale jak píšeš, rychle se s tím člověk zžije, taky jsem si už potom nedokázala představit, že by bylo mimčo jedno. S tou kůží ti neporadím, to neznám, ani jsem to ještě neslyšela, tak nevím, třeba to někdo zná.Co se týče kočárku, já mám inglesinu biposto, tam se autosedačky dají dát, mám starší typ, nevím, jestli je to možné u nového, vůbec jsem nekoukala.Ale rozhodně jsou ty kočárky, co tady holky jmenovali modernější, ale s těma autosedačkama je to už problematičtější.
Nisso, já měla už ve 23.tt měkčí a zkrácenej čípek, tak mě odlifrovali do nemocnice, kde jsem zkejsla do porodu, ale to už jsem tady psala, nechci tě strašit, to vůbec ne, ale jen je to můj případ. Víš že tady jsou i jiné maminy, co chodili do poslední chvíle do práce. Takže na tebe budu myslet, abys nebyla jako já a nezhnila si v nemocnici.
Holky já už musím pádit, ještě dneska přestavujeme obývák, musíme už dát ohrádku, kluci už začínají válet sudy a plazit se všude možně, pořád je musím dávat zpátky na deku, ale už se to nedá,tak ať si začínaj zvykat na ohrádku.
papa všem ![]()
Vítám mezi námi Tessie! ![]()
Nisso, já mám šedý kočárek a máme do nich zelené vložné tašky. Myslím, že barevně to docela ladí. Já chtěla moc červené, ale pak jsme se shodli, že se ty zelené budou pak lépe prodávat (přeci jen zelená je neutrální, jak pro holky tak pro kluky). Sice dnes už je to s těma barvama jedno, ale přeci jen a je fakt, že zelenou milujeme. (Jde to poznat v našem bytě). No a ta zelená je taková veselá.
Ale k šedé se hodí, dá se říct cokoliv! Ještě jsme uvažovali o oranžové. To taky není špatná kombinace (v takové kombinaci mám vak na lyže
).
Myslím, že k dětem patří veselé barvičky, takže paletu máš neomezenou. ![]()
Helli, tak to už se těším, až nám holky budou na sebe reagovat. ![]()
Pitrsko, tak už došlo na ohrádku?
Pak mi musíš poreferovat, jak to kluci v ní snáší. ![]()
Jinak sledujete někdo Zoufalé manželky? Je to super seriál, ale nechápu, proč ho dnes dávají až ve 22.15 ? A v neděli už ho ani neopakovali. Já ho totiž občas stíhala až v neděli. To jsou šmejdi na té Primě! Asi nemyslí na maminky s drobkama.
A ještě s dvojčecíma.
![]()
Hezký večer!
P. S.: Holky, co kdybychom sem teď daly naše současné pupky? To by byl adrenalin, co?
Myslím, že by se dalo ušít hromada kabátů.
Tedy aspoň moje kůže tomu odpovídá.
![]()
Tak já pádím. Mám nějaký hlad
. Takhle se toho břicha nezbavím. ![]()
papa
Taky vítám Tessie .
Jak to tak vypadá patřím k té menšině, co měla z dvojčátek radost, ikdyž už jednu cácorku doma máme. Ale je pravda, že mi mamka vždy říkala, že je na mě s dvojčatama řada. Sice nechápu, jak k tomu došla, protože v přímé linie u nás dvojčata moc nebyla. Každopádně měla pravdu a já s tím tak trochu počítala. Navíc když jsem šla na první ultrazvuk, tak jsem si tak v duchu říkala, jak bych asi reagovala, kdyby mi řekli, že to dvojčata jsou. Tak když mi to doktor řekl, že je tam plod A a B. Jen jsem se pobaveně zasmála.
Manžel byl trochu realističtější a nadšením dvakrát neskákal ![]()
No a já teď, když má Ela občas své chvilky, ztrácím optimismus, jak to všechno zvládnu.
Holky a co strie? Těm se asi u dvojčat vyhnout nedá ![]()
no teda Lio , to by teda adrenalin byl
ale nebylo by to špatný
Tak ohrádka je už postavená a uvidíme, jak se jim tam bude líbit, doufám, že jo.
Markýtko , co se týče strií, já tak do 35.tt neměla nic,mazala jsem každý den, ale stejně se mi udělali.Není to tak drastický, hlavně kolem pupíku, jak jsem měla břicho dopředu, ale tak hrozný se mi to nezdá. No myslím si že při dvojčátkách se tomu asi vyhnout fakt nedá.Ale třeba tady je nějaká mamina bez strií po dvojkách,nevím.
Holky těhulky,
právě čtu hot news o snížení porodného a mateřské, nejlepší je ten poslední odstavec … čtěte … tak to snad stihneme.
http://www.novinky.cz/…3_rvvq0.html
Jinak vítám tady spolutěhulku Tessu ! S kůží jsem problémy neměla a zatím nemám (ťuky ťuk), tak neporadím
Jen mě občas svědí, ale to asi jak bříško roste. Musím říct, že zas pěkně povyrostlo
nevím nevím jestli budu mít takovej pěkněj pupíček jako jste tady vystavily vy
Jsem dost vysoká (182cm), a už před těhu jsem byla oplácaná, teď se mi nezdá, že bych přibírala jinde, ale asi stejně budu jako slon
![]()
Markytko , co se týče cestování, Mudr. mi ho nedoporučil, hlavně v 1.trimestru, bála jsem se, tak jsem tvrdla doma, když jsem opravdu nemusela nikam jet. Ani mi to nedělalo moc dobře (kor na vydrncané D1
). Ale teď ve 2.trimestru to snáším lépe, přesto ale nikam moc necestuju, maximálně autem do vzdálenosti 120km. Je to asi hodně individuální, obecně se to nedoporučuje, ale jak vidíš, jsou tu holčiny, které cestování v pohodě s dvojčaty v bříšku zvládaly!
Jinak o antikoncepci po porodu jsem se bavila s kamarádkou, co minulý týden porodila, už má druhé a víc nechtějí, tak půjde do Mireny. Finančně je to sice velká položka najednou (kolem 6000) - jde to odložit třeba už z porodného, ale je to na 5 let, takže když to rozpočítáš, vychází to na 300Kč na 3 měsíce, to je levnější než většina pilulek. Výhody: nemusíš na to pamatovat jak na pilulky (spolehlivost srovnatelná), lzes ním kojit. Nevýhody: pokud nevyhovuje (může se stát), je to vyhozených spoustu peněz. Více ifo na http://www.lekarna.cz/…zni-telisko/ ale je to vždycky třeba zkonzultovat s doktorem. Já osobně o ní uvažuju. po dvojčatech, ikdyž manžel otravuje, že chce zkusit kluka, ale myslím, že ho to pak přejde ![]()
Lio , já se taky vztekala kvůli Zoufalkám, že v neděli neopakují a včera jsem to rovněž nestihla - je to už pozdě. Tak si to asi budu nahrávat, jako ten včerejší díl. Jinak je to supr seriál!
Pitrsko , pak podávej info o ohrádce, rovněž ji pak v budoucnu hodlám pro prcky zavést, abych si mohla aspoň něco udělat.