Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj holky,
ráda bych se zeptala na první screening a triple testy u dvojčat? Příští týden jdu na krev+moč, to budu 10+3, pak mě ve 12. týdnu čeká screening a v 15. týdnu krev na triple testy. Doktor mi řekl, že se pak sejdeme 7. 11, což bude 16. týden a dá všechny výsledky dohromady a řekne mi, co a jak.
Četla jsem tady různě, že u dvojčat ty testy můžou vycházet falešně pozitivně a taky nevím, na co si všechno mám dávat pozor, jestli mi dr nabral všechny (jaké) hodnoty a změřil a viděl na UTZ všechno?
U screeningu se měří šíjové projasnění a nosní kůstka, ale kamarádka teď byla v Profemě a tam ještě měřili nějakou cévku v břiše a podle toho jim vychází hraniční hodnota na DS a tak podstoupila Prenascan. Prý to dělají jen specializovaná pracoviště…tak teď nevím, zda-li pak ještě někam dojít jinam na lepší UTZ?
Uvítám Vaše zkušenosti a názory.
Děkuji moc.
Zdravím nastávající maminky dvojčátek! Omlouvam se, že Vám vstupuji do diskuze. Chtěla bych nabídnout břišní těhotenský pás Medela, vel L v černé barvě. Byla to moje záchrana při nošení tak velkého bříška
Pomohl při bolestech zad a pomáhal podepřít bříško! Cena pásu byla 420kč, prodám za 300kč i s poštovným. Super stav, jako nový. Pokud budete mít zájem, napište SZ.
@nika84 Tak já už to mám za sebou 2 roky, ale našla jsem papíry a hlásím, že na prvním velkém UTZ jsme byli 12+4 (jakože screening v I. trimestru), pak velkej genetickej v 17+4, pak 22+4 a nakonec 30+4 (všechno FN Olomouc). A bylo vždycky všechno v pořádku. Jo a jinak ve fotogalerii diskuze mám fotku 3 dny před porodem (38 týden) a celkem jsem přibrala 14 kg. ![]()
Holky,
myslím, že jsem v dobré kondicim, nepřetěžuju se. Práci mám pohodovou, v klidu. Teď mne tedy začalo trápit nachlazení, tak mi není dobře z toho, ale jinak jsem v pohodě (bolesti zad a únavu nepočítám). Také jsem po IVF, ani u nás nic nebylo samozřejmé, kristová léta mám za sebou, dneska jsem 21+4. Ve středu jdu k doktorovi, proberu to s ním, ale o neschopence dosud nepadla ani zmínka, až jak se ozval ISCARE. Snažím se myslet pozitivně. Když nastanou problémy, budeme je řešit.
1. screening byl ve 12+4, 2. screening byl v 17+6.
Dosud jsem přibrala asi 3kg.
Břicho roste výrazněji od poloviny 5. měsíce, dnes už jej nezakryju. Ale všem se zdá na dvojčata a těhotenskou fázi malé.
Měla jsem v prvním trimestru problémy se špiněním, teď už nic. Děti prospívají výborně, nemám žádné nálezy v krvi, moči, tlak pořád stejně nízký.
Ale uvědomuju si, že to teprve začíná…
@Zumaja Nemusí nic začínat…já jsem třeba největší problémy měla v 17 tt a pak už to bylo dobrý. Takže možná budeš mít štěstí a doklepeš to zdárně do konce bez problémů ![]()
@hupalka děkuju, ani já nechci malovat čerty na zeď. Ale uvědomuju si, že třeba dojíždění do práce bude čím dál problematičtější. Dokud to zvládám, tak to neřeším.
Ahoj holky, po delší době vás všechny zase zdravím…
No my jsme konečně prodali byt, tak se nám to splnilo a s klukama už budeme na vánoce v novém. No takže ted děsná lítačka, zařizování zedníků, elektrikářů, truhláře atd atd., předěláváme totiž patro u mamky v baráčku, tak snad se vše stihne. Včera jsem zase třídila došlé balíčky věciček, no strávila jsem nad tím skoro dvě hodiny, a to ještě neperu a nežehlím…
To bude něco, všechno 2× ![]()
Jinak včera proběhl ten náš dlouho očekávaný dvojčátkový UTZ a byla to nádhera…
Vše oki, klukům se daří krásně, máme okolo 30-ti cm a vážíme Máťa 680g a Táďa 620g – habáni
Bylo to super, máme asi 9 fotek a 22 min. DVD – no nádhera. Kluci si hoví zatím oba hlavičkama nahoře, tak uvidíme, ale ještě mají čas. Mám s nima dohodu, dřív jak v prosinci nesmějí ven…
Jen pro představu, končíme 24.tt.
Toho screeningu se holky vůbec nebojte, a jak já říkám, myslet pozitivně… ![]()
Ahoj, moc zdravím. ¨Dneska jsem byla u dr. a ta mi oznámila, že budu mít dvojčátka
. Jsme z toho opravdu vykulená, mám už doma dva kluky a ¨holčičku, toto mimčo jsme neplánovali a oni jsou tam hned dvě. Tak se s tím snažím nějak vyrovnat a hledám spřízněné duše
. Jsem asi v 7 nebo 8 týdnu, zapomněla jsem se zeptat, ale už byly vidět srdíčka a podle utz je termín porodu 14.5.2014
Chtěla jsem se zeptat, asi není nic neubvyklého, že mě pobolívá podbříšek. Není to žádná ostrá bolest, spíš taková tupá..Máte s tím některá zkušenosti? Normálně bych to možná až tak neřešila, ale když jsou tam dvě, tak mám více strach¨, aby se neco nedělo, co se dít nemá..Děkuji moc
Ahojky
Věřím že jsi zaskočená, to jsme tady byla většina
Ale je to krásné že se vám to takhle povedlo
Jinak ta slabá bolest je normální, nesmí to být křeče a krvácení.8tt? tak to jsme na tom docela stejně, já jsem na začátku 9tt a termín máme 5.5.2014
![]()
No mě dr řekla termín 14.5. ale podle MS poslední byla 30.7. by to mělo být dřív, tak co já vím. Ani nevím, kdy jsem přesně otěhotněla, měly to být 100% neplodné dny
a ono ejhle
¨, měla jsem pravidelný 28denní cyklus+-den. JInak to břicho a někdy i záda mě pobolívají, ale křeče to nejsou.. Je tï taky tak špatně, jako mně
. Už aspoň vím, proč je to tak horší než u předchozích těhu..nezvracím, ale je mi pořád zle..doufám, že to kolem toho 12 týdne přejde..
Děvčata zdravím nové příchozí, velká gratulace a hned mám dotaz. byla jsem ted ve městě na nákupu a potkala jsem sestřičku z gyndy. Hned se mě ptala kdy jdu na kontrolu a já že příští týden. poprosila mě, že nutně potžebujou krev mého přítele, prý je to běžný postup, ale já se s tím teda nikdy nesetkala. A že je jinak vše v pořádku (teda odběry z minulého týdne) a nemám se bát a že se na kontrole domluvíme, kdy mě pošlou do Budějovic? Tak nevím, zda se bát? či co se dějě. Moje krevní skupina je 0+, tak nechápu proč chtěj protilátky od partnera. Bojím bojím, že bude nějakej průser ![]()
Ahoj, no já te¨da nevím, proč ji ¨chtějí, když jsi 0+ tzn. pozitivní faktor. Našla jsem na netu tento článek http://www.krevniskupiny.cz/…tehotenstvi/ ale tam právě píšou o že může být problém, když je manka Rh-, tak teda nevím ![]()
@š.renka píše:
No mě dr řekla termín 14.5. ale podle MS poslední byla 30.7. by to mělo být dřív, tak co já vím. Ani nevím, kdy jsem přesně otěhotněla, měly to být 100% neplodné dnya ono ejhle
¨, měla jsem pravidelný 28denní cyklus+-den. JInak to břicho a někdy i záda mě pobolívají, ale křeče to nejsou.. Je tï taky tak špatně, jako mně
. Už aspoň vím, proč je to tak horší než u předchozích těhu..nezvracím, ale je mi pořád zle..doufám, že to kolem toho 12 týdne přejde..
Též tě tu vítám.
Neboj nevolnosti přejdou. Mně trápily zhruba do 13. týdne a pak už jen občas, až vymizely úplně. Musí se to jen vydržet, ale chápu, že ze začátku těhotenství je představa několika týdnů nevolností naprosto tragická.
Tak ti moc držím palce, až to všechno i při již narozených dětech zvládneš. ![]()
@Honey Hooligan Neboj, určitě je vše v pohodě, tvá doktorka bude jen pečlivá nebo si sestřička v tu chvíli neuvědomila tvou krevní skupinu… ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat