Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale studuju logopedii a tohle mi na vývojovou dysfázie nepřipadá. Zvláštní je i to, že vám logopedka dala diagnozu po jednom sezení ve školce. Vyřknout takovou diagnozu většinou trvá a je potřeba více vyšetření.
U nás to bylo podobné, ale naštěstí se vývojová dysfázie nepotvrdila, dcera měla nebo tedy má „jen“ opožděný vývoj řeči a za rok a půl, co chodíme k logopedce (dceři jsou 4) se to už dost srovnalo.
Podívej se ale na ty stránky, co jsme uvedla výše - http://www.maccizpopovic.estranky.cz/
píše to maminka, co má takto postižené dítě - je tam spousta užitečných info; a pomůcek, co sama vytvořila; je to i ke stažení
Hodně štěstí
M. B.
@zdenka_v to je teda bláznivá logopedka
Já mám ve třídě žáda s dysfázií. Mluví od první třídy ve větách, zná barvy, je zcela normální. Akorát mu někdy dělá problém se nrmálně vyjádřit - nenajde v mozku to správný slovo.
Takže:
Jak se jmenuje budova, kde kupujeme známky, posíláme dopisy, pohledy? - neřešitelnej problém
Co se dělá na poště? - pohoda, odpoví
Má individuální plán, je s nim víc práce, všechno dlouho trvá.
Tohohle kluka vyšetřili až ve speciálním centru, kde řešej poruchy zraky, řeči, sluchu a tak…ano normální pedagogická poradna nevěděla, poslali ho vejš a tam se na to přišlo.
KLID! ![]()
@zdenka_v Ahoj, souhlasím s @marmil a @Izzz ..vůbec mi nepřijde, že by Tvoje holčička dysfázii měla, podle mého názoru byla vaše logopedka s diagnozou až moc rychle hotová
. Mám dceru, která má expresivní vývojou dysfázii diagnostikovanou ve 4 letech, ale předcházelo tomu vyšetření u dvou psycholožek (jedna z toho je Mudr. Krejčířová, odbornice na děti s dysfázií), několik sezení u logopedky a také vyšetření u foniatra. Myslím, že tvoje dítko má možná nějak opoždění vývoj řeči nebo prostě chybu ve výslovnosti, ale pokud skládá věty, skloňuje, časuje, tak to vůbec neukazuje na dysfázii.
@Izzz Izzy, na Tebe mám dotaz. Pracuješ jako učitelka v normální, klasické škole? Pokud tedy ano, je začlenění dítěte do třídy možné a je bez problémů? Moc děkuju…dcera bude tedy příští rok ještě ve školce (teď v prosinci) jí bude 5 let, ale už teď mám nervy z toho, do jaké školy půjde, jak to bude zvládat…jestli to bude zvládat
…atd.
Bože můj to je fakt logopedka za všechny prachy, malá dysfázii má a k tomu autismus, podle toho co píšeš je malá v klidu, to co píšeš, že umí, neumí moje ve skoro 7mi letech..zbytečně tě plaší, vždyť má jenom 3 roky proboha
Ona nemá problémy, že by si nepamatovala, jak se co jmenuje… normálně se na všechno ptá, co? proč? Prostě jako normální 3-leté dítě.
Prostě některý slova dost drmolí. Jinak vše jak má být.
Jsem z toho pěkně v nervech, určitě i proto, že jsem v 11.tt a všechno mě nějak rozhodí víc než jindy…
Prostě mi tahle diagnoza příjde hrozně drsná, když jí to normálně krásně myslí, zná spoustu říkanek, písniček, počítá do 20, spočítá kolik čeho je atd.
Akorát si prostě v říkankách a písničkách některá slova přetváří na slova „po jejím“. Když jí opravím, řekne to dobře.
Ach jo… čtu tady, jak je to předzvěst dyslexie a dysgrafie (pardon, nevím, jak se to píše)…
Ahojky, také mémé tuto diagnozu u staršího syna 6let, ale není to tak horké jak jsem si taky přečetla. Kluk mluví ve větách, dokáže popsat důkladně vše na co ukážeme, řekneme. Počítá, sčítá, odčítá, hraje pexeso, člověče nezlob se, pozná barvy, zapamatoval si 2nejvíce volané čísla a dokáže je sám vytočit na pevné lince. Jezdí na koloběžce, na kole, pozná strany, pravá, levá atd atd…je velmi bystrý, jen zaměňuje písmenka. Takže přemýšlím jestli má opravdu dysfázii, protože co sjem si přečetla nedokázal by polovinu věci co jsem vypsala. K logopedce chodíme od4let a pokroky jsou.Sama logopedka uznala, že je v normě dle různých vyšetření, testů a, že může udělat obrovské pokroky a taky, že měla pravdu.Sama řekla, že není důvod navštěvovat speciální školu. V psychologické poradně ho označili jako nadprůměrného v myšlení, matematických předstvách, šikovnosti a obratnosti atd…jen bohužel pokulhává v té výslovnosti a trošku kresbě-bohužel ho od malička malování nebaví, držení tužky .Za to uč. ve školce mi neustále předhazuje, že je to postižení a, že nikdy nebude fungovat/mluvit normálně, že je to na celý život a doporučuje nám speciální školu. Já se taky zděsila při diagnoze, ale není to tak horké jak to vypadá a hlavně jsou mnohem horší diagnozy než vada řeči, alespoň já to tak beru a užívám si každého slovíčka co syn řekne správně. Omlouvám s eza překlepy, chyb, ale hučí mi tday do klávesnice mladší syn
@zdenka_v píše:
Ahoj holky,
potřebuji trochu povzbudit…
Dnes mám fakt hrozný den.
Dcera (v červenci jí byly 3 roky) začala chodit od září do školky. Včera tam měli logopedku, tak jsem jí přihlásila… a výsledek je „vývojová dysfázie“.
To, co jsem si o tom přečetla na netu mě fakt vyděsilo, jsem z toho v šoku.
Naše malá některá slova dost drmolí, pokud má tedy dysfázii, tak nejspíš jen lehkou. 5.listopadu jdeme k logopedce…
Příznaky vývojové dysfázie jsou fakt hrozný, vyčetla jsem toto:dítě nedělá věty, neskloňuje, je celkově opožděné, nerozezná barvy, nemaluje apod. - běh na dlouhou trať.
Naše Anička ale věty tvoří, barvy zná, maluje obrázky… opožděná rozhodně není - i dětský lékař nás vždycky chválí, jak jí to myslí. Říkal, že je důležité, že komunikuje. A ona toho namluví až moc, ale ne každý jí vše rozumí.
Ona opravdu slova drmolí, sem tam přehazuje slabiky, ale normálně věty tvoří, skloňuje…
Měl někdo taky toto? Za jak dlouho se to srovnalo?
Díky za odpovědi. Jsem z toho taková smutná.
ahoj tak to muj za tyden 3lety syn by podle logopedky byl uplnej dys vsechno, nebot chodi tyden do skolky a zvlada cca 30slov, plus si neco keca co nerozumi nikdo… ja doufam, ze se rozmluvi ve skolce a bude to ok, jinak je na vse sikovny a tuzku taky neumi drzet nebot ho to nebavi,,,
@janik73
A co opožděný vývoj řeči? Rozhodně to chce navštívit logopedku - třeba jinou
Ve třech letech už to může být problém.
A mimochodem - rozvoj jemné motoriky - tedy i kreslení, výrazně pomáhá rozvoji mluvení
@Anonymní píše:
@janik73
A co opožděný vývoj řeči? Rozhodně to chce navštívit logopedku - třeba jinouVe třech letech už to může být problém.
A mimochodem - rozvoj jemné motoriky - tedy i kreslení, výrazně pomáhá rozvoji mluvení
jj k logopedce se chystame, ono co se tyce motoriky, to je celkem v pohode, hodne se naucil na legu a na pexesu a podobne, ale nejhorsi je, ze vsemu rozumi, vse si dokaze donest, obleci, proste naji se priborem vse jaksi v pohode, jenom mame s doktorkou pocit, ze se mu mluvit moc nechce a tech 30 slov co umi a dobre vyslovi se naucil za cca 14 dni, takze je to asi otazka casu
Ahoj, moje kamarádky mají děti s dysfázií a můžu říct, že každé je úplně jiné, každé zvládá/nezvládá něco jiného… ono té dysfázie je taky víc druhů a každý může být v různé síle. Pro stanovení definitivní diagnózy je potřeba vyšetření dětským psychologem a ani ten si kolikrát neví rady. Logopedka že stanovila diagnózu podle jednoho sezení? Nooo, to je tedy frajerka. Zakladatelko, nebrala bych tu logopedku v tomto případě moc vážně - jako upozornění, že se něco může dít, to jo, ale rovnou takhle od stolu říct takovouhle diagnózu, to je blbost. Jinak holky mají pokec tady, kdyby ses chtěla přidat: http://www.modrykonik.cz/…-komunikace/?…
I na Facebooku je skupina „maminky nestandartních dětí“.
Mmch, nejlepší na diagnostiku dysfázie je u nás v republice Dr. Krejčířová v APLe: www.apla.cz
Ale je u ní neskutečně dlouhá čekací doba a to vyšetření se platí.
Mě právě dětský doktor i učitelka ve školce (kam chodila malá 1× týdně od 2,5 let) říkali, že to prostě některým dětem trvá dýl, než se rozmluví. Že je ještě čas.
Jinak opravdu v ničem nepokulhává, vše ke svému věku umí.
Prostě blbě vyslovuje. Ale nakecá toho opravdu hodně…
Tak mě ta diagnoza fakt vyděsila! Jdeme k tý logopedce 5.11., tak uvidíme, co mi řekne. Případně zkusíme navštívit ještě jinou…
@zdenka_v nejhorsi jsou prechytrale logopedky a ucitelky, ktere vidi dite prvne, cca 20 min s nim sedi a vyrknou nejakou chytrost…
Ahoj holky,
potřebuji trochu povzbudit…
Dnes mám fakt hrozný den.
Dcera (v červenci jí byly 3 roky) začala chodit od září do školky. Včera tam měli logopedku, tak jsem jí přihlásila… a výsledek je „vývojová dysfázie“.
To, co jsem si o tom přečetla na netu mě fakt vyděsilo, jsem z toho v šoku.
Naše malá některá slova dost drmolí, pokud má tedy dysfázii, tak nejspíš jen lehkou. 5.listopadu jdeme k logopedce…
Příznaky vývojové dysfázie jsou fakt hrozný, vyčetla jsem toto:dítě nedělá věty, neskloňuje, je celkově opožděné, nerozezná barvy, nemaluje apod. - běh na dlouhou trať.
Naše Anička ale věty tvoří, barvy zná, maluje obrázky… opožděná rozhodně není - i dětský lékař nás vždycky chválí, jak jí to myslí. Říkal, že je důležité, že komunikuje. A ona toho namluví až moc, ale ne každý jí vše rozumí.
Ona opravdu slova drmolí, sem tam přehazuje slabiky, ale normálně věty tvoří, skloňuje…
Měl někdo taky toto? Za jak dlouho se to srovnalo?
Díky za odpovědi. Jsem z toho taková smutná.