Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky jak hodně sledujete co některé přidané „dobroty“ v potravinách dělají s člověkem? Já se snažim vařit zdravě, ale přesto, četla jsem např. co dělá 621,120,250,to je docela síla. ![]()
Já to čtu čím dál víc, ale že bych si vyloženě pamatovala čísla a názvy éček, to ne. Spíš „jen“ čtu složení a vybírám to s nejméně chemií a hlavně bych řekla, že kupuju pořád ty samé ověřené potraviny. Jogurty, salámy, sýry. O kterých vím, že ujdou nebo byly hodnoceny nejlépe.
Umělotiny jsem postupně skoro vyřadila, nějaké smažené obalené nesmysly už někupujeme vůbec, instant polévky, omáčky atd. taky ne. Vlastně já tohle nejím vůbec, by mi to nechutnalo při představě, co všechno to obsahuje. TO jí jen chlap plus paštiky a jiné fujtajbly a bohužel od něj i malá, no.
Ale tak pořád lepší sem tam než denně, jak si to pamatuju, když jsem byla malá.
Já v obchodech vždy studuji složení toho, co kupuji. U pravidelně braných potravin už jdu po konkrétním výrobku, u nových se vždy zastavím, totéž kosmetika. U dětí jsem přísnější, u nás s mužem se vyhýbáme vyloženě kontroverzním přísadám či nadbytečnému počtu přísad.
Např. už jsem objevila chléb se složením žitná mouka, kvasnice, sůl (nebo tak nějak - do pěti položek, bez blbostí), to samé zmrzlina - jahody, žloutek, cukr, smetana.. Tak to jsou věci, které koupím.
Názvy si také nepamatuju. Snažím se kupovat potraviny s nejmenším obsahem složení. Mám syna s ADHD a vím moc dobře co s ním dokáže udělat pitomý cukr
![]()
Čtu si složení a kupuju věci, kde vím, co jednotlivé přísady znamenají ![]()
Kupuji ověřené potraviny, ty stejné dokola. Pak mám aplikací v mobilu, dá se zdarma stáhnout, jmenuje se „Éčka“..zadám a vyjede mi, co to je, v obchodě rychlovka. Nepoužívám, nepoužívala jsem a nikdy jsem asi ani nejedla nic „instantního“, zelenina vesměs vlastní nebo ze Zdravé výživy, vařím na kameni, nebo na páře. Ze salámů kupuji většinou nějakou kvalitní krůtí šunku maximálně. Když si přítel donese párky nebo paštiky, je to jeho věc, navíc jsem si ho už trochu přeučila
![]()
@ivana-domca píše:
Názvy si také nepamatuju. Snažím se kupovat potraviny s nejmenším obsahem složení. Mám syna s ADHD a vím moc dobře co s ním dokáže udělat pitomý cukr![]()
Taky koukám - mladej se mi vloupal do trubiček se sněhem - a dneska mi odmítá spát a vymýšlí jednu debilitu za druhou ![]()
@Damael píše:
Taky koukám - mladej se mi vloupal do trubiček se sněhem - a dneska mi odmítá spát a vymýšlí jednu debilitu za druhou
to se pak člověk nestačí divit ![]()
@klafina123 píše:
Maminky jak hodně sledujete co některé přidané „dobroty“ v potravinách dělají s člověkem? Já se snažim vařit zdravě, ale přesto, četla jsem např. co dělá 621,120,250,to je docela síla.
Nesleduju, CO KONKRÉTNĚ která přísada s člověkem dělá - to bych se musela zbláznit.
V obchodě si složení prohlížím a vyberu vždycky takový výrobek, který je co nejčistší - tj. který obsahuje co nejmenší množství látek navíc.
Vedu děti cíleně ke zdravé životosprávě a k tomu, aby ji chápaly - ale nechci, aby to sklouzlo do éčkové hysterie, jak vidím u některých svých známých. Čím jsou starší, tím míň můžu ohlídat, co jedí (škola, školka, apod.) - takže se odmítám stresovat tím, co které éčko může způsobit. Stejně to nemůžu ovlivnit.
Samozřejmě že „éčka“ hlídám. Dokonce jsem kdysi nosila tahák, co které znamená. Poslední dobou mě ale spíš než „éčka“, která bývají v potravinách přiznaná děsí nekvalitní potraviny. Proto si i nechávám zasílat upozornění na ty, které „neprošly“. Nejhorší na tom je, že to člověk jen tak nepozná.
Také by mě docela zajímalo, jaký vliv má technologický postup na kvalitu potravy. ![]()
No já jsem v krámě taky vždycky jen tak zběžně nakoukla co to obsahuje, ale o Vánocích se bylo doma nahozené tohle téma, tak jsem nahlédla právě na tyhle 3 zmíněné. Že si rodiče hlídají potraviny u dětí s ADHD, s tím už jsem se setkala a i u své dcery (nemá ADHD) jsem dříve pozorovala reakce na potravinářská barviva a cukry-byla na zabití-.
90% potravin si delam sama, zbytek kupuji od soukromniku nebo overene zdroje. Uz jim za ty blafy nedam navic ani korunu.
U syna v mladším věku byla silná potravinová alergie na kde co, musela jsem opravdu vařit jen z toho, do „čeho jsem viděla“,jinak krvácel…i jsme docházeli na sestavování jídelníčku. Věkem se to celkem upravilo. Po příchodu dcery, která je zdravá, jsem občas polevila (nijak zásadně),ale asi se zase vrátím k pracnějšímu vaření, ale budu vědět, co jíme.
Tahle diskuze nebyla založena proto, abych se vrtala někomu ve svědomí nebo v rozvržení času, jen mě zajímalo, kolik z vás opravdu hlídá skladbu potravin..víc v tom nehledejte.
Je pravda, že na složení se moc nedívám, to spíš manžel, ten vždycky nadává, co to zase doma máme…ale bude se snažit polepšit…
jinak paštiky, věci z pytlíků nebo jiné polotovary kupuju minimálně, a když už, tak se divám, aby to bylo bez glutamátů…
Co to dělá, to nesleduji. Jednoduše to nejím. Nebo v tak malém množství, že to nemá smysl řešit.
A co to dělá s mužem, to raději nezkoumám. ![]()