Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@emulinka3 píše: Článek jsem nečetla, jaký je to odkaz?
Zalistuj nazpet.
Ne, nikdo nedokáže předcházet vzniku aberací. Umíme jen sejmout jedince neodpovídající „normě“ dřív, než by nám nedejbože pokazili naši krásnou společnost plnou zlodějů, vrahů a podvodníků, kteří ale mají, pánbuchraň, naprosto dokonalý karyotyp.
Jako, že návrat k přírodě?
O nemocech toho vím celkem dost, mezi doktory se pohybuji celý život a jednoho mám doma.
To, že všechny úkony jsou pro Juliánku nepříjemné-bolestivé jsem si jista.
Zkus si narvat hadici do nosu, mít roštěp, vadu srdce plic…
Moje dcera váží ve 3 letech jednou tolik a to je drobná.
@emulinka3 píše:
Jako, že návrat k přírodě?O nemocech toho vím celkem dost, mezi doktory se pohybuji celý život a jednoho mám doma.
To, že všechny úkony jsou pro Juliánku nepříjemné-bolestivé jsem si jista.
Moje dcera váží ve 3 letech jednou tolik a to je drobná.
Zkus si narvat hadici do nosu, mít roštěp, vadu srdce plic…
No to jeste neznamena, ze o nemocech neco vis
Co se tyce ockovani a vymizeni nemoci, na tom se neshodnou ani odbornici, takze do toho se fakt nema cenu poustet ![]()
Mohla bys prosim odpovedet na mou otazku?
Šla bych, kdybych věděla, že to je kováto diagnóza.
Nešloby se mi lehce, ale nechtěla bych vidět umírat svě narozené třeba roční dítě. Říkám to narovinu, klidně si mě odsuzujte, ale určitě nejsem jediná, jen to říkám nahlas.Vy zbabělci to neřeknete, ale většina z vás by to také udělala, to si sebekriticky přiznejte. říkám většina.
@emulinka3 píše:
Základy etiky mě neschází, ale jsem realista.
Zbavit se malého tvorečka v bříšku jen proto, že bude mít nějaký defekt je prostě vražda a je úplně jedno jak se to nazve, je to vražda a vraždou to zůstane.
- defekty jsou různě závažné, jak už jsem psala, ale přivést na svět dítě, které budu vidět umírat a udělat to vědomě je zvrácené.
Zvrácené je tvoje uvažování, tímto s tebou končím debatu. S tebou já si nemám co říct.
@emulinka3 píše: Šla bych, kdybych věděla, že to je kováto diagnóza.
Nešloby se mi lehce, ale nechtěla bych vidět umírat svě narozené třeba roční dítě. Říkám to narovinu, klidně si mě odsuzujte, ale určitě nejsem jediná, jen to říkám nahlas.Vy zbabělci to neřeknete, ale většina z vás by to také udělala, to si sebekriticky přiznejte. říkám většina.
Na to jsem se neptala, tohle je mi jasny. Ptam se na to, pokud by se dalo v tehotenstvi prijit na nemoc, ktera zkracuje zivot (dejme tomu o 20 let), ktera zpusobuje utrpeni, bolest, muze zpusobit selhani organu, slepotu a dalsi i vaznejsi veci, sla bys na potrat?
Toto je dost nerealistické. Takovýchto nemocí je dnes mnoho, třeba cukrovka.
Tu si klidně způsobíme sami, svojí leností a žravostí, pokud se s ní nenarodíme-1 typu
Záleží na přístupu.
@emulinka3 píše:? Nerealisticke? Byla to otazka. Kdyz tu porad zminujes utrpeni, tak se ptam… Takze tohle utrpeni je ok. Mas pravdu, zalezi na pristupu.
Toto je dost nerealistické. Takovýchto nemocí je dnes mnoho, třeba cukrovka.
Tu si klidně způsobíme sami, svojí leností a žravostí, pokud se s ní nenarodíme-1 typu
Záleží na přístupu.
Já s tebou také ne. Zamysli se, ale sebekriticky, co by jsi udělala ty.
@emulinka3 píše:
Ráda odpovím.
Nemocných růžně závažně je na světě moc.Na něco léky jsou na něco bohužel ne.
Mám dvě děti a u každých testů jsem se klepala, jak to dopadne.
Proto se všechny testy dělají, aby se předešlo těmto závažným postižením.
Není to vražda, ale vítězství zdravého rozumu. Proto se vše zjišťuje tak brzy.
Chcete zastavit pokrok a vrátit se na stromy?
Chcete aby vám děti umíraly na u nás již potlačené-očkováním-choroby?
Nepleťe jablka s hruškami.-Co treba takovi defektni dospeli, kteri cely zivot bojuji s nemoci, co nejde vylecit, cely zivot snaseji bolest a zhorsujici se zdravotni stav a to s vedomim, ze tu budou o dost kratsi dobu, nez vrstevnici? Tem bys taky to utrpeni zkratila? -To je zcela jiná věc.
Nojo, jenze bohuzel tyto testy nejsou vsemocne. Jsou o vyspelosti techniky a o lidskem faktoru.
Ja taky testum verila, doufala, ze budou ok, podstoupila jsem i amnio a co z toho - mam postizenou holcicku. Mela mit jen malou srdecni vadu a ma tezke postizeni. Presto jsem rada, ze ji mame a ani na okamzik me nenapadlo, ze bych ji dala nekam do ustavu
@emulinka3 píše:
Já s tebou také ne. Zamysli se, ale sebekriticky, co by jsi udělala ty.
Ale o to vůbec nejde - co by udělala každá z nás. Pokud nejseš ochotna akceptovat to, že každý má právo na rozhodnutí své a dle Tvého nemusí být správné - to je v pořádku, můžeš to i říct, také v pořádku, ale jak si dovoluješ někoho soudit? Pokud nesneseš jiné rozhodnutí než své a jsi ochotna jít tak daleko, že to označíš za nenormální, pak chápu Tvé uvažování, že život Juliánky pro Tebe není život hodný existence, protože není většinový a je zcela mimo Tvé chápání, protože pro Tebe není „normální“ a nejsi ochotna připustit alternativu ke svému vidění světa.
Precetla sem si diskuzi dozadu a napada me fakt otazka, tak trosku buransky, ale neda mi to: vo co ti de? Vubec nechapu o co tady „bojujes“.
@emulinka3 píše:
Základy etiky mě neschází, ale jsem realista.
Zbavit se malého tvorečka v bříšku jen proto, že bude mít nějaký defekt je prostě vražda a je úplně jedno jak se to nazve, je to vražda a vraždou to zůstane.
- defekty jsou různě závažné, jak už jsem psala, ale přivést na svět dítě, které budu vidět umírat a udělat to vědomě je zvrácené.
A zabít své nenarozené dítě jen proto, abys ho náááhodou neviděla umírat, to ti zvrácené nepřipadá?
![]()
@KatkaX píše:
Ale o to vůbec nejde - co by udělala každá z nás. Pokud nejseš ochotna akceptovat to, že každý má právo na rozhodnutí své a dle Tvého nemusí být správné - to je v pořádku, můžeš to i říct, také v pořádku, ale jak si dovoluješ někoho soudit? Pokud nesneseš jiné rozhodnutí než své a jsi ochotna jít tak daleko, že to označíš za nenormální, pak chápu Tvé uvažování, že život Juliánky pro Tebe není život hodný existence, protože není většinový a je zcela mimo Tvé chápání, protože pro Tebe není „normální“ a nejsi ochotna připustit alternativu ke svému vidění světa.
Presne tak, nejde vubec o to, co bych udelala ja, nebo kdokoliv z nas. Ja to sama nevim. Myslim si, ze by pro mne bylo snesitelnejsi nechat dite odejit, az prijde jeho cas, nez ho zabit, ale to si jen myslim, v takovy situaci jsem nebyla, takze to zcela jiste vedet nemuzu. Mne jde o to, aby kazdy mel moznost se rozhodnout a jeho volba byla respektovana. A nejen v tomto, tech veci je mnohem vic.
Příspěvek upraven 03.01.13 v 16:01
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.