Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@emulinka3 A co takhle psychologie obecně? Jak myslíš, že mamince Julianky pomohly tvé výlevy o jejím špatném rozhodnutí? To máš takovou touhu ubližovat někomu, kdo už tak nemá život jednoduchý a musel učinit těžkou životní volbu? Od chvíle co jsem to přečetla, přemýšlím, co tě k tomu vede.
Nejsem dokonalá a tudíž vůbec nevím, jak bych se rozhodla já, ale ctím právo, že je to rozhodnutí rodičů at je jakékoliv.
Já myslím, že rodiče Juliánky jsou zvyklí - stačí si přečíst jakoukoliv diskusi na toto téma a je jasno, jaký názor ve společnosti převažuje. Holt jsme národ trošku primitivů v tomhle. Stačí si přečíst zkušenosti, jak reagují lékaři při jakémkoliv podezření na nějaký problém v těhotenství a co jsou schopni říct, když rodiče odmítnou všemožná vyšetření a nebo dokonce UPT pokud jsou výsledky špatné. Svědčí to hodně o nás jako o společnosti ![]()
@emulinka3 píše:
Tak si přečti něco o vnímání a psychologii dítěte.
a myslíš, že mentálně zaostalé dítě vnímá že je někdo vedle něj zdravý?
Ať je mamince, jak chce, byla to její volba, musela s tím počítat.
Nikomu ubližovat nechci, ale nelíbí se mi, když obdivujete lidi, kteří si to nezaslouží.
Co to je za hrdinství přivést na svět chudáčka¨a nechat se obdivovat?
Vždyť místo kočárku koupili místo pro urnu.
Nesnáším, když se zbytečně ubližuje malým bezbranným dětem, aby se mohl někdo zviditelnit.
Také nejsem dokonalá, ale v určitých případech by měl človět zapojit mozek a ne boha.
Záleží na stupni postižení a také na tom zda je to postižení mentální nebo fyzické.
@lenasa neprihlasena píše:
@emulinka3 A co takhle psychologie obecně? Jak myslíš, že mamince Julianky pomohly tvé výlevy o jejím špatném rozhodnutí? To máš takovou touhu ubližovat někomu, kdo už tak nemá život jednoduchý a musel učinit těžkou životní volbu? Od chvíle co jsem to přečetla, přemýšlím, co tě k tomu vede.
Nejsem dokonalá a tudíž vůbec nevím, jak bych se rozhodla já, ale ctím právo, že je to rozhodnutí rodičů at je jakékoliv.
Přesně tak, naprosto souhlasím. Každý má právo se v těhotenství rozhodnout, jestli něco udělá, pokud se dozví z vyšetření o vývojových vadách. Pro někoho ale prostě potrat nepřipadá v úvahu a to by se mělo respektovat. Stejně jako by se mělo respektovat rozhodnutí takové těhotenství ukončit, to je každého právo. Juliánka se narodila přirozeně, těhotenství nebylo uměle udržováno, po porodu nebyla oživována, prostě žije a rodiče se o ni starají. Tak nevím o co tady emulince3 jde, skoro mám pocit, že by ten potrat nejradši nařídila…
Prognozy, že Julianka brzo zemře, že se vůbec nebude vyvíjet, se naštěstí neportvdily a je to hlavně zásluhou péče jejích rodičů, za to si zaslouží obdiv, nějak se rozhodli a dělají, co mohou. Řeči to tom, že nechávají svoje dítě zbytečně trpět, jsou dost nechutné, podle mě.
@emulinka3 píše:
Nikomu ubližovat nechci, ale nelíbí se mi, když obdivujete lidi, kteří si to nezaslouží.
Nesnáším, když se zbytečně ubližuje malým bezbranným dětem, aby se mohl někdo zviditelnit.
Také nejsem dokonalá, ale v určitých případech by měl človět zapojit mozek a ne boha.
No teda promiň, ale tohle už je hodně přes čáru!
Jako rodiče Juliánky se rozhodli takto zviditelnit? S tím zapojením mozku je to ale dobrá rada, otázka je, pro koho…
@emulinka3 Ty si vážně myslíš, že dcerku porodila proto, aby se mohla zviditelnit a nechat se obdivovat?!
To snad ne! Mažu tuto diskusi z oblíbených, protože za to rozčílení mi to nestojí.
Lékaři opravdu někdy a někteří reagují neeticky, ale o to realističtěji.
Co to je za módu odmínat vyšetření, která nikomu neublíží a dokážou odhalit různě závažné problémy, to samé odmítat očkování pro děti???
Vždyť snad není naším cílem rodit na smrt defektní děti o kterých je jasné, že je přežijeme.
Zamyslete se na tím.
@emulinka3 píše:
Lékaři opravdu někdy a někteří reagují neeticky, ale o to realističtěji.
Co to je za módu odmínat vyšetření, která nikomu neublíží a dokážou odhalit různě závažné problémy, to samé odmítat očkování pro děti???
Vždyť snad není naším cílem rodit na smrt defektní děti o kterých je jasné, že je přežijeme.
Zamyslete se na tím.
No a co je tedy naším cílem? Hrát si na Bohy a rozhodovat, kdo se smí narodit a kdo ne? Nebo možná ještě lépe - nechat za sebe rozhodovat doktory, z mých zkušeností se mně zdá, že Ti ví zdaleka nejlíp, co bych já ve svém životě měla udělat a co a jak kolem mého dítěte ví snad ještě líp. ![]()
@emulinka3 píše:
Všimla jsi si toho, že Sladkowští to neudělali, aby se zviditelnili, ale protože jsou to hluboce věřící lidé, kteří si váží lidského života, ať je jakýkoliv?
@emulinka3 když jsi takový borec, tak zajdi na tuhle diskusi:
https://www.emimino.cz/…jicky-86193/
http://sarlotka-esterka.webnode.cz/
a můžeš pokračovat v podobných komentářích tady ![]()
@emulinka3 píše:
Myslím, že se nerozhodovala, podle toho jak se k ní budou chovat ostatní, ani že chce být obdivovaná. Pokud by ses dívala pořádně, tak bys slyšela, že si nepřijde statečná, že statečné jsou ty ženy, který si to dítě nechají vzít v těhotenství. Ona to nedokázala. A podle mě rozhodně neubližují dítěti, v dokumentu na mě působilo jako spokojené mimčo (až na sondování a vojtovku, a tou dneska trápí dítě kde kdo). A podle mě a zatím si stojím, ji nemá právo soudit nikdo, kdo si neprošel stejnou zkušenosti/volbou. Ono se hezky rozhoduje za druhé co by měli a neměli, že.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ne, tohle opravdu malé dítě „nevidí“. To vidíš ty.