Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Loki01 píše:
Ale jo, v urcitem slova smyslu ano. Ona to podle mne Pudla mysli tak, ze ta matka se s tim bude prat do konce zivota, ale treba pro rodinu (aby netrpela finance, nebo je treba uz na to sama a ma starsi dite) to udela. No a kdyz se nijak nerozhodnes, nemas si co vycitat.
Ja osobne to treba vidim tak, ze by to sourozence dusevne obohatilo, ale me se to mluvi, jsem financne zajistena a mam stejne uvazujiciho manzela.V kazdem pripada holcicka je krasna, dokonce snad nejhezci miminko s ES ktere jsem kdy videla. A vsadim se, ze kdyby polovina uzivatelek o vade nevedela, ani by si toho nevsimla.
Tak já bych si opravdu ničeho nevšimla - normální novorozenec bych řekla, dokonce roztomilý a hezký, zvlášť když psala, že se narodila menší myslím okolo 2 kg, jestli si dobře pamatuju. Takový ty kecy jak tu padly, že je to dítě divné, to je dost hnusné napsat a ještě tam, kde si to matka může přečíst - vrchol ignorance. ![]()
@terinka4444 píše:
Já znám taky jednu, a taky na to koukali po narození jak blázni, myslím doktory. To dítě je vizuálně silně poškozené, jsou mu dva a je to stále novorozenec, taky moc dlouho nepřežije, nechci psát víc, byla by poznatelná, ta maminka myslím, a má zdravé starší dítko a změnilo jí to život o 180stupňů a stará se a miluje to dítko nadevše a raduje se z jeho úsměvu, a klidně sdílí fotky, kde s ním je. Ano dítě je viditelně špatné, přesto klidně napíšu, že je to hezká fotka, že ta kšiltovka mu sluší, že se hezky usmálo…
@Terdul píše:
Já jsem právě skončila. Nejhorší je srážka s blbcem, tady to platí dvojnásob.
deníček tady ještě je? reagovala vůbec autorka? ![]()
@fashion_victim83 píše:
Argumenty ne, ale nemam čas na boj s větrnými mlýny. @verusak.berusak až na to, ze jsem to uznala-nepamatuju si doslovně každy příspěvek, tak přestaň psát, ze kvůli tomu jsem lhář. A zeptat se cizího neni žádná chyba-kolikrát se veci vysvětluji lip anonymně než vlastní rodině.
A můžu se zeptat kde jsi to uznala?
@Terdul Já si tu diskuzi taky pamatuju, jenom jsem nevěděla, kdo psal tu reakci, která všechny ušlechtilé tak pobouřila. Upřímně?-když jsem četla zakladatelky dotaz, tak první, co mě napadlo bylo, proboha, to snad nemohla psát češka. A pokud ano, tak nemůže mít vychozenou ani základku. A okamžitě mě napadlo to samý, že absolutně nemůže sehnat normálně placenou práci. Tady se v každé diskuzi o hov… opravují pravopisné chyby, bazíruje se na každé čárce mezi slovy a když někdo napíše takový češtinářský paskvil, tak pohoda a ještě je špatná ta, co to napíše upřímně?
Jinak to jak @fashion_victim83 napsala to o svým životě, tak to jsem brala jako reakci na to, že jí tu kdosi napsal, že je určitě zakomplexovaný chudák, který nemá v pořádku svůj život. Ne doslova, něco v tom smyslu. Tak to uvedla na pravou míru, no a co.
Já to taky přiznám na plnou hubu, jsem šťastná, všechno se nám daří, mám dvě krásné zdravé děti, dostatek peněz, krásný barák, dvě kvalitní auta. Ale to neznamená, že necítím pokoru a vděk za to, že to tak momentálně je. Je mi jasný, že se to může během vteřiny změnit, a všechno bude jinak, Taky je mi jasný, že to štěstí nebude trvat věčně, rodiče už nejsou nejmladší, přijdou nemoci, smrt. Proto si užívám každý den, kdy je všechno dokonalé a proč bych to nepřiznala? Ale tady se evidentně úspěch neodpouští. Ono stačí rozkliknout pár témat a člověk žasne, kolik uživatelek má psychické potíže, je na AD, v peči psychiatra, fakt mě to zarazilo, hlavně u jednoho deníčku, kde se ozvalo dost ženských, s těmito problémy. Fakt potěš, jestli je tohle typický vzorek mladých žen ve společnosti, nebo jestli je nějak přitahuje emimino, a je jich tu větší koncentrace.
@fashion_victim83 Sorry, to je opravdu moje chyba, přeskočila jsem několik příspěvků, přečetla jsem to až teď, opravdu jsi to uznala. Jinak ne, není v pořádku se ptát cizích lidí na jejich zdravotní stav, tím spíše na zdravotní stav jejich dětí. Pochybuju, že bys to udělala, pokud bys matku dítěte s těžkým postiženým potkala třeba v čekárně u lékaře… Nebo udělala?
@fashion_victim83 Eddwards je chromozomální vada, takže z plodovky se to asi potvrdilo rozborem. Jinak znaky už jsou vidět na UTZ, tahle malá nemá rozštěp, ale je tam určité postavení oušek, trochu jiný noc, menší obvod hlavy, typické prstíky, něco z toho je vidět i na fotce, prostě vypadá trochu jinak, než zdravé dítě.
@fashion_victim83 No, to je to, co já prostě nechápu. Jak to, když ti to nepřijde normální v běžném životě, tak na internetu jo? Ony i za těma obrazovkama sedí živí lidé, kteří mají své pocity a emoce. Myslím, že nevyžádané hodnocení bolí stejně přes obrazovku jako naživo. Stejně tak mluvit o těžké nemoci svého dítěte je myslím vždy těžké, i přes internet. Nikdy nevíš, jak ten člověk na tom doopravdy je, jak to vnímá a jak to prožívá, jestli je s tím opravdu tak smířen, jak to vypadá. To, co ses chtěla dozvědět, sis přece mohla najít během pár minut přes vyhledávač. Třeba se to autorky opravdu ani trošičku nedotklo a třeba jo. Nevím, přišlo mi to a ostatní věci, cos psala, zbytečné, nevhodné, netaktní. Tobě ne, tak se neshodnem. Jinak máš pravdu samozřejmě v tom, že tam byly mnohem drsnější „hrdinky“ a souhlasím také s tím, že ani vulgární a agresivní komentáře, které byla adresovány tobě či jiným, neměly vůbec pod takovým deníkem co dělat.
@Terdul Kdyby té paní naumřel manžel a ona založila diskusi, že má 5 dětí a manžela na ID, na co má tedy nárok, tak se na ni spustí smršť, že je socka, proč má tolik dětí, když je neuživí, že chce ždímat stát, atd. Ale když jí zemřel manžel, tak se z ní stal asi jiný, lepší člověk?
@fashion_victim83 Jinak myslí, že prognózu Lindy neví pořádně ani autorka deníčku, psala pak jiné uživatelce, že doktoři moc nechtějí dělat nějaké další vyšetření, prognóza asi nejistá a obecně už asi víš, jaká je prognóza ES, sama autorka psala, že doktoři byli zaskočeni, že malá vůbec přežila porod. Jinak třeba Juliána, což je asi u nás nejznámější dítě s ES, měla prognózu špatnou, ale navzdory tomu neměla až tak vážné potíže (vzhledem k diagnóze myslím, zdravá samozřejmě nebyla), měla především nemocné srdce a kvůli tomu taky nakonec umřela (ne na syndrom samotný).
@fashion_victim83 píše: Špatná uvaha-mam právo na názor jako každy jiny-nepsala jsem, ze je ošklivá, ale ze je na ni videt, ze neni zdravá. A žádné mezinárodní soukromé cosi jsem nestudovala-to je typické, všechno shodit.Ac mam normalni státní VŠ, s prijimackama atd, tak nejsem tak uboha jako ty, abych shazovala ty, co studovali soukromou školu nebo podle tebe směšné obory.
nenapsala jsi nahodou neco jako „vy se vsichni rozplyvate, jak je krasna, ale ja na ni vidim, ze je divna“? To se se neda moc vysvetlit jakoze se ti take libi, pokud ano (libi, ale jen je divna), je to prinejmensim tvoje recnicka neobratnost.
@Sofierules píše:
Ano to by se mně také líbilo, nicméně realita je bohužel jinde. Každý má právo vyjadřovat své názory -za tím si stojím.-bez ohledu zda je to vysokoškolská profesorka nebo řidič kamionu.
Prava jednoho konci tam, kde zacinaji prava druheho. kdyby v realnem zivote kazdy hnedka ventiloval svuj nazor, tak by bylo ve spolecnosti spoustu dusna a spousta sporu. proto se rovinuly socialni dovednosti jako je diplomacie, takt, ohled, empatie…kdy rozumny clovek dobrovolne sam omezi svoje pravo vyjadrit svuj nazor, aby druhemu neublizil a nerozpoutal spor.
@fashion_victim83 Ale k čemu je ti info o konkrétním dítěti? Já si teda nemyslím, že zveřejnění nějaké info na netu je povolenkou k tomu, aby na mě lidi mohli koukat jako na exponát a měli pocit, že se mohou ptát na cokoli a jakkoli mě otevřeně hodnotit. Přece to, že něco o sobě napíšu na internet automaticky nedělá vše, co ostatní k tomu napíšou, legitimní. Když je něco netaktní/urážející/vulgární/agresivní, tak je to netaktní/urážející/vulgární/agresivní a je podle mě jedno, jestli se to vysloví na netu nebo z očí do očí. Asi jako tobě napsala ta jedna uživatelka (zuzouš?) - bylo to vulgární a urážející a vadilo ti to, že (jinak bys na to těžko reagovala způsobem. jakým jsi reagovala)? Přitom ty jsi dobrovolně napsala do té diskuze, tak jsi mohla čekat i takové příspěvky, ne? To je podle mě stejná situace.
@olga1975 píše:
To je presne to, co myslim.Posledni dobou mi pripada svet kolem takovy plochy.
Snad to nebude znit nejak pateticky, nevim, jak to lip napsat, ale je super, ze jsou lidi, jako ty.
Popsalas to dobře, je to taková plochost, bohužel
to mě taky znechucuje. Něco jiného je dát člověka do ústavu, po tom co není jiná možnost, možnosti jsou vyčerpané a nebo jsme to alespoň s dobrou vůlí zkusili. A něco jiného je ho odložit jako zbytečný kus. Neplácám se za to po ramenou, to vůbec a ani to nikomu neříkám, i když široké okolí sousedů a všech to ví. Jen to jen můj vnitřní pocit. ![]()
@Pudloslava píše:
Prava jednoho konci tam, kde zacinaji prava druheho. kdyby v realnem zivote kazdy hnedka ventiloval svuj nazor, tak by bylo ve spolecnosti spoustu dusna a spousta sporu. proto se rovinuly socialni dovednosti jako je diplomacie, takt, ohled, empatie…kdy rozumny clovek dobrovolne sam omezi svoje pravo vyjadrit svuj nazor, aby druhemu neublizil a nerozpoutal spor.
Pěkně vystihující. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.