Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@verusak.berusak píše:
@fashion_victim83 Ale k čemu je ti info o konkrétním dítěti? Já si teda nemyslím, že zveřejnění nějaké info na netu je povolenkou k tomu, aby na mě lidi mohli koukat jako na exponát a měli pocit, že se mohou ptát na cokoli a jakkoli mě otevřeně hodnotit. Přece to, že něco o sobě napíšu na internet automaticky nedělá vše, co ostatní k tomu napíšou, legitimní. Když je něco netaktní/urážející/vulgární/agresivní, tak je to netaktní/urážející/vulgární/agresivní a je podle mě jedno, jestli se to vysloví na netu nebo z očí do očí. Asi jako tobě napsala ta jedna uživatelka (zuzouš?) - bylo to vulgární a urážející a vadilo ti to, že (jinak bys na to těžko reagovala způsobem. jakým jsi reagovala)? Přitom ty jsi dobrovolně napsala do té diskuze, tak jsi mohla čekat i takové příspěvky, ne? To je podle mě stejná situace.
Taky velmi výstižné ![]()
@hanyny píše:
Já ti rozumím, jak to myslíš. Když začnu od té ryby, tak pokud bude člověk postavený před situaci - zabít rybu a vykuchat, nebo zemřít hlady, tak nikdo druhou možnost nezvolí. Proč by se lidé nutili dnes do něčeho, co za ně udělají ostatní? Je to pohodlnost a vymoženost dnešní doby, ale pokud by museli, tak to zvíře zabije každý, aby přežil.S tím dítětem vím o čem mluvíš a vím, že to rozhodnutí je těžké. Ale jak už jsem psala - ta žena má jen dvě cesty. Třetí volba neexistuje. Holt život nás někdy staví do různých situací - dát babičku do domova důchodců, nebo se vzdát zaměstnání a postarat se o ni.
Nechat tatínka důstojně zemřít doma a postarat se o něj, nebo ho odvézt do nemocnice, prodloužit mu život o pár týdnů a nechat ho tam umírat na hadičkách? Před podobným rozhodnutím může stát kdokoliv z nás. A vždycky je cesta těžší, taková ta přirozená, co ji lidé volili dřív a pak cesta pohodlnější a jednodušší, kterou nabízí dnešní moderní doba.
Těžká je ta situace, pokud se do ní maminka dostane, když se dozví, že čeká postižené dítě. Ale v momentě, když už se do této situace dostane a stojí před tou volbou, tak to, co ty nazýváš odvahou pro mě rozhodně odvaha není. je to útěk- od problémů, od zodpovědnosti, od lásky.
ja myslim, ze mi porad nerozumis, protoze priklady, ktere uvadis, neodpovidaji. Ty ted uvazujes v prilis sirokem kontextu, ja ted resim ten jeden zivotni okamzik. Kontexty ano samozrejme k tomu patri, ale i matka, ktera uvazuje v sirokem kontextu uvazuje tak nebo opacne, v tom jednom zivotnim momentu muze mit uplne opacny pohled na vec.
Napriklad zena odhodlana za zadnou cenu nemit postizene dite, s potraty souhlasi a vzdycky souhlasila a vsem je doporucovala kvuli sebemensi kravine na potrat najednou kvuli vazne vade nejde, protoze to proste nezvladne. Bude dal tehotna a bude se modlit, aby to dite umrelo samo, protoze nema „dopln si co chces“ na to dat ho zabit.
@Pudloslava píše:…v ideálním světě
Prava jednoho konci tam, kde zacinaji prava druheho. kdyby v realnem zivote kazdy hnedka ventiloval svuj nazor, tak by bylo ve spolecnosti spoustu dusna a spousta sporu. proto se rovinuly socialni dovednosti jako je diplomacie, takt, ohled, empatie…kdy rozumny clovek dobrovolne sam omezi svoje pravo vyjadrit svuj nazor, aby druhemu neublizil a nerozpoutal spor.
@radúna píše:
Chceš mi tím říct, že ty jsi jeden z těch upřímných lidí, kteří (například) na pohřbu vlastní kamarádce řeknou, že kdyby její dítě nešňupalo kokain, tak by ještě mohlo žít?
rekla by ji „kdyby si mu nedovolila snupat kokain…“ ![]()
@fashion_victim83 Tak doktoři by ti určitě řekli, že v medicíně není nic 100%, ale autorka deníčku podstoupila plodovku, plus myslím se dělají další náběry na genetiku po narození. Splést se mohli jen těžko. Pokud tě zajímá konkrétně ES, tak existují v čj stránky pro rodiče dětí s ES, kde rodiče sdílí své příběhy od zjištění diagnózy, přes porod dál, fotky svých dětí atd… Taky Juliána měla svůj blog.
@fashion_victim83 píše:
@verusak.berusak nepsala jsem, ze je krasne, takze uz tady se rozchazime. Zadruhe jsem se neptala ani na prognózu, ale na to, proč je diagnostikovana jako Edwards, kdyz nema žádné z obvyklých potíží…takze tady vidíš, ze meleš úplně o něčem jiném.
prave, nejdriv jsi vyjadrila nazor, ze se nemela narodit a pak sis teprve zacala zjistovat, co to ten ES vlastne je. Jeden by ocekavalopacny postup (ehm. u vysokoskolaka):-)
@fashion_victim83 píše:
@verusak.berusak jisteze nedává, nicméně ta možnost tu je. Pokud by se nechtěla o tom bavit vůbec (a s nikým),tak nic nezveřejní - ani v diskuzi ani formou deníčku a řeší si to soukromě (v rodine).Se zuzoušem to bylo jine-to uz byla cílená invektiva, kdy ji ruply nervy. V mem přijde se da polemizovat o špatně položené otázce, která muze (ale nemusí) ranit, v jejim případě slo o urážky, sprosta slova a úmysl ranit/naštvat/cokoli.Příspěvek upraven 11.04.16 v 14:04
No, ta možnost se zeptat je přece i v reálném životě, přesto se nezeptáš. Proč? Protože ti to nepřijde vhodné. Smysl toho, co jsem psala výše, je že pokud je něco netaktní v běžném životě, je to netaktní i na netu. Stejně tak to, co je vulgární, uražející, provokující… Prostě to takové je, bez ohledu na to, jestli to vyslovíš, nebo naťukáš do klávesnice.
Mně třeba teď vyšel hodně špatně sreening v prvním trim., chvilku jsem uvažovala, že ať to dopadne jakkoli, tak pak napíšu deník. A rozhodně ne proto, že mám až takovou potřebu sdílet, spíš abych podpořila jiné, které budou v budoucnu v podobné situaci. Třeba taková mohla být motivace autorky deníčku, nemyslíš? To, že napíšu deník, neznamená, že jsem připravená na všechno a všechno taky musím skousnout. Autorka deníčku byla postavena před těžkou volbu, rozhodla za sebe jak podle sebe nejlépe mohla. Myslím, že je zbytečné jí psát cokoli negativního, už tak toho měla/má naloženo dost, bez ohledu na to, zda kdo s tou její volbou souhlasí.
@fashion_victim83 Některým uživatelkám nad tvou neomaleností ruply nervy, ale tobě taky. Fajn, že jsi alespoň smázla ten svůj příspěvek o tom, jak vypadáš ty a tvé dítě (mimochodem si můžeš dát fotku do profilu, aby ty závistivé ženské koukaly:-). Prosím smaž ten svůj příspěvek o vzhledu miminka, je to nechutné a zraňující pro ty, kteří to čtou, jak musí být autorce, to si radši ani nepředstavuju. Oháněla ses kritérii krásy a zlatým řezem, v Čechách tomu prý nemůžeme rozumět, tak například zase v zahraničí rozumí více tomu, když se matka rozhodne donosit postižené dítě. Jde o toleranci, takt, empatii…pokud bys toto měla, tak bys musela uznat, že psát tohle pod deníček o miminku s postižením je opravdu mimo. Admini to nesmáznou, ač to víc lidí nahlašovalo, protože to zvyšuje čtenost, o to jediné jim jde. Pokud chceš dál sloužit tomuto pochybnému účelu, tak se nedá nic dělat, ale zkus se vcítit do autorky, která prožívá určitě těžké období a tohle si za svou upřímnost tedy nazaslouží.
@alatheia1
Velmi výstižné, ty příspěvky smázli admini, ostatní se jim zdály korektní, ale mě teda ne!
Dohadovat se o věcech pro dítě, vaření, penězích, práci a jiných tématech beru, ať si každý dělá, co uzná za vhodné, ale dohadovat se o tom, zda se žijící dítě mělo narodit je prostě neetické. Myslím, že vyjádření názoru jde napsat s respektem, což tady prostě nebylo!!!
@fashion_victim83 Tak to je ovšem škoda, bohužel to fakt nejde, no to jen potvrzuje to, co jsem si myslela o těch adminkách, ten tvůj poslední příspěvek smáznou, a to, co by měli odstranit, tam naschvál nechají, no nic, pokud bys s tím chtěla něco dělat, tak snad jedině kontaktovat ty admini sama.
@renap myslím, žes to špatně pochopila. Úspěch a životní spokojenost (štěstí) se tu toleruje, mnozí ti ho dokonce přejí. Ale záleží kdy a jak ho prezentuješ. Pokud to bude v diskusi, kde je zakl. totálně na dně, a ty na ni vybafneš svůj happy live, tak je to přinejmenším netaktní.
Jinak k té starší citované diskusi. Ta paní byla čerstvá vdova, na krku pět dětí, z toho ne všechny zdravé…Ač s pravopisem nemám problémy, nejsem si jistá, jak by v takové situaci můj písemný projev vypadal. A FV 83 se ta analýza zakl. situace opět diplomaticky zvrtla ![]()
Příspěvek upraven 11.04.16 v 14:53
@fashion_victim83 píše:
@Pudloslava ja nepsala, ze se nemela narodit, to si me pleteš. Ja bych šla na potrat, to ano, ale nikomu jsem nepsala, ze by mel jit taky ani ze se nemela narodit. @verusak.berusak a v reálném životě se tezko můžeš zeptat, kdyz se narodí takové deti dve za rok, no ne?
to bys sla na potrat a pak az by ses patologa zeptala, co je ta nemoc vlastne zac?
@Pudloslava píše:
to bys sla na potrat a pak az by ses patologa zeptala, co je ta nemoc vlastne zac?
nebo jestli to dítě opravdu bylo postižené, tak jak prorokovali? Mám pocit, že v té diskusi padala i poměrová čísla, tuším 90% (nemoc)ku 10% (zdraví)…
@fashion_victim83 píše:
@Terdul až na to, ze ten pravopis souvisí se vzděláním a to zase s praci. A práce souvisi s penězi a penize s tim, jak nakrmit pet synu, které tazatelka ma. Takze jen trdlo v tom najde urážku gramatiky. Takze podporující komentáře jsou super, ale jaksi neřeší otázku Co dal po manželově umrti, ze?
trdlo v tom najde urážku? A co ta hláška, jestli jsou jako na hmotné nouzi? To nebyla netaktní urážka? Ty si prostě nevidíš na špičku nosu. Jí zemřel manžel a ty se jí ptáš, jestli je na hmotné nouzi. Jen aby ji ponížila.
@fashion_victim83 hele nechce se mi procitat ten denicek znova, ale rekla bych, ze uz jsi byla celkem slusne rozhadana s vice uzivatelkama, kdyz jsi polozila dotaz, jak se vlastne stanovuje DG ES. Mozna jste se hadaly o tom obrazku. JInak je mi jasne, ze by sis zjistila vic. jen mam silne podezreni, ze v tomto pripade byla ruka rychlejsi, nez mozek.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.