Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
260
10.4.07 13:30

Tak jsem se ptala kamarádky jak je to s tou sušičkou, má kondenzační a prý se tam žádná voda nepouští, je tam jen kabel do elektřiny. Samozřejmě se sušičkou se určitě spotřeba elektřiny zvedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
10.4.07 17:00
EvaM píše:Fen-fire,
a jaký množství řepy dáváš na kolik vody (by očko ;) )? Já jsem to prostě jen tak zkusila, ani jsem nehledala, co jste tu předtím psaly, jen jsem zjistila, že s cibulí jsem zaváhala- neschraňovala jsem dost dopředu- ty časný Velikonoce mě nějak celkově zaskočily…- tak jsem si vzpomněla, že jste tu psaly o řepě. Ono to nakonec něco chytlo, ale jen takovou nehezkou mdlou hnědou barvu. Příště se víc vybavím a zkusím to i s octem a kurkumou… jestli na to všechno zase nezapomenu… :oops:

No, já vemu kompot, trochu ho rozmačkám lžičkou, naleju do hrnce a doředím vodou :twisted: Jednou jsem tam přidala i trochu červených slupek od cibule a výsledek taky supr :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
10.4.07 17:04
Lalwen_ka píše:
Tak jsem se ptala kamarádky jak je to s tou sušičkou, má kondenzační a prý se tam žádná voda nepouští, je tam jen kabel do elektřiny. Samozřejmě se sušičkou se určitě spotřeba elektřiny zvedne.

Fakt netuším, proč je ta spotřeba vody tak vysoká, já mám stále svoji starou pračku bez sušičky, ale můžu se ještě mrknout, jestli to někde vygooglím :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
10.4.07 23:04
Bluesky píše:
ad bioodpad
Pražské služby dělají průzkum, jaký by byl mezi občany hl. města zájem o svoz bioodpadu. Probíhal by 1× za 14 dní a občané by platili dle velikosti speciální nádoby na odpad 595,– Kč (120 litrů) nebo 1071,– Kč (240 litrů) ročně. Podle informací naší městské části bude svoz zaveden pouze tehdy, pokud projeví zájem (odesláním poptávkového formuláře) alespoň 200 domácností.
No, žádná láce. A princip mi stejně není jasný. Když budou mít zájem 2 domácnosti z paneláku, tak budeme mít bio-popelnici stojící před barákem na zámek?? Zkusím poslat nějaký emailík s dotazem, jak je to myšleno…
Z obecního úřadu mi odpověděli, že ..nádoby na bioodpad jsou plánovány spíše k zástavbě rodinných domů, které mají větší množství odpadů ze zahrady, něž do panelové zástavby :evil:. Z Pražských služeb ještě odpověď nedošla…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
12.4.07 14:29

milé ekoženy, chtěla jsem vám poděkovat za tohle fórum, které sleduju a využívám prakticky! od začátku, ač jsem se přihlásila až dneska (bo mi nešel přidat příspěvek). V mém reálném okolí doma i v práci nejsou žádní nadšenci pro ekologii, končí případným tříděním plastů, až mi někdy připadá, že to k ničemu není.
ale co jsem vám chtěla napsat za vlastní postřehy. psaly jste o recyklaci toaletního papíru - zrealizovala jsem to! :lol: absolvovala jsem permakulturní kurz (www.ekozahrady.com), kde jsme probírali i možnost zakoupit speciální stroj: http://www.ekotoalety.cz/. Původně jsem takový záchod chtěla. Po kurzu jsme doma sestrojili krabici ve tvaru záchodu, dovnitř dali kýbl a proces vylučování završujeme ne splachováním, ale zasypáváním pilinami. Ty vysušují obsah a dezinfikují. Vynáší se na kompost 1-2× týdně. Kupodivu nezapáchá uvnitř ani na kompostu. Takže takhle my recyklujeme toaletní papír.
ad menstruace: nechtěla jsem při bolestech brát léky typu Ibuprofen, protože jsem četla (snad v Sedmé generaci?), že se příliš nerozkládá a mutují z něj mořské ryby. Začala jsem tedy pít kontryhelový čaj. Výsledek je takový, že s mi výrazně zmírnily menstr. bolesti i intenzita ms. můj objev Ameriky :lol:
docela bych uvítala vaše zkušenosti s bylinkami, na co všechno je využíváte kromě jídla?
díky Burunduk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
12.4.07 15:06

Ahoj Burunduk :)
s tím záchodem to máte opravdu zmáknuté, škoda, že se nedá provozovat v paneláku. Aspoň, že na chalupě máme kadibudku :wink:.

Co se týče bylinek, je pro ně založená i diskuse (na další přírodní léčení), takže můžeš nakouknout i tam :wink: https://www.emimino.cz/modules.php?…

A tady je diskuse na čajíky všeho druhu - i bylinkové :D https://www.emimino.cz/modules.php?…

Tak jsem si přihřála polívčičku :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
12.4.07 15:07

Ty jo Burunduk - koukám na ty toalety a už s mámou špekulujeme, jak se to přesně používá 8O . Nevíš něco bližšího? Třeba kolik elektřiny to sežere? Je to stále zapojené v síti nebo se nabije jednou za čas a pak nějakou dobu funguje? Aby úspora vody nebyla přebita spotřebou elektřiny.
Jinak nejste určitě jediní, kdo takhle praktikuje toaletu, jak jsem se právě dozvěděla :D . A taky proč ne. I když já sama bych raději naškudlila na tu „profesionální“ (i když děti by určitě bavilo sypat do hajzlíku piliny :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.4.07 15:08
Burunduk píše:
absolvovala jsem permakulturní kurz (www.ekozahrady.com)

Burunduk, ja sa k nim na kurz chystám tento mesiac aj s manželom :) Bola si na DRS alebo DES? A ako sa ti páčilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
12.4.07 15:42

Holky, v Plusu se dají koupit bio potraviny, dnes to z nějakého plakátu zjistila moje máma, bylo tam kupříkladu mléko za 17,90 8O 8O 8O .
Tohle jsem našla: http://www.plus.cz/…dex_794.html , ale je to bohužel bez cen. Nezbývá než vyrazit do Plusu na obhlídku :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
12.4.07 23:00

Tý jo, Pimpo, jsi mě předběhla! :lol:

Právě jsem koukala na ty stránky. Zaujala mě zejména bio čokoládová zmrzlina :wink:

Na obhlídku vyrazím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
13.4.07 00:43

BioBio - bezva zpráva, hned jsem na to koukla, fakt škoda, že tam nejsou ceny. A je super, že mají „zebru“, protože Delviťácké bio produkty zebru nemají a já pořád nevím, jak moc k tomu mám mít důvěru - přestože je kupuju :cry:. Psala jsem kdysi dotaz na toto téma - už nevím jestli na „biopotraviny“ nebo na „biosvět“ či kam - ale žádná odezva nedorazila. V Mátě kupuju biovýrobky za stravenky, aby to tak „nebolelo“, protože jakmile je zaplatím někde kartou, tak se hned manžel diví, kde jsou ty potraviny za tolik peněz 8O 8O. Tak jdu ještě hledat, kde je u nás nejbližší Plus…
Stejně si ještě musím postěžovat - naštvalo mne, když jsem při vybalování nákupu na obalu od pohanky a červené čočky (myslím že to bylo „probio“) postřehla země původu Čína a Turecko :evil: :evil:. Chápu, že třeba kuzu nebo mořské řasy v Čechách nevypěstujem, ale tohle jsem fakt nečekala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.4.07 06:49

KatyK: díky za tip na bylinky - nastuduju.
Pimpo: právě že elektřinu je třeba dodávat neustále. Píšou tam, že jinak by přes ústí větráku pronikaly do záchodu mouchy a líhly se tam… Ale ukazovali jsme si i jiný typ záchodu, který má jen rouru do sklepa, kde je zásobní nádoba. Ta se odvětrává komínem. To mi už přijde praktičtější, ale zase stavebně náročnější.
Vílo Amálko: Byli jsme na kurzu ekozahradního designu (KED), ale ten se pořádal jen do konce roku 2006, teď už se prý mají specializovat na jednotlivé oblasti. Rozhodně velmi zajímavé, inspirativní. Chce to mít nějaké znalosti o rostlinách, prostě si načíst jejich web. A taky je výhodnější mít už nějaké plány na vlastní realizaci. Jela jsem tam s plánem zahrady, vrátila jsem se a zrealizovala vý:,–(bu, zamulčovala, založila klíčovou dírku (sousedky se chodily ptát, jestli to bude bazén! - má průměr 4 m) a bylinkovou spirálu. Teď ale stejně trochu trnu, jak to bude fungovat, protože jen tak přehodit výhybku je dost těžký. Informace tam byly jak teoretický (princip fungování), tak velmi praktický (konkrétní plodiny, kontakty atp.). Ať se Ti to taky líbí a doufám, že předáš svoje inspirace odtamtud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
13.4.07 13:06

Já sem taky občas nakukuju a fakt se nestačím divit, CO VŠECHNO se dá udělat líp.. :-)
ad pražské služby, kéž by to tak dopadlo, je mi hrozně líto vyhazovat ztvrdlý chleba a slupky od brambor a vůbec a srdce mi krvácí, když vidí, poházená kvanta časopisů v popelnicích, protože naši důchodci jsou líní dojít na konec zahrady do kontejneru. ach jo.
Jinak s tou bolavou MS, mě na to pomohlo Reiki (ekologická a ekonomická věc.. :-)))
A k tomu bio, včera nám přišel leták z plusu a taky jsem se radovala!!
mléko (nevidím zebru) 17,90
těstoviny (nevidím zebru) 500 g 12,90
citrony (se zebrou) 500g 14,90 špagety (nevdiím zebru) 500 gr 12,90
müsli ovocné (se zebrou) 375 gr 29,90
jogurt 150 gr (se zebrou 6,90)
tvaroh 250 gr (zebra) 12,90
pizza 330 gr (/nevidím zebru) 39,90
celoznrý žitný chléb 500 gr (nevdiím zebru) 16,90
bio koření (nevidím zebru) za 12,90 nejdražší
bio šťávy (nevidím zebru) 19,90
vejce (nevidím zebru) 6 ks 24,90
banány nevidím zebru 34,90

Jinak ještě chodíme nakupovat do Intersparu, taky mají svoje „bio“ něco zebru má něco ne a ceny jsou vstkutku přijatelné. Já nemusím mít vyloženě s certifikátem, ale jsem ráda, když vím, že je to „čisté“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
13.4.07 14:12
rozarka1 píše:
Já nemusím mít vyloženě s certifikátem, ale jsem ráda, když vím, že je to „čisté“
A jak to „víš“ :?::?:…když to nemá certifikát. Já jsem asi příliš nedůvěřivá, ale to už tady bylo, že se něco tvářilo jako bio, eko apod. Když se už rozhodnu za to vydat více korunek, tak prostě chci „vědět“, že jenom nemastím kapsy vychytralému výrobci či prodejci. Ty Plusové ceny jsou velmi dobré, takže se nad tím dá mávnout rukou, kdyby byly výrazněji vyšší než ty nebio, tak do nich bez certifikátu neinvestuji. I když je na druhé straně pravda, že ceny bio-výrobků (nejmenovaných značek) jsou hodně vysoké, až mne zase někdy napadá, jestli náhodou naší touhy po „čistých“ výrobcích už nezneužívají. U přírodní kosmetiky mě také napadají všelijaké myšlenky. Jak to, že Alverde s BDIH může stát o tolik méně než jiné značky?? Chci-li věřit certifikátu, neznamená to, že výrobci ostatních značek také jenom rejžují?? A můžeme všem těm certifikátům vlastně věřit?? A komu/čemu vlastně už dneska můžeme věřit?? Jsem se teda rozjela, mám po obědě plno energie (udělala jsem si bio bramborovou kaši Alnatura, seitanové karbanátky a kysané zelí :lol:). A mám na sebe vztek, protože se zabývám tím, zda zebru potřebuju nebo ne a přitom je to prkotina vedle opravdových problémů. Omlouvám se, padá na mne deprese, byť je krásně a jaro atd. Po včerejší „návštěvě“ ve škole se pořád nemůžu vyrovnat s tím, jak někteří rodiče (a bohužel i někteří učitelé) nahlížejí na naše „nestandardní“ dítko, integrované ve škole. Nadprůměrné IQ, vyznamenání, ale možná jí ani nenechají dokončit základní vzdělání. Proč prý jí neučíte doma??? Musela jsem to ze sebe vychrlit, odpusťte, jsem sama doma a přecházím tady jako lev v kleci. Uff. Musím jít někam na sluníčko…
Rozárko, díky ti za doplnění cen :lol::lol:. Bohužel z Pražských služeb mi přišla odpověď ve stejném duchu jako z obecního úřadu. Popelnice na bio-odpad nejsou zamýšlené pro bytové domy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
13.4.07 15:21

Bluesky, taky se bojím, co mě jednou třeba čeká ve škole s dítětem..No ale k těm cenám- možná pro tyto řetězce není ta realizace bioproduktů tak nákladá jako u malovýrobců, co já vím. Alverde je myslím levná taky díky tomu, že nedává do tý kosmetiky nějaké cenově „náročnější“ suroviny. Nemysím si, že by byla špatná, jen není tak exkluzivní co se právě těch surovin týče, jako např.Hauschka. Ale na těch cenách určitě v mnohých případech něco bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný