Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3417
16.4.07 16:05

Tak jsem si přečetla ten článek o bio v Plusu a abych pravdu řekla, jsem dost na rozpacích. Ono dneska ať uděláme co uděláme - vše bude špatně. Nákupem levnějších bio potravin poškodím domácí farmáře, na dražší nemám tolik peněz - tudíž jich koupím méně a tím pádem musím koupit víc konvenčních potravin a do vlastních dětí cpát hnusárny. No.
Myslím že s tímhle přesně souvisí článek v Týdnu č. 13/2007 - Jak nedopálit zeměkouli. Četla jsem ho teprve včera, jinak bych vás na něj upozornila včas. Jedna z věcí, která mě dost překvapila je, že třeba " rajče z Nového Zélandu, které díky tamnímu podnebí dozrálo přirozeně venku na čerstvém vzduchu, může mít v součtu menší stopu než rajče s cedulkou EU, vypěstované v holandském nebo britském skleníku. Zéland je od nás sice daleko a cesta lodí přes půl zeměkoule není to pravé ořechové. Skleníková rajčata však vyžadují ohromná kvanta energie, takže to vyjde přibližně nastejno".
Jedna z myšlenek toho článku je, že nemá valný smysl být tvrdě eko a díky tomu být nasraný na celý svět a dělat dusno ve vlastní rodině. A asi je to pravda.
Když mi v tom výše uvedeném článku o bio v Plusu napíšou, že vajíčka z Německa mi budou chutnat po naftě - a tím mi je chtějí zhnusit - tak bohužel i vajíčka z jižních Čech budou chutnat po naftě, nějak k nám do Prahy totiž přijet musela.
Omlouvám se, jsem naštvaná, sice nevím na koho a nevím jestli oprávněně, ale prostě jsem. Nějak žít a stravovat se musíme a když mi někdo nabídne levnější české vajíčko, tak ho samozřejmě koupím - a jak ráda. Cpát ale děti sajrajtem jenom proto, abych ZASE někomu dalšímu neublížila - to fakt nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
16.4.07 16:24

Re: Biobio

Novicka píše:
Holky, byla jsem v Plusu, nějaké Bio pokoupila a koukala jsem: brambory z Egypta, Mrkev z Izraele..nějak se mi to nezdá :o
Měla jsem radost,že budu mít možnost kupovat bio potraviny za rozumnou cenu, ale teď jsem z toho rozpačitá. řekla bych, že ta myšlenka zdravé potraviny získané šetrným přístupem k přírodě a zvířatům se nějak v tomto případě ztrácí… :(

No, ono je problém v tuto dobu koupit českou biomrkev nebo brambory. Čerstvá bio mrkev bývá až tak v červnu, uskladněná z loňska vydrží tak do února. Co se týká brambor, my máme uskladněné od jednoho soukromého pěstitele a už dost klíčí, nové biobrambory ještě nejsou. Takže pokud chcete bio, tak jedině z dovozu. Ale jestli se pletu, tak mě vyveďte z omylu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
16.4.07 16:48

Pimpo , člověk je asi naštvanej proto, že ať se snaží jak chce, tak vždycky je něco špatně. Ale na to narazí jen ten kdo hledá :D . Já jsem zase naštvaná na některý lidi ve svém okolí, který mají ve všem jasno a o nic se nestarají, nezajímají, moje argumenty je jen zbytečně znepokojují a narušují jejich klid. Ono je to totiž pohodlný…
Jahodo, já mám teď doma český brambory z Rozmarýny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
16.4.07 20:05

Elizo opravdu? A jak vypadají? Já vždycky myslela, že v tuto dobu jsou buď loňské uskladněné nebo z dovozu. Ale oni je asi mají uskladněné líp než my. My teda máme dobrý sklep, ale i tak už začínají klíčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
16.4.07 20:18

Promiň Jahodo, to nejsou nové brambory, špatně jsem to pochopila, když jsem to přečetla znovu, došlo mi, žes měla na mysli asi nové, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
16.4.07 21:09

Ahoj :),
tak já jen přispěju se svou troškou do mlýna ohledně dovezených bio věcí - já teda preferuju české a radši i nebio než bio třeba egyptské.
Ale je zase fakt, že máme velkou zahradu, takže zeleninu a ovoce máme svoje (teda banány a pomeranče a tak ne, ale ty většinou kupuju normální), vajíčka od babičky, maso od babičky, jogurty dělám domácí z mléka od sousedovic téměř biokrávy (anebo kupuju nebio Holandiu a zdá se mi dost dobrá). Takže tak :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
16.4.07 23:13
Pimpa píše:
Když mi v tom výše uvedeném článku o bio v Plusu napíšou, že vajíčka z Německa mi budou chutnat po naftě - a tím mi je chtějí zhnusit - tak bohužel i vajíčka z jižních Čech budou chutnat po naftě, nějak k nám do Prahy totiž přijet musela.
…popřípadě si je ještě okořeníš další naftou z auta, kterým si na ten nákup dojedeš… …já sice ne, ale na výlet každý víkend naše 4 členná rodina autem jede. Ano, nemám z toho zrovna dobré svědomí, ale opravdu nejsme schopni o víkendu pravidelně vstávat tak brzy, abychom mohli vyrazit vlakem…http://www.seslijsmese.unas.cz/25_normal.gif
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
16.4.07 23:44

ahoj holky,
všechno je o kompromisu. Já vím, že teď čerstvé brambory a mrkev (českou)neseženete, ale nějak mi prostě vadí ten Egypt a spol. Nejsem žádný eko maniak, konvenční potraviny kupuju, ale bio preferuju.
Já si prostě počkám na nový bio brambory z česka nebo od sousedů. Bohužel nemáme žádný stálý zdroj domácí zeleniny a ovoce. :roll: Ráda bych podpořila české ekofarmáře, ale chápu, že nemohou konkurovat řetězcům. Vajička si občas kupuju od sousedů v baráčku - to je paráda. Mají je levné a řekla bych i kvalitní, když je u sousedů také jedí. To je dobrý, bydlíme v paneláku, kousek od Jižňáku a vajíčka máme domácí :) Ještě bych se tu mohla seznámit s nějakým pěstitelem ovoce a zeleniny a budu skoro samozásobená :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
16.4.07 23:51

Já teď doma prosazuju, že až vrátíme služební auto, tak si žádné nepořídíme. Jsem teda zvědavá :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
17.4.07 00:12

Já teda nevím, ale myslím, že vše má své pro a proti.
A že by si to každý měl dělat podle svého vědomí a svědomí.
Protože na jednu stranu i BIO certifikát se dá podplatit, naleznete-li podplatitelného úředníka. Určitě tam jsou ty normy přísnější, ale podle mě se koupit dá kde co, čímž nijak „zebru“ neznevažuju, ale jdeme-li do důsledku.. :-)
A co se týče domácího ovoce zeleniny a potravin, je to super! Ale když si uvědomím jak se na té vsi hospodaří! Většina jímek se vyváží na pole za dům a opravdu na té vesnici na tu ekologii moc nedbají, takže půda promořená. :-(
Nechali jsme si na chatě udělat rozbor vody a musím říct, že teda domácí pěstovanou zeleninu z chaty bych už dětem nedala. Voda je s překročenými normami dusičnanu, 50× překročené železo.. A co teď s tím?
Takže všeho s mírou, já si taky raději koupím se zebrou a z Čech, ale když si mám vybrat Bio z plusu a nebio odkudkoliv, jdu po bio z plusu přestože je to jiného státu. Nebo mám vybrané značky, které jsem po zjišťování a zkušenostech usoudila,že za to stojí, tak je kupuju (viz již zmiňovaná hollandia).
Ale abych projezdila půl dne, abych na druhém konci města sehnala pár bio brambor, to neudělám, jednak mě ty brambory vyjdou draho, na druhou stranu si s dětmi raději pohraju a považuju to za líp investovaný čas a pak ten benzín za to auto (i když mám alibi, protože jezdíme na plyn).
Bluesky celkem jsi mě překvapila, když píšeš, že jezdíte autem.. :-) To by chtělo změnu ne?
A znáte knížku Skeptický ekolog???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
17.4.07 00:13
Eliza píše:
Já teď doma prosazuju, že až vrátíme služební auto, tak si žádné nepořídíme. Jsem teda zvědavá.
My jsme byli neautomobiloví 10 let, jezdili jsme vlakem a hlavně na kole. S „příchodem“ dětí se ale situace dost změní… a i my jsme nakonec podlehli okolnostem…http://www.seslijsmese.unas.cz/smajl11.gif. Do práce ale jezdíme MHD, i když autem by to bylo za mnohem méně času… http://www.seslijsmese.unas.cz/smajl10.gif.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
17.4.07 00:20
rozarka1 píše:
Bluesky celkem jsi mě překvapila, když píšeš, že jezdíte autem… To by chtělo změnu ne?
Já vím, že tam máš smajlíka… ale bohužel jezdíme. Naše Modřenka je autistická a tak je to u nás kapánek složitější… :?
rozarka1 píše:
A znáte knížku Skeptický ekolog???
http://www.seslijsmese.unas.cz/smajl09.gif knížka stojí přes 5 stovek…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
17.4.07 08:55

Tak to jsem nevěděla, že máš doma autistickou holčičku. To je jasný, v tom případě je to složitější.
My alespoň jezdíme na plyn, i když to předělání je drahý. obzvlášť na ty novější auta. Mě osobně přijde, že zrovna tohle je jedna z věcí, která tomu životnímu prostředí a lidem může ulevit daleko víc než když si koupím bio brambory.. Brambory nejím denně, ale tím autem se u nás kvůli práci téměř denně jezdí.
A knížka se dá určitě půjčit v knihovně. Což tak děláme s dětma, knížky dětem kupuju jen výjimečně. Všechno vč. leporel si půjčujeme. Aspoň máme změnu, vyjde to levněji a šetříme životní prostředí… :-)
Tu knížku vřele doporučuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
17.4.07 10:12

ahoj, já mám dotaz z trochu jiného soudku:

koupila jsem zkušební pytlík pracích ořechů . Zatím jsem prala 3× a jsem z toho nějak zklamaná. Plenky byly po vyprání divně cítit, jakoby močí. neměla jsem z toho moc dobrý pocit. Přišlo mi, jako bych prala jen ve vodě a efekt ořechů žádný.
Někdo z vás si pochvaloval, jak mu ořechy prádlo změkčí, tak jsem si dělala naděje, že to bude mít na moje ztvrdlé popolinky nějaký efekt, ale jsou zase jak prkno :(
Když jsem teď dala jeden ořech do horké vody a zkoušela ho mnout, nedělo se vůbec nic. Nevypadalo to, že by se z něj uvolňoval saponin, nebo jak se to jmenuje.
Tak buď mám blbé ořechy nebo je špatně něco jiného. Jsem z toho otrávená, těšila jsem se, jak v nich budu prát a teď mi přijde, že je to nanic. :evil:

Ad biodiskuse - ten článek z bionovin mě taky trošku nadzvednul. Nějak si nemyslím, že 40 biovýrobků ohrozí malé prodejny s racio výživou (ti, kdo o bio stojí stejně nakupují na více místech, něco tam, něco jinde, trochu podle cen, trochu podle sortimentu). Spíš si myslím, že se takhle bio dostane i klidem, kteří do takových krámků nechodí a začne být víc „v módě“, což je jedině dobře, a třeba se víc lidí začne stravovat trochu rozuměji, když ty zdravéci budou mít u nosu a ještě za přijatelné ceny.
Kromě toho je to myslím ve světě poměrně běžná praxe, že řetězce mají svoje bioznačky a v každé větší sámošce jsou biopotraviny v určité míře k dostání (a ne jako u nás, kde se v regálu klepou strachy troje kukuřičné suchary a na nimi visí nápis biokoutek.)
Pokud jde o podporu českých biozemědělců, to by měl hlavně ošetřit stát. Bojím se, že bojkotem dovážených biopotravin toho asi moc nezmůžu. A souhlasím s Pimpou, že na protest proti dováženému bio se rozhodně nebudu cpát tuzemskými sajrajty.
Do Plusu si asi občas zajdu nakoupit, ale kvůli tomu nepřestanu chodi nakupovat k vítkovi, do Rozmarýny a biomlíko si stejně jako doteď budu nosit z Delvity, protože ji mám za rohem. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.4.07 10:27

ořechy

to Lola
nekoupila jsi špatné ořechy, oni vážně perou špatně, jejich prací efekt je jen o něco větší než když pereš v čisté vodě, navíc je naprosto šílená představa, myslet si, že je „eko“ prát v něčem, co se sem musí dopravit přes půl světa až k nám do Čech, ale je to prostě móda a byznys.
V určitých jižních státech se asi používaly tradičně, asi jako u nás se tradičně používalo české mýdlo. Proč se tradice nedržet, čisté mýdlo je skvěle odbouratelné, levné a účinné, neničí přírodu, neobsahuje chemii, umět udělat sliz z kostky mýdla nebo mýdlových vloček, aby to člověk nemusel strouhat, není žádný problém, mýdlo má přirozené desinfikující účinky, skvěle působí a skvěle pere, nealergizuje, proč kupuje někdo ořechy nebo různé zázraky od dealerů či přeprodejců dovozových úžasných pracích prostředků, to moc nechápu, ale také jsem k tomuto názoru musela dospět přes vlastní zvládnutou alergii a prosté pochopení, že vše co dělám, přímo ovlivní to, to kolem mne je a to, co zbyde po mně pro další generace. Promiň, už končím.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný