Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Fazole, fakt je to na chuti tak poznat? My máme vodu dobrou, dle rozborů i dle chuti… tak jsem nad tím zatím neuvažovala, ale zní to dobře ![]()
Jinak se musím pochlubit - jako „slizující“ začátečník jsem stále víc nadšena… včera jsem zkoušela nalít ho do WC a super účinek, kam se hrabe savo
![]()
Zrovna tak soda + horký ocet = skvělý čistič odpadů!
KatyK, ještě jednou děkuji za tipy!!! ![]()
Docela jsem zlanařila i mamku, stále vychvaluji sliz a další vychytávky a musím říct, že už je taky nalomená ![]()
Takže teď už jen doplácat zásoby a může začít zkoušet ![]()
Dneska musím vyrobit novou várku slizu - z Vladěnky, tak jsem na ní moc zvědavá. Taky mám v plánu udělat dnes velký úklid cca po 2měsících
, tak vyzkouším všechny možný eko metody s octem, kys.citronovou a sodou. Abych se teda jako na ten úklid alespoň trochu těšila, když to nebude tak úplně jenom úklid ale vlastně i experiment! ![]()
Jinak mám odbrou zkušenost s Ulrichem na vodní kámen. Koupila jsem ho právě kvůli tomu, že jsem neměla čas na experimenty, jinak bych zkusila obyčejný ocet.
Elizo, a tu kyselinu citrónovou používáš speciálně jak? Taky jsem jí zakoupila… ale na úklid jsem zatím zkoušela jenom ten ocet, moc dobře netuším, jak tu kyselinu vlastně použít… rozpustit v horké vodě? A v jakém množství? Nebo nasypat přímo na čištěný povrch?
Ciperko,
http://new.emimino.cz/modules.php?…
Tady se to probíralo (plus ještě myslím o stránku dopředu)
Mně se díky kyselině citrónové podařilo odstranit vodní kámen na okraji mezi vanou a stěnou (kde nebyl úspěšný ani Ecover odstraňovač vodního kamene) a nakonec i v téměř nedostupných „záhybech“ ve WC míse. Tam to vypadalo nejdříve beznadějně, ale zřejmě to kyselinka nějak narušila, protože posléze se mi podařilo tu vrstvičku mechanicky odloupnout.
A jinak podávám hlášení v kauze bílé/šedé prádlo se syntetikou. Stav nezměněn - pár kousků od novoty stále peru ručně jen v pracím mýdle (již třetí měsíc) a stále je bílá bílou !!!!
Ahojte, holky vy se parádně čtete, konečně prostředí, kde si nepřipadám jako totální exot… ..a moje exotické otázky:
1. matrace. Zatím máme hnusné molitanové, pur pěnové atd., chci jít do nějakých přírodních. Našla jsem futony, to mě dost zaujalo a pak taky pohankové matrace, česká domácí výroba www.polstarky.estranky.cz. Znáte někdo, používáte? Nebo máte někdo zkušenost s futony, vlněno kokosovými a tak? Jak se na nich spí? Vím, že to před mnoha a mnoha stránkami tady bylo a Fazolka nabízela možnost osobního vyzkoušení u nich doma
, ale to byl asi bavlněný futon?
2. záclony. jistila jsem, že mi ty metry polyesteru (polyamidu, nebo akrylu?) v oknech dost vadí. Nejen že jsou neeko, ale mám pocit, jako by i blokovaly energii, mrchy umělohmotné.Existují přírodní záclony? Já vím, nejlepší záclony jsou žádné záclony, ale kvůli sousedům je potřebuju a žaluzie rádi nemáme (teda ty bambusové a tak ano, ale ty trošku moc stíní
![]()
Napadlo mě, že v nejhorším případě bych mohla zakoupit bavlněnou přízi a naučit se síťovat, ale těžko říct, zdy bych to do důchodu stihla…
Trošku jsem zagooglila ohledně záclon. Na začátek pro zasmání ekologická záclona´úplně zadarmo: http://forum.fotografovani.cz/file.php?…. A teď vážně:
Dělají se háčkované záclony , které by měly jít uháčkovat z přírodních materíálů (http://cs.wikipedia.org/…ndarbeit.jpg), Když si někdě zadáte háčkovaná záclona, vyplivne to spoustu inzerátů Prodám háčkované záclony.
Na stránkách http://www.tylex.cz/…lony.htmlpíšou: Pro ty, kdo dávají přednost přírodním materiálům, jsme připravili záclony bavlněné s novými užitnými vlastnostmi..Moc jsem nepátrala, ale u žádné záclony jsem nenašla, že by byla z bavlny, tak nevím.
Tak to je zatím všechno, ještě zapátrám..
No my snad doma jedny bavlněné záclony máme - v obýváku. Byly docela drahé, ale moc hezké -takové jemné s kytičkama. Už nepamatuju přesně odkud, ale snad to zjistím.
Ještě pro ty, co do záclon hodlají investovat poněkud více http://www.topak.cz/…draperie.htm ![]()
Ahoj
,
Čiperko , to je fajn, že sis nákup užila, třeba se tam někdy potkáme ![]()
Spes-neprihlasena píše:
Trošku jsem zagooglila ohledně záclon. Na začátek pro zasmání ekologická záclona´úplně zadarmo: http://forum.fotografovani.cz/file.php?….
Spes - ten odkaz už nejde otevřít, mohla bys ho sem hodit ještě jednou, taky se chci zasmát
.
Ad filtrační konvice - já mám Dionu od firmy Aqua Aurea http://www.aqua-aurea.cz/vyrobky.php (je to stejná firma, která vyrábí filtr Dionela, který chválila Radina). Je skleněná (Brita je plastová a já plast moc ráda nemám) a mám v ní základní vložku FAM 1- odstraňuje chlor, těžké kovy, zbytky pesticidů, jarů a tak více zde , ale ne minerální látky - vodní kámen zůstane a ne dusičnany (na ty je vložka FAM 2). Konvice vyjde na 790 Kč a vydrží na přefiltrování 700 litrů, náhradní patrona stojí 230 Kč. Voda mi z toho chutná, nesmrdí chlorem a mám prostě pocit, že je zdravější
.
Jé, to je zase román, ale když já tu tak „dlouho“ nebyla
.
Ahoj holky,
prý si lze doma udělat repelent proti klíšťatům a podobným potvorám v lese se vyskytujícím
Z Alpy, v které se nechá vylohovat hřebíček. Hotové se potom rozpráší na boty a oblečení než se jde ven.
Neslyšely jste o tom některá?
ad) záclony
Tak já rozhodně nejsem milovník záclon. Nemít jednou ve své domácnosti záclony, obývákovou stěnu a sedačku, to byla má teenagerovská představa „vzpoury“ vůči starší generaci. Takže klasické záclony opravdu nemáme. V prvních letech vlastní domácnosti jsem ušila plátěné rolety (bylo to ještě v době temna, takže takové možnosti jako dnes neexistovaly), v každé místnosti jiné. Byla jsem nadšená. Měly však nevýhodu v tom, že se nedaly prát a časem je slunce vyšisovalo. Později jsme je proto nahradili bambusovými (z těch se dá prach utírat), máme je v obýváku a v dětském pokoji, jsou vyrolované jen v horní třetině okna (místo „záclonky“). V kuchyni máme z tenoulinké bílé bavlny jen tu horní záclonku a v ložnici z téhož dva „pruhy“ po okrajích okna od shora k zemi. V oknech máme ale bílé žaluzie. Bydlíme v osmém patře a nikdo nám do okna nekouká. A je to paráda mít takový výhled do prostoru (zvlášť z té naší výšky) bez omezení nějakým hadrem před oknem. Už bych to nechtěla jinak, připadala bych si jako v kleci. A z postele vidím dokonce hvězdičky…
KatyK píše: …já mám Dionu od firmy Aqua Aurea, je skleněná (Brita je plastová a já plast moc ráda nemám)…KatyK, mrkla jsem na ty stránky, a je-li tohle www.aqua-aurea.cz/html/diona.html ona, tak ten vršek mi připadá plastový (já ho totiž taky hodně nemusím), nebo se pletu?
Bluesky - jojo, vršek je bohužel plastový, ale aspoň je v něm voda asi jen 10 minut.
Spes (anonymní i podepsaná
), díky moc. Teda na tom tylexu se mi taky nepodařilo bavlněnou najít. Ten Topak - moooc pěkné, fakt by se mi to líbilo, ale představuju si tu cenu..(jako když jsem se jednou v gobelínce ptala jiné tkadleny, na kolik vyjde ten nádherný koberec, co ho zrovna vázala. Prý tak deset tisíc, zněla odpověď. Já na to, že to zas není tolik…a ona, že za metr čtvereční
)
Bluesky, bydlet v osmém patře, asi bych plně sdílela tvou strategii. Za našich panelákových a hlavně bezdětných časů jsme měli ve všech oknech rolety upletené z uschlých stonků křídlatek a topinambur, vypadalo to fakt bombasticky. Později, když dosloužily, připevnili jsme na ty klasické pružící válce od rolet plážové rohože, taky paráda. Naštěstí panelák jsem vyměnili za dům se zahradou, jenom má okna otočená přímo na dvůr k sousedům, a ti jsou tam věčně (myslím to vadí víc jim, že na ně pořád vidíme). Jedna kamarádka vyřešila okenní krytinu klasickou obvazovou gázou, dá se koupit v roli 10metrů, šíře asi metr. Jenže musí být upevněná v nějakém rámku, a pak se zas nedá vyprat, že…
No jak to tak po sobě čtu, napadá mě, že kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody… tak budu přemýšlet dál.
Hezký večer!