Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
59
31.5.05 15:01

DON GEMINI - deinkrustátor

Holky, chci si na praní objednat Don Gemini a nevím, jak je to s tím deinkrustátorem. to ho musím přidávat do každého praní? Nebo jen zezačátku, když najedu ne jejich prací gel? a kolik se ho tak dává, abych věděla, jaké množství objednat.
DĚKUJU DĚKUJU DĚKUJU :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.5.05 15:29

Ashin, asi bude záležet na tom , v jakym stavu máš pračku. Já měla pár dní novou, objednala jsem si jenom litr a skoro nic nespotřebila. Doporučují nejdřív jím vyčistit pračku a až pak prát, prádlo se jím taky může vyčistit, to jsem dělala asi jenom 3×. Jinak ho potom můžeš použít do varný konvice nebo žehličky. Rozhodni se podle tvrdosti vaší vody a stáří vaší pračky, asi .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
31.5.05 17:52

Pračku mám asi tři roky a vodu máme poměrně měkkou. Kolik se toho dává na jeden cyklus? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.5.05 18:31

Dávkování deinkrustačního prostředku:

Odstranění usazenin z pračky:
2 - 3 uzávěry, jeden uzávěr je 60 ml.

Odstranění inkrustace z prádla:
2 uzávěry.

Odstranění usazenin z varné konvice:
30ml (půl uzávěru).

Odstranění usazenin z myček nádobí:
Zásobník na mycí přípravek naplnit deinkrustátorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.5.05 20:04

ahoj

ahoj ! tak jak to tak sleduji vyhrává DonGemini :D to je dobře mě taky zaujal a přesně jste mi zodpověděli otázku jestli objednat 1l toho deinkrustátoru nebo víc, máme hodně tvrdou vodu a pračka má cca 3roky tak bude snad stačit ten litr.
Trochu se mi nelíbí že zůstávají ty skvrny z hovínek na plínkách :( no ale co už aspon že příroda se bude mít líp :lol:
sleduji vás pečlivě tak budu ráda za jakékoli rady ohledne Don Gemini (např. davkovani toho praciho gelu nebo prašku do myček)
ahoj
 Luba

• Citovat
  • Upravit
37
31.5.05 21:37

Já používám Missivu a žluté fleky na plínkách taky při praní na 60 zůstávají, při 90 se to samozřejmě vypere. Abych to upřesnila, fleky zůstávají jen na normálních plínkách, froté plínky se na 60 vyperou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.5.05 22:17

Lubo,

prací gel 40 ml na 5 kg, 45 ml na 6 kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
31.5.05 22:51

Ahoj holky,
máte někdo zkušenosti z pracím práškem Theo Premium? Je bezfosfátový a píšou, že ekologický…Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
1.6.05 08:24

Ashin, Lubica,
než objednáte deinkrustátor, doporučuju se nejdřív podívat na pračku, pokud to jde. Já jsem třeba nahlídla (bohužel pozdě) kolem gumy u bočně plněné pračky na vanu, ve které se ten buben otáčí. Jestli je tam vodní kámen a kolik. Nebo pouvažujte, jak se vám třeba usazuje voda v konvici nebo zda zůstává na vodovodních bateriích. U nás po vyvaření octové vody mám konvici čistou, ale hned po prvním vaření už tam je nános.Na dřezu a bateriích je totaky snad už druhej den po očištění zase. Já jsem si nejdřív taky objednala jen 1l deinkrustátoru, a bylo to žalostně málo.

Jinak se ten deikrustátor nesmí přidávat k pracímu gelu. Je totiž kyselý a to ničí ty enzymy. Stejně tak proto doporučují nejdříve plinky vymáchat a vyždímat, protože jsou od stolice a moče přirozeně kyselý.

Další použití deinkrustátoru: V poměru 1:3 se s ním nastříkáním čistí sanitární zařízení - vany, umyvadla, obkladačky…

Krystalická soda se ke gelu přidávat může, prací účinky to neničí, ptala jsem se. Mám to prý vyzkoušet. Zkoušela jsem, ale zatím to k ničemu není (viz dřívější příspěvek)

Jinak žluté fleky na plinkách mi hodně vyblednou na slunku, někdy ani nejsou vidět, Mě ani tak nejde o tu vizuální stránku, čert vem fleky na něčem, co nikomu neukazuju, ale mám obavy, aby to neuškodilo miminu.
Paní Kostkanová (Z Don Gemini) mi řekla, že by to mělo být bílý, jako padlý sníh. Dokonce mě domluvili, že se můžu jet podívat do velkoprádelny v Luhačovicích, tame perou plinky z porodnice Uherské Hradiště. A to do sněhově bíla. No, to jsme se moc neshodli, já jsem tam rodila, a fleky na plinkách byly. Nevěřili mi, nechcu to nijak rozmazávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
1.6.05 08:27

Vodu máme tvrdou 5mmol/l, tak mi z Don Gemini doporučovali dávkování na 5kg prádla 2 -3 uzávěry, což je 80-120 ml. jinak je taky možné správnédávkování odhadnout tak, že by pěna nad vodní hladinou měla být maximálně 3 cm. Ale mělo by to pěnit. (vzhledem k tomu, že v naší pračce není voda vidět, si s tím stejně nevím rady :( )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
1.6.05 10:01

Teda Michi, díky za informace.

To že se deinkrustátor nemá přidávat protože je kyselý jsem nevěděla, ani mě nenapadlo se zeptat. V návodu k použití není napsáno, aby se to smíchalo, ovšem já jsem experimentovala a asi 2× to dala zároveň do prádla. No nic. O těch počůranejch plínkách mě to taky nenapadlo, i když je většinou alespoň trochu máchám před praním v pračce.

Není to náhodou myšleno tak, že plenky jsou vypraný do běla, ovšem pouze okolo té skvrny :D :D :D ??? Mě to teda taky nevadí, plena je v podstatě pracovní hadr, tak co se trápit kvůli bělostný čistotě ne? I když mě je někdy docela vybělí ten Ecover. Jinak si s tím hlavu nelámu :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
2.6.05 13:47

Já používám momentálně Ecover a třeba krev nevypere (neobsahuje enzymy, tak se se tim nemá asi jak poradit). Fleky na plínkách jak kdy - záleží, od čeho jsou :-) Ale když přidám jejich bělidlo, je to o poznání lepší. Uvažuji o tom DonGemini gelu, vyjde levněji než Ecover…
Ten deinkrustátor nějako propočítám, jak velký balení.

Pleny peru tak, že je nahážu z kýble do pračky, odstředím a pustím 1× máchání a až pak to beru s práškem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.6.05 14:04

Ahoj mamky ekoložky,
tak mi trvalo, než jsem vás přečetla, a nápady fakt dobrý!!

Momentálně jsem ve stavu, kdy si připadám trochu mimo, když se bavím s jinýma (budoucíma) mamčama. Jsem totiž bývalý zaměstnanec ekologické organizace (8 let praxe + vystudovaná chemárna obor monitorování životního prostředí), ke všemu jsem si ještě udělala dálkově psychoterapii, takže mám pocit, že už u porodu začnu štvát doktory a pokračovat budu při diskuzích s podivujícími se známými i neznámými lidmi.
Protože, když vynechám podrobnosti ohledně porodu, tak:

• nechci kočárek, používat v maximální možné míře budu babyšátek,
  • neperu v prášku na praní a nepoužívám aviváž,
  • nebudu používat jednorázový plínky, vedou u mě Popoliny z biobavlny a vlněný kalhotky, i když teda nevím, jak to udělám, když někam pojedeme na půl dne. Chci zohlednit nejen vliv jednorázovek na ŽP, ale i vliv na zdraví miminka, tak musím prozkoumat, jestli by mi vyhovovaly ty vámi zmiňované jednorázové ekoplenky,
  • nebudu používat kosmetiku na mimi, jako laická bylinářka mám zásobu vlastních bylinkových olejíků a přes léto ještě hromadu udělat stihnu, taky šampon mám vlastní a vůbec tak většinu věcí,
  • budu používat hadříky na prdelku, ne jednorázový utěrky…
    atd. atd., v některých věcech jdu možná trochu do extrému, a to se prosím nezříkám teplé vody, elektřiny a všech šikovných vynálezů dnešní doby.

Trochu jsem se tu musela smát vašim sporům ohledně jaderné energie a kroutila hlavou nad tím, že jako ochrana ŽP je bráno krmení lesní zvěře… no, ale nebudu to rozvádět, protože nechci vyvolávat další diskuzi na tohle téma. Kdo zájem o info má, určitě je schopen si je najít.

Ale proč hlavně písám.

Co se týká fleků na prádle a obav o zdraví… ono je to tak, že prací prášky ty fleky na bílém prádle totiž taky nevyperou. Fleky jsou mnohdy ne špína, ale prostě obarvení prádla, chemická reakce. Moderní prací prášky se sice tváří, že vyperou všechno, ale bílá je po nich bílá hlavně proto, že to spíš „přemáznou“ další vrstvou bílé barvy.
Ostatně, když začnete používat Amway nebo Missivu, můžete si to vyzkoušet - vezměte čisté, bílé prádlo, vyprané v klasickém prášku a vyperte je ještě jednou v Amwayáckém nebo Missiváckém prostředku. Mnohdy zjistíte, že se vám objeví skvrny, které vypadaly, že jsou vyprané…
Takže žádné obavy ze skvrn. Bílé neznamená vždycky hygienické. :wink:

Tož, toliko ode mě.

S pozdravem ekomamkám zdar a díky za řadu supr nápadů.

Morgaine

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
2.6.05 14:13

Teda morgaine (odvozeno od čarodějky morgany?)

ty jsi studnice informací, pusti něco do oběhu. V čem pereš?

aaliana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
2.6.05 14:25

Ahoj Morgaine, kdybych tak byla schopná poloviny toho co ty..... :D . A nediv se, že si připadáš mimo, ono stačí málo a jseš za divnou..... :( .

K těm vlhkým ubrouskům. U prvního dítěte jsem je taky nepoužívala, přesto, nebo možná právě proto, že náš hošíček často a rád kadil :D . Tak jsem mu tu chemii nechtěla patlat na prdelku. Měla jsem po ruce misku s vodou a olejíčkem a obyčejné papírové ubrousky. (Druhé dítě kadilo naopak málo a protože jsem měla pocit, že nestíhám - mám je rok a půl od sebe, tak jsem vyměkla a utírala jednoráz :( . Ale to sem nepatří.) . Ani se ty ubrousky nemusejí dělat dopředu, stačí ta miska s vodou, namočit, vyždímnout a utřít prdelínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný