Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, holky, já prala v Missivě (gel), Amwayi (takový ten disk, už nevím jak se to jmenovalo), i v mýdlu z jelena (nastrouhat, rozpustit, nalít do pračky).
Momentálně preferuju jelena. S automatkou už mi to léta letoucí nic neudělalo, i když je fakt, že to vždycky rozpustím.
Jako aviváž jsem používám odvar z bylinek (co je po ruce a na co mám náladu. Někdy, když jsem líná na odvary, přidám tea tree, santal, bergamot atp. olejík pro dezinfekci a vůni). Když mám bílé prádlo, namočím ho (se solí, se sodou… co vezmu do ruky) a po pár hoďkách vyperu. Na některé fleky použiju citron, na některé ocet, dle druhu. Je fakt, že mám hlavně barevné a černé prádlo, takže fleky moc neřeším, ale přítelovy bílé ponožky se vyperou, a když ne, tak si z toho hlavu taky nelámu.
Nicméně, ocet do prádla je moc fajn, to mám jako tip od vás. A ten mýdlový prací prostředek je taky supr, nenapadlo mě nikdy si to udělat do zásoby.
Tak ahojky. ![]()
Morgaine (+ Veselátko 26.tt)
Tys to mýdlo s jelenem použila jen tak - bez sody? A namáčení prádla do soli, to jde taky? Teda já jsem fakt naivní, ale mě by to nenapadlo. Kolik jí na to namočení použiješ? My máme na jídlo mořskou sůl, tak aby mě to nezruinovalo
.
Bavily jsme se tady o odstraňování fleků sodou - soda prý nebělí, jen změkčuje vodu…?
Jo a jelena maj v běžných drogerkách? Já jsem si ho chtěla koupit v Globusu a tam ho nemaj, jen takový ty marseiský či co. Tak až mi dojde, chtěla bych jelena.
Morgaine, mohla bys zveřejnit recept na ten Tvůj šampon?
dik, aaliana
Ahoja Pimpo,
jelena mají v menších drogerkách nebo sámoškách.
Včera jserm zkusila vyrobit Stefinčin prací gel,a nastrouhaný jelen se mi nějak nechtěl rozpustit,takže jsem dala trochu víc vody(cca 1-1,5l)a nechala to být,samo to krásně zeslizlo a když jsem to pak smíchala s tou vodou a sodou,tak to neztuhlo do tvrdší hmoty,zůstalo to krásně tekuté-tak jsem si to rozlila do pet-flašek kvůli snazšímu promíchání a vůbec manipulaci ![]()
A dnes jsem poprvé prala a paráda!Vypralo to i Janečkova žlutá hovínka! ![]()
O víkendu hodlám předvést tento zázrak v praxi babičce č.1(tchyni),mám nachystanou lahev pro kamarádku a postupně znásilnit i maminu a švagrovou,které jsou velké milovnice všeho chemického ![]()
Takže, Stefinko ,mockrát děkuji,jsi šikulka šikovná, a jsem moc ráda,že Tě znám,i když jen tak virtuálně ![]()
Mojřička
Mojřičko ten recept je od chlapů na netu
a
Morgaine by se ti líbili, byli velmi drsně eko. Ale přesvědčili mě, že horká voda, hadr a ocet jsou snad úplně na všechno. Buď tak hodná, dej nám sem nějakou radu. Mě by taky zajímal šampon a co používáš a ještě se tu neobjevilo. Ta sůl a jedlá soda samosebou, hlavně kolik a na co. To nemůžu objevit.
Stefinka
CITROGREP doufám tady někdo chtěl
Citrogrep je přírodní prostředek z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi), se širokým spektrem účinnosti, který obsahuje hlavně bioflavonoidy. Citrogrep vyvíjí svoji antimikrobiální činnost v membránách mikroorganizmů - způsobuje jejich porušení. Jeho použití je tak široké, že jej nelze na tak malém prostoru kompletně vyjmenovat.
Citrogrep je přírodní prostředek z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi), se širokým spektrem účinnosti, který obsahuje hlavně bioflavonoidy. Citrogrep vyvíjí svoji antimikrobiální činnost v membránách mikroorganizmů - způsobuje jejich porušení. Jeho použití je tak široké, že jej nelze na tak malém prostoru kompletně vyjmenovat.
Kdy pomáhá:
Citrogrep je přípravek, který přirozeně zvyšuje vitalitu, zlepšuje chuť k jídlu, zlepšuje obranyschopnost organizmu, má dezinfekční, protiplísňové a antibakteriální účinky. Je vynikajícím doplňkem při prevenci - snižuje riziko nachlazení, chřipky, žaludečních a střevních těžkostí. Kapky je vhodné také užívat preventivně před cestami do vzdálených zemí.
Složení:
Výtažek z grapefruitových jadérek, rostlinný glycerín, purifikovaná voda.
Dávkování:
2 x denně 5 - 15 kapek ve sklenici vody anebo ovocné šťávy půl hodiny před nebo těsně po jídle.
Balení: 25 ml
Upozornění:
Citrogrep kapky mají hořkou chuť. Skladujte mimo dosah dětí! V případě vniknutí do očí okamžitě důkladně vypláchněte oči vodou. Výrobek není určen pro děti. HEM-350-11.5.01-13120
Další informace: široké spektrum silného účinku
nepoškozuje užitečnou bakteriální flóru
vynikající snášenlivost
neoslabuje obrannou schopnost člověka
rychlé biologické odbourávání
Účinnost extraktu byla testována v různých výzkumných ústavech, zejména v Americe, s velice kladnými výsledky. ¨
Způsob vnějšího použití:
Ústa a rty:
Kapky obsahují účinné antiseptické látky, které ničí škodlivé bakterie, choroboplodné zárodky a zpomalují jejich další množení. Tyto účinky je možno využít při péči o hygienu ústní dutiny. Intenzivně kloktejte 3 krát denně 5 kapkami extraktu rozpuštěnými ve sklenici vody. Vyplachování úst extraktem přispívá k trvale svěžímu dechu.
Ošetření rtů - rty potírejte denně 2 - 3 krát denně pomocí chomáčku vaty nebo vatové tyčinky směsí několika kapek extraktu a polévkové lžíce oleje.
Zuby a dásně:
Nežádoucí bakteriální povlak na zubech tzv. plak - naneste 1 - 2 kapky extraktu na vlhký zubní kartáček a důkladně jím čistěte 3
krát denně chrup. Do čistících roztoků na zuby přidávejte 5 - 10 kapek extraktu. Pravidelným odstraňováním zubního plaku výrazně snížíte vznik zubních kazů.
Krvácivost dásní - 1 - 2 kapky extraktu naneste na vlhký zubní kartáček a 3 krát denně jím důkladně čistěte chrup. K vyplachování úst přidávejte 5 - 10 kapek extraktu do sklenice vody.
K ničení nežádoucích choroboplodných zárodků ze zubních kartáčků používejte roztok 10 kapek extraktu ve sklenici vody, do kterého ponoříte kartáček na dobu 15 minut a déle.
Uši:
K čištění uší používejte roztok 10 kapek extraktu v 0,5 dl glycerínu nebo oleje.
Obličej:
Problémová pleť, akné - navlhčete si obličej, rozetřete v dlaních 5 kapek extraktu a důkladně vmasírujte do pokožky. Případné mírné svědění je důsledkem intenzivního čištění. Zasáhne-li extrakt oči, důkladně je vypláchněte vodou.
Holení - několik kapek extraktu přimíchaných k holícímu krému okamžitě ošetří pleť při holení za mokra. Ve zředěné formě je extrakt zajímavou příměsí vody po holení.
Vlasy a pokožka hlavy:
Mytí vlasů - šampón smíchaný s 5 - 10 kapkami extraktu vtírejte po dobu 2 minut do pokožky hlavy. Poté vlasy důkladně opláchněte.
Lupy - 2 - 3 krát týdně potírejte pokožku hlavy chomáčkem vaty navlhčeným v roztoku 20 kapek v cca 0,5 dl vody. Později myjte vlasy šampónem s přídavkem několika kapek extraktu přímo do dlaně.
Osobní hygiena:
přidejte do tekutých mýdel na tělo i ruce několik kapek extraktu a řádně promíchejte.
Hmyzí štípnutí: Štípnutí potírejte neředěným roztokem. U citlivé pleti používejte extrakt ředěný vodou nebo olejem.
Nohy:
Pocení nohou - nohy koupejte v lázni s cca 50 kapkami extraktu na umyvadlo vody a poté je dobře osušte.
Zrohovatělá kůže - je lépe odstranitelná po 5 - 10 minutové koupeli nohou v teplé vodě s 30 kapkami extraktu. Koupel slouží i jako výborné osvěžení nohou.
Kuří oka - 1 - 2 krát denně kápněte na kuří oko kapku neředěného extraktu.
Pro péči o nohy zejména v případech ohrožení plísněmi přidejte do tekutého mýdla 10 - 20 kapek extraktu na 100 ml. Pro zvýšenou péči o nohy a nehty je možno použít Citrogrep kapky ředěné glycerínem. Je možno použít i přípravek neředěný, je třeba však předem vyzkoušet jestli nevyvolává nepříjemný pocit.
Pro praní punčoch přidávejte do posledního máchání 20 kapek extraktu.
Další použití Citrogrep přípravku:
Zvlhčovače vzduchu, klimatizační zařízení, pokojové fontány - přidáním několika kapek extraktu zabraňuje šíření mikroorganizmů a řas v těchto zařízeních.
Květiny - několik kapek extraktu ve vodě na zalévání působí proti vzniku plísní v květináčích, což platí i u hydroponie. V případě přítomnosti puklic, mšic, různých plísní důkladně postříkejte rostliny postřikovačem ze všech stran roztokem 30 kapek extraktu v cca 0,5 l vlažné vody.
Nemocniční zařízení, sanatoria a péče o nemocné - při praní ložního prádla, oblečení, ručníků přidávejte do posledního máchání 20 kapek extraktu. Roztokem z 30 - 40 kapek v 1 l vody omyjte předměty, se kterými přichází pacient do styku, případně je na pár minut vložte do tohoto roztoku.
Sauny, vířivé koupele, bazény - nevytopenou saunu omyjte roztokem ze 40 kapek extraktu na 1 l vody. Do bazénů je vhodné přidat 10 - 20 ml extraktu na 100 - 200 litrů vody. Nezapomínejte přidávat trochu extraktu do zařízení na oplachování nohou.
Hmyz - proti mravencům, komárům je vhodné provádět postřik roztokem 30 kapek extraktu v cca 0,5 l vlažné vody.
ahoj !
Morgaine to je super že si se nám ozvala! Já jsem taky divná jak ty píšeš mám babyšátek (ale taky i kočárek), a to ostatní taky (plíny popoliny bio + woolwrap, …) až na ty prostředky třeba šampon na to fakt nemám !
![]()
Tak budeme z tebe čerpat jak ze studánky (informací) ![]()
Stefinko díky za info ohledne citrogrepu a mám ještě dotaz kde se to dá sehnat?
Já už mám zamluvený ten prostř. na mytí od Urtekramu jen nevím kdy mi ho ta holka donese tak dám pak vedet.
tak zatim ahojda
Holky, ještě chvíli dělejte kampaň na prací sliz a půjdu strouhat
. Už jsem tak nalomená, že jsem o tom začala povídat mužskýmu a ten je taky pro. Jenom nechápu proč se do toho přidává soda - kvůli změkčení vody? Tu ale tvrdou nemáme, tak mám přidat nebo ne? Jelikož mám spoustu Don Gemini, asi bych to musela střídat.
A ten Citrogrep - trošku mi to připadalo jako Tea tree, ale asi to bude levnější že jo.
Morgaine ,
Ty jseš naše holka!
To je radost potkat někoho stejně ujetého
Jo, jo, šátek taky máme a nedáme na něj dopustit (kočár teda taky, zavřený v garáži, aby bylo v čem spát na zahradě, protože tu nemáme dva stromy vedle sebe, kam by se dala natáhnout síť…), na jelena mě asi taky nakonec zlomíte
(je k tomu nejlepší doba, neboť mi došel DonGemini, hi hi), plínky už používáme taky látkové (a co ty vložky…
) prdelkové ubrousky jsme střelili neekokamarádce a na cvrčka jsme doteď mazali akorát olejíčky od Nobilisu, vyjímečně Weledu. A proti teplé vodě, pračce, myčce, internetu a pod. taky nic zá:,–(ního nenamítám ![]()
Jo a holky, musím se maliličkato pochlubit - máme zařízený tarif PREEKO, heč ![]()
A mimochodem - pro ještěkojící mám taky jeden supereko tip - mateřské mléko. Na opruzenou prdelku, na odřená kolena… Levandule a tea tree se můžou jít zahrabat ![]()
NA MŠICE naše sousedka s úspěchem používá Bachovy esence - jsou to tuším taky nějaké olejíčky, nezávadné, míchá se to s vodou a aplikuje rozprašovačem. Musela bych se na to zeptat, já tyhle problémy ještě neměla.
CITROGREP by měli mít v každé lékárně, taky s úspěchem používám a doporučuji.
Plínky od kakání - pokud vám vadí fleky, mám vyzkoušeno, že zaručeně zabere vyprat ihned v ruce a v mýdle, jinak to tam prostě zůstává, ale to je snad normální ne? Přece kvůli tomu nebudete pořád vyvařovat? To taky zabírá. Já teda kakání v ruce peru, protože mám popoliny a mám jich zatím málo, tak musím, aby mi to zase hned uschlo a mohla jsem přebalit. Fleky nemám a peru ve vlažné vodě a obyč mýdle.
Jinak teda ještě kombinuju s jednorázovkama, ale řeknu vám, že když jsem teď otevřela nový balík a ucítila ten chemický smrad, který ne a ne vyčichnout, bylo mi z toho dost blbě a mimi to má mít pořád na prdelce! ![]()
Bachovy esence nejsou na bázi oleje, ale alkoholu, to jen pro upřesnění
.
Tak to je jasný, mšice se ožerou a odpadnou. Jak prosté.
Dnes se jdu kouknout po jelenovi a pak se do toho asi pustím. Už jste mě tak zviklaly, že není cesty zpět
.
Pimpo , jdi do toho
holky, musím se vám svěřit, co se mi teď stalo. Jak už jsem psala, došel mi DG (a peníze, hi, hi), tak jsem si řekla, že ten mýdlový slizíček zkusím taky. V drogerii jsem koupila hnědé mýdlo a prací sodu, ostrouhala
a protože se to nechtělo tak dobře rozpouštět (byla jsem líná hledat ten recept vzadu v diskuzi, měla jsem opsané je ingredience a množství), tak jsem to nalila do hrnce a dala na plotnu. Nemám žádný starý, ale jenom Zepter, tak jsem musela použít ten. Když jsem to pak přelila do kýble s vodou a hrnec od mydlinek vypláchla, málem jsem ztratila zrak
. Ten nerezovej hrnec se tam, kde byly mydlinky, úplně blejskal jako novej, tak ho nikdy neumyla ani myčka, ani Amway! A já nemusela vzít do ruky houbičku! Takže horká voda a mýdlo za deset korun je úplněj blejskavej zázrak na nerez ![]()
Ahojík holčinky,
tak jsem tu psala dlooouhou zprávičku, a spadl mi net, tak znova. ![]()
Soda - používám na namáčení bílého prádla - do kyblíku dám tak 1/2 velkého kávového hrnku + ještě přidám tak 2 polévkové lžíce přímo do bubnu při praní.
Sůl - to dělala už moje maminka na fleky od krve, když se nám při menstruaci stala nehoda. Vždycky prádlo namočila do kyblíku STUDENÉ vody a přidala cca 1 polévkovou lžíci soli. Tak já také tak.
Ocet - já ho používám taky na všechno - mytí lednice, podlah, oken…
Citron - ten používám taky často. Dužinou po vymačkání do čaje přetřu občas dřez a umyvadlo (a vanu a kohoutky apod…). Odstraní to vodní kámen a fleky.
Šampón - jako základ slouží odvar z mydlice lékařské. Nejlépe kořenu, ten obsahuje nejvíc saponinu, ale jde to i z listů, jen je potřeba jich dát víc. Pokud je rostlina sušená, tak se jí dá cca dvakrát tolik, co čerstvé.
Klasický odvar pak smíchám 3:1 s odvarem z nějaké jiné bylinky (záleží na druhu vlasů. Někomu dělám s levandulí, kvůli problémům s vlasy, sobě dělám s ibiškem súdánským, kvůli červené barvě). Skladuju v lahvičkách od šamponu nebo prostě něčem, co se mi líbí. Do každé lahvičky přidám přesličku, je zdravá a vypadá to pěkně.
Jediný problém je, že se mydlice špatně shání. Neroste všude a v bylinářství ji také všude nemají.
Podle mě by ale šel použít i ten indický oříšek, co tu o něm píšete. Funguje to vlastně na podobné bázi. Mydlice se dřív používala na praní i na nádobí apod.
Já jsem hodně bylinková, používám bylinky snad na všechno - léčivé i pěstící oleje, parfémované vody, léčivé odvary, kosmetické odvary, pleťové masky, zábaly, barvení vlasů i látek, sirupy, voňavé lázně, máchací odvary, čaje, vaření…
Chtěla jsem si míchat i vlastní krémy atp., jenže se špatně shání pří:,–(y, tak jsem to musela vzdát.
Tipy můžu dát, to je jasný. Třeba mýdlo s jelenem je naprosto univerzální. Kromě praní ho používám i na tvorbu bylinkového mýdla s ovesnými vločkami (funguje jako peeling nebo dobré mýdlo na hodně špinavé ruce). Když chci ale jemné mýdlo např. na obličej, tak jako základ používám Marseilské (POZOR, není to to samé, co LANZA! Marseilské je bez jakýchkoli pří:,–(, takže je dobré při alergiích, mají ho v dobrých lékárnách nebo v e-obchodech). Jako chemik bych měla umět i výrobu mýdla z tuku, ale přiznám se, že mě to nikdy nenadchlo, když jsem ho kdysi dělala, tak bylo pořád dost mastné, což se mi nelíbí.
Taky použití hydroxidu se mi v domácnosti moc nezdálo. V laborce, to by asi šlo.
Na prášky jsem zanevřela poté, co jsem porovnala vyprané džíny v pračce super práškem z reklam a na 60°c versus v ruce, při nějakých 30°C za použití mýdla z jelena a pár tahů kartáčem.
Jo, taky si vzpomínám, že jsem tu někde četla o Savu a nehodách po zvířátkách… no, já měla vždycky plný barák a byt zvířat, teď mám doma v bytě 1+1 vlkodaví slečnu. Ta je teda strašně čistotná, ale občas, když měla průjmíky, tak jí něco „ujelo“. Na mě je Savo příliš bléééé, takže já to řeším tím, že do kýble s horkou vodou přidám ocet a jako naprosto špičkovou a voňavou dezinfekci pár kapek Eukalyptového oleje.
Ale aby to nevypadalo, že jsem super žena, tak občas si taky zalenivím a prostě použiji Missivu.
A spoustu věcí taky nevím. Třeba ještě před půl rokem jsem myslela, že na mimi budu používat jedině jednorázovky… no, můj názor jste změnily vy v diskuzi o bavlněných plínkách. Pravda je i to, že sice do látkových vložek se mi nechce, ale protože mám furt nějaký problémy s těma jednorázovýma, tak kdoví, jak to nakonec bude? ![]()
Tak, dnes jsem poslední den oficiálně v práci, takže nebudu mít ani přístup na net (doma net nechci, užijeme si ho dost v práci). Budu sem chodit tak 1× týdně, tak se budu ozývat.
Omlouvám se za dlouhatananánský příspěvek. Taky jsem už těhotensky vypatlaná, tak jsem to musela po sobě 2× upravit. ![]()
Mějte se krásně.
Morgaine
Já přidávám informace o pracích prášcích. Z běžných pracích prášků neobsahují fosfor např.: Palmex Color síla, Palmex modrá síla, Persil Color Power, Perwoll Color Magic, Rex Blue Power, Rex Color. Je jich více, ale jejich jména mi nic neříkají.
Snížený obsah fosforu mají např. Lovela Woolite, Batole, Mimino, Sensa pro děti, Toto, Lanza dvojitá síla.
Vysoký obsah fosforu mají Titan aktiv, Titan baby, Kromstar, Merkur bílá síla, Ariel, Biomat, Colon.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, co to je nebiologický prací prášek. Předem díky za odpověď. Dita