Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
212
19.5.05 14:49

Ahoj Jančo, no jo, když to asi bude ve všech kupovaných mýdlech :? . Toho indického oříšku se bojím, aby mi prádlo nezežloutlo. Tak já bych teď zkusila firmu Urtekram. Jestli jste někdo měl nějaký jejich čistící prostředek nebo mýdlo, tak napište.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
19.5.05 15:05

Jano,
Hádek se dá koupit i přes internet, a doporučuju http://www.atok-original.cz/?…

Linka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.5.05 15:22

taky je dobré, napsat do Hadka na E-mail a oni ti odepíšou kde mají prodejnu-kosmetický salon. Mně u nás ve městě nikdo známý nedokázal poradit a slečna z Hadka mi do hodiny poslala adresy jejich prodejců. Jedny mám skoro pod okny baráku. To jsem vůbec netušila - nemůžu přece projít všecky kosmeťáky ve městě =o)
 Radka

• Citovat
  • Upravit
728
19.5.05 15:36

Teda holky,
s tím zanášením pračky mýdlem jste mě moc nenadchly. Není tady není někdo, kdo to používá už dýl? Jaký máte zkušenosti?. Nerada bych si zaneřádila pračku. To praní v mýdle se mi líbilo, ale mám docela drahou pračku.

aaliana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
19.5.05 17:21

Aaliano - zanešená pračka, to by se stalo pokud bys přímo vsypala mýdlové vločky nebo strouhané mýdlo přímo do automatky a to NIKDO nedoporučuje. Pokusila jsem se greenpeace upozornit na tento omyl a ještě se jich na něco zeptala a … žádná reakce. Kdybych to za totáče nezkusila jednou a naposledy, tak bych nevěděla jak strašně to praní dopadne. Vlastně nedopadne, protože mi pračka vypěnila jak v Hrníčku vař a já musela prádlo vyndat a pračku vyčistit. Byla vevnitř šedá a zapatlaná, celý kovový buben. O octu jsem nic nevěděla, naštěstí se to odepralo po několika vyvářkách.
Schválně jsem se před chvilkou koukala do pračky dolů do filtru. Tak čistou jsem ji ještě neměla. Pár chlupů z prádla a čistá vodička. Ne to hnusný bláto po běžném prášku. Pro mě je to jasný. Mýdlový gel nebo indický oříšek.
Co se týče žloutnutí, tak to nastane pouze tehdy, pokud se nepoužije předpírka se sodou. A to proto, že mýdlový prostředek zareaguje se zbytky prášku v prádle. Stačilo mi pouze jednou přeprat i to zažloutlé prádlo a pohoda. Šednutí prádla jsem nezažila, někdo tady vysvětloval, že se může jednat o příliš velkou dávku sody? No to chce nalistovat zpátky. Je tam v předpisu na mýdlový gel i doporučené dávkování, tak kdo se toho bude držet, toho pračka a prádlo bude v pohodě.
Moje pračka je sice stará 10 let, ale taky si nemůžu dovolit, aby se zaneřádila a neprala. Naopak je čistá a jak tu někdo psal o usazeninách kolem gumy a podobně, tak to taky všechno zmizelo. Nedávno byla v opravě, přestal chodit motorek hlídající dveře bubnu. A pračka byla mimo toto zcela v pohodě. Rozhodně mi odejde stářím a mechanickým opotřebením, nikoli zanešením nebo něčím takovým.
Vím co dokáže mýdlo udělat s umyvadlem, to ve své pračce nemám. Peru v tom od té doby co jsem dala ten recept. Je to měsíc nebo ještě o kousek déle? To už by bylo určitě poznat.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
19.5.05 18:15

Ta prodejna na Štrosmajráku, kde mají Hadka, je kousek pod Štrosmajrákem - když půjdeš dolů po tramvaji na Vltavskou po levé straně. Je to rohová prodejna, ale vchod mají od tramvaje. Některé výrobky můžeš koupit přímo, jiné ti objednají.

Už jsem to našla - Natur
Farského 1, Praha 7, tel: 266 710 242
Praha 7

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.5.05 22:00

Pimpo diky, tam az jsem nedosla, tak to zkusim pristi tyden, zdravi Janca

• Citovat
  • Upravit
1400
19.5.05 23:40

Prací kuličky

Ahoj ekomamky,

slíbila jsem se podělit o své zkušenosti s pracíma kůličkama :)
Tak už je mám, tak se dělím.

Co se týče vyprání, nic moc. Prádlo na 40 je sice měkoučké a vyprané, ale skvrny, nebo více špinavé prádlo to nevypralo - např. ponožky.
Takže používám hlavně na praní plíneček.

Navíc je na návodu napsáno, že vydrží až 120 praní ALE dále se píše, že je to na dáno na bázi 30 minutového cyklu. A mě teda pračka pere tak tu hoďku jedno praní na 40°c.
Tudíž lež jak věž :D Vydrží tím pádem cca 60 praček.
Pořád dosti na ušetření penízků a hlavně ekologie.

Kuličky se jmenují CODE WASH Laundry balls a teda spokojená jsem napůl, co se toho nevyprání špíny týče, jinak ujdou :)
Zatím je budu kombinovat s Ecoverem, když budu prát hodně zaneřáděné prádlo, ale chtělo by to najít lepší alernativu.
Tak pátrám dál ! :)

Ekologii zdar
Ed

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
20.5.05 09:17

Ahojte holky, tak už mám DonGemini doma, to mám radost :D Už se těším, až to začnu zkoušet. Hlavně jsem zvědavá na gel na praní a prášek do myčky.
Jo a ještě mě teď napadlo, myčku jste taky deinkrustovaly :?: Asi jo, že 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
20.5.05 10:50

Radu, já v myčce žádné nánosy (krusty) nemám, protože pravidelně doplňuji sůl a když tam někde něco je, tak to v pohodě jde otřít houbičkou (na horší špínu houbičkou s octovou vodou), podle mne stačí vyčistít filtr, to ale stejně určitě děláš pravidelně.

Já už ale brzo myčku dám pryč :P , tak mi starost s její údržbou odpadne :D , připadá mi totiž horší starost o myčku a práce s arzenálem několika :,-( nádobí než mytí nádobí v ruce, sice při ručním mytí spotřebuji trochu víc vody, ale zase nebudu vypouštět tolik soli a chemikálií, i když Gemini má neškodné. Navíc si rodina zvykla, že „myje stroj“ a tahají a tahají další a další kusy nádobí, i když to použité by stačilo vlastně jen trošku opláchnout. Ta práce s tím vykládáním a zakládáním nádobí je pro mne náročná, údržba myčky také. Na ruční mytí mám teď missiváckou Celestinu, je dobrá, ale zkusím rostlinný prostředek fy Urtekram.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
20.5.05 11:07

Ahoj Stefinko,

zaujal mě tvůj recept na prací prostředek z mýdla. Jen se mi nechce strouhat mýdlo. Dají se někde sehnat ty mýdlové vločky?

Moc díky.

Karolinka

P.S. Vypere ti to i hodně špinavé prádlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
20.5.05 11:13

Goody, když já už jsem hned aktivně myčku pustila s tím deinkrustátorem, ale snad to neublíží. Je ani ne rok stará, tak tam žádné nánosy asi nebudou. Pak ale zkontroluji ten filtr. A pak budu jen čekat, až se mi vytvoří dostatečná zásoba nádobí a prádla (nemám zrovna co prát :cry: ) a jdu na to. Jo a už jsem si vyčistila i WC, je parádní, ten jejich gel, jen kdyby ho nebylo tak moc, je toho jak pro armádu 8O .

Psala jsem jim meil a ptala jsem se jich, jestli nebudou nabízet ten WC gel v aspoň litrovém balení, a p. Kostkanová odpověděla, že kvůli množství obalů v domácnostech ne, což mi přijde zvláštní, protože prášek na praní, do myčky… mají v menších obalech, tak proč by nemohl být i WC gel a třeba ten prostředek na ruční mytí nádobí. Ten bych si taky koupila, protože člověk, i když má myčku, občas ručně něco musí umýt, ale 4 litry bych spotřebovávala mnoho mnoho let 8O . Už tak mi obyčejný Jar 0,5l vydržel hodně dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
20.5.05 11:14

Ahoja holky,reklamu na ty prací kuličky jsem shodou okolností včera zahlídla v teleshoppingu za tuším necelé 300,–,ale nejsem si úplně jista,je to na závěr reklamy na nějakou malinkou pračku a docela mne to zaujalo,a chtěla jsem se zeptat,zda to některá neznáte.Takže tímto děkuji Ed nastotisíckrát za sdělení zkušeností :wink:
A nemáte někdo zkušenosti s pracíma separačkama Mothercare ?Dostala jsem je od tchyně,jsou ještě po skoromanžílkovi,takže jim je 30,vypadá to jako pružné obinadlo a má to různé tvary-obdélník,čtverec,užší pás…netuším,jak to koťátkovi aplikovat,mám to normálně položit na čtvercovku,nebo ho do toho nějak balit?A záleží,jestli rubem nebo lícem?Jsem z toho jakási maková.. :roll: :lol:
Moc děkuji za odpovědi.
Mějte se krásně.Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
20.5.05 11:25

Jestli je někdo z Hradce Králové, mohu mu předat půllitrové lahve od prostředků Missiva, které si sbírám právě kvůli tomuto účelu, aby se do nich daly ředit nebo odlévat menší množství. Radu, s gelem na WC jsem také moc spokojená. Zkus třeba jinou firmu na prostředek na nádobí, já mezitím upravila svůj předchozí příspěvek, tam jsem to zrovna psala. (Missivu pošle paní z Popolini plínek a Urtekram má internetový obchod. Pozor Missiva Celestina se musí ředit do jiné lahve a musí se dokoupit dávkovač. )

Paní Kostkanová mi psala, že by při výrobě pracího prostředku tekutého Don Gemini ev. mohla stočit pár litrů před přidáním parfému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
20.5.05 11:29

Teda Goody, to jsi první člověk, co znám, který má myčku a dobrovolně se jí vzdává 8O
No mě taky nebaví vyndávat nádobí z myčky, ale zbožňuju ho tam špinavé skládat a pak s požitkem zapnu knoflík :D a jdu dělat něco jiného. No je to pohodlné, to uznávám, i když jak jsem psala, všechno se do myčky dát nedá a tak musím občas i něco umýt ručně.
Mě by zase vadila ta spotřeba vody při ručním mytí (za předpokladu, že se myje pod tekoucí vodou, což dělá většina lidí). I když jsem nikdy neměřila, kolik litrů může běžná rodina na ruční mytí nádobí denně spotřebovat, ale dost by mě to zajímalo. Neví o tom někdo něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný