Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@heli_b píše:
No ona koncentrovaná kyselina citronová nebo ocet taky nejsou úplně bezpečné, jako kdyby to do sebe děcka luply, tak zrovna ta citronovka a savo mi přijdou skoro nastejno…
citronovku nepoužívám. Ocet bude hnus, ale určit ne poleptaný jícen. Řekla bych, že ani z citronovky. Ze sava určitě.
@Lama Lama já myslím, že citronovka by jícen poleptala solidně, no ale zkoušet to radši nebudeme
ocet je fajn, ale třeba na čištění (myslím že) chromovaných baterií není vhodný, právě že ničí povrch a je prý lepší ta kyselina citronová
(nebo cocacola - ta obsahuje kyselinu fosforečnou a účinky jsou údajně podobné…)
@Lama Lama píše:
Děti nemáte? Já jsem to hodila na děti - vylezou a dostanou se všude, vypít to, je po nich. Navíc se mnou oba uklízí, takž se musí uklízet bezpečnými prostředky.
U nás byl nedávno případ - dvouletý děcko si vytáhlo ze skříně nějakýho Krtka, odšroubovalo bezpečnostní uzávěr (který upřímně já sama neumím) a napilo se.. - Něco přes měsíc na JIP v Motole s poleptaným jícnem, krmení přes trubičku, pak převoz sem, do místní nemocnice na doléčení po stabilizaci.. ![]()
@Jitu2 píše:
máš to vyzkoušené? Já se pořád bojím vzít sliz i na běžné prádlo, aby se tím nezničilo - barvy a tak. Taky hodně věcí je různě směsových a co vím, tak umělá vlákna nemají mádlo ráda
Navíc jsem někde četla, že při nízkých tepolotách slize nefunguje dobře a prát barevné na 60 je pitomost
Jitu, jo, peru ve slizu vsechno, i cerny. Drive jsem prala myslim ve Woolite na cerne. Ale nijak mi neprijde, ze by to sisovalo barvy, ze by to byl rozdil. Tak je to jenom mydlo. Priznam se, ze to neresim, a peru vse na 40 a ve slizu vcetne plenek.
@Lama Lama píše:
Ne, myju na 50, stačí to v pohodě. V pračce peru všechno jen na 40, tak dávám perkarbonát s Teadem.
dělám to stejně. Na 60 peru jen plínky a ručníky, zbytek na 40 nebo 30. Myčku pouštím na „chytrý program“ 40-60.
@robínek nad 60 se TAED dávat nemusí, to už funguje prekarbonát samostatně
@robínek píše:A ještě k té myčce (ptám se jak blbec): když dám perkarbonát, jar (Frosch) a jako leštidlo ocet, tak bude tam něco jako sůl, co je v tabletách (máme tvrdou vodu)? To je asi ten perkarbonát, ne? (že já nedávala při chemii pozor!)
ten perkarbonát funguje spíš jako čistič než proti tvrdé vodě, si myslím. Dá se podle všeho sypat úplně obyčejná hrubozrnná sůl, já mám tu tabletovanou z Fichemy
@Jitu2
Díky! ![]()
Takže to je ta Tabletovaná regenerační sůl, že? A kolik toho mám dát- jaru půl lžičky a perkarbonátu kolik asi? Ta sůl přijde taky do zásobníku na tablety, nebo ji mám nasypat víc do zásobníku na sůl dole v myčce?
@robínek píše:
@Jitu2
Díky!
Takže to je ta Tabletovaná regenerační sůl, že? A kolik toho mám dát- jaru půl lžičky a perkarbonátu kolik asi? Ta sůl přijde taky do zásobníku na tablety, nebo ji mám nasypat víc do zásobníku na sůl dole v myčce?
Jj, to je ona ![]()
Sůl přijde dolů do zásobníku na sůl
Nasypala jsem jí tam několik kousků, jen co přestala svítit kontrolka. Frosche dávám cák od oka, tak půl lžičky. A perkarboše asi lžíci - necelých 30g - obojí do zásobníku na tablety
Já myslím, že perkarbonát funguje i proti tvrdé vodě…vždyť na změkčení vody se používá soda nebo se pletu? a perkarbonát se tou horkou vodou rozloží na peroxid, který čistí a sodu, která by tedy teoreticky měla změkčovat vodu…ale doufám, že nekecám hlouposti
![]()
@Jitu2 píše:
Jj, to je ona
Sůl přijde dolů do zásobníku na sůlNasypala jsem jí tam několik kousků, jen co přestala svítit kontrolka. Frosche dávám cák od oka, tak půl lžičky. A perkarboše asi lžíci - necelých 30g - obojí do zásobníku na tablety
Díky moc, to víš, já už dlouho kojím, tak se ptám jak debil ![]()
Tak abych taky něčím přispěla (teda pokud to už tady nebylo zmiňováno). Já moc ráda používám Univerzální pomerančový čistič Orange sanitol od Karla Hadka (www. karelhadek. eu). Může se zdát drahý, ale vydrží mi opravdu dlouho, používám ředěný na pracovní plochy, vytírání podlah, koncentrovaný vše krásně odmastí. A hlavně nádherně voní! Jak je to s ekologičností nevím, věřím výrobci, že hlavní složky jsou alkohol, esenciální oleje a emilgátory (je tm příbalový leták, tak můžete zkontrolovat). Opravdu je super v tom, že vvyčistí a provoní zároveň.
@heli_b píše:
Já myslím, že perkarbonát funguje i proti tvrdé vodě…vždyť na změkčení vody se používá soda nebo se pletu? a perkarbonát se tou horkou vodou rozloží na peroxid, který čistí a sodu, která by tedy teoreticky měla změkčovat vodu…ale doufám, že nekecám hlouposti![]()
a jo, pravda ![]()
nicméně ona ta sůl tam není přímo na změkčení vody, ale na regeneraci dekalcifikátoru, který si vodu změkčuje sám.
Ahoj holky, ráda si pročítám v téhle diskuzi, i já mám takové sklony vybírat eko šetrné výrobky, nijak to zatím nehrotím, ale když si můžu vybrat (třeba nakupuji já) tak sáhnu po eko. A co tak zjištuji, nemusí to být ani dražší než neeko, což někdy právě je, třeba když koupím eko přípravek na nádobí, tak je většinou dražší. Ale snažím se hledat, ted jsem na nádobí koupila Frosh, a chtěla bych zkusit ten feel eco, na praní. Možná že seberu odvahu i na výrobu slizu, ale musím někde najít postup. Sice bydlíme v jednom domě s tchánovci a ti používají Ariel a podobně, takže do jednoho odpadu jde i tohle, ale co se dá dělat. Mám prostě lepší pocit sama ze sebe. Takže vám fandím a držím basu. ![]()
Zírám na rychlost Fichemy, včera večer jsem objednala, zítra DPD přiveze balík ![]()
@Amber_1977:Tak, abych si to shrnula:No, já bych přidala ještě nějaký prací prostředek…
praní bílého prádla - v prekarbonátu, aviváž ocet nebo kyselina citrónová;