Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
194
7.8.12 09:57

Zdravím všechny :mavam:
Díky za tuhle diskuzi, i když nemám se 4 měsíční dcerkou skoro vůbec čas sem zavítat, v rychlosti občas kouknu na poslední stránky. :D
Proto bych měla na vás prosbu o radu, doporučení. Snažím se taky vést domácnost nějak šetrněji jak co se týče ekologie, tak i ekonomicky, ale jsem v podstatě „začátečník“. Chtěla jsem se optat na toto:
1. začínám látkovat, co používáte kromě mýdlového slizu na pleny? myslím tím co za sůl na skvrny, apod.?
2. co použít jako univerzální čistič? řeším např., čím mít koupelnovou sanitu, aby to bylo eko a levné, co lít do WC (převážně tu vede asi ocet, že? ;)).
3. prášek/gel na praní
4. přípravek na nádobí (do myčky používám napůlené DenkMit Nature)
V podstatě, co používáte ekol. a ekon. na ten nejběžnější úklid, praní?
A prosím ještě, kde třeba propriety a ingredience nakupujete, když si vyrábíte samy? Na sliz jsem nakoupila mýdlo a sodu v drogerii, ale když by to chtěl člověk sehnat ve větším, máte nějakou zkušenost?
Díky. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
7.8.12 10:38
@Amber_1977 píše:
Jestli si to můžete dovolit - nainstalujte si do wc pohlcovač pachů, je to součást splachovacího modulu ve wc, vyrábí to např. Geberit, bohužel to teď nedokážu dohledat :nevim: :zed:
No a našla jsem náhodou tohle :mrgreen:
http://www.bamino.cz/…lcovac-pachu

Mám tento pohlcovač a jsem moc spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
7.8.12 10:41
@amálkaa píše:
Zdravím všechny :mavam:
Díky za tuhle diskuzi, i když nemám se 4 měsíční dcerkou skoro vůbec čas sem zavítat, v rychlosti občas kouknu na poslední stránky. :D
Proto bych měla na vás prosbu o radu, doporučení. Snažím se taky vést domácnost nějak šetrněji jak co se týče ekologie, tak i ekonomicky, ale jsem v podstatě „začátečník“. Chtěla jsem se optat na toto:
1. začínám látkovat, co používáte kromě mýdlového slizu na pleny? myslím tím co za sůl na skvrny, apod.?
2. co použít jako univerzální čistič? řeším např., čím mít koupelnovou sanitu, aby to bylo eko a levné, co lít do WC (převážně tu vede asi ocet, že? ;)).
3. prášek/gel na praní
4. přípravek na nádobí (do myčky používám napůlené DenkMit Nature)
V podstatě, co používáte ekol. a ekon. na ten nejběžnější úklid, praní?
A prosím ještě, kde třeba propriety a ingredience nakupujete, když si vyrábíte samy? Na sliz jsem nakoupila mýdlo a sodu v drogerii, ale když by to chtěl člověk sehnat ve větším, máte nějakou zkušenost?
Díky. :kytka:

1. na praní používám Amway, snad by to mělo být ekologické - dostala jsem ten prášek jako dárek.

2. jako univerzální čistič používám Frosh a ocet.
3. viz 1
4. na nádobí Frosh a do myčky jsem teď přešla na Claro - jsem spokojená

Mýdlo nevím, ale sodu určitě ve větším najdeš na internetu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
7.8.12 10:47

@Vichrice Díky za tipy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
7.8.12 12:12

Ahoj Amálko, já taky řešim kompromis ekologické a ekonomické a zároveň bych ráda zůstala u českých výrobků. Je tedy pravda že si trochu ujíždim v DM-drogerii.
Jinak ale peru v excelu a batoleti od qaltu… vim že to neni úplně super ekologický, ale aspoň EŠV. Jsou to i produkty finančně nenáročné (samozřejmě na sliz nemá nic) a beru od nich i ten EŠ jar. Na záchod beru natur čistič z dm. Jinak po domaácnosti na různý čištění většinou ocet, soda, sůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
7.8.12 13:31

@amálkaa ahoj, na praní plínek používám taky sliz, na skvrny pyjerkarbonát koupený ve Fichemě Můžeš koupit v DM sůl na skvrny, je to taky perkarbonát, ale vyjde dráž. Na máchání dávám roztok kyseliny citronové (funguje stejně jako ocet, ale není cítit). Co nejde prát ve slizu, peru ve Froschi na barevné (bez bělidel a opt. zjasňovačů). Na čištění používám taky ocet nebo Frosch - dobrý je prý jejich octový čistič, ale nemám vyzkoušeno. Do myčky dávám perkarbonát s troškou Frosche a leštidlo Claro. Dá se použít i ocet, ale to mi nevyhovuje.
Ten perkarbonát je super, dá se použít i jako desinfekce na ledasco. Část mám smíchanou s aktivátorem TAED na použití při teplotách pod 60°C

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
7.8.12 13:51

@Jitu2 Na octový Frosh nedám dopustit, to je u mě jednička. Chtěla bych se zeptat, jak pere Frosh. Zvládne i skvrny?
Ten perkarbonát dáváš s jakým Froshem? Jednou jsem tam dala jen opravdu pár kapek Froshe (bez prekarb.) a byla z toho spoušť :) A ještě jedna asi hloupá otázka. Prekarbonát je obyč soda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
7.8.12 13:55
@Vichrice píše:
@Jitu2 Na octový Frosh nedám dopustit, to je u mě jednička. Chtěla bych se zeptat, jak pere Frosh. Zvládne i skvrny?

Peru s ním běžné prádlo, které není nijak extrémně zašpiněné, takže nevím… Navíc jsem zvyklá předepírat skvrny žlučákem.
Přijde mi, že pere stejně jako běžné gely (Ariel a spol.) a rozhodně líp než Perwoll, který jsem používala na barevné dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
7.8.12 14:07

Nezkoušel jste někdo tu levandulovou silici od fichemy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
7.8.12 14:22
@Bibianca píše:
Ahoj Amálko, já taky řešim kompromis ekologické a ekonomické a zároveň bych ráda zůstala u českých výrobků. Je tedy pravda že si trochu ujíždim v DM-drogerii.
Jinak ale peru v excelu a batoleti od qaltu… vim že to neni úplně super ekologický, ale aspoň EŠV. Jsou to i produkty finančně nenáročné (samozřejmě na sliz nemá nic) a beru od nich i ten EŠ jar. Na záchod beru natur čistič z dm. Jinak po domaácnosti na různý čištění většinou ocet, soda, sůl.

Tak koukám, úplně skoro stejně :mrgreen:, protože taky hodně pořizuju v DM, protože tam je třeba ta eko drogerie a kosmetika relativně dostupná. Ale nature čistič WC jsem tam ještě nebojevila :oops:. Jinak díky za tipy, jsi s těmi pracími prášky spokojená?
K tomu čištěšní octem, sodou, ředíš to nějak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
7.8.12 14:42
@Jitu2 píše:
@amálkaa ahoj, na praní plínek používám taky sliz, na skvrny pyjerkarbonát koupený ve Fichemě Můžeš koupit v DM sůl na skvrny, je to taky perkarbonát, ale vyjde dráž. Na máchání dávám roztok kyseliny citronové (funguje stejně jako ocet, ale není cítit). Co nejde prát ve slizu, peru ve Froschi na barevné (bez bělidel a opt. zjasňovačů). Na čištění používám taky ocet nebo Frosch - dobrý je prý jejich octový čistič, ale nemám vyzkoušeno. Do myčky dávám perkarbonát s troškou Frosche a leštidlo Claro. Dá se použít i ocet, ale to mi nevyhovuje.
Ten perkarbonát je super, dá se použít i jako desinfekce na ledasco. Část mám smíchanou s aktivátorem TAED na použití při teplotách pod 60°C

Díky :kytka:
Tak koukám na Fichemu, je to tam v celku všecko ve větším balení, tu kys. citronovou bereš taky od tama? ;) Ten Frosch je asi hodně dobrý, jen škoda, že není český, že se dováží, ale jak píšete, dají se používat i po doma vyrobené čističe, tak to můžu zkusit. :palec:
Do myčky leštidlo nepoužívám vůbec, jen sůl z DM, co používáš ty, nebo stačí ten perkarbonát jenom?
Ok, na ten TAED se podívám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
7.8.12 15:02

Taky už brouzdám na stránkách Fichemy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
7.8.12 15:52
@amálkaa píše:
Tak koukám, úplně skoro stejně :mrgreen:, protože taky hodně pořizuju v DM, protože tam je třeba ta eko drogerie a kosmetika relativně dostupná. Ale nature čistič WC jsem tam ještě nebojevila :oops:. Jinak díky za tipy, jsi s těmi pracími prášky spokojená?
K tomu čištěšní octem, sodou, ředíš to nějak?

Nature WC čistič se většinou schovává někde mezi ostatníma WC čističema ;)
S pracími prostředky spokojená jsem, ale je fakt že děti už mam větší, tak skvrny na plenkách netuším jak zvládaj. Když jsem měla děti na plenkách, tak jsem prala též ve slizu a plenky byly flekatý. Teď máme semtam flekatý tepláky od trávy, ale s tim nehne vůbec nic… ani chemie. :think:
Ocet neředim vůbec… mam doma v rozprašovačích 1 v kuchyni, 1 v koupelně 1 na WC + v koupelně ještě lahev octa místo aviváže. Je to asi 14 dní, co jsem přešla z klasickýho octu na ten octový ringo čistič (líbí se mi že neni barvenej karamelem a je silnější) a řekla bych že z toho prádla je cítit kupodivu míň (a dávam stále stejnou dávku). Přitom je koncentrovanější než potravinářskej ocet. Jinak sodu používám jedlou, místo písku na drhnutí a sůl taktéž. A mícham spíš sůl s octem. Doporučuje se na čištění udělat pastu z octa a sody, ale ještě jsem nezkoušela. Je fakt že moc často drhnout nepotřebuju. Většina, toho co postříkam octem a necham chvilku působit jde skvěle dolů. Nerez sporák jde octem jedna báseň.
Jinak ještě k těm výrobkům od qaltu… jsou sice docela slušně parfémované, což by tu asi většině děvčat vadilo, ale mě je ta vůně příjemná a je to jedna z mála vůní, která se mi po nějaký době neznechutí. I gel na mytí nádobí mi voní… jak když je tam drobítek EO litsey cubeby. Byla jsem nadšena, při objevení DM - nature prostředku na nádobí, ale jeho vůni nějak nesnesu :nevim: Do myčky taky používam DM nature tabletky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
7.8.12 17:18

Mně nejde na rozum, proč se čistící pasta dělá ze sody a octa, když ocet je kyselina a soda zásada :nevim: To se přeci musí v účinku vyrušit, ne? :think:

• Citovat
  • Upravit
3339
7.8.12 18:51
@amálkaa píše:
Díky :kytka:
Tak koukám na Fichemu, je to tam v celku všecko ve větším balení, tu kys. citronovou bereš taky od tama? ;) Ten Frosch je asi hodně dobrý, jen škoda, že není český, že se dováží, ale jak píšete, dají se používat i po doma vyrobené čističe, tak to můžu zkusit. :palec:
Do myčky leštidlo nepoužívám vůbec, jen sůl z DM, co používáš ty, nebo stačí ten perkarbonát jenom?
Ok, na ten TAED se podívám ;)

do myčky dávám perkarbonát s TAEDem (máme max. 60°C, tak aby to fungovalo), k tomu trochu jaru Frosche (tak kávovou lžičku), protože perkarbonát neodmašťuje. regenerační sůl dávám tu tabletovou sůl z Fichemy. Citronovku jsem brala taky tam. Balení mají sice větší, ale ono se to nezkazí a aspoň mi pak nevadí to poštovné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný