Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@byron Tak o tom do určitého věku žádná - ať už s mámou nebo s tátou. Otázka je, jaká je ta správná věková hranice? Btw stejně si myslím, že do budoucna nás to nemine a stát z důvodu šetření tu hranici posune níž, aby „donutil“ ženy k rychlejšímu návratu do práce a do produktivního zapojení se + a hlavně úspora na dávkách.
@byron píše:
No ale já si myslím, že pro dítě je dalewko lepší, být doma s mámou, než být v jeslích.
Presne tak. Sice se muze zdat, ze podpora maminek je super a system je skvely, ale priznejme si, kdo z nas by chtel opustit na 20 hodin tydne svoje miminko? Nevim, jak to je ve Svedsku, ale v UK je materska 9 mesicu a jen po tuto dobu vam je zamestnavatel povinen drzet misto, takze pokud si vyberete materskou nekolik tydnu pred porodem, tak vam nezbyva nic jineho, nez dat 7 mesicni dite nekam do jesli nebo k chuve.
Muj maly chodi do skolky od 9 mesicu a jsme vsichni spokojeni. O ani nejde o kvantitu, ale o kvalitu.
Osobne si myslim, ze je kolektiv prospesny.
Ale stejne si myslim, ze jsme tak trochu mimo tema. At uz muzete jit na zkraceny uvazek do prace nebo ne, stejne to neresi otazku zakladatelky, proc se neresi to, zda se muzi zajimaji o male deti. ![]()
Ja bych tedy nerekla, ze by v Anglii meli muzi jiny vztah k detem nez v CR. Ale taky to muze byt tim, s jakymi lidmi jsem se stykala v CR a s jakymi lidmi se vidam tady. I mezi Cechy samotnymi jsou totiz velke rozdily.
Příspěvek upraven 07.04.12 v 11:17
@Naima píše:
@byron Tak o tom do určitého věku žádná - ať už s mámou nebo s tátou. Otázka je, jaká je ta správná věková hranice? Btw stejně si myslím, že do budoucna nás to nemine a stát z důvodu šetření tu hranici posune níž, aby „donutil“ ženy k rychlejšímu návratu do práce a do produktivního zapojení se + a hlavně úspora na dávkách.
No ale já si myslím, že je to právě krok zpět- vracíme se k tomu špatnému, co bylo… Jsem ráda, že mám děti ted a můžu toho využít… Každý to má jinak, to je jasné.
Obecně por dítě je důležité být s jednou, pečující osobou- a já jako matka chci být ta osoba…
Kolektiv je důležitý až pozdějí. Od těch třech, čtyř let
Abysme se vrátily k těm tatínkům - mně by se třeba při současném průměrném rodičáku 3 roky líbila varianta 2,5 roku doma matka dítěte a 0,5 roku doma otec dítěte. Můj osobní názor
.
na 20 hodin tydne bych klidne miminko opustila.A co ma co delat emancipace s tim,ze nikdo nepise o tchanech a dedeccich?
Naprosto souhlasim s Byron. Po precteni nekolika psych. posudku je pro deti prospesne byt s matkou do 3 let. Teprve od trech let si deti zacinaji hrat spolu. Do te doby si hraji pouze paralelne.
Vim, ze tady v Anglii se nad takovymi vecmi vubec nepozastavuji a doktori mi jsou schopni davat takove rady, ze clovek opravdu nechape. ![]()
Rozhodne v tomto pripade bych si ze zapadnich zemi priklad nebrala. K cemu by mi bylo chodit do prace? Prece nejsme vsechny karieristky. Ja jsem si svou karieru budovala pred ditetem a ted mam trochu jine priority. Ale to se tak trochu miji s tou emancipaci v puvodni otazce. ![]()
@neprihlasena píše:
na 20 hodin tydne bych klidne miminko opustila.A co ma co delat emancipace s tim,ze nikdo nepise o tchanech a dedeccich?
To mi taky moc nehraje ale nechtěla jsem rejpat ![]()
@Scarlett2011 Jo v tomto případě je západ trošku mimo.
ted setady valej lidem do hlavy takový blbosti, zrovna tuhle někde mluvil nějakej dětskej psycholog- a ten vykládal, jak to funguje na západě a že tady se to furt tak jako drží, že jsou matky doma s dětma
.
Kam ten svět spěje, fakt. Strkat mimina do jeslí, fuj. Docela se bojím, jak se to vyvine
Až jednou budou moje dcery mít děti, tak jsem zvědavá. Jsem ochotná jim děti hlídat, klidně každý den, pokud budu mít tedy sílu, než aby byly v jeslích ![]()
@byron píše:
@Scarlett2011 Jo v tomto případě je západ trošku mimo.
ted setady valej lidem do hlavy takový blbosti, zrovna tuhle někde mluvil nějakej dětskej psycholog- a ten vykládal, jak to funguje na západě a že tady se to furt tak jako drží, že jsou matky doma s dětma.
Kam ten svět spěje, fakt. Strkat mimina do jeslí, fuj. Docela se bojím, jak se to vyvine
Nejhorsi na tom je, ze na zapade, kdyz se zena rozhodne, ze zustane doma s ditetem, tak ji ten muz v pohode uzivi. Kdezto, kdyz toto dojde do CR, tak kolik muzu tam uzivi rodinu samo bez fin. podpory? Takovehle veci totiz politici nikdy neresi. Vzdy to jen podaji, jak tento model na zapade funguje, ale ze maji uplne jine podminky, to uz zapomenou lidem jaksi rict.
![]()
@Scarlett2011 No jasně no, ale normálně uvažující člověk tohle chápe…nejhorší je, že i tady na emiminu to pořád někdo nechápe a jsou schoné se některé do tebe pustit, že nemáš teda mít dítě, když na to nemáš- to ale nemyslím na nikoho v této diskuzi!
@Scarlett2011 píše:
Nejhorsi na tom je, ze na zapade, kdyz se zena rozhodne, ze zustane doma s ditetem, tak ji ten muz v pohode uzivi. Kdezto, kdyz toto dojde do CR, tak kolik muzu tam uzivi rodinu samo bez fin. podpory? Takovehle veci totiz politici nikdy neresi. Vzdy to jen podaji, jak tento model na zapade funguje, ale ze maji uplne jine podminky, to uz zapomenou lidem jaksi rict.![]()
To bych úplně netvrdila. Žila jsem delší dobu v UK, mám tam známé a tak růžové to s tím uživením opravdu není. Je to případ od případu, tak jako tady. ![]()
@Scarlett2011 píše:
Nejhorsi na tom je, ze na zapade, kdyz se zena rozhodne, ze zustane doma s ditetem, tak ji ten muz v pohode uzivi. Kdezto, kdyz toto dojde do CR, tak kolik muzu tam uzivi rodinu samo bez fin. podpory? Takovehle veci totiz politici nikdy neresi. Vzdy to jen podaji, jak tento model na zapade funguje, ale ze maji uplne jine podminky, to uz zapomenou lidem jaksi rict.![]()
no,scarlet,vis i na tom zapade jdou zeny casto do prace brzy ne proto,ze by byly krkavci karieristky,ale prave proto,ze je ten muz neuzivi.Rozhodne to neni tak,ze maji vsechny na vyber…
ano s tím souhlasím. To je základ