Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@byron píše:
Tohle bych vůbec nesrovnála s příkrmy a nočníkem nebo čím…Něco si o tom přečti jo?
Já si budu číst co chci, ano, a nevnucuj mi to jako jediný správný názor, protože správné je to co vyhovuje konkrétnímu dítěti a jeho rodině.
Nehledě na to, že v principu je to stejné, dospěl k tomu nějaký odborník na základě nějakého výzkumu… z nebe to nespadlo.
EDIT: Jo, kdyby si napsala, že dítě má být v rodině a ne v jeslích, to souhlasím
ale rozhodně nesouhlasím s tím, že má být (jen) s mámou
Příspěvek upraven 07.04.12 v 12:46
@neprihlasena píše:
no,scarlet,vis i na tom zapade jdou zeny casto do prace brzy ne proto,ze by byly krkavci karieristky,ale prave proto,ze je ten muz neuzivi.Rozhodne to neni tak,ze maji vsechny na vyber…
no ono na tom Zapade ,jde spise o priority,ze ?Ja to mam jako Scarlet,taky v UK,taky zijeme z manzelovi minimalni mzdy a taky jsem s malou doma a spatne se nemame
pak tu mam kamaradku,ktera ma maleho od 9 mesicich v jeslich,na oko dela jak ji to mrzi a jak by nevysla s penezi,ale pravda je naprosto jina,jede po penezich jak diva,na dovolene u more musi byt 2-3 zarok,a kdyz je doma tak si maleho u sebe stejne nenecha a neustale premysli jak se ho zbavit
@Naima píše:
Abysme se vrátily k těm tatínkům - mně by se třeba při současném průměrném rodičáku 3 roky líbila varianta 2,5 roku doma matka dítěte a 0,5 roku doma otec dítěte. Můj osobní názor.
Tohle by u nás asi neprošlo. Nedovedu si představit, jak průměrná česká rodina s hypotékou na krku dokáže přežít půl roku jenom s výplatou manželky, která bývá většinou o hodně nižší než plat chlapa.
My máme jen 1 dědečka a ten se postará perfektně,musí teda mít vše připravené,nakrmí i přebalí.Dokonce si několikrát vyžádal procházku s kočárkem,teď řešíme,že tchánovci už chtějí,aby tam malá spala přes víkend,ale to se mi ještě nechce.Stejně dobře jako tchán se stará i můj přítel a to už od narození.A popravdě,zatím jsem se nesetkala s tím,že by nějakého tatínka nebyvil novorozenec.Manželé mých kamarádek jejich mimča baví a i se bezproblémů starají.
@PetraJ píše:
Tohle by u nás asi neprošlo. Nedovedu si představit, jak průměrná česká rodina s hypotékou na krku dokáže přežít půl roku jenom s výplatou manželky, která bývá většinou o hodně nižší než plat chlapa.
Samozřejmě, že by to u nás za současného stavu nešlo. K tomu by musela být rovnost i v platech, která tu není. Jak jsem psala, tady by to byl běh na hodně dlouhou trať, protože tady na to nejsme připraveni celkově zázemím ani vnímáním společnosti
.
Najma
No prave, o to mi jde co ma spolecnost zafixovano. Dite= pece matky, popripade babicek, tchyni. Kdyz jsem tak cetla vcerejsi dennicek mam pocit ze nektere pisatelky berou jako samozrejmost ze se tchyne zapoji. A kdyz ne, jeste se nastvou. Po muzskych clenech to nikdo automaticky nepredpoklada.? Neco je tady spatne.
Souhlasim ze je to generacni a ze si tyto modely prenaseji pisatelky asi hodne ze svych puvodnich rodin. Ale neni to tak davno co jsem v mediich zaslechla zpravu ze uz nepotrebujem dalsi hnuti za rovnopravnost protoze je uzakonena. No jo ale v praxi. Kdyz tady tak brouzdam na emiminu, tak mi casto stoupa tlak a vidim ze mame jeste hodne co dohanet.
Scarlett
Mam 7mes. dceru, ziju taky v UK a ted zrovna resim „kam s ni“. Za 2 mesice mi konci materska a taky nemame chut ji dat s
pritelem do jesli. Jak to resite vy?
@j.a.n.i1 Taky jsem to v jednom příspěvku psala… Nemíním s etady hádat, jen mě zapřekvapuje, kolik lidí je por jesle- moc dobře chápu, že je někdo ve finančním průšvihu a do práce musí, ale nechápu, že to někoho s dítětem doma nebaví
@Mikita Tak faktem je, že dát sedmiměsíční dítko do jeslí mi zas přijde jako opačný extrém ![]()
@byron píše:
@j.a.n.i1 Taky jsem to v jednom příspěvku psala… Nemíním s etady hádat, jen mě zapřekvapuje, kolik lidí je por jesle- moc dobře chápu, že je někdo ve finančním průšvihu a do práce musí, ale nechápu, že to někoho s dítětem doma nebaví
Tak ono asi i záleží na tom, jestli jde do jeslí ani ne roční dítko na celý den 5 dní v týdnu nebo třeba 2 leté na 2 dny v týdnu nebo třeba na 2 dopoledne…
Nicméně já chápu lidi, které to doma s dítkem nebaví, ne každý na to má a pak myslím, že je ideální, pokud se dá zařídit, že je s ním třeba nějakou dobu babička, nějaký den táta a třeba i ty jesle, než nespokojená máma a tím i nespokojené dítě doma…
Teda přiznám se, že ten model, kdy se stará širší rodina se mi líbí obecně asi nejvíc, i z toho důvodu, že dítko pak nemá problém s tím, když je třeba máma nemocná nebo někam jede… ale je fakt, že je dost problém v dnešní době realizovat, že na to společnost moc připravená není.
Nekdo tady zminil co ma spolecneho emancipace s tim ze se nikdo nezminuje o tchanech, dedeccich. Myslim ze prave to ze se nezminuje. Jak uz jsem psala nektere pisatelky se pozastavuji nad tim ze tchyne „nepomahaji“. Ale uz je ani nenapadne ze rozhorcovat nad tim proc to nedelaji i muzzsti clenove. Myslim ze v zakladech toto s emancipaci a rovnopravnosti opravdu souvisi.
@Mikita píše:Scarlett
Mam 7mes. dceru, ziju taky v UK a ted zrovna resim „kam s ni“. Za 2 mesice mi konci materska a taky nemame chut ji dat s
pritelem do jesli. Jak to resite vy?
Ja jsem doma s Dominicem a manzel pracuje. S jeho platem si vystacime. Sice bohuzel neusetrime tolik, kolik jsme planovali, ale je to pro nas prijatelnejsi nez dat dite cizim lidem. Neco jineho by samozrejme bylo, kdybychom tu meli babicky nebo nejakou znamou chuvu.
Az budou Dominicovi dva roky, tak ho asi zacnu davat na par hodin do skolky, aby si zvyknul. Ja zacnu letos studovat, takze nam ji stat zaplati a az mu budou 3 roky, tak bude chodit do skolky uz kazdy vsedni den a ja zase pujdu do prace.
@Mikita píše:
Nekdo tady zminil co ma spolecneho emancipace s tim ze se nikdo nezminuje o tchanech, dedeccich. Myslim ze prave to ze se nezminuje. Jak uz jsem psala nektere pisatelky se pozastavuji nad tim ze tchyne „nepomahaji“. Ale uz je ani nenapadne ze rozhorcovat nad tim proc to nedelaji i muzzsti clenove. Myslim ze v zakladech toto s emancipaci a rovnopravnosti opravdu souvisi.
S rovnopravnosti mozna…
Ale s emancipaci rozhodne ne!!! Zeny se chtely ve vsem vyrovnat muzum. Mit stejna prava, stejne platy, stejne podminky, ale kde se vzalo to, ze muzi musi mit a delat vse co zeny? Oni prece za nic nebojovali, ne?
Ja nechapu, proc bych se mela pozastavovat nad tim, ze se dedecek dostatecne nezajima o vnouce.
Copak muzi rodi deti, jsou na materske, koji??? Ve vsem proste byt rovnopravnost nemuze. Kolik zen si tady treba opravuje auto, pridelava police na zed, stavi nabytek apod.
@Mikita píše:
Je tady proste dvoji pohled na muze a zeny, o to mi jde.A vdycky bude. At se zeny budou snazit sebevic, tak ti muzi za ne rodit a kojit nebudou.
Ale mozna se pletu. Vsichni vime, ceho my zeny jsme schopne.
@Scarlett2011 píše:
S rovnopravnosti mozna…
Ale s emancipaci rozhodne ne!!! Zeny se chtely ve vsem vyrovnat muzum. Mit stejna prava, stejne platy, stejne podminky, ale kde se vzalo to, ze muzi musi mit a delat vse co zeny? Oni prece za nic nebojovali, ne?
Ja nechapu, proc bych se mela pozastavovat nad tim, ze se dedecek dostatecne nezajima o vnouce.Copak muzi rodi deti, jsou na materske, koji??? Ve vsem proste byt rovnopravnost nemuze. Kolik zen si tady treba opravuje auto, pridelava police na zed, stavi nabytek apod.
souhlas ,oni totiz jsou jini ,od prirody
je na kazde z nas jak si to doma zaridi,ale s kolektivni emancipaci na me nechodte