Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hmmm… tak jelikož tématem diskuse byl rozdíl v přístupu k babičkám a k dědečkům (resp. tchán versus tchyně), je mi docela líto zakladatelky…
![]()
Byron-jj, to me taky dostava. Kdyby lidi v CR vedeli, jake podpory maji lidi v Anglii, tak snad vypukne valka. ![]()
@BohunkaP píše:
Hmmm… tak jelikož tématem diskuse byl rozdíl v přístupu k babičkám a k dědečkům (resp. tchán versus tchyně), je mi docela líto zakladatelky…![]()
![]()
Dobře, vrátím s ek tématu- jeden dědeček přebaloval, byl takový šikjovný, ničeho s enebál. Druhý ne. A není o nic horší dědeček- naopak je m,nohem lepší děda
.
Rozhodně bych neočekávala, že budou koupat, přebalovat, starat se o mimino.
I moje máma byla nejistá, když se mi narodilo třetí dítě- už byla zvyklá na vězší moje děti. Takže mi ráda nechala to přebalování a krmení a věnovala se větším.
Samozřejmě když hlídá, bez porblémů se postará.
@neprihlasena píše:
no,scarlet,vis i na tom zapade jdou zeny casto do prace brzy ne proto,ze by byly krkavci karieristky,ale prave proto,ze je ten muz neuzivi.Rozhodne to neni tak,ze maji vsechny na vyber…
Tak ja nevim, ale my tady v Anglii zijeme jen z manzelova platu a to mel donedavna jen minimalni mzdu. Ted bude malemu jeden rok a manzel si hodne polepsil ale i s tou minimalni mzdou jsme si zili hodne slusne na ceske pomery. ![]()
@byron píše:
No ale já si myslím, že pro dítě je dalewko lepší, být doma s mámou, než být v jeslích.
No, ale mohou být matky, které si to nemyslí… a mohou být i děti u kterých je to pravda… a tady je právě problém v tom, že prostě tady je správně být s dítětem doma do 3-4 let a pokud chceš něco jiného, tak pokud nemáš nadprůměrný plat, tak prostě nemáš šanci.
A možná to vypadá, že je to mimo téma dědečků, ale není, protože pokud je matka s dítětem doma, tak jsou mnohdy dny, kdy ho táta ani nevidí, případně přijde, 20 minut blbnou a jde dítko spát… pak je jasné, že dědečkové vůbec netuší co s malým dítětem, protože ho vlastně nikdy „neviděli“
@j.a.n.i1 píše:
No, ale mohou být matky, které si to nemyslí… a mohou být i děti u kterých je to pravda… a tady je právě problém v tom, že prostě tady je správně být s dítětem doma do 3-4 let a pokud chceš něco jiného, tak pokud nemáš nadprůměrný plat, tak prostě nemáš šanci.
A možná to vypadá, že je to mimo téma dědečků, ale není, protože pokud je matka s dítětem doma, tak jsou mnohdy dny, kdy ho táta ani nevidí, případně přijde, 20 minut blbnou a jde dítko spát… pak je jasné, že dědečkové vůbec netuší co s malým dítětem, protože ho vlastně nikdy „neviděli“
pod to bych se podepsala. Přesně tak to vnímám já a podle mě nejsme od tématu. Protože přesně tady - u těch tatínků, co jsou narozdíl od maminek imrvére v práci - se pokládají základy pro to, že dědečkové neví, která bije a opět dominují babičky, tak jako před tím dominovaly jako maminky.
@j.a.n.i1 píše:
Vjednom z mých příspěvku jsem psala, že to má každý jinak, ale že obecně je to pro dítě dobré ![]()
@Naima píše:
Protože přesně tady - u těch tatínků, co jsou narozdíl od maminek imrvére v práci - se pokládají základy pro to, že dědečkové neví, která bije a opět dominují babičky, tak jako před tím dominovaly jako maminky.
To je jeden z aspektů. Ale ten druhý, který je podle mne mnohem důležitější, je ten, že většinu mužů malá mimina prostě a jednoduše dlouho nebaví… Nejsou na to naprogramovaní - protiargument bude „to je výchovou, protože je k tomu nikdo nevedl“… Ale některé věci se výchovou neovlivní. Většinu žen taky nebaví technické věci, auta, motory, atd. - přestože nás dnešní doba tlačí k tomu, abychom spoustu z těchto věcí zvládaly a uměly. Děláme to, zvládáme to, umíme to - ale nebaví nás to.
U mužů a miminek je to stejné - dnešní doba je k tomu směruje, více či méně dobrovolně, to už je individuální. A většina z dnešních tatínků to taky bez větších potíží zvládá (dědečkové už holt tolik ne, protože jejich doba je k tomu nesměrovala). Že to zvládají, to ovšem automaticky neznamená, že je to opravdu baví - tedy, ne „opravdu“, lepší výraz je „tolik, jako ženy“.
@byron píše:
Vjednom z mých příspěvku jsem psala, že to má každý jinak, ale že obecně je to pro dítě dobré
I to je pouze subjektivní názor, stačí se podívat do historie všech doporučení, ať už jde o péči o dítě, kojení, příkrmy, učení na nočník a já nevím co ještě a každých 30 let je pro dítě dobré něco jiného… podle mě zas třeba není vůbec dobrý ten model, kdy je matka s dítkem nonstop do 3 let doma a pak nastoupí zpět do práce a dítě jde ve 3 letech na cca 9-10 hodiny denně do školky a to mnohdy defacto ze dne na den.
@j.a.n.i1 píše:
I to je pouze subjektivní názor, stačí se podívat do historie všech doporučení, ať už jde o péči o dítě, kojení, příkrmy, učení na nočník a já nevím co ještě a každých 30 let je pro dítě dobré něco jiného… podle mě zas třeba není vůbec dobrý ten model, kdy je matka s dítkem nonstop do 3 let doma a pak nastoupí zpět do práce a dítě jde ve 3 letech na cca 9-10 hodiny denně do školky a to mnohdy defacto ze dne na den.
Tohle bych vůbec nesrovnála s příkrmy a nočníkem nebo čím…Něco si o tom přečti jo?
A holky, dělejte si to jak chcete, dávejte děti do jeslí a šklky kdy chcete, já si to udělám po svém a vy taky
.
Jen si myslím, že je fajn mít možnost volby.
A nemějte nesmyslná očekávání od babiček a dědečků
.
V tomto státě se vztah mužů a dětí vytěsňuje mimo veřejný prostor a zahání „domů“. Trvá to už víc jak tři čtvrtě století - koneckonců i z toho Foglara dělali po válce pedofila…
Pak se nedivte, že se v diskusích objevují taková témata. Prostě navenek to vypadá tak, jak to vypadá.
My máme jednoho dědečka a když tam přijedeme, tak se s babičkou krásně doplňujou. Děda chová, houpe, nosí, povídá si, hlídá na dece, podává hračky, koulí, štěká
atd. Taky vozí a krmit umí. Přebalování jsem nepotřebovala, ale zvládl by určitě. Je to jeho 4. vnouče a předchozí taky hlídal sám. Jen u toho potřebuje mít navařeno a nevypere a nevyžehlí
jako babička.
@danyk , přesně takhle funguje můj tatínek - úžasný dědeček, jen potřebuje ten „back-up“, jak se říká
Typický chlap, soustředí se vždycky na jednu věc, kterou dělá pořádně, žádná chobotnice ![]()