Emancipace žen? Nezmiňují se tchánové

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29
7.4.12 09:53

Emancipace zen

Ahoj,
vcera jsem se pripletla k jednomu dennicku na tema „Nezajem tchyne“. Co me zarazilo.? Vsechny pisatelky se zminuji o tom jake maji skvele nebo „ty horsi“ tchyne, jak se zajimaji o sva vnoucata, staraji… nebo naopak, ale NIKDO tady nezminil co tchanove, dedeckove. Jako by se to nejak automaticky ocekavalo jen od zen. Je to jen nahoda nebo bezny trend? Podotykam ze nejsem clenkou zadneho radikalniho emancipacniho spolku, ale taky nejsem druhym extremem zeny pokorne doma cekajici s navarenym obedem. Zajimal by me na to Vas nazor. Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5misa6
7.4.12 09:56

Nemám na to žádný názor,ale tchán je můj druhý otec.Nevím proč jsme některé tak zaujaté na tchýně.

• Citovat
  • Upravit
Naima
7.4.12 10:01

Naše společnost má v sobě většinou zafixováno dítě = péče matky. Z mého úhlu pohledu je to názor minimálně diskutabilní, ale stačí si tu přečíst příspěvky „dítě potřebuje matku, otce až od tehdy a tehdy“… Matka zůstává s dítětem doma, otec funguje tak trochu doplňkově, což je dané i tím, že s dítětem tolik času denně netráví. Za mne zlatý švédský model :palec: .

• Citovat
  • Upravit
24292
7.4.12 10:03

@Naima
a ten švédský model je co? Jestli to, že mají jesle a oba můžou do práce a oba zaměstnavatelé vyjdou vstříc s pracovní dobou a úvazkem, tak to beru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
7.4.12 10:10

@danyk Ano, je to o tom, že ve Švédsku žena může velmi dobře spojit kariéru a mateřství. Ale hlavně narážím na úlohu tatínků ve výchově, kteří jsou do ní zapojeni daleko víc, než tady a kdekoliv jinde v Evropě. Celkový pohled na péči otců je tam mnohem pozitivnější. Mají nárok na placené volno po narození dítěte, mnohem častěji pečují o nemocné děti (a zaměstnavateli je to také akceptováno). Tatínkové daleko více získávají děti do své péče nebo funguje péče střídavá, chodí i na rodičovskou dovolenou. Teď si nejsem jistá, ale mám pocit, že pokud se v rodičovské dovolené muž a žena nevystřídají, mají nárok od státu na kratší nebo menší příspěvek, ale to musím pohledat :think: .

• Citovat
  • Upravit
22001
7.4.12 10:12

Jelikož jsem se zapojila do diskuse pod deníčkem, doplním svůj názor i tady… V zásadě nerozlišuji, jestli je to tchyně, tchán, babička, dědeček, přistupuji ke všem stejně.

Myslím ale, že kdo má malé miminko, většinou příliš neočekává, že by se nějak výrazně zajímali a starali dědečkové - přece jen péče o miminko nebývá jejich silnou stránkou, v jejich generaci to byla záležitost žen. U babiček se spíš předpokládá, že budou vědět, jak miminko zvednout, atd., že prostě vědí, o co jde. Ten vztah dědeček-vnouče se asi více vytříbí časem, když už se s dítkem dá aspoň něco málo podniknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
7.4.12 10:29
@Naima píše:
@danyk Ano, je to o tom, že ve Švédsku žena může velmi dobře spojit kariéru a mateřství. Ale hlavně narážím na úlohu tatínků ve výchově, kteří jsou do ní zapojeni daleko víc, než tady a kdekoliv jinde v Evropě. Celkový pohled na péči otců je tam mnohem pozitivnější. Mají nárok na placené volno po narození dítěte, mnohem častěji pečují o nemocné děti (a zaměstnavateli je to také akceptováno). Tatínkové daleko více získávají děti do své péče nebo funguje péče střídavá, chodí i na rodičovskou dovolenou. Teď si nejsem jistá, ale mám pocit, že pokud se v rodičovské dovolené muž a žena nevystřídají, mají nárok od státu na kratší nebo menší příspěvek, ale to musím pohledat :think: .

Maji tam nejake dny, ktere si tatinci bud vyberou nebo jim propadnou.
Jinak ja ziju v UK a tatinkove tady maji 14 po porodu narok na placenou dovolenou (nad ramec te co uz maji) a na volno k detem mas i ze zakona narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
7.4.12 10:49

@Naima Tak podle toho co píšeš, se mi taky švédský model moc líbí, ale obávám se, že bude ještě dlouho trvat (pokud vůbec) u nás dojde k nějakému posunu…

… a podle toho co mnohdy čtu, tak vlastně ani nevím, zda o to je v globále zájem :think: občas mi přijde, že dokud jsou partneři spolu, tak je problém, že muž málo pomáhá s péčí o dítě a když se rozejdou, tak je největší mrcha, protože chce vídat „moje“ dítě, no kde to jsme?

Jinak u babiček a dědečků taky předpokládám spíše péči ženy, protože starší generace prostě tak byla vychována (ještě víc než ta naše) a věřím tomu, že jsou dědečkové, kteří v životě dítko nepřebalovali a nevím zda je reálné po nich v přece jen vyšším věku chtít, aby se něco takového učili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
7.4.12 10:50

Zakladatelko, nevim zda mas sama deti, ale ja jsem teda hned brzy po porodu zjistila, ze muzi a mala miminka nejdou moc dohromady. Samozrejme je velka spousta muzu, kteri se staraji, maji skvely vztah uz s novorozencem, ale naprosta vetsina si vztah k diteti vytvori az v prubehu roku, kdy uz s detmi zacina byt zabava, mohou spolu blbnout…
Ja mela stesti na manzela, ktery mi moc pomahal, ale rozhodne bych neocekavala zajem o sveho syna od kterehokoliv jineho muze, zvlast, kdyz ani mne samotne cas s miminem neprisel nijak uzasne zabavny.
Proste o zubech, lezeni, chozeni, usmevech jsem se vzdy bavila s zenami a nikdy me opravdu nenapadlo, ze by to zajimalo meho otce nebo jineho meho muzskeho znameho.
A to si myslim, ze v zadnem pripade nejde o nejakou emancipaci. Mne taky muj otec nevypravi o funkci spalovani v aute, nebo se mnou hodiny nerozebira jina, podobna, pro zeny ‚zajimava‘, temata. :)

• Citovat
  • Upravit
byron
7.4.12 10:56

No, tak ve Švédsku je to mají dobře vymyšlené a hezky to funguje- já osobně jsme ale ráda, že se můžu start o děti a nevím,. jestli bych to tak chtěla. Rozhodně jsme pro, aby byla ta možnost, vrátit se na půl úvazku do práce… Na druhou stranu jsem ráda, že jsme s dětma byla a jsme doma- zatím.

• Citovat
  • Upravit
byron
7.4.12 10:58

A ještě si myslím, to je teda spíš na debatu pod tím deníčkem- že ani babičky nemusí automaticky vědět, jak chytnout miminko, jak přebalovat, jak koupat- vždyt uběhlo tolik let od doby, kdy to samotné dělaly, že mají právo také na to, aby byly nejistíé- a moc nechápu, že někdo očekává, že jim mámy a txhýně budou přebalovat, koupat, převlékat- to bych tedy spíše očekávala od manžela, že s evíce zapojí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
7.4.12 11:00

Ja tedy ziju v UK a moznost prace na pul uvazku tu je vic nez dost. Ale stejne si nedokazu predstavit, jak bych dala pulrocni dite hlidat do jesli cizim lidem. :nevim:
Jsem rada, ze mam tu moznost zustat s malym doma, i kdyz jsem tu za exota a vsichni se me ptaji, proc jsem doma a nechodim do prace. :roll: :)

• Citovat
  • Upravit
Naima
7.4.12 11:02

@j.a.n.i1 Ve Švédsku s tím také začali už před mnoha desítkami let, byli v té době velmi pokrokoví. Určitě je to běh na hooodně dlouhou trať, protože my tu máme tradici úplně jinou.

Ono když si vezmeme ten model celkově, tak se tam samozřejmě rodiče vrací do práce mnohem dříve. A o to si myslím, že by u nás moc velký zájem nebyl. Většině maminek vyhovuje být s dítětem 3-4 roky už z podstaty toho, že dítě je malé a chtějí si je užít. Na druhé straně je ale téměř nemožné dát dítě v mladším věku do jesliček nebo školky, protože státní buď nejsou nebo mají plné kapacity i pro starší děti a soukromé jsou dost drahé. To je samozřejmě v pořádku, ale bohužel nekorespondují s tím, co si taková maminka vydělá. Málokterá má průměrný plat. Takže pak taková maminka stojí před dilematem, jestli se vrátit do práce, vydělávat a většinu platu nebo plat celý dát na jesličky či školku a s dítětem nebýt nebo s dítětem být, nepracovat a zbyde jí víc, než v předchozím případě. Drtivá většina bude volit variantu číslo 2. Bohužel u nás ženy k dřívějšímu návratu do práce prostě nemají žádnou motivaci.

• Citovat
  • Upravit
Naima
7.4.12 11:03

A ještě - samozřejmě by měla být podpora částečných úvazků, to je základ!

• Citovat
  • Upravit
byron
7.4.12 11:04
@Naima píše:
@j.a.n.i1 Ve Švédsku s tím také začali už před mnoha desítkami let, byli v té době velmi pokrokoví. Určitě je to běh na hooodně dlouhou trať, protože my tu máme tradici úplně jinou.Ono když si vezmeme ten model celkově, tak se tam samozřejmě rodiče vrací do práce mnohem dříve. A o to si myslím, že by u nás moc velký zájem nebyl. Většině maminek vyhovuje být s dítětem 3-4 roky už z podstaty toho, že dítě je malé a chtějí si je užít. Na druhé straně je ale téměř nemožné dát dítě v mladším věku do jesliček nebo školky, protože státní buď nejsou nebo mají plné kapacity i pro starší děti a soukromé jsou dost drahé. To je samozřejmě v pořádku, ale bohužel nekorespondují s tím, co si taková maminka vydělá. Málokterá má průměrný plat. Takže pak taková maminka stojí před dilematem, jestli se vrátit do práce, vydělávat a většinu platu nebo plat celý dát na jesličky či školku a s dítětem nebýt nebo s dítětem být, nepracovat a zbyde jí víc, než v předchozím případě. Drtivá většina bude volit variantu číslo 2. Bohužel u nás ženy k dřívějšímu návratu do práce prostě nemají žádnou motivaci.

No ale já si myslím, že pro dítě je dalewko lepší, být doma s mámou, než být v jeslích :nevim: .

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová