Enuréza – noční pomočování

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.4.14 09:56

naše zkušenost

Ahoj, vůbec vám to trápení nezávidím, vším jsme si se synem totiž prošli, naštěstí je to za námi. Také jsme pořád čekali, pomočoval se každou noc, když už se v sedmi letech nevešel do těch největších Pampersek, rozhodla jsem se po všech vyšetřeních pro léky. Prostě mu jeho mozeček nevyráběl vasopresin, takže se mu netlumila tvorba moče. Při lécích se vše upravilo. Měli jsme je asi 3 roky, vždy po cca 3 měsících jsme ho vysadili a vyzkoušeli, jestli se to nespravilo. Pak najednou při vysazení taky sucho, takže doma nadšení. Hlavně synovi strašně stouplo sebevědomí, když jsme nasadili léky a on se nepočůrával, prostě úžasnej pocit. Jasně, taky jsem váhala, je to prostě chemie do těla, ale šla bych do toho znovu. Bylo to zásadní změna, pro nás, pro malého i rodinu, která na nás divně koukala, jakto, že se pořád počůrává… takže všem držím palce, ať to zvládnete. H. :palec:

• Citovat
  • Upravit
236
29.4.14 10:51

Díky za podporu! :)
Můžete mi napsat, jaké léky váš syn užíval? Jak dlouho je užíval aa v kolika letech se přestal počůrávat?
Asi to byly jiné, než nám chce dát náš Mudr. Ty co nám chce dát prý začínají účinkovat až po 3 měsících užívání a musí se užívat v přesnou dobu, takže by nešlo je na zkoušku vysadit např. po 3 měsících.
Ještě chci jít cestou kineziologie, už nám 2× pomohla v jiné záležitosti. Asi se přihlásíme dřív než jsme zatím domluveni, poslední 2 měsíce máme jen 1 suchou noc za týden, kolikrát už je pozdě, když ho jdu dát vyčůrat ve 23h.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.14 13:59

Léky se jmenovaly Minirin, byla to měkká tebleta, rozpustila se na jazyku. Asi se trefili s dávkováním, protože to fungovalo hned od prvního dne, jedl je celkem asi 3 roky. Poslední půlrok měl dokonce jen půl prášku, prostě jsem to zkusila a stačilo to. Bralo se myslím těsně před spaním. Dvě hodiny před spaním se musel omezit pitný režim na myslím max. 2 deci. Prostě pohoda, jezdil na školu v přírodě a tábor, takže velká úleva pro psychiku dítěte. Držím vám palce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.4.14 14:05

Začal někdy po 7 roce, už nevím přesně a měl je asi do 10,5 roku.

• Citovat
  • Upravit
5826
29.4.14 19:12

Hlavně ne žádné tablety - jsou to hormony!!! ani žádné pleny. V životě bych do 7 letého dítěte necpala hormony 8o Měli jsme stejný problém, nechali jsme tomu volný průběh a syn se přestal pomočovat v 10 letech. Takže stejně jako u anonymní, ale bez plen a hlavně bez hormonu!!! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
29.4.14 21:29

Zatím se mi to taky nelíbí, vypnutí ledvin na noc, hrozba „otrávení“ vodou kdyby se pak napil…děs. ALE každou noc ho ruším ze spaní vysazováním na čůrání, když je počůraný i 2× za noc, tak sám je z toho další 2 dny špatný, chová se tak, že ho vůbec nepoznávám a v neposlední řadě, když já koncem týdne melu z posledního a nemůžu jít spát před půlnocí, jinak nejsem schopná se pak na půlnoční čůrání probudit, tak mě občas napadne, jestli by nebylo dobrý se s myšlenkou na léky začít zabývat. Nejdřív půjdem ještě cestou kineziologie, ještě počkám, pořád ještě se mi do toho nechce. Rozhodně ale neodsuzuju, že se někdo pro léky rozhodl, fakt to není tak jednoduchý. Nejchytřejší ohledně léků bývají lidi, co spí nepřerušovaně 7-8 hodin denně a povlíkají jednou za měsíc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
29.4.14 21:31

Zajímalo by mě, jaké triky používají na enuretickém táboře, který zde zmiňovala dříve jedna pisatelka. Ptala jsem se, asi už sem nechodí, neodpovídá. Nevíte o tom táboře někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.14 21:34

Jj, zkoušeli jsme to vydržet, ale zkuste v dvougarsonce denně prát povlečení a ideálně v zimě to vše sušit uvnitř… jasně jsem děsná matka, ale prostě jsem do toho šla, každé dítě svůj handicap jinak snáší, a pokud z toho má trauma, nenechám ho trápit. Pomohlo mu to všeobecně na psychiku a celkové chování ve společnosti…
Holt každej jsme jinej :think:

• Citovat
  • Upravit
236
29.4.14 21:46

Úplně chápu. Když máchám komplet povlečení na chatě v kyblíkách, málem se mi chce brečet. A zvedat 25kg spící váhy z postele, je mi na nic, že se nezvládám postarat o své dítě, když se nemůžem trefit na nočník. Na wc už ho nedonesu.
Psychiku hodně zmiňuje náš doktor. To je to proč si už připouštím myšlenku léků. Když měl skoro 3 měsíce suché období, bylo vidět, že z toho má sám radost, být počůraný ho mrzí, je to vidět na chování. O 2 roky mladší bráška se hezky budí, může se před spaním napít, když vidí, že má ráno mokro, řekne, že „bráška ee“, sice hezky, nikdo se mu nesmějeme, můžu mu donekonečna opakovat, že každý máme nějaký problém. On se počůrává, bráškovi zas nejde mluvení, já zas nemůžu před lidma tancovat, protože jsem dřevo…zasmějeme se a říkáme co zas komu jde…
Uvidíme.
V každém případě jsem ráda, že odtud vím, že to sice může ještě trvat, ale jednou to skončí. Mudr už mě upozornil, že u 1/100 lidí ten problém přetrvává do dospělosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
29.4.14 22:46

@Matlena Ano,bohužel 1-2 % dětí, se pomočuje i v dospělosti. A jak píšeš o povlékání 1× za měsíc, tak to častěji snad povléká každý, i když se mu dítě nepomočuje ;) Jinak, také mě to hodně trápilo a zvláště v období, kdy se syn pomočoval i během toho hodinového spánku ve školce ještě v 5 letech :zed: Každý den jsem musela brát věci na vyprání domů a doma v noci, o tom už se vůbec nebavím. Bylo to náročné období, ale určitě jsem tím syna nijak nestresovala, když se stalo, stalo se a nekomentovali jsme to. :nevim: Tím, že se frekvence mokrých nocí snižovala, věřila jsem, že vše je na dobré cestě. Nikdy bych do tak malého dítěte nervala hormony. A dokonce mi to doporučila i doktorka, že máme vydržet a neřešit. A taky že ano. Do hormonů bych šla tak nejdříve, kdyby se dítě pomočovalo ještě v 15. Ale v 7 letech? Fakt nikdy, je to hrozné svinstvo a hlavně, dá se to zvládnout i bez hormonů a bez plen, když ta máma chce. Vracet se k plenám je také prý velká hloupost, dítě pak nemá důvod, aby se nepočuralo, když má plenu. Vydržela bych minimálně do těch 13,14,15 let, ale záleží jakou kdo má trpělivost a jestli se frekvence pomočování klidně pomalinku, ale zlepšuje. jak jsem psala, nám to trvalo dlouhých 10 let. Jo a ještě dvě véci, z vlastní zkušenosti večerní omezování pití a noční buzení na záchod je k ničemu, bez efektu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
30.4.14 09:28

Tak u nás je dodržování pitného režimu znát. I když…stejně se kolikrát napije při čištění zubů a např. V horku v létě ho nechávám pít jak chce.
A noční buzení, u nás nejlépe o půlnoci si myslím, že má smysl. Když se vyčůrá o půlnoci, do rána pak často vydrží suchý. A stejně k němu musím cca o půlnoci jít, často se ani neprobudí když je mokrý, přece ho v tom nenechám spát do rána.
Pokud to dítě zvládá opravdu v pohodě, pak proč ne bez léků. Ale vidím, jak to synovi sráží sebevědomí, sám je z toho smutný, nechci aby měl s tímhle spojené celé dětství. A to mu to opravdu nikdo nevyčítáme, nezlobíme se…

Jak jste to zvládali do 10 let s různým přespáváním ve školce, ve škole, víkendové akce, kde je dítě bez rodičů, spaní ve stanech, v chatkách?
To je další věc. Synovi je 5, zatím odmítá spát někde jinde kromě rodiny, ale se školou přijdou tyhle výlety a akce, jak potom?
Nechci ho vystavit tomu, že bude před spolužákama za počůránka?
A nevěřím, že učitelé budou mít pochopení. Už i v jedné školce ho odmítli, když se ve 3 letech počůrával při odpoledním spaní (a to jsem brala denně domů i povlečení na praní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
30.4.14 09:52

@Matlena O školce jsem psala, při nehodě a bylo to kolikrát i několikrát v týdnu, jsem nosila věci na vyprání domů. No a co se týče školy v přírodě, tábora, moc jsem to neřešila. A hlavně každý rok to bylo lepší a lepší. Pomalinku, ale přece. V 5 to bylo klidně několikrát do týdne, v 8 už to bylo jen několikrát do měsíce a v těch 10 několikrát do roka. Takže při troše štěstí, když byl syn poprvé v 8 na Švpř se za ten týden nemuselo stát vůbec nic ;) To samé na táboře. Asi jsou vedoucí zvyklí, věř, že takových dětí jako je to tvé je spousta, jen se ty maminky o tom stydí mluvit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
4.11.14 11:18

Jen si dovolím malý příspěvek s naší měsíční zkušeností s enuretickým alarmem:
Alarm pípá jak zběsilý, celá rodina na nohou a syn spí dál spokojeně jak dřevo :-)
ALE asi na něj alarm funguje spíš jako hrozba, že se jakoby začal snažit se nepočůrat, aby to nepípalo. Což má u víc věcí - až když pochopí, že je s něčímfakt zle, tak pochopí a začne se snažit.
Počůrávání jsme mu nikdo nevyčítal, nebylo kvůli tomu zle - v podstatě to asi chápal jako že pohoda, tak proč by se vlbec snažil.
I tak pro nás zatím úspěch - za měsíc jen 3 nehody!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
21.11.14 12:57

@Matlena kdybyste náhodou alarm prodávala, ráda ho koupím :-). Ať už jekonečně dobře.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
25.11.14 12:19

@jusinka Budu na to myslet. Až ho budem prodávat, napíšu sem. Zatím ho máme 2 měsíce, doporučuje se min 6 měsíců, i když už jsou suché noci.
Jinak tedy ťukám na dřevo - po dvou měsících máme pořád jen ty 3 nehody, což je super proti dřívějšku a to před spaním vypije i hrnek vody. Tak snad to aspoň tak vydrží. Kéž by, držíme si palce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí