Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Vanilka1 píše:
Tak já se tedy bojím dost. Syn má 28 měs. Očkovaný není ani jednou dávkou, ale ne proto, že bych nechtěla, ale v 6 měs. prodělal herpetickou memingoencefalitydu (zánět mozku způsobený oparem) Očkování měl tedy odložené. V listopadu loňského roku jsme už mohli očkovat, ale pořád nějaké virozky, a na to musí být prý naprosto zdravý. Jsem přímo z Ústí nad Labem a mám strach, že je chytí
@lekarnicka28 píše:
V Ústí nad Labem je epidemie spalniček.
http://www.severoceskydenik.cz/…votniku.html
Nepatřím k neočkovacím matkám, přistupuju k očkování s rozvahou, ale očkuji a vždy říkám, že se víc bojím možných následků daných nemocí, než nežádoucích účinků vakcín. Ale MMR/Priorix jsem vyhodnotila, že není kam spěchat, výskyt nemoci mizivý a odložila na věk po druhém roce. No a ejhle. Mám doma 18ti měsíční neočkovanou holčičku, já i muž patříme k rizikové skupině očkovaných v dětství jen jednou dávkou, ročníky 1970-1980 a v bezprostředně blízkém městě je epidemie, děda pracuje v uvedené Masarykově nemocniciJednou jsem nejela striktně dle očkovacího kalendáře
A teď mám strach, aby se mi to nevymstilo a svému dítěti jsem tak vlastně neublížila.
Jedno půlroční dítě s těžkým průběhem už tu je. Dokonce i nemocné dítě očkované první dávkou.
Co na to neočkovací matky?
Co na to? Tak mi chytne dítě spalničky, no bóže
Stejně tak jednou chytne neštovice, zápal plic je taky celkem běžný. Mám děti imunitně v pořádku, nemoci je nenechávám přecházet, spalniček se fakt nebojím.
@lekarnicka28 píše:
Co na to neočkovací matky?
neockujici matky ti vysvetli, ze prodelane spalnicky mohou vylecit epilepsii ![]()
jinak s tebou souhlasim 100%
@zuzouš píše:
Co na to? Tak mi chytne dítě spalničky, no bóžeStejně tak jednou chytne neštovice, zápal plic je taky celkem běžný. Mám děti imunitně v pořádku, nemoci je nenechávám přecházet, spalniček se fakt nebojím.
covece tak to ses s nima asi jeste nesetkala. Srovnavat s nestovice - mozna tak s pravejma.
pamatuji si to ze skoly skoro doslova - spalnicky - morbilli v prekladu znamenaji „mala nemoc, nemucka“, ale ve skutecnosti to neni zadne lehke onemocneni. Vysoke dlouhotrvajici horecky, tezky prubeh, riziko celkovych komplikaci…
jasne ze dite to povetsinou prezije a povetsinou bez nasledku, ale riziko komplikaci (zanet mozku) je daleko vyssi, nez riziko komplikaci po ockovani.
@Pudloslava píše:
covece tak to ses s nima asi jeste nesetkala. Srovnavat s nestovice - mozna tak s pravejma.
pamatuji si to ze skoly skoro doslova - spalnicky - morbilli v prekladu znamenaji „mala nemoc, nemucka“, ale ve skutecnosti to neni zadne lehke onemocneni. Vysoke dlouhotrvajici horecky, tezky prubeh, riziko celkovych komplikaci…jasne ze dite to povetsinou prezije a povetsinou bez nasledku, ale riziko komplikaci (zanet mozku) je daleko vyssi, nez riziko komplikaci po ockovani.
Myslíš tím riziko než. ú. po očkování a jako bonus nezajištěná doživotní imunita? Né, děkuju, posluž si sama, já dám přednost nemoci.
@Pudloslava Hele, já jsem spíš proočkovací, ale s tímhle přístupem by vůbec nebylo od věci naočkovat děti hned v porodnici proti chřipce, zápalu plic, angíně, těm planým nešťovicím (já u nich měla čtyřicítky), spále a spoustě jiných nemocí. Ono totižto za nepříznicé konstalace se vysoké teploty a další komplikace, které mohou mít fatální důsledky, můžou objevit v podstatě u každé nemoci.
Nechápu rodiče, co jsou ze spalniček v klidu- horečky až 40°C, velké riziko komplikací jako zápal plic nebo encefalitida, stačí si přečíst jen toto „Do zavedení pravidelného očkování v roce 1969 patřily spalničky k nejzávažnějším onemocněním dětského věku. Bývalo hlášeno několik desítek tisíc onemocnění ročně. U více než 10% pacientů docházelo ke komplikovanému průběhu s možností trvalých následků. Úmrtnost na spalničky kolísala mezi 0,1–0,2%.“ Dnes jsou děti v ČR díky očkování relativně chráněné, ale dvě nakažené teď už v Ústí jsou (neměly ještě plné očkování) a hlavně pro dospělé je to riskantní nemoc. Přístup Masarykovy nemocnice, která problém dlouho tutlala, je nehorázný, ohrožují tam všechny pacienty a návštěvy.
A není pravda, že by si jimi prošla většina lidí, naopak po očkování v dětství je samozřejmě člověk nedostane. Na západě včetně Německa:http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?… a USA je horší proočkovanost a tudíž jsou tam pravidelné epidemie, u nás je tahle asi první po dlouhé době.
@Svistice ockovat jde jen proti puvodci onemocneni, zapal plic ani angina očkovat nejde, protože ji způsobuje více původců. proti některým se očkuje (pneumokok). Jinak samozřejmě záleží na tom, jak často dané onemocnění do komplikacím sklouzne - riziko u neštovic je menší, než u spalniček. u těch jsou 40°C pravidlem a horečky trvají dlouho - to je bezny prubeh - u nestovic spise vyjimecny.
Jasně, ale každopádně spalničky mohou být spouštěčem komoplikací, ke kterým by jinak nedošlo. Encefalitida nebo meningitida je naštěstí dost vzácná (cca 2% případů).
Jak jsem psala, preockovavat, preockovavat, preockovavat az do hrobu, každých pět let naklusat k doktorovi a nechat se radne opichat.
Kdyz mi někdo nabídne Movivac nebo jeho variantu, nechám dítě očkovat hned. ![]()
@Tripper10 píše: … a hlavně pro dospělé je to riskantní nemoc. Přístup Masarykovy nemocnice, která problém dlouho tutlala, je nehorázný, ohrožují tam všechny pacienty a návštěvy… epidemie, u nás je tahle asi první po dlouhé době.
Jo, dnes jsem u odborníků taky zjistila, že nejohroženější jsme já a manžel.
A že tohle už bylo v roce 1974, kdy taky vznikla lokální epidemie a nakonec se to rozšířilo po celé republice.
No, příští 2-3 týdny ukážou, snad nebude tak zle..
@Tripper10 a to se mám klepat strachy a držet děti doma v karantene? Je jasný že bych z takové nemoci neskakala 2 metry radostí vysoko, ale pokud to mají chytit, tak raději jako děti, než jako dospělí. Čím víc se budu bát, tím víc k sobě budu neštěstí privolavat. Za chvíli aby jsme děti drželi v bublině, aby se k nim nic nedostalo
Usteckou nemocnici mám za barákem, takže důvod k obavám obrovský, ale nepripoustim si to. Je to buď a nebo ![]()
Tak jsme dnes byli na 1.dávce MMR, snad bude vše v pořádku. Jinak na nemocnici koukám z balkonu ![]()
@Vanilka1 já z ložnice z okna, balkon máme na druhé straně. Nebydlis náhodou u Billy? Kdyžtak to písní do sz ![]()