ERA Test - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
279
16.2.20 22:13
@M. B.
@M. B. píše:
Dobry den, chtela bych ozivit diskuzi ohledne ERa testu. Pomohl vam nekomu? Je to draha zalezitost a mam za sebou uz vse krome ERA testu, tak zvazuji, zda ho podstoupit a zda to ma cenu, kdyz transfer je vlastne az v nasledujicim cyklu a ne v tom, z jakeho se odebira vzorek k vysetreni. Dekuji

Jen technická – ten test má platnost dlouhou dobu. To je jedno, že se transfer dělá v jiném cyklu. ERA vychází z toho, že tělo nějak reaguje na progesteron a nějakou rychlostí (pro danou osobu poměrně konstantní) mění strukturu děložní sliznice. Tak to musí fungovat, protože má většina žen sliznici receptivní 5. den po ovulaci. U někoho je ale ta rychlost (poměrně konstantně) jiná, takže okno je posunuté. Jak dlouho je to „poměrně konstantní“, to z hlavy nevím, ale určitě to bude minimálně rok, spíš několik let. To by ses musela zeptat doktora nebo výrobce, po jak dlouhou dobu test vycházel se stejným výsledkem. U mě tři ERA testy v rozmezí necelýho roku byly co do výsledků konzistentní (první moc pozdě, druhý moc brzo, třetí v půlce mezi nimi už receptivní), úspěšný transfer byl potom o dalších pár měsíců později.

Jestli mně ERA pomohla, říct férově nemůžu, protože jsem podle ní měla jeden neúspěšný transfer ze svých vajíček (ale embryo nebylo po genetickém vyšetření úplně OK, tudíž se nechytlo spíš proto) a pak už z darovaných, to vyšlo napoprvé. Tak těžko říct, jestli by to bývalo vyšlo i při jiném načasování. Každopádně ze všech 6 transferů z mých vajíček, které jsem měla, se chytlo embryo jednou, když mně omylem? laxností? udělali transfer o dva dny dřív (Helios, no comment), čímž se vlastně nevědomky do toho okna skoro trefili, mám ho posunutý dopředu. To pak sice nedopadlo, bylo to jen biochemický těhotenství, ale mě to vlastně nakoplo do toho testu investovat, protože jsem viděla, že na tom posunu něco může být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.20 13:17

Máte někdo zkušenost s nízkou sliznicí a posunutým oknem? Mám za sebou 1 neúspěšný KET, sliznice pokaždé max 6mm-7mm, a v CARu mi od začátku právě kvůli nízké sliznici doporučují ERA test, že prý u těchto případů je často okno posunuté… ale nejsem si jistá že po prvním transferu je to okno nutně posunuté, nebo je jen potřeba to zkusit vícekrát.

Je tady někdo, komu ještě ERA pomohl?

• Citovat
  • Upravit
678
17.2.20 17:53

@Arnostice prosim te, bylo to embryo - co jsi mela od z vajicka od darkyne geneticky vysetrene nebo ne? Nemohli tim odberem ty tve embrya poskodit? Mam za sebou 6× ket embrya po PGS a nikdy se nechytly, vysetreni mam tolik - dokonce nektere i nekolikrat a pry vse naprosto v poradku… tak by me to zajimalo jak pak bych dopadla kdybych ty embrya treba nenechala testovat… treba mi je proste jen poskodi a potom se nechytnou :think:

Jinak ted jsem poprve v nejake diskuzi cetla prispevek, ze snad ta ERA holce pomohla, na treti pokus… ale psal to to nejaky anonym, tak tezko rict - myslim, ze ve skupine z repromedy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
17.2.20 17:53
@Anonymní píše:
Máte někdo zkušenost s nízkou sliznicí a posunutým oknem? Mám za sebou 1 neúspěšný KET, sliznice pokaždé max 6mm-7mm, a v CARu mi od začátku právě kvůli nízké sliznici doporučují ERA test, že prý u těchto případů je často okno posunuté… ale nejsem si jistá že po prvním transferu je to okno nutně posunuté, nebo je jen potřeba to zkusit vícekrát.Je tady někdo, komu ještě ERA pomohl?

Ahoj, ja bych do toho po prvnim neuspechu zatim nesla, klidne se to muze povest priste. Ja mam za sebou 11. pokus a krome 2 revizi ve 3. mesici se embryo nikdy ani neuhnizdilo. Imunologii mam vylecenou, embrya geneticky vysetrena, uz prakticky neni zadny objektivni duvod, proc by to nemelo vyjit:-(. A stejne to ted zase nevyslo, ani dve carky. Proto jsem se ptala na ERA test, ptz to je asi jedina vec, kterou jeste nemam za sebou.

A dekuji Arnostici i Kveetku za odpoved a informace.

Vypada to tak, ze tento cyklus jeste zkusime bez ERA a pristi do toho uz mozna pujdem, pokud to zase nevyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
17.2.20 18:04

@M.B. jsi stejny pripad jako ja, nemam zadny nalez v imunologii, ale to neznamena, ze tam preci problem neni, duvody proc to nevychazi jsou tyto:
1. spatne embryo (embryo po pgs je dobre!!!)
2. spatne implementacni okno a bud nizka nebo vysoka davka progesteronu
3. imunologie.

Mam imuno vysetrene x krat, nikdy se nic nenaslo. Ale konecne jsem nasla lekare co mi jen a jen potvrdil, ze proste to, ze neni nalez neznamena, ze imuno je v poradku a rekl mi, ze u me imunologie byla absolutne podcenena a zanedbana.

Rekl mi toto: pred 10lety jsme nevedeli co jsou nk bunky, pred 5 jsme nevedeli, ze jsou v deloze a za dva roky vam treba budeme schopni rict, co vam dneska je!!! Toto ber jen jako priklad, uz nevim zda jmenoval zrovna nk bunky
Ve spanelsku davaji imunosupresiva, holkam jako si ty a ja, a maji vysledky!!! To ti u nas nikdo neda, a najednou jsou holky tehotne - roky to tady neslo a potom na prvni dobrou tehu!!! To neni nahoda.

Dosla mi trpelivost a jedu do toho spanelska, pro leky, nebavi me zavade a zavadet a zavadet a nikdy nevidet // na testu.
Ten lekar co jsem zminila mi rekl, ze pujdeme na jistotu - navrhl mi imunoglobuliny rovnou do zily a k tomu kortikoidy. Toto mam jako plan A, a plan B jsou imunosupresiva ze Spanelska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
17.2.20 18:26
@Kveetko píše: @M.B. jsi stejny pripad jako ja, nemam zadny nalez v imunologii, ale to neznamena, ze tam preci problem neni, duvody proc to nevychazi jsou tyto:
1. spatne embryo (embryo po pgs je dobre!!!)
2. spatne implementacni okno a bud nizka nebo vysoka davka progesteronu
3. imunologie.

Mam imuno vysetrene x krat, nikdy se nic nenaslo. Ale konecne jsem nasla lekare co mi jen a jen potvrdil, ze proste to, ze neni nalez neznamena, ze imuno je v poradku a rekl mi, ze u me imunologie byla absolutne podcenena a zanedbana.

Rekl mi toto: pred 10lety jsme nevedeli co jsou nk bunky, pred 5 jsme nevedeli, ze jsou v deloze a za dva roky vam treba budeme schopni rict, co vam dneska je!!! Toto ber jen jako priklad, uz nevim zda jmenoval zrovna nk bunky
Ve spanelsku davaji imunosupresiva, holkam jako si ty a ja, a maji vysledky!!! To ti u nas nikdo neda, a najednou jsou holky tehotne - roky to tady neslo a potom na prvni dobrou tehu!!! To neni nahoda.

Dosla mi trpelivost a jedu do toho spanelska, pro leky, nebavi me zavade a zavadet a zavadet a nikdy nevidet // na testu.
Ten lekar co jsem zminila mi rekl, ze pujdeme na jistotu - navrhl mi imunoglobuliny rovnou do zily a k tomu kortikoidy. Toto mam jako plan A, a plan B jsou imunosupresiva ze Spanelska.

V tom případe, co se tyka kortikoidu, muzu doporucit pani dokrorku Malíčkovou v Praze, ja uz u ni byla, mela jsem imunitu rozhozenou, telo mi tvorilo protilatky proti plodu a jeho obalum, i kdyz dle vysetreni v CAR bylo vse ok… Ale pani Malickova dela obrovsky rozbor vsech hodnot a vidi ve vsem souvislosti… To doporucuju!

Bohuzel ani po preleceni kortikoidy a intralipidu do zily se embryo v lednu zase ani neuchytilo:-( takze ted vubec nevime, cim to bylo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
17.2.20 18:40

@M.B. ja vysetreni od Malickove mam, ale buh vi zda kompletni, mela jsem ho delane pres reprofit, nic nenasli. Malickove mi vzkazala, ze pro me nema co udelat. Vubec nemam chut s ni neco resit, ona se s lidma z Moravskoslezskeho kraje odmita bavit. Proto se k ni ani nehrnu…navic si nemyslim, ze mohla nejak pomoct. Proste me v imunite nic nenasli, jedine Ulcova-Gallova mi nasla protilatky proti spermiim a zona pellucida - mam pocit, ze to najde snad u vsech… a ta mi rekla, na zadost o pomoc at si zajdu za vysokozatezovou turu na hory a adoptuju dite :poblion:

Cas leti, je mi cerstve 37let, nemam uz cas, navic po te hormonalni smrsti se mi uz i tezko dava dohromady. Mam posledni zdrave embryo, a bez imunoglobulinu - do zily a nebo imunosupresiv zavadet uz nejdu. Neverim, ze kdyz mi nevyslo 6 transferu, ze by mi vysel 7… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
20.2.20 01:34

@Kveetko Ne, to urcite tim nebylo. U me byl videt problem uz od sameho zacatku kultivace, spatny vyvoj embryi. Takze jsem mela 4 IVF bez genetiky, u 5. IVF genetiku a 6. IVF darkyne (bez genetiky, nebyl duvod, spermiogram dobry). Hlavne to embryo se nema tim odberem jak poskodit. Mozna driv, kdyz se odebiralo z 3dennich, tj. nejakych 6-9bunecnych + zevnitr embrya, ale ted se necha ta blastocysta hatchovat, tj. bunky vylezou samy a cast z nich se odebere. Ale ten den uz je jich hodne pres 100, takze to nevadi.
Mate to s tou imunitou obe tezky, toho jsem se desila taky, a nakonec to byly „jen“ vajicka zniceny endometriozou. Dej pak vedet, co to Spanelsko, ja jsem se za ty roky marnych snah do toho oboru docela zazrala a asi ho budu sledovat i dal :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
20.2.20 01:37

Jo a jeste tady jedna klinika zacala testovat na vitamin D3 a uz vim o jednom pripadu, kdy suplementace v pripade deficitu nejspis pomohla (samozrejme to nikdy nejde rict na 100 %). Pritom takova blbost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
21.2.20 07:25

Ahoj @Arnostice děkuji za info, no někdy je ten důvod fakt mezi nebem a zemí. A prostě člověk ho často ani nezjistí. Teď kolem mě otehotnelo několik holek potom co si vzaly delší dovolenou. Takže asi dám příští týden výpověď a budu se věnovat fakt jen sobě a třeba i to přinese konečně nějaký pozitivní výsledek :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
24.2.20 08:45
@Anonymní píše:
Máte někdo zkušenost s nízkou sliznicí a posunutým oknem? Mám za sebou 1 neúspěšný KET, sliznice pokaždé max 6mm-7mm, a v CARu mi od začátku právě kvůli nízké sliznici doporučují ERA test, že prý u těchto případů je často okno posunuté… ale nejsem si jistá že po prvním transferu je to okno nutně posunuté, nebo je jen potřeba to zkusit vícekrát.Je tady někdo, komu ještě ERA pomohl?

7mm rozhodně není „nízko“..ano, naprostý ideál to není ale mně tranaferovali při 8-9mm a co? NIC..Era je ale dobrá v tom že taky ukáže receptovitu delohy, nelituji že jsem do ní šla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.3.20 15:26

Ahoj holky, můžu se přidat? Mám za sebou pět potratů potratů v 5 tt vždy po KET. První IVF, kdy jsme měli jednoho bojovníčka, který šel na pgd (doktorka tehdy nabídla, jelikož to proplácela pojišťovna) se povedlo a máme tříletého chlapečka. A od té doby co mu je rok se snažíme mu pořídit bráchu a stále se nedaří. V létě 2018 druhé IVF s vyšší stimulací, aby bylo víc embryek, z 5 jich zůstaly 3 zdravé a jedno s mozaikou. Během půl roku tři transfery, první nevyšel (chřipka), další dva ano, ale po 16. - 21. dnech vždy menzes a potrat, nepomohlo ani ležení ve nemocnici. Při tom druhém potratu mi předtím doktorka udělala celkovou imunologii a v pořádku. Poslední embryo s mozaikou nám nedoporučila zavést. Takže nás čekal celý cyklus znovu. Bohužel doktorka se nám pak neozvala, neodepisovala na e-mail, prostě sbalila prachy a ne málo a když už nic nebylo zamraženo už se neozvala. Po asistentce vzkázala, že víc pro nás udělat nemůže jedině další cyklus, ať se ozvem. Na jaře 2019 začínáme znova, ale na jiné klinice, kde se podařilo stimulací 9 embryí, ale genetika dělaná nebyla, prý není potřeba. Že jsme s manželem v pořádku oba. Od té doby další čtyři transfery, první stejný průběh jako předtím 16 den menzes a potrat, druhý zamlklé těhotenství po měsíci od transferu. Pak půl roku pauza, kdy jsem byla u léčitele, brala vitamíny, chodila k fyzioterapeutce, teď po novém roce další dva transfery, leden biochemko a teď v únoru se nechytlo. Takže ze 7 transferů i po pdg, jich 5 dopadlo úspěšně, ale bohužel nevyšla. Chtěla jsem vás jenom poprosit, nenajde se tu někdo, komu pomohla hysteroskopie? To je asi to jedině co ještě nemám a ještě mě napadl ten ERA test. Veškeré testy, genetika, imunologie, reprodukční imunologie u mudr. Gallové v Plzni také. Veškeré infekce, hematologie. Prostě na příčinu se nepřišlo. Prý mám vše hotové a jediné co mi chybí je štěstí. Říkám si, že třeba jestli to nemůže být porodem, byl dlouhý a těžký, malý šel nakonec vexem, byla jsem hodně potrhaná. Po pěti potratech mi to nepřijde jako náhoda. Dle primáře CAR hysteroskopie není potřeba, že na ultrazvuku je vše v pohodě, žádný polyp, myom a zkoušel další transfery, než bude ten úspěšný. Bohužel milionáři nejsme. Ale v něčem přece musí být zakopaný pes. Omlouvám se za dlouhý popis a děkuji za případné reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
2.3.20 18:03

@katyyy88 ať ti Gallova udělá nk buňky z dělohy, tam je často zakopaný pes a nebo zkus imuno někde jinde, každý dělá trošku jinak ty testy a jinou metodou. Hysteroskopii jsem měla 3× a vše ok. Takže tam nevím co by mohli najít, snad nějaké srusty :nevim:, zkus a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
2.3.20 19:19

@katyyy88 Na UTZ nejsou vidět srůsty. Já jsem jich měla plnou dělohu a zjistilo se to právě až při hysteroskopii. U nás byl teda hlavní problém jinde, tak nemůžu říct, že by mně pomohla jenom ta hysteroskopie, ale mohl to být dílek do skládačky. Jinak poslal mě tam obvodní gynekolog, v CARech roky tvrdili, že to je zbytečný.

ERA test těžko říct, když máš za sebou úspěšné těhotenství, ale stát se mohlo cokoli – implantační okno se mohlo posunout nebo mohl být ten transfer „omylem“ načasovaný jinak než ty ostatní, a zrovna se mohl do toho okna trefit, to se mně jednou stalo taky. Nepamatuješ si, po jaké době na progesteronu byl ten první úspěšný transfer?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
3.3.20 12:55

@katyyy88 Ahojka, myslim, ze u Tebe je ERA test zbytecny, vzhledem k tomu, ze si uz jednou porodila, coz znamena, ze deloha je funkcni a schopna prijmout embryo.. a pokud jses v dobrem centru kde dokazou vychytat implantacni okno tak bych to taky neresila.. navic je to zbytecne vyhozenych 3o ooo.. ja si ji nechala delat - ale byla jsem v jine pozici nez ty, nevedela jsem jestli mam receptivni delohu takze aspon na toto jsem mela odpoved..

Ulcovou Gallovou nedoporucuji, neresi veci tak jak ma, zanedbala moji lecbu a diky ni se mi prodlouzilo snazeni o „krasne“ 2 roky.. lepsi je Malickova v Praze.. A asi delali spis PGS nez PGD ne? PGD se vaze uz na konkretni geneticke onemocneni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí