Eva, Adam a jejich děti aneb jak to bylo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23847
30.6.12 20:30

Tak mě napadlo - píšete, že je chyba představovat si boha jako starýho dědka na obláčku, ale proč se o něm teda mluví v mužském rodě??? Proč to není žena, nebo proč není aspoň rodu středního, aby to bylo genderově korektní? :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.6.12 20:43

Genderová korektnost je výplod posledních 60 let. Psané dějiny lidstva jsou staré přes pět tisíc let. Písmo vzniklo ze tří důvodů - kromě ekonomických (uchovávání obchodních operací a sčítání majetku) a právnických (jasně dané zákony v psané podobě) tu byla ještě potřeba uchování bohoslužebných textů. No a po celou tu dobu měly hlavní civilizace (ty, co byly životaschopné) patriarchální uspořádání (matriarchát se předpokládá tak do konce mladší doby kamenné…)
Takže myslím, že dávní teologové si do náboženských představ zkopírovali (Ctrl+C) tehdejší uspořádání společnosti. No a pak se v tom z tradice pokračovalo…
Edit: ukaž mi středověký stát, kde bylo matriarchální uspořádání. A pokud bylo, tak jestli ten stát byl schopný se bránit invazím zvenčí.

Ale jakým způsobem si tyhle fakty pospojuješ, to už záleží čistě na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.6.12 20:49

Njn, blbý je, že to Písmo svatý zkrátka nekopíruje dobu nebo ne, to je blbě vyjádřený, spíš já nezním nic, co by platilo před tisícem let stejně jako teď. Až takové náboženství objevím, tak to už kurnik uvěřím i já. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.6.12 20:52

Gino, teprve tridentský koncil se usnesl na tom, že i ženy mají duši, a tedy mohou dojít spásy. No a teď mně řekni, kdy se ten koncil konal (napovím: Google nebo Wikipedie).
Takže ono to s tím nekopírováním tak žhavé nebude. Za dob Velké Moravy nebo Přemyslovců by ses jen tak do kontaktu s cizím chlapem nedostala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.6.12 21:33

No to by mne zajímalo, co já v tý době teda dělala :think:. Že bych byla chlap? :mrgreen: Mmch který že to koncil schválil to, že se nebude věřit v reinkarnaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
30.6.12 23:37
@Gina108 píše:
Tak mě napadlo - píšete, že je chyba představovat si boha jako starýho dědka na obláčku, ale proč se o něm teda mluví v mužském rodě??? Proč to není žena, nebo proč není aspoň rodu středního, aby to bylo genderově korektní? :nevim: :mrgreen:

:mrgreen: Tak, kdyby byla Bible korektně přeložena, nikde by se nemluvilo o ženě, ale vždy o muženě.. Ženy vůbec jsou tam zmiňovány velmi okrajově (ač v židovské tradici je žena po porodu dítěte ctěna a vážena), vše se točí kolem chlapů..
A když to vezmu.. Angličtina, která je jazykově zajímavě logická, má pro muže i pro člověka stejný název = man, pro ženu pak = woman (mužena :mrgreen: ).
Takže by byla bláhovost chtít, aby Bible oslavovala Bohyni, nebo nedejbože Božátko :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17630
1.7.12 18:19
@ŠárušN píše:
@Vera111 Jak píšu, KAŽDÝ dostane šanci. Otázka je, jestli se jí chytne. Bůh zná každého člověka osobně a ví kdy je ten pravý čas aby uvěřil, a také ví dopředu, jestli ten člověk v budoucnu uvěří nebo ne. Bůh zná i budoucnost, ty prostě nemůžeš soudit z tohoto lidského hlediska, protože tvoje vnímání toho všeho je velmi omezené. A není pravda že nějaký šaman o Ježíši nikdy neuslyší. KAŽDÝ o Něm uslyší, nebo mu Bůh dá jinak najevo, že existuje.

A že ty ses rozhodla být nevěřící? No, tak sis prostě vybrala peklo, tak proč si stěžuješ že nepůjdeš do nebe? Budeš mít to, co sis vybrala.
Jan 3:19 Soud pak je v tom, že světlo přišlo na svět, ale lidé si zamilovali více tmu než světlo, protože jejich skutky byly zlé.

Jinak, jak tady někdo zmiňuje katechismus, tak tím bych se vůbec neřídila, protože katechismus je úplně mimo. Já osobně čerpám POUZE z Bible, takže tady neprezentuji žádnou omáčku, kterou bych si domyslela. Vše můžu podložit verši.

tak to o tom šamanovi bys mi najít mohla. To by mě opravdu zajímalo jak se zrovna on o JK dozví. Mně to totiž přijde jako naprostá blbost a pokud vím, tak v Bibli se o tom fakt nepíše. Za zvýrazněnou větu ti velice děkuji, to je od tebe milé. Já si ale peklo nevybrala, do nebe půjdu stejně jako vy všichni ostatní a stejně jako ten šaman a třeba i Hitler (ten už tam je a je vysmátej jak lečo) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
1.7.12 18:32
@Anna86 píše:

Bůh nám dal určitě svobodu ke konání dobra i zla. Zlo podle mě nevychází od Boha, ale od ďábla. A proč některé děti trpí? Trpí tady na tomto světě a Bůh ví, že pak budou mít krásný život věčný s ním a veškeré utrpení jim vynahradí. (Tak si to vysvětluji já).

A proč někdy zasáhne a někdy ne? To nevím. Lidé nemusíme vědět vše.

to je zajímavé. Ale pokud je ten trpící nevěřící, pak půjde stejně do pekla. Takže má na prd život a ještě k tomu jako bonus bude trpět i po smrti :think: A nebo chodí trpící automaticky za odměnu do nebe, ať jsou věřící, nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
1.7.12 18:57

To je zajímavé - to že jsem si vybrala, že budu nevěřící..myslela jsem, že je to otázka citu, že prozřu, že o rozumu to není, jak se tu stále píše..
Mohu já za to, že ten cit nepocituji? Že na mě nic takového nepřišlo?
Nebo mám věřit alibisticky rozumově, pro jistotu, abych to měla po smrti dobrý?
( opět to nepíši ironicky, ale jako nechápající)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna86
1.7.12 19:18

@Vera111 To je pravda, pokud je trpící nevěřící, tak by neměl jít „do nebe“. Ovšem pokud zemřou děti, tak půjdou z milosti a milosrdenství Boží rovnou do nebe. Protože nedosáhli „věku zralosti“.

A s tím utrpením - možná by stačilo, kdyby ten, kdo trpí, požádal o pomoc Boha a on mu pomohl již v tomto životě.

Trpící automaticky do nebe určitě nechodí, ale v Bibli se píše, že mnozí první budou poslední a poslední budou první, což s tím může souviset.

@Lizbeth Tak na to ti může odpovědět snad jen Bůh. Opravdu netuším, proč takový pocit nemáš. Možná jsi ho měla, ale zapomněla na něho, nebo to teprve přijde.

Ale obecně se říká, že je nutno Bohu otevřít své srdce. Případně i požádat v modlitbě, aby se nám dal poznat. Lidé se často obrací k Bohu v utrpení, když od něho žádají pomoc a nemají už jiné východisko. Tak možná i proto je zde to „utrpení“. Je to jako cesta k Bohu.

• Citovat
  • Upravit
Anna86
1.7.12 19:52
@Vera111 píše:
tak to o tom šamanovi bys mi najít mohla. To by mě opravdu zajímalo jak se zrovna on o JK dozví. Mně to totiž přijde jako naprostá blbost a pokud vím, tak v Bibli se o tom fakt nepíše. Za zvýrazněnou větu ti velice děkuji, to je od tebe milé. Já si ale peklo nevybrala, do nebe půjdu stejně jako vy všichni ostatní a stejně jako ten šaman a třeba i Hitler (ten už tam je a je vysmátej jak lečo) ;)

Pokud já vím, tak lidé, kteří nikdy neslyšeli o Bohu a Ježíši, tak budou souzení podle svého svědomí. Takže i ti se mohou dostat do nebe.

Římanům 2
14 Pohané nemají Zákon, ale když sami přirozeně dělají, co Zákon žádá, pak jsou Zákonem sami sobě. Nemají sice Zákon,
15 ale prokazují působení Zákona zapsaného v jejich srdcích. Dosvědčuje to i jejich svědomí: jejich vlastní myšlenky je někdy obviňují a jindy obhajují.
16 Takto bude podle mého evangelia v onen den Bůh soudit lidská tajemství skrze Krista Ježíše.

A osobně bych nikdy neřekla kdo do nebe půjde a kdo ne :) myslím, že ani žádný křesťan by to o sobě neměl prohlásit, protože v tom je ta pravá pokora k Bohu.

Ne nadarmo se v Bibli píše, že se ještě budeme divit, kdo přijde do království nebeského :)

• Citovat
  • Upravit
540
1.7.12 20:10

Nčetla jsem celou diskuzi, protože je to jen podobenství a nemá to dost smysl řešit.
Zaujalo mě tohle :
ukaž mi středověký stát, kde bylo matriarchální uspořádání. A pokud bylo, tak jestli ten stát byl schopný se bránit invazím zvenčí.
Možná státy, kde by bylo matriarchální uspořádání byly dostatečně schopné, ale musely by být asi všude, aby nikde nebyly ty invaze :-), kterým by se musely bránit :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
1.7.12 20:50
@Lizbeth píše:
To je zajímavé - to že jsem si vybrala, že budu nevěřící..myslela jsem, že je to otázka citu, že prozřu, že o rozumu to není, jak se tu stále píše..
Mohu já za to, že ten cit nepocituji? Že na mě nic takového nepřišlo?
Nebo mám věřit alibisticky rozumově, pro jistotu, abych to měla po smrti dobrý?
( opět to nepíši ironicky, ale jako nechápající)

Liz, ano, v podstatě za to můžeš a budeš se kvůli tomu nejspíš smažit v pekle :cert: A myslím že alibisticky a rozumově „věří“ spousta lidí. Mně totiž připadá, že celé toto náboženství je založeno na strachu. Je to takové, když nebudeš s námi, shoříš v pekle. No kdo by radši nevěřil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
1.7.12 20:52

@Anna86 děkuji za vysvětlení. Ani jedno mě bohužel nepřesvědčilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
1.7.12 21:04

@Vera111 A na to jsi přišla kde? Vždyť to vůbec neni pravda :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat