Eva, Adam a jejich děti aneb jak to bylo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Metamorphosis
3.7.12 23:59
@Jura007 píše:
@Amber_1977 No ty mně zase dáváš kapky… haúúúú…
Tak především - Bible není v dnešní podobě zakonzervovaná 2000 let. Co ti říkají pojmy vulgáta, Bible kralická, ekumenická bible??? A že se nikdy nesešel koncil korektorů? V obecných představách lidí se to tak traduje. No tak mně řekni - obsahuje dnešní Bible Knihu Apokryfů? Obsahuje Kumránské texty? Vidíš, neobsahuje. Takže korekční zásahy proběhly. A ještě pár položek by se dalo dodat…
A mimochodem - těch 2000 let se nám smrskává na nějakých 1300-1400 let, kdy se Bible uchovala mimo jiné díky opisovací mánii anglických a irských mnichů na Ostrovech… Po Evropě se v té době proháněli Hunové, Slovani a jiní „hodní strýčkové“… ;)
Tož tak. Omlouvám se, že jsem hnidopich, ale mám rád korektní informace.

Pokud vím, puze se drobně zasahovalo do překladů v rámci zmodernění jazyka, nikoli významů (ono číst Bibli např. švabachem či ve starolatině by dnes asi málokdo zvládl).
Kumránské svitky potvrdily autentičnost Bible - jsou to některé kapitoly z Nového zákona.
No a apokryfní spisy.. To je nadlouho. Je třeba odlišit starozákonní a novozákonní a dále u novozákonních se toto ještě liší dle církví.. Obecně - Z Bible byly vyřazeny ty spisy z mladší (= modernější) doby, u nichž panovaly pochybnosti ohledně autentičnosti. Jak známo, originály biblických svitků nebyly sepsány v roce 33, ta nejstarší evangelia vznikala v během prvního století a dál.. Nicméně katolická církev apokryfní svitky a priori nijak neodsuzuje, jen zdůrazňuje, že jsou (řečeno mými slovy) sice zajímavé pro širší pochopení souvislostí, nikoli však nezbytné při studiu Bible - ta obsahuje vše podstatné, co nám Ježíš chtěl sdělit.
Kdysi na toto téma mluvil Anastáz Opasek moc hezky a vyjádřil se v tom smyslu, že apokryfní svitky nejsou nějaká senzace, kterou by církev záměrně skrývala, jedná se vesměs o znovuřečení již jednou napsaného.. Tudíž spíš nadbytečnost bez přidané hodnoty.. A co je důležité - nebyla potvrzena jejich autentičnost, narozdíl od evangelií v Bibli zařazených.

• Citovat
  • Upravit
2153
9.7.12 14:15
@Jura007 píše:
Genderová korektnost je výplod posledních 60 let. Psané dějiny lidstva jsou staré přes pět tisíc let. Písmo vzniklo ze tří důvodů - kromě ekonomických (uchovávání obchodních operací a sčítání majetku) a právnických (jasně dané zákony v psané podobě) tu byla ještě potřeba uchování bohoslužebných textů. No a po celou tu dobu měly hlavní civilizace (ty, co byly životaschopné) patriarchální uspořádání (matriarchát se předpokládá tak do konce mladší doby kamenné…)
Takže myslím, že dávní teologové si do náboženských představ zkopírovali (Ctrl+C) tehdejší uspořádání společnosti. No a pak se v tom z tradice pokračovalo…
Edit: ukaž mi středověký stát, kde bylo matriarchální uspořádání. A pokud bylo, tak jestli ten stát byl schopný se bránit invazím zvenčí.Ale jakým způsobem si tyhle fakty pospojuješ, to už záleží čistě na tobě.

S tou genderovou korektností to není až tak úplně pravda. Takový aramejský otčenáš, tedy text v jazyce Ježíšově, uvádí hned v prvním řádku spojení Otče-Matko Kosmu, tedy zdůrazňuje vnímání Boha jako zástupce obou pohlaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
9.7.12 15:14

Ono je otázka, jaké tedy má aramejština pro takový význam slovní vyjádření :think: Může být v tomto ohledu bohatším jazykem a mít vlastní slovo pro vyjádření bezpohlavní entity, aniž by ji degradovala na „to“.. :nevim:
My to pak musíme kostrbatě překládat jako „ty i ty zároveň“… To jsou obecně achilovy paty překladů do cizích jazyků. Proto např. muslimové neuznávají překlady koránu, protože tvrdí, že překladem se ztrácí význam - což v detailech může být pravda.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
barcinek
4.1.13 08:42
@Gina108 píše:
Njn, blbý je, že to Písmo svatý zkrátka nekopíruje dobu nebo ne, to je blbě vyjádřený, spíš já nezním nic, co by platilo před tisícem let stejně jako teď. Až takové náboženství objevím, tak to už kurnik uvěřím i já. :think:

Tak já nevím, jak Vy, ale posuďte sama, zda toto není něco, co platilo vždy a platí i dnes (spíš teda by mělo platit, kdyby se tím lidé chtěli ovšem řídit). Nepřijde Vám toto nadčasové?

„Takto by měli manželé milovat své manželky jako svá vlastní těla. Kdo miluje svou manželku, miluje sebe, neboť nikdo nikdy neměl v nenávisti své vlastní tělo; ale živí je a něžně je chová…“ (Efezanům 5:28,29)
„Nicméně ať také každý z vás osobně miluje svou manželku jako sám sebe; naproti tomu manželka by měla mít ke svému manželovi hlubokou úctu.“ (Efezanům 5:33)
„Děti, poslouchejte své rodiče ve spojení s Pánem, protože toto je spravedlivé: ´Cti svého otce a [svou] matku´, což je první příkaz se slibem: ´Aby se ti dobře vedlo a abys vytrval dlouho na zemi.´“ (Efezanům 6:1-3)
„Všechno tedy, co chcete, aby vám lidé činili, budete také podobně činit jim…“ (Matouš 7:12)… a mohla bych pokračovat… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Pascall
23.2.13 01:10

Myslím, že srovnávat to, co se píše v Bibli se Šemíkem a Libuší je mimo mísu :think:

• Citovat
  • Upravit
Maslena
28.10.14 14:44
  • Citovat
  • Upravit
Maslena
28.10.14 15:07

Kainovi manzelky–Qalmana a Leah (Qalmana's sister) klikni na ně to tam zjistíš odkud pocházeli.

• Citovat
  • Upravit
1.1.18 23:06

No ja si nad tým lámem hlavu už pekne dlho :zed: ako Ke to možné lebo s jednej strany ľudí počúvam toto:ĽUDIA SÚ S OPÍC a s tej druhej toto:ĽUDIA SÚ S ADAMA A EVI zak teraz čomu veriť no ale asi tým opiciam pretože aj niektorý ľudia mi pripomínajú opice :think: no ale zas na druhu stranu píše sa o tom v Biblii ale ja tej Biblii neverím moc pretože čítala som knihu o tom čo cirkev krije a poviem vam cirkev je špina v tomto :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.18 05:44
  • Citovat
  • Upravit
1170
3.12.18 11:43

Já věřím v inteligentní entitu (nedá se tomu říkat bytost), která dala podnět, jiskru, která zažehla evoluci. Protože vše je propojené, přírodní zákony, apod. Vezměte si jen fotosyntézu. To je inteligentní počin. A k Bibli: Viděla jsem kousek dokumentu, byl tam historik, překládal Bibli z aramejštiny tuším, z nějakého svitku a říkal, že je tam napsané, že Ježíš řekl: Jsem sluha boží. Nikoliv syn. A Bibli nelze brát doslova, protože na různých koncilech z ní odebírali i celé pasáže. Dost bychom se divili, co ta původní obsahovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová