Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@martulkasloník Taky si bohužel myslím, že to bude asi velká částka, ale zase jsem si říkala, že kdyby měl práci, tak by mu asi dali nejdříve exekuci na plat a potom by teprve přešli k exekuci na dům, ale když práci nemá a vlastně mu to nemají z čeho strhávat…Ale možná si to jen myslím a ve skutečnosti je to jinak…
@Katuskka záleží, co za kroky už exe podnikl - pokud je vydaná dražební vyhláška - tam je datum dražby. Pokud není dražební vyhláška vydaná - je to jen v rukou exekutra. Záleží jak je aktivní a jak rychle pracuje. Jsou dravci a ti jedou…
Ale pokud je to byt řekněme v méně lukrativní lokalitě, je fakt možné, že se to neprodá…
Edit - exekutor může vydat několik exekučních příkazů nejednou. To znamená že v jedné chvíli je schopen obstavit účet, jít po důchodu i po nemovitosti. Nečeká na úspěch/neúspěch jednoho.
Ještě je možnost nemovitost prodat realitce, ta nemovitost vykoupí i z dluhem, ale výkupní cena je nižší než u prodeje nemovitosti bez exekucí. Realitka za dlužníka exekuce zaplatí z kupní ceny a následně prodá novému majiteli.
@Katuskka tak to s platem takto nefunguje, manžel měl v době exekuce 2 práce a vůbec to neřešili. já vůbec nečekala že se to může stát, čekala jsem že by první dostal exekuci na plat, nebo by přišli domů dát exekuci na majetek, ne rovnou na byt ale prý je to běžná praxe, pár tisíc a hned hodí exekuci na nemovitost a nezájem. já hlavně o tom dluhu vůbec nevěděla, vlastně jsem nevěděla ani o exekuci ač jsem spolumajitel bytu, manža to chtěl řešit sám mimo mě ale zjistila to moje kamarádka a ta mi to řekla a to pak fakt bylo doma na rozvod
@neschopná mamka Je to dům, ale řekla bych že ne ve zrovna žádané lokalitě, navíc by na něm bylo hodně práce. V KN je napsáno toto: Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, Zástavní právo exekutorské, Zástavní právo soudcovské
@Ewule0712 píše:
Ještě je možnost nemovitost prodat realitce, ta nemovitost vykoupí i z dluhem, ale výkupní cena je nižší než u prodeje nemovitosti bez exekucí. Realitka za dlužníka exekuce zaplatí z kupní ceny a následně prodá novému majiteli.
jo takto to teď udělala naše sousedka, byt má v exekuci a přišla tu realitka a snaží se ho prodat
@martulkasloník Tak to jsem si to myslela špatně, oni to asi taky nechtěli nikomu říkat, bohužel se to těžko tají, když jsou takové informace běžně dostupné na internetu…
@Katuskka píše:
@neschopná mamka Je to dům, ale řekla bych že ne ve zrovna žádané lokalitě, navíc by na něm bylo hodně práce. V KN je napsáno toto: Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, Zástavní právo exekutorské, Zástavní právo soudcovské
Napiš mi SZ, kde nemovitost je, poradím s tou realitkou blíž.
@Katuskka tak to vypadá, že tam dražební vyhláška ještě vydaná není. To zanmená že tam ještě nějaký ten pátek času mají. Co jsem se setkala jde o cca.3 měsíce. Ale opravdu to záleží pouze na exekutorovi, jak rychle bude jednat. Navíc se bude muset ještě udělat odhad ceny a ten znalec taky nemusí být rychlík…
určitě je lhůta pro jednání s exekutorem…
Můj soukromý odhad - dražba bude koncem léta.
Nápad s realitkou není špatný - ale o dům přijdou tak nevím, jestli to něco řeší ![]()
@neschopná mamka Tak to je dobrá zpráva, tak teď už to bude na nich, aby našli co nejlepší řešení
Vykoupení nemovitosti samozřejmě navazuje na koupi nového bydlení, realitka je nenechá bez bydlení.
@Ewule0712 tohle bude vaše parketa - s tímto jsem se zatím nesetkala. Ale určitě dobrý nápad jak umořit dluh ![]()
@neschopná mamka píše:
@Ewule0712 tohle bude vaše parketa - s tímto jsem se zatím nesetkala. Ale určitě dobrý nápad jak umořit dluh
Pracuju ve velké realitce a je máme s tím velkou zkušenost. Nechci dělat reklamu. Ale je to opravdu dobré řešení. Pokud dluh nepřevyšuje cenu nemovitosti.
@Ewule0712 děkuji za informace:-) RK se přihlašuje do dražby jako dražitel nebo vyplatí celou exekuci přímo exekutorovi?
(pokud hodnota nemovitosti stačí)
Ale pokud je na nemovitost exekutor. zástava a navíc soudcovská, tak tam těch dluhů bude víc a co vím, tak si teď exekutoři dávají pozor na to, aby dávali zástavu na nemovitost kvůli pár tisícům.