Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak všechno co je podle tebe divne je u nás standart. Denně ty dvě až tři pračky zapnu.
I když jsou děti v obleceni doma hodinu, tak ho dávají rovnou vyprat. Ja taky
nikdy mi to divny nepřišlo.
A nezlob se na me ale sundat blato kartacem na vlasy?? Pak ho normálně použijes na vlasy? To je hnus ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat zda to má taky někdo takhle. Syn 12 let je extrémně čistotný až mi s tím leze na nervy. Např. Jde ven se psem a věci pak všechny hodí do pračky, přitom věci vypadají čisté ani nesmrdí. Stále mu říkám ať si je tedy převlékne a druhý den opět použije, to se mu nezdá. Furt mám plnou pračku. Dva dny stejně tričko ee přitom se ještě nepoti a nesmrdi. Plenku zabalenou do ranecku uklidi jen s největším úsilím a kecama. Neexistuje že by mu třeba doma spadl bonbon a on ho “ofouknul” a dal do pusy. Já taková vůbec nejsem, klidně si utrhnu jablko ze stromu a hned sním. Taky ale nejsem žádná spindira, proste tak nějak normálně. Včera me úplně vytoci, přinesl čepici z tréninku a na ni kousek ztuhleho blata, jestli prý to vyperu. Zrovna po ruce byl kartáč na vlasy, tak jsem ho popadla a dvakrát přejela nad umyvadlem. Hned to spadlo. Čepice čistá a kartáč taky. A už to začalo, moc nechybělo a řekl mi ze jsem prase. Byl to fakt kousicek blata. Už nikdy se tím kartacem nehodlá cesat a další kecy. Pak mi řekl jestli bych se já tedy tímto pocesala ať to tedy udělám. S klidem jsem se ucesala a to jste měli vidět ten jeho šok. Připadala jsem si pak jak kontaminovaná. No a tak bych mohla pokračovat. No zkratka je to opruz. Ale má to tak jen se sebou, jestli chápete, bordel v pokoji má jako každý kluk.
Moji starší kluci možná nejsou přehnaně čistotní, ale oblečení do špíny byli taky schopni nacpat po dvou hodinách nošení. Od té doby, co jim jejich oblečení třídím a věší si ho sami, si joooo rozmýšlí, zda to je špinavé nebo se jim to jen nechce poskládat a uklidit. Mají 7,5 a 6 let. Nevím proč dvanáctiletý nepomáhá?
možná bude přemýšlet jinak. Možná ne, ale ty se neudřeš k smrti. ![]()
Ještě že jsem použila anonyma, já špindíra , uf
musím se polepšit.
@Janina81 cedulky nemám rada já. A syn už taky ne
a syn nesnasi nedovrene šuplíky nebo dvířka v kuchyni … tak každý máme neco
![]()
Možná by ho vyléčilo, kdyby si své přehnané nároky musel zajišťovat sám. Když přijde s čepicí s flíčkem a požadavkem na vyprání, říct mu, ať si ji vypere sám apod. Moje dcera se v jedenácti letech naučila třídit prádlo do pračky a prát, takže než jsem přišla z práce, byla ypraná várka. Danáctiletej kluk by to tedy zvládnout měl taky. Chceš se převlíkat ixkrát denně? Můžeš, ale o své prádlo se starej sám. Kdyby zjistil, co je s tím práce, které musí obětovat svůj volný čas, tak by třeba slevil. A pokud ne, tak je prostě takhle nastavenej a bude celej život chodící hygienická stanice. Tím líp, když se naučí své nároky řešit svépomocí, protože v budoucnu by s ním těžko nějaká holka vydržela, aby trávila čas věčným praním a uklízením. Teď má sice v pokojíku čurbes, ale i to se časem může změnit a může začít gruntovat každý týden včetně mytí oken.
@eliskaj píše:
Tak všechno co je podle tebe divne je u nás standart. Denně ty dvě až tři pračky zapnu.
I když jsou děti v obleceni doma hodinu, tak ho dávají rovnou vyprat. Ja takynikdy mi to divny nepřišlo.
A nezlob se na me ale sundat blato kartacem na vlasy?? Pak ho normálně použijes na vlasy? To je hnus
Presne! Z kluka udelaji cvoka,ze nechce triko 3.den do skoly,coz je fakt humus.Bonbony ze zeme taky nejim.A cepice,pokud byla zablacena nebo zpocena z treninku je snad samozrejmost,ze jde do pracky! A pokud prijde se psem v dnesnich dnech,tak je bahno snad vsude,takze ti hodit do pracky je snad normalni!
@Anonymní píše:
Ještě že jsem použila anonyma, já špindíra , ufmusím se polepšit.
Teda ja budu asi divná, ale co je za ztrátu času zapnout pracku? Dvě minuty? Za dvě hodiny vypere a během dvou minut je v susiccce a pak během 5minut složené. Deset minut celkem
to me opravdu nezabije. Dcera (6let) ví, jak pracku zapnout, když něco dělám, tak to za me prenda a zapne další… ale rozhodne to není žrout času
![]()
A je fakt ze pokud mate velkého psa tak se nedivim ze doma nechce být v tom v čem ho vencil…
@Anonymní píše:
Ještě že jsem použila anonyma, já špindíra , ufmusím se polepšit.
Mě přijdeš normální.
ten výkvět hygieny, co tu píší bych nechala vyšetřit.
pak se můžeme divit, že je to vsudr samá alergie. Prádlo se pere, když je špinavé. Ne?!
Spodní prádlo ponožky se zašpiní, u menších dětí i svrchní prádlo denně, ale když si školák jde na 5 hodin sednou do školy, tak pochybuju, že by to bylo pokaždé špinavé. Pokud není spocené nebo skydané, neperu. ![]()
@Sofie2013 píše:
Taky mi to prijde jako OCD.
To ze nechce znovu stejne tricko (mmch u nas na skole by pak byl za prase) a cesat se kartacem od blata, ktere bylo na zemi? ![]()
Mne prijdes docela normalni. Ale mam brachu, ktery byl par let jako maly neco podobneho jako tvuj syn. Z vecneho umyvani rukou mel dokonce ekzemy. Casem to odeznelo a dnes je uplne normalni. Ale myslim, ze kdyz takhle blbnul, tak byl mensi nez tvuj syn.
@Mičule píše:
Mě přijdeš normální.ten výkvět hygieny, co tu píší bych nechala vyšetřit.
pak se můžeme divit, že je to vsudr samá alergie. Prádlo se pere, když je špinavé. Ne?!
Spodní prádlo ponožky se zašpiní, u menších dětí i svrchní prádlo denně, ale když si školák jde na 5 hodin sednou do školy, tak pochybuju, že by to bylo pokaždé špinavé. Pokud není spocené nebo skydané, neperu.
5 hodin ? V tomto veku? Asi nemas dite na 2.stupni
V tomto veku dospiva,nechce spoluzakum holt smrdet..Dala bych mu i nejaky deodorant do podpazi,to je snad normalni…
@rozand píše:
To ze nechce znovu stejne tricko (mmch u nas na skole by pak byl za prase) a cesat se kartacem od blata, ktere bylo na zemi?
Presne!
@jannina1 píše:
Vy detem do skoly neprevlikate tricka denne? To jsou v nich treba cely den a pak zase dalsi dny? Proc se synovi zakladatelky tak divite?
Jo, klidně jde 2 dny v tom samym. A nebo taky ne a má tři na den. ![]()