Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, doporučíte nějakou prima fantasy knížku typu Harry Potter pro dospěláka? Chci pro manžela k Vánocům, HP četl jako malý a miluje to ![]()
Ja fantasy moc nečtu, ale Zaklínač by mohl byt dobry, je to 9 knih a serial se mi líbil
Není to ani trochu jako Harry Potter, ale Archiv Bouřné záře je jedna z nejlepších fantasy sérií vůbec. 🙂 Kronika královraha další výborná série. Fajn je Nikdykde. Jonathan Strange & pan Norrell je skvělá kniha, i když s dost pomalým tempem. 🙂Něco jako Harry Potter pro dospělé se fakt těžko hledá, nejpodobnější jsou asi Mágové od Grossmana, ale to je celkem hrozná série. A pokud bys chtěla něco českého, tak opravdu výborná a překvapivě ne moc známá série je Naslouchač. 🙂
Co se týče fantasy, tak mám hodně Pratchetta. V době kdy jsem četla sérii HP, tak pak bylo od Paoliniho Série Eragona. Klasika jako je Tolkien, od Kinga třeba Temnou vež (nejedná se o horory). Dále ten Zaklínač. Od Grossmana zmiňované Mágové jsem četla, ale nezaujalo. Teď se mi dostal do ruky E. A. Poe. Na to jsem zvědavá, něco málo jsem viděla zfilmované, ale půjde to asi do trochu temnějších zákoutí.
Ale ať přemýšlím sebevíc, tak nic není srovnatelného s HP, tyhle knížky jsem také hltala a těším se až syn bude dost velký na to, abych mu je četla.
Já bych k výše zmíněnému přidala Anthony Ryana, zejména sérii Stín krkavce, z českých autorů Žamboch a série o Koniášovi.
Nieco ako Poter je dost tazke najst. Zmienovany zaklinac je podobny. Eragon je vlastne „poter“ iba su tam ine kulisy
to nebolo myslene nijako negativne, podla mna je Eragon super.
King mi pride uplne iny styl rozpravania, zrovna temna veza podla mna nema moc spolocneho s Poterom - nicmene je dobra to nerozporujem.
Poe je taky temny a pribeh trosku ‚primitivny‘.
Tolkien je podla mna super, pretoze ak aj clovek videl film tak tie knihy n ato idu trosku inak a ak ma manzel dobru predstavivost tak verim ze si to uzije.
Je otazka ci by Divergencia a/alebo Hunger games bola hodna doporucenia - nekuzli sa tam, ale nejaky pribeh tam je, hlavna postava sa uci/rastie - zaujimal by ma nazor ostatnych (teda tych co citali knizky, nie videli film - velmi ma mrzi ze film sa v oboch pripadoch sustredil na nasilie a upozadil pribeh, v horsom pripade uplne zfusoval zaver len aby to bola sladka romantika). Uvedomujem si ze zanrovo je to trosku inde, ale pribehovo tam podobnost vidim…
Prachett ma vobec nezaujal - sorry.
Ked sa hlada v ‚detskej‘ literature tak tam je toho viac podobneho, napriklad narnia, ale to zase nie kazdeho dospelaka zaujme.
Mne doporucili Hyperion a znechutene som to odlozil - nemozem doporucit.
Naslouchace a magove si dopisujem do zoznamu - diky!
Já bych ještě doporučila Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Je to tedy Young adult, stejně jako zde zmíněné Hunger games nebo Naslouchač, ale řekla bych, že víc klučičí.
Mně se moc líbila řada Kedrigern a…, autor John Morressy, seženeš asi už jen v antikvariátu.
Mně se velmi líbila trilogie od Scott Westerfeld - Leviatan, Goliáš a Behemot. Je už asi všude vyprodaná, ale dá se sehnat v antikvariátech. Ty knihy jsou úžasné, ilustrované (velmi zdařile) a krásné, když jsem je tenkrát vybalila, tak už jen z toho vzhledu jsem celkem dost slintala
Bylo to pro mě velmi netradiční čtení, vlastním je už celkem dlouho a čas od času je ráda vytáhnu a přečtu znova. Autor tomu dokázal dát takovou tu správnou atmosféru, která člověka přenese do úplně jiného světa.
@ancovicka rybicka Sirotcinec me taky napadl, i kdyz ten treti dil uz me moc nenadchnul. Ale prvni dva jsou super.
Moje oblíbená fantasy knížka je Čaroděj Zeměmoří (ten 1.díl, jmenuje se přímo takhle). Moc dobře se to čte a má to hluboký přesah. Ale ty další díly už mají rozdílnou úroveň.