Filmová hudba

1454
18.12.25 01:21

Filmová hudba

Koukám na Čt art a je tam pořad o autorovi filmové hudby. Musím sebekriticky říci, že mě nenapadlo, jak moc je člověk u filmu ovlivněn hudbou… Může to být sranda i horor a nakonec ta hudba rozhodne, kam se přiklonit… Máte filmovou melodii, která vás vždy pozitivně naladí nebo naopak vás zachmuří a která to je? A je to spojené s náladou ve filmu, melodií nebo s vaší reálnou situaci?
Ve výše zmíněném pořadu zazněla hudba z Růžového pantera - úsměv na tváři mám ještě teď 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
18.12.25 05:31

Mě zaručeně dostane pan prstenů. Několikrát jsem viděla úrivek z natáčení hudby k obrazu. Sama o sobě je ta hudba děsivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1062
18.12.25 06:27
@Maartina7 píše: Více

Díky ta tip na pořad :palec: Miluji hudbu z Amelie z Montmartru, dost specifickou a pro film dost odvážnou. Dělá se mi až fyzicky zle z filmu Psycho, se pak bojím chodit i na wc :lol: John Williams je možná nenahraditelný velikán, nejvíc mě od něj zaujala hravá hudba z Harryho Pottera, což je vlastně film pro děti a to není zrovna jeho cílovka - velmi mě překvapilo, jak ji pojal, dokonale dokreslil prostředí a příběh. o Johnu Williamsovi je taky dokument - Hudba Johna Williamse, doporučuju :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2374
18.12.25 06:29

Ano hudba ovlivňuje filmové vnímání nejvíce hned po kameře (přeci jen je film na prvním místě obrazové médium) a často dokáže i určovat atmosféru snímku. Mám mraky oblíbených filmových ost, ale moje největší srdcovka je Philip Glass ve filmu Hodiny. Je to můj nejoblíbenější film, z mnoha důvodů, a Glassova hudba tu byla hnacím motorem mnoha scén, ze kterých mám pokaždé husí kůži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
18.12.25 07:12

My i byli na koncertu filmove hudby Ennia Morriconeho, když ještě žil. Bylo to úplně super. A filmovou hudbu si běžně pouštím jako pozadí, když jsem doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1087
18.12.25 07:50

Na mě takhle působí Hapkova hudba v Panně a Netvorovi a v Devátém srdci. Obě ty pohádky jsou přesně jako ta hudba, smutek s nadějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.25 07:52
@Atisia píše: Více
úrivek? 8o 8o 8o
  • Citovat
  • Upravit
13143
18.12.25 07:56
@z.pepa píše: Více

Hapkovu tvorbu miám taky moc ráda! (Vlastně celou trojku Hapka, Horáček, Hegerová).
Deváté srdce je slušný horror…
A co se týká filmové hudby, tak mě dojímá začátek filmové hudby z Forrest gumpa.
Někdy je škoda, že se filmová hudba nepřetaví do písničky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1087
18.12.25 08:06

@Magical-eyes
Souhlas, že je to vlastně horor, Herz snad ani jiný žánr netočil.
A souhru 3 H mám taky rád.

Forrest Gump je hudebně taky krásný. Ještě jsem si vzpomněl na Angeliku, ta je hudebně sice taková hodně sladká, ale k těm filmům to prostě sedí a ta základní hudba se stala ikonickou.
Vlastně i taková Jestřábí žena má taky krásnou hudbu.

No, raději přestanu, než to bude kilometrový komentář, protože té hudby ve filmech je naštěstí hodně. Jen mám pocit, že za posledních, třeba 10 let nic co by mě oslovilo natolik, abych si to pamatoval nepřibylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
18.12.25 08:07

Interstellar má taky krásnou hudbu, mne teď napadlo. A Atlas mraků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4851
18.12.25 08:27

Amelie z Montmartru je moje srdcovka :srdce: Léta jsem soundtrack měla nahraný v Ipodu. Jo a pak Cruel Intentions (Velmi nebezpečné znímosti) - soundtrack lepší než celý film :)
Jinak husinu na těle mi způsobuje ústřední píseň z hvězdných válek a to jsem tu sérii vlastně nikdy neviděla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39553
18.12.25 08:27

Taky miluju Forresta a Jestřábí ženu. Nebo Město andělů, vždy okamžitě poznám hudbu.
Stejně tak miluju naše Návštěvníky, Svoboda byl prostě génius.

A Hříšný tanec, Osobní strážce, Pomáda či Vlasy (ano, tam spíš ty písničky).
Kill Bill, Terminátor, Pomáda, Twilight…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10607
18.12.25 08:34

Mě se líbí filmová hudba Hanse Zimmera, např. Šifra mistra Leonarda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148395
18.12.25 08:34

Jestli jste někdo viděl film Nezkrotné srdce, nádherná hudba, hlavně ve scéně na jezdících schodech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22004
18.12.25 08:47

Kdybych měla vypsat všechny filmové melodie, které mne oslovují, už bych dnes nic jiného neudělala :mrgreen: Tak jen namátkou, nádhernou hudbu složil Joel Goldsmith pro film Hvězdná brána - Archa pravdy (Journey to Celestis a další). A pak samozřejmě Pán prstenů, to je srdcovka… tam bylo povedené i koncertní provedení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí