Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Alyss píše:
Kačenka: Jsem z Prahy, doktorka mi předběžně psala,že i s těma kontrolama mam počítat,že do toho vrazím tak 18tis. plus případně ještě další peníze,když si zámeček odlepíš…
No to asi jo.. tak to jsem čekala, že v té Praze to bude hodně drahé ![]()
a jak dlouho tedy ty rovnátka celkově máš? Mě doktor řekl, že na rok a půl, musím se přiznat, že mám z toho docela mindráky, proto jsem uvažovala o těch průhledných rovnátkách..ale asi je to normální.. jen se bojím co na to okolí.. asi víš jak to myslím.. ![]()
sma jsem si je nechala dát, když mi bylo 23 ![]()
měla jsem spodní fix 2 roky a horní rok, i mi trhali zuby (nemám žádné čtyřky). rozhodně jsem pro, je to super věc. chodila jsem celé dětství, ale zuby se hýbaly hrozivě pomalu. (pak mi vyrostly osmičky a mohla jsem začít znovu.
za sebe jen pár doporučení. rozhodně to není bez bolesti, nasazení je nepříjemné. čištění zubů je trochu náročnější a o to více důležité. a nejdůležitější věc je - tzv. retence - po sundání fixu je potřeba naprosto nutně nosit sundavací rovnátka (moje ségra měla fix asi od 13 let dva roky a ty sundavací nosila pak ais 5 let). jinak mají zuby tendence se hýbat kam nemají..
tu retenci právě vím, že hodně dr. zanedbává, bohužel, i když je nesmírně důležitá..
dr. bych ale vybírala nikoliv podle ceny, ale podle doporučení,. je právě hrozně důležité, jak ta dr. umí s těmi rovnátky pracovat..
cenově. já vlastně nevím, měla jsem to hrozně postupně a nikdy jsem to nespočítala dohromady. ale na těch 12 bychse asi dostala. ale já jsem stará, teď mi třeba pojištovna zrušila platbu za retenci, takže musím platit i tu návštěvu.. (děti ale nemusí)
Kačenka: Tak podle účtenek mi dolní nasazovali před 7mi měsíci,horní ještě tak půl roku předtím,takže tak 13 - 14měsíců je teď mám,sundat mi je chce teď v červenci…ale uteklo mi to strašně rychle a spíš jsem počítala ,že je budu mít dýl,obzvlášť když mi ani nic netrhlala..
Alyss píše:
Kačenka: Tak podle účtenek mi dolní nasazovali před 7mi měsíci,horní ještě tak půl roku předtím,takže tak 13 - 14měsíců je teď mám,sundat mi je chce teď v červenci…ale uteklo mi to strašně rychle a spíš jsem počítala ,že je budu mít dýl,obzvlášť když mi ani nic netrhlala..
aha tak to je super né? no mě právě musí nejdříve trhat..
věřím že to uteče rychle, al emoje zubařka mi dala doporučení v září, až v lednu mě vzali, teď jsem byla na první prohlídce a domluvit se to bylo v dubnu a až zase v srpnu jdu do pruhé…jestli budu chodit pokaždé takhle po 4měsících tak než mi je nandají tak mi bude 30let
já právě myslela, že tam přijdu a vezme mi otisky atd..a že budu mít rovnátka do 3měsíců, ale ono to tak asi není..
a proč Ti nedal hned na obě patra? To se tak dělá? No já jsem tedy zvědavá, snad to nevadí.. jen mám strach když nevím co a jak… ![]()
kačenka: Nevadí:-) Já taky chodila nejdřív jak dlouho na nějaký kontroly,rentgen atd než mi je nandali. Nahoru mi je nandali takhle dřív,protože jsem je měla o dost křivější,trojky sem měla vlastně jakoby v druhé řadě nad těma ostatníma, spodní jsem měla docela rovný,jen trošinku nakřivo dvojky…
no právě že já mám spodní zuby ve dvou řádách dá se říct…zubařka mi řekla, že neví jestli to ortodontista spraví, ale ten mi řekl, že to půjde.. tak jsem zvědavá.. a jak dlouho jsi tedy chodila na trovnátka než ti je nandali???
Přesně to už nevím,ale řekla bych že než mi je nandali,tak možná těch půl roku..možná i dýl,ono ty kontroly byly asi tak po dvou měsících..vlastně to byla první kontrola,rentgen,pak otisky,pak si mě pozvala na konzultaci,aby mi řekla,co a jak se bude dít,abych si vybrala ,jaký chci…No a pak už mi je asi nandavala:)
já jsem se rozhodla, šla k dr. (chodila k ní ségra), ona mě zkoukla. poslala na rentgen, pak udělala otisky, pak chvíli dumala, nechala mi vytrhnout zub a do 3-4m od první návštěvy jsem rovnátka měla. bylo to docela maso, s tou dírou místo zubu. měla jsem nejdřiv na půlku spodní čelisti, takový její vynález, pak na celou, asi po 1/2 roce, pak viděla, že musí pryč i poslední 4 a tu mi rvali zpod rovnátek.. to bylo asi nejhorší, co sjem zažila..
ne trhání, ale týden potom..
ty spodní zuby jsem měla děsný.. nahoře šlo jen o vyrovnání oblouku, měla jsem ty jedničky vystouplý..
p.s. vdávala jsem se s fixem na spodní čelisti a nikdo nic nepoznal..
asi měsíc po svatbě jsem dostala i vrchní..
jinak jsem hrozně ráda, že jsem si to nechala spravit, než přišlo pomyšlení na děti.. prostože moje dr. je striktní a rovnátka při těhot. okamžitě sundavá! prý je to moc velké riziko poškození zubů ..
Allys, můžu se zeptta, kam chodíš?
tak to já chodim po 4měsících ,takže opravdu až někdy v těch 30mi je dají ![]()
Nataša píše:
já jsem se rozhodla, šla k dr. (chodila k ní ségra), ona mě zkoukla. poslala na rentgen, pak udělala otisky, pak chvíli dumala, nechala mi vytrhnout zub a do 3-4m od první návštěvy jsem rovnátka měla. bylo to docela maso, s tou dírou místo zubu. měla jsem nejdřiv na půlku spodní čelisti, takový její vynález, pak na celou, asi po 1/2 roce, pak viděla, že musí pryč i poslední 4 a tu mi rvali zpod rovnátek..tak to bych také chtěla takhle rychle, ať to mám co nejdříve za sebou a můžu se normálně smát
Auuuuuu trhat zpod rovnátek?ježiššš to znít hrozně..ale asi nejen zní..
Nataša: Tyy jo,to trhání zpod rovnátek zní fakt děsivě ![]()
Chodím kousek od metra Budějovická, myslím že ulice se jmenuje Za zelenou liškou ![]()
Já otěhotněla až když jsem je měla,hlásila jsem jí to hned a ani mi na to nic neřekla..ani jsem nebyla první..Tak snad budou zuby OK..
Alyss píše:
Já otěhotněla až když jsem je měla,hlásila jsem jí to hned a ani mi na to nic neřekla..ani jsem nebyla první..Tak snad budou zuby OK..
To má na těhotenství nějaký vliv??? ![]()
Spíš to těhotenství na ty zuby…Ale nic neříkala,tak to bude snad dobrý,ani moje zubařka mi na to nic neřekla…
a není to zelený pruh? já tam chodila do DTC, taková poliklinika..
no, právě že mi vysvětlovala, že ne každý reaguje na těhot. stejně a je zvýšené riziko, že se zuby budou kazit. plus zvýšené riziko s fixem = pro ní nepřijatelné riziko.. i když u mě, která má ve 30 jednu plombu by to asi nemělo význam.. ![]()
no, to trhání bylo dost děsný, ale hlavně pro zubařku
ona to rvala snad hodinu.. já měla zub opíchaný a dobře, takže to trhání nebolelo. zato potom.. ty rovnátka táhly zuby do díry a to bylo fakt děsný!
ale přežila jsem to
![]()