Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
nu, čekáme teď, až se dodělaj otisky a budem se domlouvat, jak dál. Zubařka říkala, že nás čeká dost práce, máme nejspíš čekat i trhání a různé kombinace.
mysleli jsme, že jdem pro to, že po úraze dcera přišla o zuby (plus předtím ještě kvůli kazům, takže na čelisti 10zubech jí zůstaly 4ks a ješt ne vedle sebe, o toho rostou 6tky). Začaly jí ty zuby růst a rozjíždět se, dole jí zas nové zuby nerostou, páč se nevejdou…
prej má dolní předkus, tak to bude mazec. Na cifru jsem zvědavá, ale bude to nutnost
K dr jezdíme na druhej konec Phy a nelituju (a i ty prachy do toho dáme, ač je teda nemáme), zubařka to s dětmi umí (a moje se bojí dost, má toho za sebou hodně). Chodila jsem k ní kdysi i já
Vybírala bych zubaře v první řadě podle zkušeností, názorů lidí na daného ortodontistu. A jak to s dětmi umí. Cena má váhu, ale neni na prvnim místě (např. k „obvodní zubařce“ jezdíme 180km - prostě to s holkou umí a ta si na ní zvykla)
Ahoj já mám rovnátka na pevno asi 3 týdny a vyšli mě na 3 490 kč a potom budu mít selpex(snímatelná rovnátka) za asi 1 až 2 tisíce. ![]()
Mám kovové aparátky na obou patrech a vyšlo mě jedno patro na 2850,– s tím, že za kontroly za 6měsíců (výměny drátků, gumiček, řetízků, atd. atd.) jsem dala 320,–. Doktorka je milá, měla jsem na výběr mezi dvěma- jedna chtěla základ 10tis. s tím, že mi řekla, že to bude max. rok a pak mi je sundá. Ta druhá, kterou jsem si vybrala, chtěla základ již zmíněných 5tis. za obě patra se stejným odhadem-1 rok. Zeptala jsem se proto kamarádek na názory. K první mi bylo řečeno, že vždy řekne co nejkratší dobu, ale nechává rovnátka nasazená o rok až dva déle než je potřeba, jinak na výsledek si nestěžovali. K druhé mi řekli, že dobu vždy dodrží a s výsledky jsou spokojeni stejně, jediné, na co si dát pozor, tak skrze kratší léčbu musím opravdu pravidelně nosit rovnátka na noc po sejmutí aparátků, ale to mě upozorňovala i sama ortodontistka, .. Cenový rozdíl je způsobený různými faktory - jestli je ordinace přímo ve městě, kde jsou ceny vyšší, než trochu mimo. Taky individuálním přístupem, čím delší léčba-tím dražší. O jednom ortodontistovi u nás se dokonce říká, že má právě rodinné problémy s rozvodem a proto si říká o základ až 24tis! Což je hodně velký rozdíl oproti dvoum výše zmíněným variantám .. Chce to se poptat ![]()
naše doktorka to má rozdělené i podle druhu vady.
Dopadly jsme tak, že v případě naší vady hradí pojišťovna 80%. Za horní sundavací jsme dali 2tis.
Teď v po jdem na kontrolu a budem se bavi, co dál. Musely jsme nechat vytrhat dolní dvojky trojky.
Nahoru má dostat ještě fixní, které jí stáhnou rozjeté jedničky (tím, jak tam nemá jedničky dvojky, tak si rostly, jak se jim chtělo, nikam se netlačily)
A dolu si nepamatuju, jestli napevno nebo vyndavací. Ale odhadem řikali ještě asi 2500 nebo nějak tak? Nevim…
Kontroly říkaj, že v rozmezí 4-8týdnů (taky záleží na vadě, no)
Nás rovnátka čekaj do dokončení růstu zubů druhých, takže ještě hodně dlouho
Dokonce v léčebném plánu je zmínka o tom, že podle situace výhledově i operace čelistí ![]()
Ja nevim kolik je dceri, ale ted jsem byla na ortodoncii sama kvuli mym zubum, kterty se pry vekem !! a ridnoucimi kostmi zacali hybat. A vim, ze mi ta doktorka rikala, kdyz jsem se radila o zubech moji dcery, ze pry rovnatka nerpichazi v uvahu pro deti, ktery jeste nemaji zuby vsechny… Jinak ty moje, pruhledny zamky a bily drat mi na spodni zuby vyjdou kolem 15, ale asi zalezi taky na tom co a kde.
dceři bude 7
existují dva názory - jeden tvrdí počkat na nové zuby a pak vše napravovat a druhý, že je dobrý to korigovat od počátku (když se počítá, že to bude problémové). Ono ale asi taky záleží na vadě. Jen křivé zuby samozřejmě, když vyrostou nové. U nás to ale neni o křivosti zubů a situace vcelku dost zhoršil i úraz zubů
Ahoj chtěla jsem se zeptat, zda nekomu trhaly zuby az po nasazeni rovnatek?
Ahoj, to mi příjde divné. Dcera má rovnátka a zuby jí trhali ještě před jejich nasazením. Bylo jich celkem osm, některé první a některé už druhé, ale nesetkala jsem se s tím, že by jí nebo někomu v okolí chtěli trhat už po nasazení.
Ahoj, nosila jsem rovnátka napřed na roztažení čelisti a potom ty korekční. Oboje byly fixní. Dnes už je nenosím, ale kdybych se znova rozhodovala, tak bych si je nikdy nenechala dát, a svému dítěti také ne. Zubař špatně odstranil lepidlo, dřelo mě to. A poté se mi jakoby olupovala sklovina. Teď mám kvůli tomu odhalené krčky, jsem extrémně citlivá na teplé a studené, dásně začaly krvácet a kazit se. V rodině k tomuto dispozice nemáme a o zuby se pečlivě starám. Takže za mě fixní rovnátka ne. A to mi hrozila operace. A vada se nyní po pěti letech zase vrací. Vyndavací budiž.
Ahojky holky,
chtěla bych se zeptat, za jak dlouho co jste začaly řešit rovnátka jste je měly? jak to probíhalo? já bych rovnátka chtěla ale snažíme se o mimi a bojím se, abych neotěhotněla mezi tím, než mi rovnátka nasadí…jako abych nešla na rentgen těhu(což bych ani nešla)..tady jsem četla 4 měsíce atd..já jsem si asi bláhově myslela, že to „zfouknu“ třeba do měsíce…děkuju moc ![]()
Ahoj uz mam rovnatka, ale ja mela nejdriv rovnatka a az pak mi trhali osmicky. Rovnatka jsem mela do mesice. Nejdriv jsem tam prisla udelala hned otisky, pak udelala rozpocet a dalsi tyden jsem tam hned sla a nasadila je. Potom jsem sla teprve na retgen a trhali mi ty osmicky priste bych to udelala asi opacne, ale dalo se to. Taky jsme planovali mimco a vzhledem k osmickam jsem radsi pockala, protoze mi vsechny vysekavali z kosti a potrebovala jsem to tlumit leky proti bolesti. Ale pokud se jedna jen o rovnatka, tak do mesice jsem je mela. A rentgen mi delala jen jednou a to hlavne kvuli trhani osmicek. Pokud budes mit rentgen za sebou, tak nasazeni rovnatek a otisky jsou rychlovka. teda aspon u me. Hodne stesti. Ja jsem s rovnatkama strasne spokojena a uz se tesim az mi je nasadi i na dolni zuby.
No jak tak koukam na ceny co pisou holky nahore, tak ja mam teda rovnatka na horni zuby za 16 000 a dolni to same, proto musim dosetrit. Plus kontroly, vymena oblouku atd. Celkova kalkulace za obe patra, celkova lecba asi 55 000, ale mam Damon system coz je kvalitnejsi a na 6zubech mam neco jako keramicke zamecky, ktere nejsou vubec videt.
Myslím, že to je hodně o lokalitě.
Kolegyně v praze jezdí sem do Ovy kde je léčba levnější, tam by se asi nedoplatila event těch 50 a více by tam nechala
já mám keramiku nahoře a stříbro dole, keramika 10500Kč a stříbro 6800Kč. Co mi mění gumičky tie back nebo cokoli neplatím, měla jsem i třmínek skoro 8měsíců, platím jen 30Kč za návštěvu lékaře nic navíc
No ja tam prave gumicky nemam a na kontroly chodim celkem malo a meni mi cely ten dratek. Udajne je to i mnohem rychlejsi to rovnani zubu.http://www.damonbraces.com/
Nesmysl, nasazování vůbec nebolí, já u toho na chvilku dokonce usnula, a prý to je celkem časté, aspoň u mého doktora!