Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Nataša píše:
ty rovnátka táhly zuby do díry a to bylo fakt děsný!
ale přežila jsem to![]()
co ti také zbývalo vid??? ![]()
Děvčata,takže sem se dozvěděla že pojišťovna platí poze léčbu,materiál na rovnátka ne,to je jasné,jen sem myslela že pro dítě to bude o něco levnější,neříkejte mi že každý může zaplatit 15-20 000 kč a ani okem nemrkne.Za to mohla mít holka 2 dovolené u moře ![]()
Já vím,zdraví,ale stejně je to k vzteku.
Miriamm píše:
Děvčata,takže sem se dozvěděla že pojišťovna platí poze léčbu,materiál na rovnátka ne,to je jasné,jen sem myslela že pro dítě to bude o něco levnější,neříkejte mi že každý může zaplatit 15-20 000 kč a ani okem nemrkne.Za to mohla mít holka 2 dovolené u moře
Já vím,zdraví,ale stejně je to k vzteku.
no jo no vydělávají dnes na všem… taky nejsem nadšená, že to budu muset platit ![]()
Přidám se se svojí zkušeností.Rovnátka jsem nosila cca v 25 letech po dobu necelých 2 let.Teď je mám od listopadu sundané.Bolelo to vždy po utahování a taky jsem mívala za začátku pěkně otlačené sliznice (rtíky,tváře..auauau).Dr mi poradila moje zubařka,byla moc fajn,stálo mě to 4000kč za každou čelist,pak už nic.No a pak asi 1500kč za ty sundavací na noc po těch 2 letech. A dětem do 15 let něco přispívá pojišťovna. Asi 500 - 1000kč na čelist.
Já teda nechci být skeptická,ale z mé zkušenosti,se do dvou let po sundání zuby zase zkřivý.Vyplatí se do toho investovat v pozdějším věku,tak po 25letech.Vím,že to zní hrozně,ale jak začnou růst zuby moudrosti,zuby si zase udělají co uznají za vhodné
Efekt to potom až na vyhozené peníze nemá,zajmalo by mě,jestli se to dá reklamovat
.Ale to asi né ![]()
Holky,
na ortodoncii pracuji a možná by stálo za to vyvrátit některé mýty.
Určitě neexistuje zvýšené riziko na základě kterého by bylo nutné fixní rovnátko sundávat v případě otěhotnění.
Máme několik těhotných pacientek, v průběhu kontroly Dr. kontroluje i případné kazy, a těhotným se zuby opravdu více nekazí, nebo nesrovnávají pomaleji/jinak než jiným.
Do prořezání všech stálých zubů se nasazuje snímací aparát, fixní rovnátko se nasazuje pouze na stálé zuby a zuby se srovnávají úplně stejně kvalitně 10letému, jako 40letému. V 90% případů je nutné nasazovat obě čelisti (důvod jistě vysvětlí lékař), zuby se srovnávají tak, aby ve finále do sebe zapadaly, jako ozubená kola, tedy obě čelisti mají svůj důvod.
Doporučuji absolvovat konzultaci alespoň ve 2 ordinacích, pak bude možné vidět rozdíly.
Cena může být konečná, tedy vč. výměny materiálu, ale i upadlých zámečků a nebo je uvedená cena pouze za nasazení ap. a každou kontrolu a problém je třeba hradit,v tomto případě se můžete dostat i o pár tisíc ještě výše.
Pojišťovna v léčbě hradí pouze otisky a RTG.
Je možné ale malou část zafinancovat z balíčků, které různé pojišťovny poskytují.
Existují rovnátka kovová, keramická (méně viditelná) a lingvální (z vnitřní strany, která nejsou viditelná -tyto ovšem nedělá každý ortodontista).
Pa, Ha
Ahoj,děkuji za bližší vysvětlení.
Dcera má le ještě hodně prvních zubů a z tvého příspěvku mi vyplynulo,že se tedy ještě nemají nasazovat,je to tak?
Ráda jí rovnátka zainvestuju,ale když jí potom vyrostou ty druhé zuby,jak to bude,nebude muset nosit rovnátka znovu?Proč chce paní zubařka už nasazovat teď,nemáme raději počkat,chci aby to k něčemu bylo když už nošení bude určitě nepříjemné a také to není levná záležitost,aby se pak nedávali když vyrostou ty druhé zuby nanovo.
Soouhlasím s Dádou,je lepší později,potvrdila mi to i moje ortodontistka. Navíc později rostou osmičky a mohou opět na srovnané oblouky tlačit…Na první zoubky bych rozhodně pevné fixy nenechala dát - vyhozené peníze.
Miriamm píše:
Ahoj,děkuji za bližší vysvětlení.
Dcera má le ještě hodně prvních zubů a z tvého příspěvku mi vyplynulo,že se tedy ještě nemají nasazovat,je to tak?
Ráda jí rovnátka zainvestuju,ale když jí potom vyrostou ty druhé zuby,jak to bude,nebude muset nosit rovnátka znovu?Proč chce paní zubařka už nasazovat teď,nemáme raději počkat,chci aby to k něčemu bylo když už nošení bude určitě nepříjemné a také to není levná záležitost,aby se pak nedávali když vyrostou ty druhé zuby nanovo.
Určitě počkej,pak by jsi to mohla platit dvakrát,né li třikrát.Nás to čeká v budoucnu taky
,už abych dala bokem prasátko na rovnátka ![]()
Miriamm,pokud má ještě smíšený chrup, doporučuje se snímací rovnátko (na doma, na noc) a následně po prořezání stálých fix.
S osmičkami je problém, rostou i do 40, někomu pěkně rovně, někomu křivě, v tom případě tlačí a doporučuje se vytržení.
Jsou různí ortodontisté, některým pacientům se nezamlouvá trhání i když je v léčbě nutné (obecně k chrupu, ne pouze osmičky).
Ha
ahoj,taky mě čekají rovnátka
mám paradontitidu a tím se mi křiví přední zuby a mám tam i mezeru
ve středu mě čeká první návštěva u doktorky která se spec. na ty rovnátka,tak sem zvědavá jak pořídím..už moje zubařka mi ale řekla že ty fixní jsou finančně dražší a to já si nemohu dovolit
tak dostanu zřejmě ty nasazovací.
navíc mám kamarádku která ty fixní nosila a říkala mi že pokud můžu,at je nenosím,protože stím měla jen starosti..prý jí kolikrát prasknul drátek a hned tam musela ject a když jí to sundali,měla flíčky na zubech ![]()
Kdysi už jsem taky přemýšlela o rovnátkách, dokonce mám i otisky
Uff, a nebyla to žádná hrůza, jak ostatní říkají… Akorát prostě jsem neměla nikoho, kdo by mi to zaplatil, takže uběhly cca dva roky… A teď mám brigádu a spolužačku, co mě s nimi zase nahlodala, takže by to šlo
i když bych asi musela aspoň na splátky…
Ale mám strach, moje zoubky jsou asi více kazivé, hodně vrtané a momentálně mám i měkkou sklovinu
Tak nevím, jestli by to tomu vadilo
Jinak mi lezou dvě osmičky, co vím a ty by se trhaly, kdyby začly růst při léčbě… Jinak žádnej zub by nešel prý ven, což se divím, protože já mám dost malou pusu a hodně zubů
Jen by se přední trochu obrousily z boků
![]()
Jinak nemáte někdo zkušenosti s mudr. Rabínským z Olomouce?
ceny fixních rovnátek jsou závislé ne tom jak dlouho je máte.na rok to výjde asi tak na 5-8 tisíc.keramická průhledná stojí na rok tak 11-14 tisíc.pozor u obou tipů rovnátek nasazování velmi bolí!!!!!!
![]()
Lucy_VM píše:
Kačenko musím nesouhlasit.Nosila jsem fixní rovnátka asi před 10 lety,chodila jsme tenkrát k doktorce u nás ve Valašském Meziříčí a i když je pravda že byli levnější,tak mi to úplně špatně srovnala,navíc zuby se mi rozjeli a teď na to musím znovu!Takže jsem neváhala ani minutu a jela se rovnou objednat na kliniku do Olomouce,protože mi to i hodně známých lidí doporučovalo,říká se že tam jsou profíci a taky mají výborné reference,tak uvidíme…Je sice pravda že to stojí víc,ale záleží na doktorech.U nás je jen ta jedna ortodontistka a ta tomu absolutně nerozumí!!
Takže teď jsem vsadila na jistotu…
Měla jsem taky neschopného ortodonta, za léčbu jsem vyhodila 25 000 a zuby mám křivé. Chtěla bych taky chodit k jinému, ale podruhé už prý pojišťovna rovnátka nehradí a od 18 se to navíc hradí každý sám. Můžu se zetat, na kolik vás léčba si vyjde?